Jeuk aan de armen: oorzaken van jeuk aan één of beide armen

Jeuk aan de armen: oorzaken van jeuk aan één of beide armen Brachioradiale jeuk duidt op jeuk of branderig gevoel aan de armen, vaak de bovenarm en soms (ook) de onderarm, zonder zichtbare huidafwijkingen. Het aanraken van de armen verergert vaak de klachten. Vaak manifesteert de jeuk zich op de bovenarm, maar de onderarm kan ook aangedaan zijn. De klachten kunnen zich beperken tot één arm, of (symmetrisch) aan beide armen voorkomen. Er is anno 2024 nog veel onduidelijk over de precieze oorzaak ervan. De symptomen van brachioradiale jeuk zijn moeilijk te behandelen. De jeuk, branderigheid, of een veranderd gevoel aan de armen, kan behandeld worden met koude kompressen en middelen (zalf of crème) die je plaatselijk aanbrengt. Bij aanhouden jeukklachten kun je last krijgen van slapeloosheid, maar ook van angst en depressie. Het voorkomen van langdurige blootstelling aan de zon is aangewezen ter preventie van brachioradiale jeuk.
Jeuk aan armen / Bron: JPC-PROD/Shutterstock.comJeuk aan armen / Bron: JPC-PROD/Shutterstock.com

Jeuk aan armen door brachioradiale jeuk

Brachioradiale jeuk is een aandoening waarbij jeuk, branderigheid, steken, tintelingen en/of een veranderd gevoel ontstaat ​​op de huid van één of beide armen. De jeuk komt veelal voor in het midden van de arm, maar de onderarmen en bovenarmen kunnen ook worden beïnvloed. Vaak worden koelelementen op de getroffen gebieden toegepast in een poging om de onaangename symptomen te verlichten.

Symptomen: jeuk aan bovenarm of onderarm

Jeukende armen

Brachioradiale jeuk kan zich van de bovenarmen uitbreiden naar de schouders en de onderarmen. Het is een zeer hinderlijke aandoening, waarbij hevige jeuk voorop staat. De aangedane huid kan volledig normaal lijken. Krabben kan de situatie verergeren. Door het vele krabben vanwege de jeuk kunnen er na verloop van tijd wel huidafwijkingen ontstaan zoals wondjes, korstjes en littekens. Er kan ook verdikking van de huid optreden lichte (gehypopigmenteerde) of juist donkere (gepigmenteerde) verkleuringen. Blauwe plekken van het wrijven kunnen ook optreden.

Veranderd gevoel in de bovenarm (en onderarm)

Er kan een veranderd gevoel worden waargenomen wanneer dit getest wordt met een speldenprik en warmte of koude. Verminderd of afwezigheid van zweten kan in het getroffen gebied worden opgemerkt. De jeuk kan dusdanig de nachtrust verstoren. De aandoening is chronisch en moeilijk te behandelen.

Oorzaken van brachioradiale jeuk

Blootstelling aan zonlicht

Brachioradiale jeuk is het gevolg van beschadiging van de dunne zenuwvezels (type C-vezels). Deze aandoening lijkt vaker voor te komen in een zonnig dan in een gematigd klimaat en dan in het bijzonder bij mensen met een licht huidtype (in landen als Australië en Zuid-Afrika), waardoor verondersteld wordt dat langdurige blootstelling aan de zon schade aan de zenuwvezels in de huid teweeg kan brengen.

Beschadiging en beklemming van zenuwen in de nek

Brachioradiale jeuk wordt soms ook geassocieerd met zenuwbeschadiging of radiculopathie (een beknelde zenuw in de wervelkolom) in de cervicale wervelkolom (halswervels/nek), door nekletsel, hetzij door trauma, beknelling van de zenuw of ontstekingen. Dit veroorzaakt permanente lichte prikkeling van de armzenuwen die uit de nekwervels treden, wat zorgt door de klachten.

Schildklier

Brachioradiale jeuk kan soms worden geassocieerd met de schildklier.

Risicofactoren

Blanke mensen van het Kaukasische ras (Fitzpatrick-huidtypes I-III) lijken vaker te worden getroffen dan personen met een donkere huidskleur. Brachioradiale jeuk manifesteert zich meestal in de leeftijd van 40 tot 60 jaar. Bepaalde beroepen kunnen gevoelig zijn om dit type jeuk te ontwikkelen, waaronder tennisspelers en arbeiders die repetitief trillingswerk uitvoeren.

CT-scan / Bron: Anekoho/Shutterstock.comCT-scan / Bron: Anekoho/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

Lichamelijk onderzoek en beeldvormend onderzoek

Brachioradiale pruritus wordt gediagnosticeerd door je medische voorgeschiedenis in ogenschouw te nemen en de huid te onderzoeken. Als er aanwijzingen zijn van een zenuwbeknelling, dan kan beeldvorming door middel van een CT-scan of MRI-scan nodig zijn.

Differentiële diagnose

Enkele aandoeningen kunnen vergelijkbare klachten hebben als brachioradiale jeuk, zoals:

Behandeling van brachioradiale jeuk

De aandoening is hardnekkig en behandeling is niet altijd succesvol.

Bescherming tegen zonlicht

Een effectieve bescherming van de huid tegen zonlicht door kleding te dragen met lange mouwen en sunblockers te gebruiken, wordt sowieso aangeraden.

