Stemmingswisselingen bij schildklieraandoening
Depressieve en neerslachtige gevoelens worden niet altijd alleen maar veroorzaakt door stress of een andere psychische ziekte. Het zijn ook symptomen die veel voorkomen bij schildklieraandoeningen. Neerslachtigheid, depressieve gevoelens en stemmingswisselingen zijn bekende en veel gehoorde klachten bij mensen die last hebben als hun schildklier niet goed functioneert. Toch komen deze klachten niet altijd door de schildklier, maar vaak is het in combinatie met andere factoren. Maar wat zijn die factoren dan en kunnen de neerslachtige gevoelens verminderd worden?
Inhoud
Stemmingswisselingen schildklieraandoening
De psychische klachten die schildklierpatiënten kunnen krijgen, kunnen een grote impact hebben op het leven van de patiënt. Niet altijd is er al een schildklierafwijking gevonden, waardoor deze klachten vaak gekoppeld worden aan een psychische ziekte. Veelgehoorde klachten zijn:
- Ongelukkig voelen
- Niet blij kunnen worden
- Negatieve kijk op alles
- Geen plezier meer hebben
- Paniekerig worden en voelen
- Gevoel van onrust en stress
- Nervositeit
- Overal druk om maken
- Niet kunnen ontspannen
- Bepaalde gedachten blijven obsessief malen in je hoofd
- Snel geïrriteerd en van slag zijn, met irritatie en woedeaanvallen
- Onzekerheid over jezelf en alles om je heen
- Negatief zelfbeeld
- Huilbuien
- Afwisselende blije en sombere stemmingen
- Concentratie- en geheugenstoornis
Oorzaak psychische klachten
De bovenstaande klachten kunnen veroorzaakt worden doordat de werking van de schildklier verstoord is en er bijvoorbeeld niet voldoende cortisol wordt aangemaakt. Ook kunnen andere factoren ene rol spelen, zoals het gebruik van bepaalde voedingstoffen of de anticonceptiepil.
Cortisol, het stresshormoon
Cortisol is een hormoon dat gemaakt wordt in de bijnieren en het wordt gemaakt uit cholesterol, het komt in het lichaam vrij als er sprake is van lichamelijke of geestelijke stress. Bij schildklieraandoeningen is er sprake van een verstoorde schildklierwerking, waardoor de hoeveelheid schilklierhormoon in het lichaam niet stabiel is. Een kleine of een grote hoeveelheid schildklierhormoon kan voor stress in het lichaam zorgen. Hierdoor blijven de bijnieren cortisol aanmaken. Een hoge dosis cortisol heeft invloed op de stemming en geestelijke toestand van een persoon.
Anticonceptiepil
De anticonceptiepil kan stemmingswisselingen veroorzaken en zelfs versterken. Dit komt omdat de vrouwelijke hormonen (oestrogenen) die in de pil zitten ervoor zorgen dat er meer TBG wordt aangemaakt. TBG zorgt ervoor dat het schildklierhormoon niet vrij rondloopt in de bloedbaan, maar dat dit hormoon zich gaat binden aan het vrije T4, waardoor er meer gebonden hormonen zijn. Als het T4-hormoon actief wil worden, dan moet de TBG eerst hiervan losgekoppeld worden, maar door de grotere aanmaak van TBG door de anticonceptiepil, is er geen vrij schildklierhormoon aanwezig om het lichaam en geest energie te geven. Oestrogenen blokkeren ook gedeeltelijk het effect van het schildklierhormoon. Vrouwen die medicijnen gebruiken om hun schildklierhormoon te verhogen, moeten als ze beginnen met de anticonceptiepil hun dosis schildklierhormoon verhogen vanwege de oestrogenen die in de pil zitten. Deze combinatie van oestrogenen en het schildklierhormoon heeft dus invloed op de stemmingswisselingen.
Alternatieven
Je kunt er eventueel voor kiezen om te stoppen met de pil of een anticonceptiepil gebruiken waarin minder oestrogenen zitten. In overleg met je huisarts kun je je schildkliermedicatie verhogen of je kunt vragen om een extra toevoeging van T3 (Cytomel) als combinatietherapie T4.
Voedingsstoffen
Schildklieraandoeningen en bepaalde voedingsstoffen kunnen de stemmingen van een persoon beïnvloeden. Een tekort aan vitamine B12, maar ook bepaalde mineralentekorten, zoals te weinig ijzer kunnen ervoor zorgen dat schildklierpatiënten zich neerslachtig en somber kunnen voelen. Deze tekorten kunnen vaak verholpen worden door een goede en evenwichtig voedingspatroon of door het gebruik van supplementen. Bij vrouwelijke schildklierpatiënten kan een ijzertekort ook ontstaan door heftige menstruaties. Schildklierpatiënten nemen ook minder goed vitamine B12 op, hierdoor kunnen ook klachten ontstaan op stemmingsgebied.
Voeding
Probeer zoveel mogelijk verse groente en fruit te nuttigen. Hier zit veel kalium en calcium in. Een goede verhouding tussen calcium en kalium is heel belangrijk, maar ook een goede balans tussen natrium en kalium is belangrijk. Probeer om zelf je eten te bereiden zonder toevoeging van teveel geraffineerde zouten.
Een tekort aan serotonine
Stemmingswisselingen kunnen ook ontstaan doordat de hersenen minder schildklierhormoon ontvangen. Als er een tekort is aan schildklierhormoon, dan is de aanmaak van serotonine verlaagd. Een tekort aan serotonine zorgt ervoor dat je je neerslachtig en somber voelt. Ook beïnvloedt serotonine de aanmaak van melatonine, wat dus weer effect heeft op je slaap. Moeilijk in slaap komen of te weinig slaap heeft dan ook weer effect op je stemming.
Serotonine zelf aanmaken op een natuurlijke manier
Zonlicht en vitamine D ondersteunen de hersenen bij de aanmaak van serotonine. Probeer dus zoveel mogelijk de zon op te zoeken, ook op frissere dagen, om je humeur op te peppen. Door zonlicht kan je lichaam vitamine D aanmaken en dit bevordert dus de aanmaak van serotonine. Houd binnenshuis de gordijnen goed open, zodat het licht lekker naar binnen kan stromen en snoei hoge bomen wat korter, zodat deze geen zonlicht tegenhouden. Vitamine B3 en B6 verhogen ook de aanmaak van serotonine en hetzelfde geldt voor magnesium, dit mineraal heeft een krachtige werking op het zenuwstelsel. Wil je een supplement gebruiken van magnesium, kies dan altijd voor magnesium citraat, deze wordt namelijk beter opgenomen door het lichaam.
Tot slot
Als je de stemmingswisselingen en het neerslachtige gevoel onder controle wilt hebben is het heel belangrijk dat je schildklierwaarde goed is ingesteld. Neem hiervoor contact op met je huisarts. Hij kan ook kijken of je misschien een vitamine- of mineralentekort hebt. Maar je kunt ook met je huisarts overleggen wat je het beste kunt gebruiken op anticonceptiegebied in combinatie met je schildklieraandoening.
Ga nooit zelf voor dokter spelen, maar neem contact op met je huisarts!
Lees verder