Onverteerde stukjes in ontlasting: oorzaak onverteerd eten

Onverteerde stukjes in ontlasting: oorzaak onverteerd eten Iedereen merkt wel eens onverteerde stukjes in de ontlasting op. Wat kan de oorzaak zijn van onverteerd eten in je poep? Wanneer je eet, wordt de voedselbrij afgebroken en verteerd in het spijsverteringsstelsel. Allerlei belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen worden vervolgens door de dunne darm in het lichaam opgenomen. Er blijft vervolgens alleen afval en onverteerde resten van het voedsel over. Deze komen daarna in de dikke darm terecht en worden als ontlasting of poep afgevoerd via endeldarm en anus. Terwijl het proces van vertering en ontlasting van persoon tot persoon verschilt, neemt het gehele proces in het algemeen ongeveer 40 uur in beslag bij volwassenen. Het is echter mogelijk dat je twee tot drie keer per dag moet poepen, maar eenmaal in de drie dagen is ook mogelijk. Bij de ontlasting zitten soms onverteerde stukjes. Is dat normaal?
In groenten zitten veel vezels / Bron: Istock.com/warrengoldswainIn groenten zitten veel vezels / Bron: Istock.com/warrengoldswain

Onverteerde stukjes in de ontlasting

Vezels

Het is vrij gebruikelijk om onverteerd voedsel in je drol of stoelgang te hebben. Ongeveer 30 procent van de ontlasting bestaat uit onverteerbare etensresten. Het merendeel van deze onverteerbare materie bestaat uit vezels. Vezels kunnen niet door het menselijke spijsverteringskanaal verteerd worden, omdat we de enzymen niet kunnen afbreken. Voedingsvezels zijn onverteerbare koolhydraten in plantaardige producten, zoals groenten, fruit en peulvruchten. Deze plantaardige bestanddelen worden niet verteerd in de dunne darm, en belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering. Er worden twee soorten voedingsvezels onderscheiden:
 • Fermenteerbare vezels
 • Niet-fermenteerbare vezels.

De eerste soort wordt door darmbacteriën afgebroken en draagt zo bij aan een goede darmflora. De tweede soort wordt niet door bacteriën omgezet en verlaat ongewijzigd je lichaam met de ontlasting.

Vaak geen probleem

Er zijn veel voedingsmiddelen die door het lichaam moeilijk verteerd worden. Dit vormt op zich geen probleem, tenzij het gepaard gaat met andere symptomen zoals gewichtsverlies, chronische diarree of andere darmveranderingen.

Oorzaak onverteerd eten in de ontlasting

Het praten over je poep met je familie en vrienden is niet iets wat je gemakkelijk doet. Als je mogelijke afwijkingen constateert, dan houd je het vaak voor je in plaats van er met anderen over te praten. Vaak gaan mensen zelf op zoek naar eventuele oorzaken van hun afwijkende ontlasting. Onder meer de volgende factoren kunnen leiden tot de aanwezigheid van onverteerd voedsel in je ontlasting:

Voedsel is niet goed afgebroken

Hierbij gaat het vaak om voedingsmiddelen die veel vezels bevatten, omdat ze moeilijk te verteren zijn.

Niet goed op je voedsel kauwen

Een deel van het spijsverteringsproces bestaat uit het goed kauwen van het voedsel. Kauwen vermaalt de voedselbrokken en maakt deze klein. Bovendien worden de voedselbrokken daardoor toegankelijk voor de spijsverteringsenzymen uit het speeksel en later ook voor de darmbacteriën. De spijsverteringsenzymen en de bacteriën in de darm kunnen hierdoor beter het voedsel afbreken en verteren. Niet goed kauwen, maakt dit proces moeilijk en verhoogt de kans dat het voedsel intact blijft. Vooral een kind moet geleerd worden om goed te kauwen.

