InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Bloedaandoening trombocytose: Verhoogd aantal bloedplaatjes

Bloedaandoening trombocytose: Verhoogd aantal bloedplaatjes

Bloedaandoening trombocytose: Verhoogd aantal bloedplaatjes Trombocytose, dat ook gekend is als "trombocytemie" is een toestand waarbij de patiënt een verhoogd aantal bloedplaatjes in het bloed heeft. Hierdoor ontstaat zeer snel stolling in een intact bloedvat, wat sneller resulteert in de vorming van een klonter (= trombus, trombose). Een bloedklonter die losraakt en terechtkomt in de bloedbaan, leidt tot een embolie (bloedvatverstopping). Afhankelijk van het type trombocytose, heeft de patiënt meer kans op bloedstolsels. Veelal behandelt een arts enkel de eventueel onderliggende aandoening en zijn andere behandelingsmogelijkheden niet nodig bij een patiënt met trombocytose. De bloedaandoening treedt op wanneer de patiënt meer dan 450.000 bloedplaatjes per microliter bloed heeft.

Oorzaken en indeling van de bloedaandoening trombocytose

Trombocytose valt in te delen in secundaire (of reactieve) trombocytose en primaire (of essentiële) trombocytose.

Secundaire of reactieve trombocytose

Een onderliggende aandoening veroorzaakt deze vorm van trombocytose. Voorbeelden hiervan zijn:

Hoewel het aantal bloedplaatjes hoog is bij secundaire trombocytose, zijn de bloedplaatjes wel normaal (in tegenstelling tot bij primaire trombocytemie). Patiënten met secundaire trombocytose hebben bijgevolg een lager risico op bloedstolsels en bloedingen.

Primaire of essentiële trombocytose

Minder vaak veroorzaakt een beenmergaandoening om onbekende redenen trombocytose. Dit is dan gekend als autonome, primaire of essentiële trombocytose of essentiële trombocytemie. Bij deze vorm van trombocytose heeft de patiënt een veel hoger risico op stolling of complicaties van bloedingen. Bloedstolsels gaan wel gepaard met andere factoren. Zo lopen patiënten met een oudere leeftijd (zestigplussers) en een verhoogde bloeddruk (hypertensie) een hoger risico. Ook bij patiënten mest diabetes mellitus en patiënten die reeds bloedstolsels gehad hebben, komen bloedstolsels meer voor. Rokers hebben tot slot een verhoogde kans op bloedstolsels.

Symptomen bloedstoornis: Afhankelijk van secundaire of primaire trombocytose

De ernst en uitgebreidheid van de symptomen zijn afhankelijk van de vorm van de bloedstoornis en tevens varieert dit ook bij elke patiënt.

Pijn op de borst komt voor bij trombocytose / Bron: Freestocks.org, PexelsPijn op de borst komt voor bij trombocytose / Bron: Freestocks.org, Pexels
Secundaire of reactieve trombocytose
Secundaire trombocytose veroorzaakt zelden symptomen. De patiënt heeft veelal wel symptomen die voortvloeien uit de onderliggende aandoening. Deze mogelijke symptomen omvatten hoofdpijn, pijn op de borst, gevoelloosheid of tintelingen in de handen en voeten, tijdelijke visusveranderingen, duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd, flauwvallen en zwakte.

Primaire of essentiële trombocytose

Patiënten met primaire trombocytose vertonen dezelfde symptomen maar ontwikkelen makkelijk bloedstolsels in de hersenen, handen en voeten, maar mogelijk eveneens in het hart en de darmen. Chronische vermoeidheid, (aanhoudende) hoofdpijn, duizeligheid en een beroerte zijn mogelijke symptomen waarmee een patiënt zich vertoont bij een bloedstelsel aan de hersenen. De handen en voeten zijn rood, kloppend en eveneens pijnlijk wanneer zich daar een bloedstolsel bevindt. Verder heeft de patiënt een veranderend spraakvermogen, epileptische aanvallen, zwakte in één van de armen of beide armen, de rug, de nek, de kaak of kaken of de buik. Kortademigheid en misselijkheid komen ook vaak voor.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

In de meeste gevallen stelt de arts de diagnose aan de hand van een grondig klinisch onderzoek bij de patiënt. Een uitgebreide anamnese is daarbij onontbeerlijk waarbij hij alle zichtbare symptomen documenteert.

