Ooginfarct: Afsluiting bloedvaten in netvlies

Ooginfarct: Afsluiting bloedvaten in netvlies Een plotse hartaanval is een bekende medische situatie. Maar een infarct treedt mogelijk ook op bij andere organen. Een ooginfarct of oogtrombose heeft hetzelfde principe als een ander soort infarct. De bloedvatvoorziening is afgesloten waardoor de oogzenuw of (een gedeelte van) het netvlies niet meer voldoende zuurstof krijgt en uiteindelijk afsterft. De preventie van een ooginfarct is belangrijk daar een ooginfarct meestal ernstige gevolgen heeft voor het gezichtsvermogen van de patiënt.

Soorten: Afsluiting in bloedvaten

Een ooginfarct bestaat in drie soorten.
  • Bij een veneuze afsluiting bevindt de afsluiting van de aders zich in het netvlies.
  • Een arteriële afsluiting treedt op wanneer de slagader in het netvlies betrokken is (netvliesaandoening).
  • Een oogzenuwinfarct is het gevolg van een afsluiting van een slagader in de oogzenuw. De medische term voor dit soort afsluiting is “Anterieure Ischemische Optico Neuropathie (AION)”.

Symptomen: Verlies gezichtsvermogen

De afsluiting ontstaat meestal bij een oudere patiënt. Soms verliest een patiënt met een ooginfarct het gehele gezichtsvermogen in het aangetaste oog (plotse blindheid). Daarnaast is het mogelijk dat hij een deel van het gezichtsveld niet ziet (zwart/donker) (tijdelijk verlies van het gezichtsvermogen). Deze infarcten gaan niet gepaard met pijn. Soms klaagt een patiënt over algemene vermoeidheid, haarkampijn en kauwpijn. Dit is mogelijk te wijten aan arteritis temporalis, een ontsteking van de arteriën.

Diagnose en onderzoeken

De patiënt dient zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan want een snelle diagnose vergroot de kans op herstel. De oogarts bestudeert het netvlies bij de patiënt die voor dit onderzoek pupil verwijdende oogdruppels heeft gekregen. De oogarts merkt witgele afzettingen op aan het netvlies, wat typisch is voor een ooginfarct. Soms krijgt de patiënt nog een gezichtsveldonderzoek. De oogarts bekijkt de mate van de gezichtsvelduitval om zo de ernst van het infarct te bepalen. Daarnaast brengt de arts de ernst van de bloedvatafsluiting in beeld via een fluorescentieangiografie. De patiënt krijgt tot slot meestal een doorverwijzing naar de neuroloog of een internist voor een uitgebreid onderzoek.

Behandeling van infarct in het oog

De onderliggende reden van het ooginfarct dient steeds een behandeling te krijgen. Heeft de patiënt arteritis temporalis, dan meet de arts het bloedbezinksel en neemt hij eventueel een biopt uit het bloedvat in de slaap. Bij een langdurige arteriële afsluiting is er geen behandeling voorhanden. Wanneer een patiënt lijdt aan vaatnieuwvorming in het oog, ontstaat neovasculair glaucoom. De arts voert een laserbehandeling uit waardoor de pijn en hoge oogdruk vermindert.

Prognose oogaandoening

Door een ooginfarct gaat het gezichtsvermogen achteruit, blijft het stabiel of verbetert het. De meeste patiënten hebben echter permanent een beperkt gezichtsvermogen na een ooginfarct daar een herstel zelden optreedt. Daarom is het belangrijk om een ooginfarct te voorkomen.

Preventie ooginfarct

Mogelijke risicofactoren van een ooginfarct zijn dezelfde dan van een hartinfarct: aderverkalking (atherosclerose), suikerziekte (diabetes mellitus), een te hoge bloeddruk (hypertensie), een verhoogd cholesterolgehalte en een zeldzame aandoening zoals bijvoorbeeld een stollingsafwijking. De invloed van een hoge bloeddruk op diverse oogaandoeningen is overigens potentieel groot. Een gezonde levens- en voedingsstijl in combinatie met stoppen met roken en drinken (alcohol) zijn alvast goede preventietips voor het voorkomen van een ooginfarct. Voldoende beweging is verder essentieel voor de gezondheid van de bloedsomloop, het metabolisme en de bloedvaten. Daarnaast dient de patiënt regelmatig een oogonderzoek te laten uitvoeren.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypertensieve retinopathie: Oogziekte door te hoge bloeddrukHypertensieve retinopathie: Oogziekte door te hoge bloeddrukHypertensie, de medische term voor een te hoge bloeddruk, leidt mogelijk tot meerdere schadelijke oogaandoeningen, zoals…
Infarct, afsterven van weefselInfarct, afsterven van weefselEen infarct kan vertaald worden als het afsterven van weefsel. Weefsel bestaat uit meerdere cellen die tezamen een weefs…
Symptomen hartaanval bij de vrouwSymptomen hartaanval bij de vrouwWanneer het gaat om een hartaanval (myocard infarct) valt op dat vrouwen veel minder snel naar de dokter stappen dan man…
Oogproblemen bij de auto-immuunaandoening lupusOogproblemen bij de auto-immuunaandoening lupusSystemische lupus erythematosus is een chronische auto-immuunziekte die elk lichaamsdeel mogelijk treft. Lupus tast mees…

Galbulten (netelroos): symptomen, oorzaak en behandelingGalbulten (netelroos): symptomen, oorzaak en behandelingBij galbulten ontstaan er in korte tijd een hevig jeukende huiduitslag. Galbulten dient zich vaak aan met rode vlekjes d…
UV crosslinking: UVA-licht op het hoornvlies bij keratoconusUV crosslinking: UVA-licht op het hoornvlies bij keratoconusEen behandelingsmogelijkheid voor de oogaandoening keratoconus is UV-crosslinking, ook gekend als corneale crosslinking…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TobiasD, Pixabay
  • http://oogheelkunde.mumc.nl/sites/oogheelkunde/files/ooginfarct.pdf
  • http://www.antoniusziekenhuis.nl/1822865/1850369/bloedvatafsluiting.pdf
  • http://www.fondations.net/eye-infarction-so-you-bend-right-before/
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/zenuwen_oogkas/oogzenuw_infarct/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ooginfarct
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.