Moeilijk te verteren vliesje

Voedingsmiddelen zoals maïs of zaden hebben hebben vaak een vlies dat bestaat uit taaie vezels. Dit maakt het moeilijker voor je spijsverteringsenzymen om ze af te breken.

Snelle passage van ontlasting

Diarree vermindert de hoeveelheid tijd die de ontlasting in het spijsverteringsstelsel aanwezig is.

Te lang gekookt voedsel

Dit kan de chemische samenstelling van bepaalde stoffen die in je voedsel voorkomen veranderen, waardoor ze moeilijker verteren.

Rauwe groenten

Kool en spruitjes zijn hartstikke gezond, vooral als je ze rauw eet. Deze groenten zijn voor sommige mensen gekookt al moeilijk te verteren, bij rauwe spruitjes kool is dat nog eens moeilijker.

Acute gastro-enteritis (buikgriep)

Gastro-enteritis is ontsteking van maag en darmen en wordt in de volksmond 'buikgriep' genoemd. Buikgriep kan worden veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie en diarree is een primair symptoom.

Sommige medicijnen zorgen voor onverteerde stukjes in ontlasting / Bron: Stevepb, PixabaySommige medicijnen zorgen voor onverteerde stukjes in ontlasting / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicijnen

Overmatig gebruik van maagzuurremmers zorgt ervoor dat het voedsel niet goed wordt verteerd en de galblaas minder goed functioneert. Het resultaat is onverteerde stukje voedsel in je poep. Als je bijvoorbeeld een salade hebt gegeten, tref je mogelijk stukjes sla en andere ingrediënten aan in je ontlasting.

Prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Het prikkelbare darmsyndroom is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door buikpijn en problemen met de ontlasting: obstipatie of juist diarree. Onverteerde voedselresten kun je ook aantreffen in de ontlasting als je PDS hebt.

Andere spijsverteringsproblemen

Diarree en gewichtsverlies zijn tekenen van malabsorptie. Dit is wanneer je lichaam niet in staat is de benodigde voedingsstoffen uit je voedsel te halen. Dit probleem kan zich voordoen bij aandoeningen zoals coeliakie, de ziekte van Crohn of alvleesklierinsufficiëntie (pancreasinsufficiëntie).

Endoscopie van het duodenum (twaalfvingerige darm) bij een patiënt met coeliakie / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Endoscopie van het duodenum (twaalfvingerige darm) bij een patiënt met coeliakie / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Coeliakie (glutenintolerantie)

Coeliakie is een auto-immuunziekte die wordt geactiveerd wanneer je gluten eet. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst, rogge en andere granen. Coeliakie is kortweg een overgevoeligheid voor het eiwit gluten. Als iemand met coeliakie iets eet eet met gluten erin, kan hij of zij darmproblemen krijgen (zoals diarree, gasvorming en obstipatie) of een van de volgende symptomen:

Bij kinderen komen darmproblemen veel vaker voor dan bij volwassenen. Deze symptomen omvatten:

Niet iedereen met coeliakie heeft deze symptomen. En sommige mensen hebben helemaal nauwelijks tot geen problemen, wat de diagnose erg moeilijk maakt.

Ziekte can Crohn

De ziekte van Crohn is een inflammatoire darmaandoening, die ontstekingen in het spijsverteringskanaal veroorzaakt, wat kan leiden tot buikpijn, ernstige diarree, vermoeidheid, gewichtsverlies en ondervoeding.

Alvleesklierinsufficiëntie

Alvleesklierinsufficiëntie is een aandoening waarbij de alvleesklier niet in staat is om voldoende spijsverteringsenzymen te produceren en/of te transporteren om voedsel in de darm af te breken.

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie duidt op het niet of niet volledig kunnen verteren van lactose ofwel melksuiker. Je kunt hierbij onder meer last krijgen van diarree en soms is de ontlasting schuimend en ruikt deze zuur.

