Herpes gladiatorum: Virale huidinfectie met blaren en koorts

Herpes gladiatorum: Virale huidinfectie met blaren en koorts Herpes gladiatorum (matherpes) is een zeer besmettelijke huidinfectie veroorzaakt door het herpes simplex-virus. Contactsporters krijgen vaak te maken met de virale infectieziekte die overdraagbaar is via direct huidcontact of met besmette voorwerpen. De patiënt heeft pijnlijke met vocht gevulde blaasjes en tintelingen in het getroffen gebied, maar daarnaast komen andere symptomen voor. Bij milde symptomen is een behandeling niet vereist maar dan moet de patiënt zich wel houden aan enkele richtlijnen. Patiënten met ernstige klachten krijgen mogelijk een medicamenteuze behandeling. De vooruitzichten zijn zeer goed bij deze infectie, maar patiënten zijn wel levenslang geïnfecteerd waardoor opflakkeringen mogelijk zijn.

Oorzaken: Herpes simplex-virus type 1

Het herpes simplex-virus type 1 (HSV-1), hetzelfde virus dat koortsblaasjes op de lippen (koortslip) veroorzaakt, is verantwoordelijk voor herpes gladiatorum. De virale infectie komt vaak voor bij contactsporters, zoals worstelaars, rugbyspelers, basketballers, . HSV-1-infecties komen zeer vaak voor, hoewel niet iedereen te maken krijgt met symptomen. In bepaalde periodes is het virus niet actief. Dit betekent dat de patiënt geen symptomen ervaart en de infectie niet overdraagbaar is. Maar wanneer het virus echter weer actief wordt, is de infectie overdraagbaar, zelfs wanneer de patiënt dan geen klachten heeft van de infectieziekte. Het is bijgevolg belangrijk om herpes gladiatorum zo veel mogelijk te voorkomen. De verspreiding van het virus verloopt via direct huidcontact met geïnfecteerde huidletsels. Daarnaast is het mogelijk om de infectie te ontwikkelen door een besmette patiënt te kussen. Tot slot ontstaat de virale infectie door het delen van of contact met besmette voorwerpen, zoals drankflesjes, eetgerei, mobiele telefoons, lippenbalsem enzovoort.

Symptomen: Huidletsels met blaren en koorts

Locatie

De meeste personen met deze virale huidinfectie hebben nooit symptomen. Bij patiënten met symptomen, bedraagt de incubatieperiode circa drie tot acht dagen na de blootstelling aan HSV-1. Dit betekent dat de klachten van herpes gladiatorium na deze acht dagen optreden. De symptomen treden op op het gezicht, de nek, de borstkas, de buik of de onderkant van de ledematen, maar soms ook op andere lichaamsdelen.

Huiduitslag

Atleten met herpes gladiatorum kampen met diverse huidletsels of een huiduitslag op de geïnfecteerde gebieden. Wanneer herpes aan het oog optreedt (oogherpes), zijn de symptomen mogelijk ernstig en is medische hulp noodzakelijk. Op de huid verschijnt een groepje met heldere, met vocht gevulde blaasjes die omgeven zijn door roodheid. Deze blaren of zweren zijn al dan niet pijnlijk. Voorts bemerkt de patiënt een tintelend gevoel in het getroffen gebied.

Algemene symptomen

Algemene tekenen van de virale infectie komen ook tot uiting, zoals gezwollen lymfeklieren, keelpijn, hoofdpijn, koorts en misselijkheid of braken (vooral tijdens de eerste episode).

Diagnose en onderzoeken

Het is belangrijk om zo snel mogelijk de infectie te identificeren en diagnosticeren, want dit komt de gezondheid van zowel de patiënt als de teamgenoten en tegenstanders ten goede. De arts onderzoekt de zweren en blaren, en bemerkt en noteert de andere klachten. Ook bevraagt hij de patiënt over de medische geschiedenis en de eventuele sportgerelateerde activiteiten. Vaak is hij dan reeds in staat om de diagnose te stellen, maar soms is het toch nodig om een weefselmonster van een geïnfecteerde blaar of huidzweer te nemen en dit microscopisch te laten onderzoeken. Indien de arts twijfelt over de aanwezigheid van herpes gladiatorum, voert hij een bloedonderzoek uit. In het bloed zijn antilichamen aanwezig waardoor het mogelijk is om de aanwezigheid van de ziekte te bevestigen.

