Ureumzalf bij huidaandoeningen

Ureumzalf bij huidaandoeningen Er zijn veel verschillende soorten zalven. De bekendste die we gebruiken zijn vaseline en uierzalf. Mensen met een droge huid gebruiken ook wel eens ureumzalf of -crème. Deze kan zelf bij de drogist of apotheker gehaald worden of via de huisarts te verkrijgen. De huisarts zal vaak een sterkere variant voorschrijven dan die bij de drogist te koop is. De zalf bevat, zoals de naam al doet vermoeden, ureum. Dit is dezelfde stof die we in urine terugvinden. Ureum is dan ook een afvalproduct. Veel mensen vragen zich dan ook af of ureumzalf gemaakt is van menselijke of dierlijke urine. Gelukkig is dit niet het geval.

Wat is ureum?

Ureum wordt ook wel carbamide genoemd. Het is een eindproduct van de stikstofwisseling. Ureum wordt in de lever gevormd vanuit ammoniak. Bij de eiwitstofwisseling spelen aminozuren een rol. Wanneer aminozuren worden afgebroken in de lever, ontstaat er ammoniak als bijproduct. Ammoniak wordt vervolgens omgezet in ureum, dat minder giftig is voor het lichaam dan ammoniak. Vervolgens wordt ureum naar de nieren getransporteerd. Deze verwerken ureum in de urine en dit verlaat tijdens het plassen het lichaam.

Hoeveel ureum zit er in urine?

Dagelijks plassen we ongeveer 1.5 liter urine uit. We verbruiken dagelijks ongeveer 2.5 liter vocht met plassen, ademen en zweten. Het grootste gedeelte wordt dus uitgeplast. In onze dagelijkse plas zit ongeveer 30 gram ureum.

Ureumzalf, zit daar urine in?

Er wordt vaak beweerd dat in ureumzalf urine zit verwerkt. Je zou het wel denken, dat ureum vanuit urine gefilterd wordt. Maar niets is minder waar: ureum wordt kunstmatig gemaakt. Dit gebeurt door bepaalde processen in laboratoria. Het is dus een fabel dat ureumzalf menselijke of dierlijke urine bevat. Wat wel waar is, is het feit dat in ureumzalf dezelfde stof (ureum) zit als in urine.

Waaruit bestaat deze zalf?

Ureumzalf of ureumcrème bevat naast ureum ook gezuiverd water, decyloleaat (wordt gebruikt in cosmetica en medicinale producten), lanette (basiscrème), sorbinezuur (conserveermiddel) en andere hulpstoffen. We onderscheiden ureumzalf en ureumcrème. Een crème is vaak meer verdund en smeerbaarder dan een zalf. Een zalf is beter geschikt bij een erg droge huid.

Werking van ureumzalf en -crème

De huid reguleert zelf de hoeveelheid vocht door middel van verdamping. Huidvetten gaan teveel verdamping tegen. Wanneer deze huidvetten weggewassen worden of wanneer de werking van de huid verstoord is, verdampt er teveel vocht uit de huid. Hierdoor droogt de huid uit. Ureumzalf bevordert de opname van water door de huid. Hierdoor wordt de huid minder droog.

Huidproblemen

Niet iedereen moet zomaar deze zalf gebruiken. Bij bepaalde huidziekten en huidaandoeningen droogt de huid erg veel uit. Deze wordt dan rood, gaat jeuken en schilferen. De huid kan hierbij ontstoken zijn. Wat de symptomen zijn hangt af van het soort huidziekte. We kennen onder andere eczeem, psoriasis en een erg droge huid. Ook voor schimmelnagels (kalknagels) wordt deze zalf gebruikt. Dit is een infectie aan de nagel met een schimmel. Dit is besmettelijk.

Percentage

Er zijn verschillende soorten zalven of crèmes met ureum. Zo kennen we de 5%, de 10%, de 20% en de 40%. Welke gebruikt moet worden hangt af van wat er behandeld wordt. De 5 tot 10 procent wordt gebruikt bij een droge huid of huidproblemen. De 20 tot 40 procent wordt gebruikt bij schimmelnagels. Gebruik dus niet zomaar wat. De arts schrijft de juiste dosering voor. Ureumzalf is ook bij de drogist te koop: deze is bedoeld voor de huid maar minder sterk.

Wijze van gebruik

Ureum op de huid wordt volgens voorschrift aangebracht. Vaak is dit twee tot viermaal per dag. Bij ernstige huidproblemen wordt het dik aangebracht en moet het gedurende een aantal minuten intrekken. Daarna wordt de zalf uitgesmeerd en het overtollige verwijderd met een doekje. Bij minder ernstige huidproblemen is dun insmeren voldoende. De zalf moet zolang gebruikt worden als nodig is. Bij bepaalde huidaandoeningen wordt ook wel een hormoonzalf voorgeschreven. Deze werkt anders dan ureumzalf en is alleen op recept van de huisarts verkrijgbaar.

Bij een schimmelnagel wordt de zalf op de nagel aangebracht. Vervolgens wordt de nagel afgedekt met een pleister. Na een dag kunnen verweekte nageldelen verwijderd worden met een nagelvijl. Na ongeveer twee weken verdwijnt de schimmelnagel.

Een crème trekt sneller in de huid dan een zalf, die veel vetter is. Mocht het nodig zijn om naast de ureumcrème nog een ander soort zalf te gebruiken of andersom, dan moet het minst vette middel als eerste gesmeerd worden. Deze trekt meestal binnen 10 tot 30 minuten volledig in de huid. Zwangere vrouwen kunnen de zalf zonder problemen gebruiken. Ook bij borstvoeding kan ureum zonder problemen gebruikt worden. Ook voor kinderen is de zalf veilig.

Volg altijd de aanwijzingen in de bijsluiter of van de arts of apotheker op. De huid zal zelden overgevoelig reageren op ureum. Mocht dit wel gebeuren dan zal de huid kunnen prikken of een branderig gevoel gaan geven. Ook jeuk komt voor. Staak in dit geval het gebruik van de zalf of crème.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Droge schilferige huid en kalknagel met ureumzalf behandelenDroge schilferige huid en kalknagel met ureumzalf behandelenSpontaan een droge huid hebben, kan door het weer, stoffen of aandoeningen komen. Het leidt tot schilfers op de huid, wa…
Ureum: Wat doet het voor je huid?Voor veel mensen vormt een zeer droge huid een groot ongemak. Ichthyosis, eczeem of een extreem droge huid kan een grote…
Urine therapie, een alternatieve geneeswijzeUrine therapie, een alternatieve geneeswijzeBij urine therapie zullen de meeste mensen in eerste instantie gek opkijken, deze therapie word echter in veel landen en…
Eczeem, wat kun je er tegen doen?Eczeem is een ziekte in de genen die zich uit in de huid. Bij de meeste gevallen is het uitslag gepaard met jeuk. Is hie…

Bloed-injectie-ziektefobie, een medische angstBloed-injectie-ziektefobie, een medische angstEen bloed-injectie-ziektefobie is een veel voorkomende stoornis die ongeveer drie tot vier procent van de bevolking tref…
Vaak moe en hoofdpijn: oorzaken vermoeidheid en hoofdpijnVaak moe en hoofdpijn: oorzaken vermoeidheid en hoofdpijnVaak moe en hoofdpijn? Vaak moe zijn en last hebben van hoofdpijn, is een veelgehoorde klacht. 'Ik ben zó vaak moe," hoo…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Decyloleaat
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/schimmelnagels/item33018
  • http://nedcon.bipharma.com/_files/Bijsluiters/Bijsluiter-UreumcreCme_10_.pdf
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.