Onverteerde voedselresten in stoelgang

Onverteerde champignons in je poep

Slecht gekauwde champignons worden nauwelijks verteerd in het maag-darmkanaal. Als je champignons doorslikt zonder te kauwen, verschrompelen ze wel gedurende de passage door het maag-darmkanaal maar de vorm van de champignonstukken blijven hetzelfde.

Wat is de oorzaak van onverteerde mais in ontlasting? / Bron: Decius, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Wat is de oorzaak van onverteerde mais in ontlasting? / Bron: Decius, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Onverteerde korrels mais in ontlasting

Als je mais hebt gegeten, komt het vaak voor dat je maiskorrels in zijn geheel uitpoept. Dit komt doordat het vet vlies van een maïskorrel uit taaie vezels bestaat die opgebouwd zijn uit cellulose, een polysacharide die aan planten stevigheid geeft. Je spijsverteringsstelsel heeft geen enzymen om deze vezels af te breken. De maïskorrel kan daarom niet verteerd worden in je darmen en wordt heel uitgepoept.

Onverteerde tomaat of stukjes paprika in ontlasting

Het vliesje van mais, alsook het velletje van bonen, erwten, paprika en tomaten, bestaat uit taaie vezels. Het vlies van een tomaat wordt daarom niet goed verteerd en deze kun je daarom terugvinden in je poep.

Onverteerde medicijnen in ontlasting

Het zien van onverteerde stukjes medicijn in je ontlasting betekent niet noodzakelijkerwijs dat er iets mis is met je dikke darm of spijsvertering. Farmaceutische bedrijven maken veel verschillende soorten medicatiecoatings van verlengde afgifte coatings naar capsules van cellulose. In de meeste gevallen absorbeert het lichaam de medicijnen zoals het bedacht is, maar soms gebeurt dat niet volledig. Geneesmiddelen met langwerkende of verlengde afgifte hebben een speciale coating die is ontworpen om langzaam te absorberen. Het lijkt op de spijsvertering van maïskernen: je lichaam verteert de binnenkant van maïs, maar de harde, vezelige schil wordt afgevoerd. Als de medicijnen te snel of niet goed absorberen door je spijsverteringssysteem, dan is het mogelijk dat je de hele tablet of capsule in het toilet ziet. Dit kan optreden bij een te snelle darmpassage, bijvoorbeeld bij diarree. Raadpleeg in dat geval de huisarts of apotheker.

Bijkomende symptomen

Onverteerde stukjes in de ontlasting kan gepaard gaan met andere symptomen als er sprake is van een onderliggende aandoening. Deze symptomen kunnen onder meer bestaan uit:

Afname van bloed voor onderzoek / Bron: Istock.com/JovanmandicAfname van bloed voor onderzoek / Bron: Istock.com/Jovanmandic

Onderzoek en diagnose

Als je merkt dat er een probleem met je ontlasting is, bespreek dit dan met je huisarts. Voor het stellen van een diagnose zal de huisarts allerlei vragen aan je stellen over je ontlasting en klachten. Hij zal verder je medische voorgeschiedenis in ogenschouw nemen en lichamelijk onderzoek verrichten. Waarschijnlijk zal hij ook een bloedonderzoek laten voeren en je ontlasting analyseren om een ​​nauwkeurige diagnose te verkrijgen. Bij ontlastingsonderzoek doe je wat ontlasting in een potje en dit stuur je vervolgens op naar een laboratorium.

