Clinodactylie: Kromming van de vingers of tenen

Clinodactylie: Kromming van de vingers of tenen Bij clinodactylie treedt een zijwaartse verkromming op aan één of meer vingers of tenen. Hierdoor is de vinger of teen abnormaal gebogen, meestal de vijfde vinger (de pink). Clinodactylie zelf is een symptoom en geen ziekte, maar het kan wel wijzen op een onderliggende aandoening of syndroom. In de meeste gevallen is slechts één hand getroffen. Clinodactylie is meestal niet ernstig en veroorzaakt geen functionele problemen. Als er wel functionele problemen ontstaan, zijn hulpmiddelen, fysiotherapie en mogelijk een operatie nodig. De vooruitzichten voor patiënten met dit symptoom zijn gunstig.

Epidemiologie clinodactylie

De exacte incidentie van clinodactylie is niet bekend, omdat er geen precieze definitie bestaat van wat als normale en abnormale kromming wordt beschouwd. Mannen worden iets vaker getroffen dan vrouwen. Clinodactylie treft meestal de vijfde vinger, de kleine vinger (pink), en komt normaal gezien slechts aan één hand voor. In zeer uitzonderlijke gevallen zijn beide handen getroffen.

Oorzaken: Spontaan of onderdeel van een ziekte of syndroom

De kromming van de vinger of teen is meestal het gevolg van een abnormale groei en ontwikkeling van de botjes. Het middelste botje in de vijfde vinger is onderontwikkeld en heeft een wigvorm in plaats van een rechthoekige vorm. Clinodactylie kan het gevolg zijn van tal van ziektebeelden, variërend van aangeboren tot verworven. Soms treedt het ook sporadisch op zonder bekende familiale geschiedenis.

Clinodactylie is geassocieerd met ten minste zestig syndromen, waarbij het syndroom van Down de meest voorkomende is. Clinodactylie komt voor bij 35 tot 79% van alle patiënten met het Down-syndroom. Andere aandoeningen en syndromen waarbij clinodactylie voorkomt zijn onder andere:

Diagnose via lichamelijk en diagnostisch onderzoek

Clinodactylie is visueel te identificeren. De patiënt krijgt een grondig lichamelijk onderzoek om te controleren op mogelijke onderliggende ziekten. Een röntgenfoto van de hand en/of voet bevestigt de diagnose.

Behandeling via fysiotherapie of chirurgie

Milde vingerkromming veroorzaakt zelden pijn of functionele problemen. Daarom is chirurgie niet aanbevolen voor patiënten met een lichte kromming zonder functionele problemen. Omdat afwijkingen in de groeiplaat vaak geassocieerd zijn met clinodactylie, is regelmatige controle tijdens de groei belangrijk. Zo nodig krijgt de patiënt fysiotherapie of spalken. Reconstructieve chirurgie, bij voorkeur voor de leeftijd van vijf jaar, wordt uitgevoerd wanneer de vingerkromming snel toeneemt of de handfunctie is aangetast. De chirurg maakt een snede (incisie) in het bot, corrigeert de misvorming en stabiliseert de vinger tot het bot en de weke delen genezen.

Prognose kromming van de vingers of tenen

Hoewel chirurgie in de meeste gevallen de kromming (clinodactylie) succesvol corrigeert, is er een kans dat de kromming terugkomt. In dat geval kan een tweede operatie nodig zijn. De kans op herhaling hangt af van verschillende factoren, zoals:
  • De ernst van de kromming: Ernstige krommingen komen vaker terug dan milde krommingen.
  • De locatie van de kromming: Krommingen in de proximale vingerkootjes (het eerste botje van de vinger) komen vaker terug dan krommingen in de distale vingerkootjes (het laatste botje van de vinger).
  • De leeftijd van de patiënt: Kinderen hebben vaker last van recidief dan volwassenen.
  • De onderliggende oorzaak: Clinodactylie veroorzaakt door een onderliggende aandoening, zoals artritis, komt vaker terug dan clinodactylie zonder bekende oorzaak.

Complicaties van clinodactylie

De ernst van de complicaties van clinodactylie varieert sterk van persoon tot persoon. In veel gevallen zijn er geen of minimale problemen. De meeste complicaties van clinodactylie kunnen effectief worden behandeld met conservatieve therapieën, zoals fysiotherapie of speciale spalken. In zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om de kromming van de vinger te corrigeren.

