Lipbijten: Oorzaken en behandelingen van bijten op lip

Lipbijten: Oorzaken en behandelingen van bijten op lip Op de lip bijten (cheilofagie) is een vaak voorkomend probleem, vergelijkbaar met wangbijten of mondbijten. Vooral wanneer mensen aan de binnenkant van hun lip bijten, kunnen er bijkomende symptomen optreden. Voor veel mensen is lipbijten frustrerend, vooral als ze zich er niet van bewust zijn dat ze het doen. Hoewel dit vaak voorkomt bij psychische problemen, spelen ook andere factoren een rol. Het bijten op de lip is vaak te verhelpen met zelfzorgtips en huismiddeltjes, maar soms is een professionele medische behandeling nodig.

Oorzaken van Lipbijten

Angst en bijten op de lip

Op de lip bijten kan een teken van angst zijn, vaak in combinatie met andere symptomen. Waarom dit precies gebeurt, is niet altijd duidelijk. Lipbijten is een soort tic waarbij iemand onbewust (dwangmatig) op de lippen bijt als reactie op angst. Dit kan zich ontwikkelen tot een slechte gewoonte die moeilijk te stoppen is.

Psychische aandoeningen

Bij psychische aandoeningen en dwangmatige stoornissen zoals nagelbijten, haartrekken (trichotillomanie) en liplikken komt lipbijten vaak voor.

Slechte kauwtechniek bij kauwgom

Mensen die snel kauwgom kauwen, bijten sneller op hun lip. Dit gebeurt vaak bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen een slechte kauwtechniek hebben, vooral wanneer ze afgeleid zijn.

Slechte uitlijning van de tanden

Een slechte tanduitlijning kan ertoe leiden dat mensen vaker aan de binnenkant van hun lip bijten.

Tijdens het eten

Praten en tegelijkertijd eten kan lipbijten veroorzaken, omdat mensen onzorgvuldig kauwen. Het is belangrijk om afleiding te voorkomen tijdens het eten en vooral bij het kauwen van moeilijk voedsel. Drink water tijdens de maaltijd en vermijd erg droog of vet eten.

Zuigen op de binnenwangen en lippen

Lipbijten komt ook voor bij zuigen in de mond, bijvoorbeeld bij patiënten met een brandende mond (lipbijten werkt pijnverlichtend) en bij zuigelingen die zuigen aan een voedingsfles.

Symptomen van lipbijten

Lipbijten aan de binnenkant veroorzaakt meer schade dan aan de buitenkant. Symptomen kunnen zijn:
  • bloedende lippen
  • harde lippen
  • lippijn / pijnlijke lippen
  • lipschilfering door droogheid
  • littekens (bij chronisch lipbijten)
  • ontstoken lippen (cheilitis) met bloedingen
  • rauwe lippen

Langdurig lipbijten kan leiden tot een mondzweer. Meestal geneest dit binnen enkele dagen spontaan, maar bij langdurige mondzweren is een bezoek aan de arts noodzakelijk omdat dit kan wijzen op mondkanker, vooral bij mensen die roken en overmatig alcohol drinken.

Zelfzorg en huismiddeltjes bij lipbijten

Druk toedienen op de wondplaats
Druk op het lipletsel vermindert het bloeden. Door de tong tegen het letsel te drukken, kan de schade worden gecontroleerd.

Geen heet voedsel eten
Het vermijden van hete voeding helpt het herstelproces te versnellen.

Koude aanbrengen
Het aanbrengen van koude, bijvoorbeeld met ijs gewikkeld in een doek, vermindert de pijn en zwelling.

Mond spoelen
Na het eten is het belangrijk om de mond te spoelen met schoon water. Een mengsel van waterstofperoxide en water kan ook worden gebruikt om de mond te spoelen vanwege de antibacteriële eigenschappen.

Ontspanningstechnieken
Ontspanningstechnieken kunnen helpen bij het verminderen van stress, angst en vermoeidheid. Denk aan ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie, enz.

Pijnstiller nemen
Soms is het nodig om een pijnstiller te nemen om de pijn te verlichten. Chloorhexidine mondspoeling kan ook helpen om de zwelling te verminderen.

Stoppen met ongezonde gewoontes
Langzaam en bewust eten vermindert de kans op lipbijten. Vermijd zuigen of wrijven tegen de tanden.

