Lichen striatus: symptomen, oorzaak, behandeling en prognose

Lichen striatus: symptomen, oorzaak, behandeling en prognose Lichen striatus is een zeldzame, zelfbeperkende huidaandoening die vooral bij kinderen voorkomt. De exacte oorzaak van lichen striatus wordt niet volledig begrepen, het wordt beschouwd als een reactie van het immuunsysteem. Lichen striatus symptomen bestaan uit kleine 1-3 mm grote rode, roze of huidkleurige bultjes. Soms treedt er schilfering of jeuk op. De plekken kunnen samenvloeien tot een 1-2 cm brede strook. De papeltjes zijn lineair gerangschikt volgens de lijnen van Blaschko, die een embryonale oorsprong hebben. Lichen striatus trekt meestal weg binnen 3-12 maanden, en heeft als zodanig geen behandeling nodig. Een emolliënt en/of een lokale corticosteroïdzalf kan gebruikt worden als de huid jeukt en een corticosteroïd kan het herstel bevorderen. De prognose is goed. Soms blijven er wat donkere of lichte vlekken achter op de huid, maar deze trekken vaak na verloop van tijd weer bij. Lichen striatus is niet besmettelijk. Het is een goedaardige, zelflimiterende huidaandoening.

Wat is lichen striatus?

Lichen striatus is een zeldzame, zelfbeperkende huidaandoening die vooral bij kinderen voorkomt. Er verschijnen binnen enkele dagen kleine rode tot roze bultjes, welke veelal na vele maanden tot jaren vanzelf verdwijnen. Het is een goedaardige huidafwijking. De ziekte is dus self-limiting. Het staat ook bekend als 'Blaschko Linear Acquired Inflammatory Skin Eruption' (BLASE).

Vóórkomen

Lichen striatus komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 15 jaar. Het komt iets vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Het wordt zelden gezien bij volwassenen.

Oorzaak

Genetische factoren of omgevingsfactoren

De oorzaak van lichen striatus is anno 2024 onbekend. Mogelijk spelen genetische factoren of omgevingsfactoren een rol in de ontwikkeling ervan. Omgevingsfactoren zoals trauma en infectie worden in verband gebracht met het ontstaan van lichen striatus. Er is mogelijk sprake van betrokkenheid van een virale infectie bij het ontstaan van lichen striatus. Dit is gebaseerd op de verhoogde niveaus van interleukine 1-beta welke het afweersysteem activeren bij een virusinfectie, zoals blijkt uit de biopsie van een lichen striatus-specimen.

Zwangerschap kan mogelijk lichen striatus uitlokken / Bron: Greyerbaby, PixabayZwangerschap kan mogelijk lichen striatus uitlokken / Bron: Greyerbaby, Pixabay

Zwangerschap

Zwangerschap lijkt ook betrokken te zijn bij het proces van lichen striatus. Er wordt gesuggereerd dat dit een auto-immuunrespons uitlokt die leidt tot lichen striatus.

Lichen striatus besmettelijk

Lichen striatus is niet besmettelijk. Deskundigen gaan ervan uit dat het te maken heeft met een abnormale reactie van het afweersysteem. Er zijn geen ziekmakende en besmettelijke micro-organismen bij betrokken.

Symptomen

Bultjes op de huid

Lichen striatus manifesteert zich als een lijnvormige rood-roze iets verheven huidafwijking. Het gaat hierbij om kleine geconflueerde roze bultjes. De lijn is enkele millimeters tot maximaal 2 cm breed en de lengte kan variëren van enkele centimeters tot tientallen centimeters. Deze streep volgt de Blaschko-huidlijnen: groeilijnen die vanaf het midden van de rug naar de zijkant toelopen en in de armen en benen van boven naar beneden lopen. Voorkeursplekken zijn de benen en armen. Het kan zich echter ook voordoen op de romp en in de nek of hals. Meestal zijn er geen bijkomende klachten, maar sommige mensen kunnen klagen over lichte of intense jeuk.

Loslatende nagel bij lichen striatus / Bron: CopperKettle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Loslatende nagel bij lichen striatus / Bron: CopperKettle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Nagelafwijkingen

Ook nagels zijn vaak aangedaan. De nagelafwijkingen kunnen bestaan uit:

Onderzoek en diagnose

Lichen striatus wordt gediagnosticeerd op basis van zijn typische klinische verschijning. Bij twijfel kan een huidbiopsie de diagnose bevestigen.

