Bloom syndroom: kopiëren en reparatie van DNA aangetast

Bloom syndroom: kopiëren en reparatie van DNA aangetast Om DNA goed te kunnen kopiëren naar nieuw te splitsen cellen, dient de normale opgerolde DNA-streng te worden ontrafeld. Daartoe is het BLM-proteïne actief en wordt aangemaakt door het BLM-gen. Indien dat gen niet goed werkt, kan DNA niet goed worden gekopieerd en wordt het minder goed gerepareerd. Reeds voor de geboorte heeft het kind een ernstige groeiachterstand en is er sprake van een verzwakte weerstand. Wat houdt het Bloom syndroom in en waarom moet men zonlicht, bestraling en groeihormonen vermijden?

Bloom syndroom


Mate van voorkomen

Bij het Bloom syndroom heeft het lichaam onvoldoende capaciteiten om DNA te repareren. Het leidt tot uitval van een deel van het DNA, doordat er verminderde herstelcapaciteit is en onjuiste DNA-koppelingen worden aangemaakt. Het leidt tot groeiachterstand, meer vatbaarheid voor ontstekingen en grotere kans op kanker. Het gaat om een zeldzame aandoening, waarbij het in ons land bij een tiental mensen voorkomt. Het treft daarbij voornamelijk mensen met een Oost-, Centraal Europese of Joodse afkomst. Hoe komt dit door een BLM-genmutatie of -deficiëntie?

BLM gen

Op de lange arm van chromosoom 15 op positie 26.1 ligt het BLM gen ook wel “Bloom syndrome, RecQ helicase-like” genoemd (lit.1). Het is verantwoordelijk voor de aanmaak van RecQ helicase proteïnes. Deze vormen enzymen, waarmee DNA tijdelijk kan worden ontrafeld. Dit is van belang als DNA bij celsplitsing wordt gekopieerd, maar ook om beschadigd DNA te repareren. Dit gen is dus van groot belang om de kwaliteit van DNA in genen op een goed niveau te houden. Indien er sprake is van een beschadigd BLM-gen, genmutatie of gendeficiëntie dan kan DNA-informatie niet goed worden bewaard. In toenemende mate zullen beschadigingen van toepassing zijn. Welke complicaties en symptomen kan het Bloom syndroom veroorzaken?

Ongewone DNA combinaties

De genmutatie zorgt ervoor dat DNA niet goed in stand wordt gehouden, waardoor DNA-delen oplossen of verdwijnen. Om dit te corrigeren worden andere DNA-strengen toegepast. Dit zorgt ervoor dat een ongewone versie van het BLM-proteïne wordt aangemaakt. Oftewel het gaat om een onjuiste stof, waardoor het kopiëren van DNA wordt bemoeilijkt en celgroei wordt tegengewerkt. Ook herstel van DNA-strengen verloopt ongewoon traag. Die combinatie leidt tot een vertraagde ontwikkeling van het lichaam en lichamelijke processen.

Symptomen Bloom syndroom

De groei van het kind wordt reeds voor de bevalling afgeremd. Oftewel komt de baby ter wereld, dan zal het reeds een achterstand hebben. De persoon is klein en zal er tijdens de puberteit geen groei-inhaalslag plaatsvinden. Aanvullend heeft men huidafwijkingen in de vorm van veel witte of juist bruine vlekken gecombineerd met eczeem. Men is overgevoelig voor zonnestraling, waardoor huidproblemen in de kaart worden gespeeld. Daarnaast zal het afweersysteem minder effectief werken, waardoor eerder ontstekingen (voornamelijk oor en long) en complicaties voordoen.

Verhoogde kans op kanker

Omdat DNA niet goed wordt gerepareerd, heeft het effect op verschillende niveaus. De ontwikkeling van cellen kan onjuist verlopen, waardoor eerder kanker tot ontwikkeling komt. Het kan daarbij om jeugdige leukemie of lymfomen gaan. Het gaat daarbij voornamelijk om kinderen of pubers. Omdat het lichaam overgevoelig is voor zonnestraling, kan behandeling met bestraling ook (zeer) negatieve effecten hebben (extra aangetast DNA). Ook het gebruik van röntgen-apparaten moet worden geminimaliseerd.