Behandeling

Als er een aandoening is vastgesteld die heeft geleid tot je symptomen, wordt onmiddellijk een behandelplan opgesteld. Maar als de onverteerde stukjes in de ontlasting niet te wijten zijn aan een onderliggende aandoening, dan kunnen de volgende aanbevelingen overwogen worden:
 • Eet kleinere maaltijden om je spijsverteringskanaal in staat te stellen het voedsel efficiënt te verwerken;
 • Kauw je eten grondig;
 • Drink veel water om hydratatie te bevorderen;
 • Vermijd gasvormende voedingsmiddelen zoals bier, kool en koolzuurhoudende dranken;
 • Beperk cafeïne en alcohol.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onverteerde voedselresten in stoelgang: OorzakenOnverteerde voedselresten in stoelgang: OorzakenHet spijsverteringskanaal werkt de klok rond om het geconsumeerde voedsel af te breken en de voedingsstoffen hiervan op…
Peuterdiarree: hoe, wat en waarom?Peuterdiarree: hoe, wat en waarom?De ontlasting van kinderen kan erg variëren. Sommige kinderen poepen drie keer per dag. Andere kinderen gaan weer één ke…
Zwarte spikkeltjes of streepjes in ontlasting: oorzakenZwarte spikkeltjes of streepjes in ontlasting: oorzakenHet zien van zwarte spikkeltjes in de ontlasting of zwarte streepjes in ontlasting, kan vragen oproepen. Je ontlasting i…
Lichte plakkerige ontlastingLichte plakkerige ontlastingEen lichte en plakkerige of kleverige ontlasting bestaat uit teveel vet in de ontlasting. Dit heeft te maken met een ver…

Miosis: Oorzaken van vernauwde pupil of pupillen in het oogMiosis: Oorzaken van vernauwde pupil of pupillen in het oogIn het midden van het oog bevindt zich een zwarte cirkel, gekend als de pupil. De pupil is verantwoordelijk voor de hoev…
Blaren: Oorzaken en behandelingen van blaarvorming op huidBlaren: Oorzaken en behandelingen van blaarvorming op huidVrijwel iedereen heeft wel eens te maken gehad met één of meer blaren op de handen en/of de voeten. Blaren zijn zakjes g…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Onsemeliot, Openclipart
 • AACC.Pancreatic Insufficiency. https://labtestsonline.org/conditions/pancreatic-insufficiency (ingezien op 8-8-2019)
 • Bel Marra Health. Undigested food in stool: Causes, symptoms, and treatment. http://www.belmarrahealth.com/undigested-food-stool-causes-symptoms-treatment/ (ingezien op 11-9-2017)
 • Digibron. Gezondheidszorg allerlei. http://www.digibron.nl/search/detail/983b364d9ac5bed7baec41b35f7f4743/gezondheidszorg-allerlei (ingezien op 11-9-2017)
 • Eten de Baas. Voedingsstoffen. https://www.etendebaas.nl/Feiten/Gezond-eten/Voedingsstoffen.aspx (ingezien op 11-9-2017)
 • Gezondheidsnet. De voordelen van goed kauwen. https://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en-spijsvertering/de-voordelen-van-goed-kauwen (ingezien op 11-9-2017)
 • J.F.W.M. Bartelsman. Champignons: goed kauwen! Ned Tijdschr Geneeskd. 1989;133:1562
 • Ikazia. Voedingsadvies bij short bowel. Brochure, zl.
 • Mayo Clinic. Crohn's disease. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/crohns-disease/symptoms-causes/syc-20353304 (ingezien op 8-8-2019)
 • Rubriek.nl. Groenten rauw of gekookt? https://rubriek.nl/gezond/groenten-rauw-of-gekookt (ingezien op 11-9-2017)
 • Verywell.com. Concerned About Undigested Pills in Stool? https://www.verywell.com/undigested-medications-in-stool-796589 (ingezien op 11-9-2017)
 • WebMD. Celiac Disease. https://www.webmd.com/digestive-disorders/celiac-disease/celiac-disease (ingezien op 8-8-2019)
 • Wibnet. Waarom poep je maïskorrels in hun geheel uit? http://wibnet.nl/mens/lichaam/waarom-poep-je-maiskorrels-in-hun-geheel-uit (ingezien op 11-9-2017)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/warrengoldswain
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Decius, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 5: Istock.com/dolgachov
 • Afbeelding bron 6: Istock.com/Jovanmandic
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 12-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.