Volgende complicaties komen mogelijk tot uiting:

Functionele problemen

  • Pijn: In ernstige gevallen kan de kromming van de vinger pijn veroorzaken, vooral bij het bewegen of bij druk op de vinger.
  • Beperkte beweeglijkheid: De kromming kan de normale beweeglijkheid van de vinger beperken, waardoor het grijpen, knijpen of buigen van de vinger moeilijker wordt.
  • Verhoogd risico op letsel: De abnormale positie van de vinger kan deze kwetsbaarder maken voor letsel, zoals verstuikingen of breuken.

Psychische problemen

Sommige mensen met clinodactylie ervaren schaamte of angst om hun kromme vinger in het openbaar te laten zien. Dit kan leiden tot sociale isolatie en een verminderd zelfvertrouwen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Filippi-syndroom: Afwijkingen gezicht, vingers en/of tenenFilippi-syndroom: Afwijkingen gezicht, vingers en/of tenenHet Filippi-syndroom is een craniodigitaal syndroom. Dit houdt in dat de patiënt met dit syndroom afwijkingen heeft aan…
Melnick-Needles syndroom: Symptomen aan gezicht en skeletMelnick-Needles syndroom: Symptomen aan gezicht en skeletHet Melnick-Needles syndroom is een zogenaamde otopalatodigitale aandoening, wat inhoudt dat problemen aan de oren, het…
Feingold-syndroom: Craniofaciale afwijkingFeingold-syndroom: Craniofaciale afwijkingHet Feingold-syndroom kenmerkt zich door microcefalie (een klein hoofd) in combinatie met afwijkingen aan ledematen, de…
Carpenter-syndroom: Afwijkingen aan schedel en skeletCarpenter-syndroom: Afwijkingen aan schedel en skeletBij het Carpenter-syndroom treden afwijkingen op aan de schedel (craniosynostose) en het skelet (de vingers en/of tenen)…

Crigler-Najjar syndroom: Te hoog bilirubinegehalte in bloedCrigler-Najjar syndroom: Te hoog bilirubinegehalte in bloedHet Crigler-Najjar syndroom is een zeldzame genetische aandoening waarbij de patiënt een te hoog bilirubinegehalte in he…
Coffin-Siris syndroom: Afwijkingen aan hersenen en skeletCoffin-Siris syndroom: Afwijkingen aan hersenen en skeletEen patiënt met het Coffin-Siris syndroom heeft naast een verstandelijke handicap en ontwikkelingsproblemen ook vaak afw…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: William Cloos, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Aarskog syndroom, http://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/syndromen/aarskog.php, geraadpleegd op 23 juli 2016
  • Causes of Clinodactyly related congenital syndromes, http://www.rightdiagnosis.com/symptoms/clinodactyly_related_congenital_syndromes/causes.htm, geraadpleegd op 23 juli 2016
  • Clinodactyly in Children, http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/clinodactyly, geraadpleegd op 23 juli 2016
  • Clinodactyly Symptoms & Causes, http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/c/clinodactyly/symptoms-and-causes, geraadpleegd op 23 juli 2016
  • Clinodactyly, http://radiopaedia.org/articles/clinodactyly, geraadpleegd op 23 juli 2016
  • Clinodactyly, http://ehealthhall.com/clinodactyly.html, geraadpleegd op 23 juli 2016
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 23 juli 2016
  • Congenital Hand and Arm Differences, http://congenitalhand.wustl.edu/, geraadpleegd op 23 juli 2016
  • Definition of Clinodactyly, http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=12233, geraadpleegd op 23 juli 2016
  • Downsyndroom, http://www.uza.be/downsyndroom, geraadpleegd op 23 juli 2016
  • Holt-Oram syndroom, http://www.erfelijkheid.nl/ziektes/holt-oram-syndroom, geraadpleegd op 23 juli 2016
  • How is clinodactyly treated?, http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/c/clinodactyly/treatments, geraadpleegd op 23 juli 2016
  • Mohr-syndroom, https://www.mchaaglanden.nl/stimulansz/ziekten-a-z/mohr-syndroom, geraadpleegd op 23 juli 2016
  • Roberts-syndroom, http://www.erfelijkheid.nl/ziektes/roberts-syndroom, geraadpleegd op 23 juli 2016
  • Syndroom van Turner, http://www.erfelijkheid.nl/ziektes/syndroom-van-turner, geraadpleegd op 23 juli 2016
  • Testing & Diagnosis for Clinodactyly in Children, http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/c/clinodactyly/testing-and-diagnosis, geraadpleegd op 23 juli 2016
  • The troubles with pinkies, Proc (Bayl Univ Med Cent). 2005 Oct; 18(4): 341–344., http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1255945/, geraadpleegd op 23 juli 2016
  • Treatments for Clinodactyly in Children, http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/c/clinodactyly/treatments, geraadpleegd op 23 juli 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 23-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.