Hoe te behandelen?

Er is sprake van een genetische afwijking, waar niets aan kan worden gedaan. Oftewel het gaat om een ongeneeslijke ziekte. Het is van belang om de zon altijd te mijden, waarnaast een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor noodzakelijk is. Het gebruik van groeihormonen is niet toegestaan, omdat het tumorgroei bij dit syndroom stimuleert. Aanvullend kan het afweersysteem worden versterkt door immunoglobuline, danwel door dagelijks een kleine hoeveelheid antibiotica te geven (lit.2). Aanvullend worden complicaties symptomatisch behandeld.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloom syndroom: lichtovergevoeligheid, klein postuur, kankerBloom syndroom: lichtovergevoeligheid, klein postuur, kankerBloom syndroom is een niet vaak voorkomend autosomaal recessief syndroom. Het syndroom wordt veroorzaakt door een DNA-re…
Kinderstoelen van BloomBloom heeft met de Fresco-kinderstoel een sterke plek veroverd tussen de degelijke, traditionele kinderstoelen zoals de…
Bloom-syndroom: Afwijkingen aan gestalte, huid en gezichtBloom-syndroom: Afwijkingen aan gestalte, huid en gezichtHet Bloom-syndroom is een erfelijke ziekte, gekenmerkt door een groeistoornis, een huiduitslag die zich vooral manifeste…
Design kinderstoel Mima MoonDesign kinderstoel Mima MoonMima’s kinderstoel de ‘Mima Moon’ is een sterke tegenhanger voor de design kinderstoelen van Bloom, de Fresco-kinderstoe…

Stinkende urine: oorzaken urine die stinkt bij vrouw en manStinkende urine: oorzaken urine die stinkt bij vrouw en manLast van stinkende urine of sterk ruikende urine als man of vrouw? Stinkende urine is niet normaal. De normale kleur van…
Rugproblemen - Wat is een discusprotheseDe discusprothese is een nieuwe behandelmethode die nog in een beginfase zit. Deze wordt reeds toegepast in meerdere lan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: StariSob, Rgbstock
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 19-20 januari 2015:
  • Lit.1: http://ghr.nlm.nih.gov/gene/BLM
  • Lit.2: http://kidsmetpid.nl/ziektebeelden/bloom-syndroom
Reactie

A., 14-10-2015
Nu heb ik een paar vragen over dit syndroom:
- Wat is de grote van het BLM gen en uit hoeveel exonen bestaat deze?
- Waar bevinden de mutaties en welke mutaties zijn er?
- Wat is het effect van de mutatie op de structuur van het eiwit?
- Hoe ziet de eiwit structuur er uit en wat is de functie, zowel bij gezonde als bij mensen met het syndroom.

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 15-10-2015
- Wat is de grote van het BLM gen en uit hoeveel exonen bestaat deze?
25 exonen
- Waar bevinden de mutaties en welke mutaties zijn er?
Mutaties zitten op chromosoom 15q26.1. Er zijn een 70-tal genmutaties, waarvan 1 de meeste belangrijke op positie 2281 ook wel 2281 delta 6ins7, of blmAsh) genoemd.
- Wat is het effect van de mutatie op de structuur van het eiwit?
Er worden onjuiste structuurverbindingen aangemaakt waardoor het BLM eiwit veel te kort is.
- Hoe ziet de eiwit structuur er uit en wat is de functie, zowel bij gezonde als bij mensen met het syndroom.
Bij het normale BLM eiwit zal het DNA ontwonden worden, zodat een juiste kopie van het DNA kan worden gemaakt. Bij een tekort BLM eiwit kan het DNA niet geheel worden ontwonden, waardoor DNA niet goed of fout wordt gekopieerd en onjuiste verbindingen worden aangemaakt.
http://www.genecards.org/cgi-bin/carddisp.pl?gene=BLM
http://ghr.nlm.nih.gov/gene/BLM
http://genecards.weizmann.ac.il/geneloc-bin/exon_struct.pl?disp_name=BLM&chr_nr=15
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene?cmd=Retrieve&dopt=Graphics&list_uids=641

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.