Wassen met zout water
Een zoutoplossing kan helpen om het lipletsel schoon te houden en werkt tevens als pijnstiller.

Andere tips
Ervaringsdeskundigen geven de volgende tips:
  • dagelijks minimaal twee liter water drinken
  • geen verzorgingsproducten met kleurstoffen of parfum gebruiken
  • kauwgom eten
  • Purol gele zalf gebruiken
  • vieze lippenstift of lippenbalsem weggooien
  • witte vaseline of vaseline lipbalsem (in een blikje) gebruiken

Professionele medische zorg

Bij aanhoudende lipklachten of andere symptomen is het belangrijk om professionele medische hulp te zoeken bij een arts of tandarts.

Gebitsbeschermer
Een tijdelijke of permanente mondbescherming kan nodig zijn om wang- of lipbijten onder controle te houden.

Operatie
In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de tanduitlijning of kaakproblemen te corrigeren.

Preventie van lipbijten

Bewustwording

Het is belangrijk om je bewust te worden van het moment waarop je op je lip bijt. Dit kan helpen om de gewoonte te doorbreken.

Stressmanagement

Effectief omgaan met stress kan helpen om de drang om op je lip te bijten te verminderen.

Gezonde mondhygiëne

Een goede mondhygiëne kan helpen om irritatie en ontsteking te voorkomen, wat het risico op lipbijten kan verminderen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wangbijten: Oorzaken en behandelingen van bijten in wangWangbijten: Oorzaken en behandelingen van bijten in wangWangbijten is een vorm van mondbijten waarbij iemand herhaaldelijk of chronisch in de binnenkant van de wang bijt. Dit k…
Dermatofagie: Psychische aandoening met bijten op de huidDermatofagie: Psychische aandoening met bijten op de huidDermatofagie (dermatodaxie) is een dwangstoornis waarbij een patiënt knaagt, kauwt of bijt of de eigen huid of deze opee…
Slijmcyste (speekselkliercyste): Cyste in mond of op lippenSlijmcyste (speekselkliercyste): Cyste in mond of op lippenSlijmcysten (mucoceles, speekselkliercysten) zijn kleine, met vocht gevulde zakvormige holtes die zich vaak op de lippen…
Droge mond (xerostomie): oorzaak en behandelingDroge mond (xerostomie): oorzaak en behandelingHet droge mond syndroom (xerostomie) wordt gekenmerkt door een abnormale droogte van het mondslijmvlies (orale mucosa),…

Donkere vlekken op lippen: oorzaken van zwart vlekje op lipDonkere vlekken op lippen: oorzaken van zwart vlekje op lipDonkere vlekken op de lippen of een zwart vlekje op de lip wordt als cosmetisch storend ervaren. Veel mensen voelen zich…
Gezwollen oksels: Oorzaken en behandeling van okselzwellingGezwollen oksels: Oorzaken en behandeling van okselzwellingHeel wat aandoeningen en infecties veroorzaken een gezwollen oksel of gezwollen oksels, zoals brucellose, suikerziekte o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • Geraadpleegd op 21 augustus 2017:
  • 7 Ways To Stop Biting Your Lips, Because It's Not A Good Habit, https://www.bustle.com/articles/98188-7-ways-to-stop-biting-your-lips-because-its-not-a-good-habit
  • Biting Inside of Lip Causes, While Eating, Anxious, on Bottom Lip, How to Stop and Heal Sore Bitten Inner Lip, http://www.healcure.org/lip/lip-biting/biting-inside-lip-causes-eating-anxious-bottom-lip-stop-heal-sore-bitten-inner-lip/
  • Cheek Biting: Why and How to Stop It, http://www.newhealthadvisor.com/Biting-Inside-of-Cheek.html
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • How to Get Children to Stop Biting the Inside of Their Mouths, http://www.livestrong.com/article/552895-how-to-get-children-to-stop-biting-the-inside-of-their-mouths/
  • Lip Biting (Anxiety Disorder), http://healthosphere.com/lip-biting-symptoms-causes-treatment/
  • Lippen kapot bijten hoe kom ik van af?, https://www.startpagina.nl/v/winkelen/mode/vraag/176792/lippen-kapot-bijten
  • Why Do People Bite Lips When They're Anxious?, http://www.calmclinic.com/anxiety/symptoms/lip-biting
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 21-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.