Virale hepatitis E-infectie HEV: Leverontsteking door virus

Virale hepatitis E-infectie HEV: Leverontsteking door virus Virale hepatitis E is een infectieziekte die ontsteking en irritatie van de lever veroorzaakt. Het hepatitis E-virus (HEV) is verantwoordelijk voor deze aandoening. Hoewel hepatitis E vooral in ontwikkelingslanden voorkomt, komt de ziekte ook steeds vaker voor in geïndustrialiseerde landen. Vaak ervaren patiënten geen of slechts milde symptomen zoals zwakte, vermoeidheid, geelzucht en klei-achtige ontlasting. Bij kwetsbare patiënten, zoals zwangere vrouwen, kan de ziekte echter chronisch worden, wat kan leiden tot levercirrose en leverfalen. De behandeling omvat antivirale geneesmiddelen, maar zelfzorgmaatregelen kunnen ook bijdragen aan een sneller herstel. De prognose is doorgaans goed bij een HEV-infectie, maar bij verzwakte patiënten kunnen levensbedreigende complicaties optreden.

Epidemiologie hepatitis E

De jaarlijkse incidentie van hepatitis E in de tropen bedraagt ongeveer twintig miljoen gevallen, waarvan naar schatting 3,3 miljoen mensen symptomen ervaren. Hepatitis E komt voornamelijk voor in Noord-Afrika, Pakistan, India, China en Mexico, waar het vaak epidemieën veroorzaakt, waarschijnlijk door waterverontreiniging. In geïndustrialiseerde landen komt de ziekte steeds vaker voor, hoewel de incidentie lager is.

Oorzaken HEV: Door virus

Hepatitis E-virus

Het hepatitis E-virus (HEV) is de veroorzaker van hepatitis E. Dit kleine, enkelstrengige RNA-virus heeft een grootte van ongeveer 27 nm en is het enige lid van het geslacht Hepevirus, behorend tot de familie Hepeviridae. Het virus werd voor het eerst geïdentificeerd na een uitbraak in de Kashmirvallei in India in 1978, waarbij 52.000 mensen geelzucht ontwikkelden en 1.700 mensen overleden.

Genotypen virus

HEV kent acht genotypen. Genotype 1 en 2 zijn endemisch in tropische gebieden en worden voornamelijk overgedragen via de fecaal-orale route, vaak door verontreinigd water. In Europese geïndustrialiseerde landen komt voornamelijk genotype 3 voor, terwijl genotype 4 gebruikelijk is in Aziatische landen en ook in Europa is aangetroffen. Genotype 5 en 6 zijn gelokaliseerd in Japan, vaak bij wilde zwijnen, terwijl genotype 7 in het Midden-Oosten voorkomt, met dromedarissen als reservoir. Genotype 8 is ook in het Midden-Oosten aangetroffen, bij bactrische kamelen. De relevantie van genotypen 5, 6 en 8 voor mensen is nog niet volledig duidelijk.

Overdracht

De overdracht van de infectie gebeurt via de fecaal-orale route, vergelijkbaar met virale hepatitis A. Het virus verspreidt zich vaak via verontreinigd water. Daarnaast kan de overdracht plaatsvinden via bloedproducten en besmette groenten en fruit. Ongeveer 30% van de honden, varkens, wilde zwijnen, herten, kamelen, konijnen, kippen, ratten en vleermuizen kunnen het virus dragen en mensen infecteren, meestal door slecht gekookt of rauw vlees. Deze dieren vertonen vaak geen klinische symptomen.

Hepatitis E kan ook veroorzaakt worden door andere virussen zoals:

Symptomen van ontstoken lever

Hepatitis E veroorzaakt een acute ontsteking van de lever, die kan overgaan in een chronische vorm. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van hepatitis A. De meeste patiënten zijn asymptomatisch. De incubatietijd bedraagt twee tot tien weken.

Wanneer symptomen optreden, kunnen ze gemiddeld één tot zes weken aanhouden en omvatten ze:

Deze symptomen zijn niet uniek voor hepatitis E en kunnen ook bij andere leverziekten voorkomen.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van hepatitis E wordt gesteld door middel van bloedonderzoek en/of ontlastingsonderzoek om antilichamen tegen HEV (IgM en IgG), HEV-antigeen of HEV RNA op te sporen.

Medicijnen zijn mogelijk / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen zijn mogelijk / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van ontsteking van lever

Bij patiënten met een gezond immuunsysteem is behandeling meestal niet nodig, aangezien de meeste mensen spontaan herstellen binnen één tot zes weken. Het is belangrijk dat patiënten voldoende water drinken om uitdroging te voorkomen, gezond en gevarieerd eten en geen drugs of alcohol gebruiken om de lever niet te overbelasten. Bij patiënten met chronische hepatitis E kunnen antivirale medicijnen worden overwogen.

