Genu recurvatum: knieën buigen de verkeerde kant op

Genu recurvatum: knieën buigen de verkeerde kant op Genu recurvatum is de benaming voor een aandoening waarbij de knieën de verkeerde kant op buigen. Dit kan in lichte mate voorkomen bij bijvoorbeeld mensen die lijden aan hypermobiliteit van de gewrichten. Het mag dan officieel de benaming genu recurvatum dragen, maar dit label wordt meestal gereserveerd voor ernstiger vormen van doorbuiging van de knie naar de verkeerde kant. Onbehandeld leidt de aandoening dan tot ernstige invaliditeit. Door een combinatie van chirurgisch ingrijpen en fysiotherapie kan getracht worden de mobiliteit te verbeteren.

Wat is genu recurvatum?

Genu recurvatum is een aandoening waarbij er een misvorming in de kniegewrichten zit. Dit zorgt ervoor dat de knieën de verkeerde kant op buigen. In normale stand heeft een menselijke knie een bewegingshoek van 0 tot 135 graden en buigt deze bij uiterste extensie maximaal 5 tot 10 graden de 'verkeerde kant' op. Is deze buiging meer dan 5 tot 10 graden dan wordt gesproken van genu recurvatum.

De aandoening kan mild zijn, met slechts een lichte 'extra' doorbuiging tot gevolg. Het gaat dan vaak om een uitingsvorm van algehele hypermobiliteit zijn, waarbij ook andere delen van het lichaam zoals de vingers, polsen, ellebogen en schouders veel flexibiliteit vertonen. De knieën kunnen hierdoor instabiel worden en lichte tot matige pijnklachten geven. Het is echter ook mogelijk dat de aandoening in een dusdanig ernstige gradatie voorkomt dat de knieën volledig de verkeerde kant op buigen waardoor lopen onmogelijk wordt. Pas dan krijgt de aandoening door medici echt het label genu recurvatum opgeplakt.

Genu recurvatum is een genetische afwijking waarvan de precieze oorzaak nog onbekend is. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De aandoening moet niet verward worden met genu varum (ook wel o-benen genoemd) of genu valgum (ook wel x-benen genoemd), aandoeningen waarbij tevens iets mankeert aan de stand van de knieën.

Drie klassieke morfologieën

Genu recurvatum is ingedeeld in drie klassieke morfologieën. Het gaat om de aangeboren hyperextensie, de aangeboren hyperextensie met subluxatie van het scheenbeen op het dijbeen en de aangeboren hyperextensie met subluxatie van het scheenbeen op het kniegewricht.

Bijkomende symptomen en relatie met andere aandoeningen

Bij genu recurvatum gaat het om een genetisch defect dat verder gaat dan alleen een verkeerde buighoek van de knie. Daarbij zijn meerdere structuren in de benen gebrekkig aangelegd. Bijkomende symptomen zijn dan onder andere:
 • Verhoudingsgewijs korte benen
 • Een knieschijf die permanent uit de kom is
 • Verkeerde stand van het kuitbeen en scheenbeen ten opzichte van elkaar
 • Zwakte van de tweehoofdige dijspier (een van de drie spieren die de hamstrings vormen)
 • Zwakte van de heupspieren
 • Zwakte van oppervlakkige kuitspier
 • Problemen met de proprioceptie (het vermogen om de positie van de eigen ledematen waar te nemen)

Voorkomen in combinatie met andere aandoeningen

De aandoening lijkt daarnaast relatief vaak voor te komen in combinatie met andere aandoeningen of genetische afwijkingen waaronder Down syndroom, Larsen syndroom, Rubinstein-Taybi syndroom en nagel-patellasyndroom. Lichte vormen van genu recurvatum kunnen worden waargenomen bij onder andere hypermobiliteitssyndroom, Ehlers-Danlos syndroom, syndroom van Marfan en osteogenesis imperfecta.

Behandeling van genu recurvatum

De behandeling van genu recurvatum is in grote mate afhankelijk van de ernst van de aandoening. Bij een lichte vorm die slechts lichte tot matige klachten geeft kan vaak worden volstaan met het dragen van een brace (mogelijk alleen nodig bij sportieve inspanningen), eventueel aangevuld met aangepast schoeisel.

Bij ernstige gevallen van genu recurvatum is chirurgisch ingrijpen vaak noodzakelijk om mobiliteit te behouden. Daarbij zal een volledige reconstructie van het kniegewricht moeten worden gedaan. Om vervolgens goed te leren lopen is intensieve fysiotherapie noodzakelijk, waarbij bijvoorbeeld ook onderontwikkeling van de eerder niet aangesproken spieren in de voeten wordt aangepakt.

Ella Harper / Bron: thehumanmarvels.com, Wikimedia Commons (Publiek domein)Ella Harper / Bron: thehumanmarvels.com, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Ella Harper

Wellicht de beroemdste patiënt met genu recurvatum in een extreme vorm is Ella Harper. De vrouw die leefde tussen 1870 en 1921 werd ook wel kamelenmeisje genoemd vanwege haar vreemde voorkomen. Omdat in die tijd geen behandeling beschikbaar was voor haar aandoening zag zij zich genoodzaakt zich voort te bewegen op handen en voeten (zie afbeelding). Harper verdiende haar geld door onderdeel uit te maken van een rondreizend circus - vaak een freak show genoemd - samen met andere mensen met opmerkelijke lichamelijke aandoeningen. Mensen betaalden daarbij goed geld voor een aanblik van de vreemde misvorming van de benen.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knie uit de kom: oorzaak & behandeling verschoven knieschijfKnie uit de kom: oorzaak & behandeling verschoven knieschijfEen knie uit de kom of een verschoven knieschijf, is een pijnlijke aangelegenheid. De knieschijf kan uit het gewricht on…
Genua valga (X-benen): Naar binnen geknikte knieënGenua valga (X-benen): Naar binnen geknikte knieënGenua valga is een aandoening waarbij de knieën elkaar raken, maar de enkels niet. Door de naar binnen geknikte knieën k…
Genua vara (O-benen): Naar buiten geknikte knieënGenua vara (O-benen): Naar buiten geknikte knieënGenua vara (enkelvoud: genu varum) is een aandoening waarbij de knieën naar buiten geknikt zijn. Hierdoor staan ze ver u…
Arachnodactylie: Lange, slanke en gebogen vingersArachnodactylie: Lange, slanke en gebogen vingersArachnodactylie is een symptoom waarbij de vingers onevenredig lang, slank en gebogen zijn in vergelijking met de rest v…

Aortastenose: Vernauwing van aortaklep in het hartAortastenose: Vernauwing van aortaklep in het hartDe aorta is de grote lichaamsslagader die bloed van het hart naar de rest van het lichaam voert. Deze ontspringt vanuit…
Apneu (tijdelijk ophouden van ademhaling) bij prematurenApneu (tijdelijk ophouden van ademhaling) bij prematurenBabyís moeten voortdurend ademen om zuurstof te krijgen. Bij een te vroeggeboren baby is het deel van het centrale zenuw…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Taokinesis, Pixabay
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Genu_recurvatum
 • http://www.medicalbag.com/profile-in-rare-diseases/congenital-genu-recurvatum/article/472305/
 • http://www.somastruct.com/genu-recurvatum/
 • http://www.thehumanmarvels.com/ella-harper-the-camel-girl/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9580896
 • Afbeelding bron 1: thehumanmarvels.com, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.