Differentiële diagnose
De huidafwijkingen kunnen (sterke) gelijkenis vertonen met de volgende huidaandoeningen:

Behandeling van lichen striatus

Er is geen effectieve behandeling voor lichen striatus aanwezig en in de meeste gevallen is dat ook niet nodig omdat de aandoening vanzelf overgaat. De afwijking zal meestal binnen één jaar spontaan verdwijnen, maar kan wel tijdelijke bleke of donkere plekken (hypopigmentatie of hyperpigmentatie) achterlaten.

Zelfzorg

Een emolliënt kan desgewenst worden gebruikt. Dit is een crème of een zalf die de huid hydrateert en versoepelt. Het gaat droogheid of jeuk tegen.

Geneesmiddelen

Tijdelijk gebruik van lokale corticosteroïdzalf kan overwogen worden. Dit zal het verdwijnen van lichen striatus bespoedigen. De arts kan ook zo nodig lokale middelen tegen jeuk (antipruriginosa) voorschrijven. In uitgebreide gevallen van lichen striatus bij volwassenen kan een stootkuur prednison overwogen worden. Vanwege de forse bijwerkingen wordt hier vaak van afgezien. Tacrolimuszalf (merknaam Protopic ®) en pimecrolimuscrème (merknaam Elidel ®) zijn gemeld als succesvol bij het behandelen van persistente en jeukende plekjes op het gezicht en de ledematen

Prognose

De prognose is goed. Lichen striatus is zelfbeperkend en verdwijnt spontaan, meestal binnen 3-12 maanden. Soms met achterlating van tijdelijke huidverkleuringen, in de zin lichte of donkere vlekken.

Preventie

Er zijn geen preventieve maatregelen bekend om lichen striatus te voorkomen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichen striatus: Huidziekte met huidletsels op arm of beenLichen striatus: Huidziekte met huidletsels op arm of beenLichen striatus is een zeldzame goedaardige en zelfbeperkende huidaandoening met onbekende oorsprong. Vooral kinderen on…
Lichen planus (jeukende uitslag)Lichen planus (jeukende uitslag)Lichen planus wordt ook wel lichen ruber planus genoemd. Deze aandoening komt zowel bij vrouwen voor als bij mannen. Het…
Huidaandoeningen: Lichen SlerosusLichen sclerosus is een aandoening aan de huid waarbij deze elasticiteit verliest, en wittig verkleurt. Lichen slerosus…
Lichen nitidus: Huidaandoening met vele glanzende bultjesLichen nitidus: Huidaandoening met vele glanzende bultjesLichen nitidus heeft een onbekende oorzaak, al gaat dit soms wel gepaard met andere (huid)ziekten. De huidziekte kenmerk…

Erythrokeratoderma variabilis: Huidziekte met rode vlekkenErythrokeratoderma variabilis: Huidziekte met rode vlekkenErythrokeratoderma is een groep van erfelijke aandoeningen waarbij wijdverbreide rode vlekken op de huid optreden. Eén b…
Mydriasis: Verwijding van pupillen in oog (pupildilatatie)Mydriasis: Verwijding van pupillen in oog (pupildilatatie)De pupillen reageren op veranderingen in lichtomstandigheden door zich te vernauwen of te verwijden. In heldere omstandi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/daizuoxin
  • AOCD. Lichen Striatus. http://www.aocd.org/?page=LichenStriatus (ingezien op 14-7-2017)
  • DermNet New Zealand. Lichen striatus. https://www.dermnetnz.org/topics/lichen-striatus (ingezien op 14-7-2017)
  • Huidhuis. Lichen striatus. https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/lichen-striatus (ingezien op 14-7-2017)
  • Huidinfo. Lichen striatus. http://www.huidinfo.nl/lichen%20striatus.html (ingezien op 14-7-2017)
  • Huidziekten.nl. Lichen striatus. https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ltxt/LichenStriatus.htm (ingezien op 14-7-2017)
  • MDDK. Lichen striatus. http://mddk.com/lichen-striatus.html (ingezien op 14-7-2017)
  • PCDS. Lichen striatus. http://www.pcds.org.uk/clinical-guidance/lichen-striatus (ingezien op 14-7-2017)
  • Up to date. Lichen striatus. https://www.uptodate.com/contents/lichen-striatus (ingezien op 10-1-2024)
  • Afbeelding bron 1: Greyerbaby, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: CopperKettle, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 22-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.