Prognose infectie

De prognose voor patiënten met een goed functionerend immuunsysteem is meestal uitstekend. De meeste patiënten herstellen zonder medische interventie. Ongeveer 1-2% van de patiënten met hepatitis E sterft aan de ziekte, wat neerkomt op ongeveer 56.000 sterfgevallen per jaar. Dit gebeurt vooral bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem, zoals na orgaantransplantaties of bij bloedziekten. Bij zwangere vrouwen kan de sterfte tot 20% oplopen.

Complicaties van leverontsteking

Hepatitis E kan leiden tot ernstige complicaties, vooral bij kwetsbare groepen. Mogelijke complicaties zijn onder andere:
  • Chronische leverziekte: Chronische hepatitis E kan leiden tot levercirrose en uiteindelijk leverfalen. Dit komt vaker voor bij patiënten na een orgaantransplantatie of bij zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen met genotype 3 en 4 kunnen ook een verhoogd risico op het verlies van de foetus hebben. Dit risico is niet gerapporteerd bij genotypen 1 en 2 (anno augustus 2024).
  • Bloedziekten: Bloedziekten, zoals bloedarmoede en trombocytopenie, kunnen geassocieerd zijn met genotypen 1 en 3.
  • Cryoglobulinemie: Cryoglobulinemie kan symptomen vertonen zoals huiduitslag, nierproblemen en neurologische symptomen, vooral bij genotype 3.
  • Hersenvliesontsteking: Hersenvliesontsteking kan optreden, voornamelijk bij genotype 3.
  • Glomerulonefritis: Glomerulonefritis, een ontsteking van de nierfilteren, kan optreden en is vooral geassocieerd met genotype 3.
  • Guillain-Barré syndroom: Guillain-Barré syndroom, een aandoening die leidt tot spierzwakte en verlamming door zenuwbeschadiging, kan worden geassocieerd met genotype 3.
  • Neuralgische amyotrofie: Deze aandoening, die pijn en zwakte in de zenuwen veroorzaakt, kan worden gezien bij genotype 3.
  • Pancreatitis: Pancreatitis kan optreden, vooral bij genotype 1.

Preventie virale infectieziekte

Om hepatitis E te voorkomen, zijn goede sanitaire voorzieningen essentieel. In risicogebieden is het belangrijk om groenten en fruit goed te schillen en te koken, en om vlees volledig door te bakken. Kinderen moeten worden aangespoord om geen voorwerpen in de mond te stoppen om de kans op infectie te verminderen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chronische hepatitis: oorzaken, symptomen, behandelingChronische hepatitis: oorzaken, symptomen, behandelingDe spijsvertering is een van de belangrijkste functies van de lever. De lever maakt gal, en dat wordt opgeslagen in de g…
De virusziekte hepatitis A, B en C en behandelingDe virusziekte hepatitis A, B en C en behandelingHepatitis is een virusziekte waarbij de lever ontstoken is. Dit verstoort de galstroom en het vermogen van de lever om g…
De oorzaken, symptomen en behandeling van hepatitis BDe oorzaken, symptomen en behandeling van hepatitis BHepatitis B is een leverontsteking die men krijgt door besmetting met het hepatitis B-virus. Men kan acute, chronisch ac…
Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A (leverontsteking)Hepatitis A is één van de virussen die hepatitis (leverontsteking) veroorzaken kan. Hepatitis A kan opgelopen worden doo…

Primaire biliaire cirrose: Galwegaandoening met levercirrosePrimaire biliaire cirrose: Galwegaandoening met levercirrosePrimaire biliaire cirrose is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door de geleidelijke vernietiging van de gal…
Krakende knie: oorzaken van krakende en knikkende knieënKrakende knie: oorzaken van krakende en knikkende knieënLast van een knikkende knie of krakende knie bij traplopen of bukken? Een knisperende, knarsende of knakkende knie is ie…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 4 oktober 2020:
  • What Is Hepatitis E?, https://www.webmd.com/hepatitis/what-is-hepatitis-e
  • Geraadpleegd op 6 oktober 2017:
  • Chronic hepatitis E virus infection in a cirrhotic patient: A case report., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28953614
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Hepatitis E virus and related viruses in wild, domestic and zoo animals: A review., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28944602
  • Hepatitis E: Still Waters Run Deep, https://www.xiahepublishing.com/ArticleFullText.aspx?sid=2&jid=1&id=10.14218%2FJCTH.2017.00030
  • HEPATITIS, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 332-344
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.