Buikgriep door norovirus: symptomen, oorzaak en behandeling

Buikgriep: eten, duur en besmettelijkheid
- Wat is het Norovirus?
- Is buikgriep hetzelfde als 'gewone' griep?
- Norovirus incubatietijd
- Wanneer heerst buikgriep?
- Symptomen van buikgriep
- Norovirus complicaties
- Hoe besmettelijk is buikgriep?
- Besmetting met het norovirus
- Braaksel, ontlasting en voedsel
- Verspreiding van het virus
- Preventie: verspreiding van het virus tegengaan
- Handen wassen
- Toilet goed schoonmaken
- Ziekteduur van buikgriep
- Behandeling van buikgriep voor het norovirus
- Hydratatie
- Voeding
- Rust
- Hygiene
- Wanneer de huisarts raadplegen?
- Buikgriep en voedsel vermijden
- Vezelrijke voeding
- Gebakken vetstoffen en alcohol
- Buikgriep herstel: eten en drinken
- Wat kun je het beste eten?
- Veel drinken
- ORS of cola bij buikgriep

Wat is het Norovirus?
Het norovirus is een groep van zeer besmettelijke virussen die buikgriep veroorzaken. Het komt geregeld voor dat het virus epidemieën op relatief kleine schaal veroorzaakt. Naar schatting is het norovirus wereldwijd verantwoordelijk voor de helft van de gevallen van acute buikgriep. Een andere virus die vaak voor klachten zorgt, is het rotavirus. Maar ook bacteriën zoals salmonella en campylobacter kunnen voor vele ziektegevallen per jaar zorgen. Al deze maag- en darmklachten worden in de volksmond vaak buikgriep genoemd. Jaarlijks raken ongeveer een half miljoen Nederlanders geïnfecteerd.Is buikgriep hetzelfde als 'gewone' griep?
Buikgriep moet onderscheiden worden van de griep of influenza. Buikgriep en griep zijn totaal verschillende ziekten. De griep of influenza wordt door het influenzavirus veroorzaakt welke de luchtwegen infecteert, terwijl de buikgriep wordt veroorzaakt door andere virussen, bijvoorbeeld het rotavirus en norovirusen, alsook bacteriën, zoals salmonella en campylobacter. De griepprik biedt bescherming tegen de griep, maar niet tegen buikgriep.Norovirus incubatietijd
De incubatietijd is de periode tussen besmetting en de eerste symptomen en bedraagt bij het norovirus 15 tot 48 uur.Wanneer heerst buikgriep?
Ziekten en uitbraken van het norovirus. Dit is een zeer besmettelijk virus. Een uitbraak va het virus komt meestal voor in de koudere wintermaanden. Buikgriep heerst dus vooral in de wintermaanden. In de maanden november, december, januari en februari, maar niet uitsluitend in deze maanden.
Symptomen van buikgriep
Symptomen en verschijnselen van buikgriep zijn braken of waterige (groene) diarree of beide. Het braken is vaak heftig en kan plotseling optreden, het zogeheten 'projectielbraken'. De zieke kan ook last hebben van misselijkheid, koorts, spierpijn, hoofdpijn, een algeheel gevoel van malaise, buikpijn en buikkramp. Er is bij een besmetting met het norovirus geen bloed of slijmbijmenging in de ontlasting aanwezig.Norovirus complicaties
Bij meeste mensen verdwijnt de infectie met het norovirus binnen een paar dagen en is het niet levensbedreigend. Maar bij sommige mensen, vooral kinderen en ouderen met een gecompromitteerd immuunsysteem in ziekenhuizen of verpleeghuizen, kan een infectie met het norovirus ernstige uitdroging, ondervoeding en zelfs de dood tot gevolg hebben. Waarschuwingtekenen van uitdroging zijn onder meer:- Vermoeidheid;
- Droge mond en keel;
- Lusteloosheid;
- Duizeligheid; en
- Verminderde urineproductie.
Kinderen die zijn uitgedroogd kunnen huilen waarbij ze weinig tot geen tranen hebben. Zij kunnen ook ongewoon slaperig of suf zijn.
Hoe besmettelijk is buikgriep?
Het norovirus is zeer besmettelijk. Norovirussen zijn enkele dagen voor en na de uitbraak besmettelijk. Niet iedereen die het virus bij zich draagt ontwikkelt ook klachten, maar is wel besmettelijk voor zijn omgeving. In contact met anderen kan het gemakkelijk worden overgedragen. Het is daarom belangrijk dat een goede hygiëne in acht wordt genomen als iemand last heeft van buikgriep.
Besmetting met het norovirus
Braaksel, ontlasting en voedsel
Het virus wordt veelal overgedragen van mens op mens door contact met braaksel of ontlasting, maar het kan ook aanwezig zijn in voedsel. Beruchte bronnen van besmetting zijn rauwe schaal- en schelpdieren, zoals rauwe oesters en mosselen. Maar rauwe groente en fruit kan ook besmet zijn, als bij het telen water gebruikt wordt wat besmet is. Het virus kan zich ook via de lucht verspreiden.Verspreiding van het virus