Diagnostisch onderzoek

Verdere onderzoeken zijn nodig om trombocytose te diagnosticeren. Zo voert de arts een volledig bloedonderzoek uit. Hierbij is het belangrijk dat de arts bekijkt of de patiënt lijdt aan reactieve trombocytose of aan essentiële trombocytemie. Deze laatste veroorzaakt namelijk makkelijker bloedstolsels.

Differentiële diagnose

De arts verwart trombocytose vaak met volgende aandoeningen:

Behandeling van trombocytemie

Secundaire of reactieve trombocytose

Bij de behandeling bekijkt de arts naar de oorzaak van de reactieve trombocytose. De aandoening geneest snel na een recente operatie of een blessure die significant bloedverlies veroorzaakt. Het aantal bloedplaatjes blijft veelal hoog bij een chronische infectie of ontstekingsziekte totdat de onderliggende aandoening weer onder controle is. In de meeste gevallen is het niveau van de bloedplaatjes weer gestabiliseerd wanneer de onderliggende oorzaak is opgelost. De patiënt heeft hierbij zelden medicatie of een medische behandeling nodig daar de patiënt geen bloedstollingsproblemen of bloedingen ervaart. Bij een chirurgische verwijdering van de milt (de medische term hiervoor is "splenectomie") heeft de patiënt levenslang trombocytose, maar ook dan is een behandeling veelal niet vereist. De arts behandelt wel de eventueel onderliggende aandoening.

Primaire of essentiële trombocytose

Normaalgezien is een behandeling onnodig. Maar soms helpt aspirine, en dit met name ook bij zwangere vrouwen. Dit bespreekt de patiënt wel uitvoerig met de arts. Bepaalde medicatie verlaagt indien nodig ook het aantal bloedplaatjes.

Prognose bloedziekte

Secundaire of reactieve trombocytose

In het algemeen is secundaire trombocytose een tijdelijke afwijking die spontaan oplost wanneer de primaire oorzakelijke aandoening is genezen. De prognose is daarom afhankelijk van de onderliggende geassocieerde aandoening.

Primaire of essentiële trombocytose

Patiënten met primaire trombocytose hebben een uitstekende kans op een lang leven.

Complicaties verhoogd aantal bloedplaatjes; Bloedstolsels

Vrouwen die aan primaire trombocytemie of secundaire trombocytose lijden en de pil nemen, hebben een verhoogd risico op bloedstolsels. Bloedstolsels bij zwangere vrouwen leiden tot een miskraam of problemen met foetale groei en ontwikkeling van het kind.

Lees verder

© 2016 - 2018 Miske, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Kanker: leverkankerEr zijn twee soorten leverkanker: primaire en secundaire leverkanker. Primaire leverkanker betekent dat de kanker in de…
Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?Naast primaire voorwaarden zijn er secundaire voorwaarden, zoals een auto van de zaak, een reiskostenvergoeding en een d…
Hoe maak je de kleur bruin?Veel mensen hebben geen idee hoe ze bruin maken, het staat immers niet op de kleurencirkel. Je kunt bruin maken door de…
Verlaagde bloedplaatjes (ITP)Uit het niets vormen zich kleine rode puntjes over het gehele lichaam van uw kind. Bij nader onderzoek wordt vastgesteld…
Te veel bloedplaatjes: symptomen, oorzaken en behandelingTe veel bloedplaatjes: symptomen, oorzaken en behandelingBloedplaatjes, je kan niet zonder. Maar het kan wel gebeuren dat je er te veel van hebt. Dit is een probleem en brengt r…
Bronnen en referenties
 • http://emedicine.medscape.com/article/206811-differential
 • http://emedicine.medscape.com/article/206811-followup#showall
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombocytosis/basics/treatment/con-20032674
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombocytosis/basics/tests-diagnosis/con-20032674
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombocytosis/basics/causes/con-20032674
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombocytosis/basics/symptoms/con-20032674
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thrombocytosis/basics/definition/con-20032674
 • http://www.mpnresearchfoundation.org/Essential-Thrombocythemia
 • http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/thrm/treatment
 • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_Thrombocytosis
 • https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/thrm/causes
 • https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/thrm/signs
 • Afbeelding bron 1: Freestocks.org, Pexels

Reageer op het artikel "Bloedaandoening trombocytose: Verhoogd aantal bloedplaatjes"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Miske
Laatste update: 28-02-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Bloedaandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!