Crèmes tegen jeuk

Het ter plaatse aanbrengen van capsaïcine crème (welke de zenuwen prikkelt waardoor de jeukprikkel wordt onderdruk) of verkoelende/verdovende lidocaïne-levomenthol gel, kan de klachten doen verminderen. De toepassing van koude kompressen kan soms ook (enige) verlichting van de jeukklachten geven.

Medicatie bij jeuk aan de armen / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie bij jeuk aan de armen / Bron: Stevepb, Pixabay

Tabletten

Zo nodig kan de (huis)arts jeukdempende tabletten voorschrijven, zoals hydroxyzine of polaramin. Hydroxyzine is een anti-allergiemedicijn, welke bij voorkeur 's avonds moet worden ingenomen vanwege de versuffende werking. Je kunt er ook andere klachten van krijgen zoals een droge mond, keel of neus, hoofdpijn, duizeligheid en oorsuizen en maag-darmklachten.

Overige behandelmogelijkheden

Mogelijk dat cervicale wervelkolommanipulatie, uitgevoerd door erkende chiropractoren, ook soelaas kan bieden. In het buitenland wordt soms Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie (TENS) bij brachioradiale jeuk toegepast, waarbij met behulp van zwakke elektrische stroompjes de klachten worden verminderd.

Prognose

Jeuk die verband houdt met blootstelling aan de zon, is vaak binnen enkele weken tot maanden verdwenen met zelfzorgmaatregelen en bescherming tegen de zon. Sommige personen hebben intermitterende klachten met episodische opflakkeringen van de abnormale sensaties gevolgd door perioden waarin ze geen problemen hebben.

Slapeloosheid / Bron: PrinceOfLove/Shutterstock.comSlapeloosheid / Bron: PrinceOfLove/Shutterstock.com

Complicaties

Verergering van de symptomen in de nacht wordt geassocieerd met slapeloosheid en slaapgebrek. Als gevolg van de intense en chronische aard van de symptomen kunnen stemmingsstoornissen (depressie en angst) optreden.

Preventie

Je huid goed tegen de zon beschermen kan deze vorm van intense jeuk voorkomen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Waarom we jeuk hebbenWaarom we jeuk hebbenJeuk kan soms je hele leven gaan beheersen, en soms weet je gewoon niet waar jeuk vandaan komt. Maar jeuk kan ook een ec…
Jeuk in je oren, wat het kan zijn?Als je geregeld erg veel jeuk hebt in je oor, of aan allebei je oren, kan dat heel hinderlijk zijn. Door krabben en wrij…
Jeukende tepelsJeukende tepelsVeel vrouwen en meisjes hebben last van jeuk aan de tepels. Het ontstaat door prikkeling van de gevoelszenuwen die uitmo…

Buikpijn verplaatst zich: mogelijke oorzakenBuikpijn verplaatst zich: mogelijke oorzakenHeb je last van buikpijn dan is het mogelijk dat de buikpijn zich verplaatst, bijvoorbeeld van het midden naar de rechte…
Complicaties diabetes mellitus (suikerziekte): OogproblemenComplicaties diabetes mellitus (suikerziekte): OogproblemenDiabetes (suikerziekte) is een aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om suiker goed op te slaan. Bij alle vorm…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Syda Productions/Shutterstock.com
 • Dermatology Advisor. Brachioradial Pruritus. https://www.dermatologyadvisor.com/dermatology/brachioradial-pruritus/article/691656/ (ingezien op 12-11-2018)
 • Dermcoll. Brachioradial pruritus. https://www.dermcoll.edu.au/atoz/brachioradial-pruritus/ (ingezien op 10-9-2018)
 • http://www.dermnetnz.org/topics/brachioradial-pruritus/
 • http://www.huidconsult.nl/portal/index.php/Huidziekten-A-Z/Huidziekten-A-t/m-C/Brachioradiale-jeuk.html#.V_QPxOCLSM8
 • http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/brachioradiale-jeuk-brachioradial-pruritus.htm
 • http://www.huidinfo.nl/brachioradiale%20jeuk.html
 • http://www.huidkwalen.nl/brachioradiale-jeuk/
 • Afbeelding bron 1: JPC-PROD/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Anekoho/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Maroliver, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • Afbeelding bron 4: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: PrinceOfLove/Shutterstock.com
Reactie

Maria Bontekoe, 19-12-2019
Sinds een aantal jaren lijd ik aan brachoradiale pruritis. Het komt op in het najaar en duurt de hele winter. Slapeloze nachten en onhoudbare jeuk. Ik had alles geprobeerd… zalfjes, acupunctuur, ijskompressen. Niets hielp echt. Tot mijn dochter aankwam met Midalgan Cooling Gel 5% Ibuprofen. Dat is eigenlijk voor spierblessures. Maar dat helpt geweldig tegen deze jeuk. Ik smeer het 's avonds op voor ik naar bed ga en slaap moeiteloos in. De combinatie van menthol, en de ibuprofen die er in zit, verdooft de jeuk genoeg zodat ik kan slapen. Ik ben mijn dochter erg dankbaar. Reactie infoteur, 20-12-2019
Bedankt voor de tip!

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 27-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.