Het virus kan op de handen van de besmette persoon aanwezig zijn, bijvoorbeeld wanneer hij zijn handen na het toiletbezoek niet (goed genoeg) wast. In dat geval kan het virus zich verder verspreiden. Het virus kan terecht komen op deurklinken, lichtschakelaars, huishoudelijke apparatuur of speelgoed, Het virus kan tevens op eten terechtkomen, wanneer een besmette persoon voedsel bereidt. Uit onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) blijkt dat buikgrieppatiënten een infectiebron blijven, ook als de eigen klachten over zijn. Wie buikgriep heeft gehad, kan de eerste drie dagen nadat hij is hersteld beter geen eten voor anderen klaarmaken.Preventie: verspreiding van het virus tegengaan
Handen wassen
Na ieder toiletbezoek of na contact met een patiënt met diarree of braaksel, moeten de handen grondig gewassen worden met zeep. Gebruik bij voorkeur papieren handdoeken na het handen wassen. Vermijd dat de zieke eten voor anderen bereid, tot drie dagen nadat hij klachtenvrij is.
Toilet goed schoonmaken
Zorg ervoor dat de zieke zo mogelijk een apart toilet te gebruikt tot vier dagen na het verdwijnen van de klachten. Maak dagelijks met een bleekwateroplossing het toilet schoon en vergeet daarbij niet de deurknop, de kraanknop, de spoelknop van het toilet en de lichtschakelaar schoon te maken. Vuile was van de zieke moet apart worden gewassen in de wasmachine. Doe dit op een zo hoog mogelijke temperatuur.Ziekteduur van buikgriep
De verschijnselen van buikgriep gaan in de meeste gevallen vanzelf over na ongeveer 12 tot 60 uur. Bij jonge kinderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten langer duren.Behandeling van buikgriep voor het norovirus
Buikgriep door het norovirus duurt meestal twee tot drie dagen en verdwijnt vanzelf. Er is geen specifiek geneesmiddel voor deze infectie. De focus ligt op het voorkomen van uitdroging door voldoende vochtinname.Hydratatie
Drink regelmatig water, heldere bouillon of elektrolytoplossingen om het vochtverlies door diarree en braken aan te vullen. Vermijd alcohol en cafeïne, omdat deze de uitdroging kunnen verergeren.Voeding
Eet lichte, gemakkelijk verteerbare voedingsmiddelen zoals toast, crackers en rijst zodra je je beter voelt. Vermijd vet, pittig of vezelrijk voedsel tot je volledig hersteld bent.Rust
Zorg voor voldoende rust om je lichaam de kans te geven zich te herstellen. Probeer je dagelijkse activiteiten te verminderen totdat je je weer op je gemak voelt.Hygiene
Was regelmatig je handen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Houd ook je omgeving schoon, vooral als je in contact bent geweest met braaksel of diarree.Wanneer de huisarts raadplegen?
De meeste mensen voelen zich binnen één tot twee dagen beter en zijn na vier dagen volledig hersteld. Jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen ernstigere symptomen ervaren en langer ziek blijven.Raadpleeg een huisarts als je na vijf dagen nog steeds ziek bent of als je uitdrogingsverschijnselen vertoont, zoals een droge mond, duizeligheid of verminderde urineproductie. Ook als de symptomen bijzonder ernstig zijn of je meer dan normaal braken en diarree hebt, is medische hulp noodzakelijk.
Buikgriep en voedsel vermijden
Vezelrijke voeding
Vezelrijke producten stimuleren de darm om te bewegen en verkorten de darmpassagetijd, waardoor deze in geval van diarree beter vermeden kunnen worden. Vezelrijk voedsel zijn onder meer:- volkoren zetmeelproducten, zoals bruin brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, enz.;
- groenten en fruit (vooral rauw);
- peulvruchten, zoals linzen, gedroogde bonen, enz..

Gebakken vetstoffen en alcohol
Gebakken vetstoffen irriteren het spijsverteringskanaal en daarom kan men deze ook beter links laten liggen. Alcoholische dranken verergeren de uitdroging en koolzuurhoudende dranken veroorzaken een opgeblazen gevoel.Buikgriep herstel: eten en drinken
Wat kun je het beste eten?
Welke voedingsmiddelen bevorderen de genezing? De zieke dient geleidelijk weer voedsel in te nemen, afhankelijk van wat zijn lichaam kan opnemen. Begin met geraffineerde zetmeelproducten (witte rijst of wit brood). Deze producten hebben een licht constiperend effect. Gekookte groenten is ook een goede keuze. Wortelpuree en appelmoes helpen goed tegen diarree. Mager vlees en vis mag de zieke met buikgriep ook gerust eten. Als je weer wat aan de beterende hand bent, kan yoghurt helpen de darmflora te herstellen.Veel drinken
Water, slappe thee en bouillon of heldere soep zijn als dranken zeer geschikt bij buikgriep. Drink veel, verdeeld in kleine porties over de dag en avond.