Tekort aan vitamines bij schildklierpatiënten
Vage klachten die niet weggaan, zoals vermoeidheid, haaruitval, een licht gevoel in het hoofd hebben of moeite hebben met concentreren worden vaak gelinkt aan de schildklier. Toch is de schildklier niet altijd de directe oorzaak, het kan namelijk ook te maken hebben met een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen. Dit komt vaak voor bij schildklierpatiënten, doordat het opnameproces verstoord is. Met name de opname van vitamine B12 speelt een rol bij schildklierpatiënten. Veel schildklierpatiënten hebben dan ook te maken met een vitamine B12-tekort. Maar ook andere vitamines zijn minder aanwezig bij schildklierpatiënten, zoals bijvoorbeeld vitamine D, ijzer en selenium.
Inhoud
Vitamines
Vitamines zijn belangrijke stoffen die ons lichaam niet zelf kan aanmaken, maar die we wel nodig hebben voor onze gezondheid. We vinden deze stoffen in ons eten en drinken. We kennen dertien soorten vitamines en een aantal van deze zijn in water oplosbaar en een aantal zijn in vet oplosbaar. Als alles goed verloopt in ons lichaam, halen wij de vitamines uit het eten en drinken, maar in sommige gevallen lukt dat niet. Bij schildklierpatiënten is er vaak sprake van een stoornis, doordat de schildklier niet goed functioneert. Hierdoor kan het lichaam geen vitamines opnemen en zo kan het gebeuren dat schilklierpatiënten vaak een gebrek hebben aan vitamines.
Vitamine B12 en de schildklier
Deze vitamine is van groot belang voor veel processen in het lichaam en is nauw verbonden bij verschillende stofwisselingen. Als je te weinig vitamine B12 binnenkrijgt of opneemt kan dit veel problemen geven op neurologisch en psychisch gebied. Schildklierpatiënten hebben een extra grote kans op een tekort aan vitamine B12, omdat er vaak een opnamestoornis is, waardoor zij geen vitamine B12 kunnen opnemen uit voedingsmiddelen. Schildklieraandoeningen, zoals de ziekte van Graves of de ziekte van Hashimoto gaan vaak samen met de ziekte van Addison-Biermer, dit is een tekort aan vitamine B12 door een storing in het opnameproces. Schildklierpatiënten kunnen hiervoor een vitamine B12-injectie krijgen.
Klachten tekort vitamine B12
De klachten van een tekort aan vitamine B12 lijken sterk op de klachten die horen bij een vertraagde schildklier. Heb je klachten en twijfel je hierover, neem dan contact op met je huisarts en laat je vitamine B12-waarde meten. De meest voorkomende klachten van te weinig vitamine B12 zijn:
- Extreme vermoeidheid, soms al bij het ontwaken.
- Problemen met de spieren, zoals spierzwakte, spiertrillingen, verergerde spierpijn na inspanning.
- Benauwd gevoel op de borst en ademhalingsklachten, hartkloppingen en verstoord hartritme.
- Darm- en maagklachten.
- Haaruitval.
- Hoofdpijn of migraine.
- Huidproblemen, zoals tintelingen op de huid, spiertrillingen, koud gevoel hebben, branderige huid hebben, rusteloos gevoel, en vreemd gevoel in armen, benen en voeten.
- Psychische problemen, zoals geïrriteerd zijn, stemmingswisselingen, somber, neerslachtig, en onredelijk gedrag.
Vitamine D
Veel schildklierpatiënten, in het bijzonder de patiënten met een vertraagde schildklier, hebben vaak ook een tekort aan vitamine D. Vitamine D3, een vorm van vitamine D, kan door de mens zelf aangemaakt worden door zonlicht. Verder komt vitamine D alleen voor in dierlijke producten. Bij een tekort kun je vitamine D-tabletten nemen. Het beste kun je dan vitamine D3 nemen, omdat deze beter in het lichaam werken dan vitamine D2.
Klachten bij gebrek aan vitamine D
Symptomen van een tekort aan vitamine D lijken erg veel op klachten die horen bij schildklieraandoeningen, zoals:
- Oververmoeidheid en weinig energie, lusteloos gevoel.
- Bloedend tandvlees.
- Spierklachten, zoals kramp in de spieren, pijnlijke spieren of trillen van de spieren.
- Zere gewrichten en zwakke, broze botten.
- Angst- en/of paniekaanvallen
- Hyperventilatie.
IJzer en vitamine C
Een ijzertekort komt ook veel voor bij schilklierpatiënten. Als dit zo is kun je ijzersupplementen gebruiken of via een injectie of infuus ijzer toegediend krijgen. Maar ijzer kan ook de opname van het schildklierhormoon erg beïnvloeden. Dit kan ervoor zorgen dat het schildklierhormoon niet goed werkt. Daarom is het aan te raden om ijzer niet tegelijkertijd in te nemen met het schildkliermedicijn. Verder zit ijzer in dierlijke producten, zoals vis en vlees, maar ook in bladgroenten, peulvruchten, noten en zuivelproducten zit ijzer. Vitamine C is een belangrijke vitamine die de opname van ijzer bevordert. Als je lichaam een tekort heeft aan ijzer kan dit ook veroorzaakt worden door een vitamine C-tekort. Wil je dit dus weten, laat je bloed dan controleren bij je huisarts.
Klachten van ijzertekort
De klachten van een schildklieraandoening hebben overeenkomsten met de klachten van een ijzertekort, zoals:
- Vermoeidheid, gevoel van totale uitputting.
- Haaruitval.
- Angstgevoelens.
- Huid ziet er bleek uit.
- Onregelmatige hartslag.
Selenium
Selenium is een mineraal met een antioxidantenwerking, het beschermt ons lichaam tegen gezondheidsproblemen. Zware metalen die in ons lichaam terechtkomen worden door selenium minder giftig gemaakt. Selenium is ook heel belangrijk voor een goede werking van de schildklier, het helpt bij het omzetten van het schildklierhormoon T4 naar het actieve schildklierhormoon T3. Je kunt dit mineraal vinden in heel veel voedingsmiddelen, maar de beste bronnen zijn tonijn, garnalen, paranoten, oesters, zaden en peulvruchten, vlees, brood- en graanproducten en groenten, vooral koolsoorten.
Klachten van een tekort aan selenium
De klachten van een tekort aan selenium vind je ook bij schildklieraandoeningen, zoals:
- Spierklachten; spierpijn en spierzwakte.
- Bleke huid, of verkleurde huid.
- Witte vlekken op de nagels.
- Droge huid.
- Hartritmestoornissen.
Tekort aan jodium
De klachten van een tekort aan selenium kunnen erger worden als er ook een tekort is aan jodium. Dit mineraal is ook heel erg belangrijk voor het schildklierhormoon en de werking van de schildklier. Jodium komt echter niet veel voor in onze voedingsmiddelen. Het zit veel in zeevis en een heel klein beetje in eieren, verder wordt het in Nederland toegevoegd aan keukenzout en bakkerszout, waardoor het ook in brood zit. In de schildklier zelf zit voor jaren jodium opgeslagen, daarom herken je een tekort aan jodium vaak jaren later. Als je een jodiumtekort hebt, werkt je schildklier trager en kan deze gaan opzwellen, dit wordt ook wel struma of krop genoemd. Hieraan kun je meestal zien dat je de schildklier ernstig uit balans is. Selenium en jodium horen bij elkaar voor een goede werking van de schildklier. Selenium zorgt er namelijk voor dat het lichaam jodium hergebruikt.
Tot slot
Ervaar je al geruime tijd vage klachten die maar niet overgaan, ga dan niet zelf dokteren. Laat je bloed nakijken bij je huisarts. Hij of zij kan zien of je een extra tekort hebt aan bepaalde vitamines. Je hoeft niet met deze klachten te blijven zitten, er zijn gelukkig oplossingen in de vorm van extra voedingssupplementen.
Lees verder