Behandeling van herpes gladiatorum

Sommige patiënten met herpes hebben milde klachten, waardoor een behandeling niet vereist is. De patiënt mag echter niet trainen, spelen, wedstrijden spelen of voorwerpen te delen en ander fysiek contact te vermijden totdat een arts vastgesteld heeft dat de patiënt niet meer besmettelijk is. Patiënten met ernstige of langdurige symptomen (vooral bij een eerste episode), patiënten die frequente infecties ervaren of patiënten die een verzwakt immuunsysteem hebben, krijgen mogelijk door de arts antivirale geneesmiddelen voorgeschreven. Deze medicijnen bestrijden een virale infectie. Soms zet de arts ook medicatie in om opflakkeringen te voorkomen.

Prognose van huidinfectie

De blaasjes en huidletsels genezen veelal binnen zeven tot tien dagen zonder littekens achter te laten. Patiënten met herpes gladiatorum (HSV-1) hebben bijgevolg goede vooruitzichten na de behandeling. Wel zijn patiënten levenslang geïnfecteerd nadat ze besmet zijn geweest. Periode uitbraken komen voor bij besmette patiënten. Ze krijgen dan opflakkeringen met de tekenen van de infectieziekte. Hoe vaak de opflakkeringen optreden, is variabel. Sommige patiënten hebben bijvoorbeeld één keer per maand weer een uitbraak, terwijl anderen maar één keer per jaar of nog minder tekenen ervaren van de infectieziekte. Stress en een verzwakt immuunsysteem staan er wel voor bekend dat ze sneller een opflakkering genereren. Bij terugkerende herpesinfecties genezen de huidletsels veelal sneller en ontstaat korstvorming al na ongeveer drie dagen.

Complicaties van virale infectieziekte

Zeer sporadisch infecteren bacteriën de blaren, waardoor een secundaire bacteriële huidinfectie ontstaat. Dit ontstaat sneller indien de patiënt gaat pulken aan de huidletsels. De arts behandelt deze infectie met antibiotica. Af en toe verspreidt een bacteriële infectie zich naar verschillende lichaamsdelen, zoals de hersenen, de ogen, de lever of de longen. Dringende medische hulp is in deze gevallen noodzakelijk.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczema herpeticum: Complicatie eczeem met virale infectieEczema herpeticum: Complicatie eczeem met virale infectieEczema herpeticum is een complicatie van eczeem. De huid van een patiënt komt hierbij in contact met het herpesvirus, me…
Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip is pijnlijk en vervelend, maar is voor volwassenen niet gevaarlijk. Voor baby's en jonge kinderen is een h…
Herpetische fijt: Virale infectie aan vinger(s) door herpesHerpetische fijt: Virale infectie aan vinger(s) door herpesHerpetische fijt is een infectie die het gevolg is van het herpes simplex virus (HSV). De infectie veroorzaakt fijt, een…
Neonatale herpes: Herpesinfectie bij pasgeboren babyNeonatale herpes: Herpesinfectie bij pasgeboren babyNeonatale herpes is een herpesinfectie bij een pasgeboren baby. Deze aandoening is het gevolg van het herpes simplex-vir…

Spierpijn: Oorzaken van pijn aan spieren (pijnlijke spieren)Spierpijn: Oorzaken van pijn aan spieren (pijnlijke spieren)Vrijwel iedereen krijgt op een bepaald moment tijdens het leven te maken met spierpijn (myalgie). Hierbij zijn één of me…
Kernicterus: Ernstige geelzucht met hersenschadeKernicterus: Ernstige geelzucht met hersenschadeKernicterus (chronische bilirubine encefalopathie) is een vorm van hersenschade die resulteert uit ernstige, onbehandeld…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 23 januari 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Herpes gladiatorum infection, http://www.health.state.mn.us/divs/idepc/diseases/herpesglad/
  • HERPES GLADIATORUM, https://doh.sd.gov/diseases/infectious/diseasefacts/herpes-gladiatorum.aspx
  • Herpes gladiatorum, https://mddk.com/herpes-gladiatorum.html
  • Herpes gladiatorum, https://www.dhhs.nh.gov/dphs/cdcs/documents/herpes-gladiatorum.pdf
  • Herpes Gladiatorum, https://www.mensfitness.com/sports/mma/herpes-gladiatorum
  • Mat Herpes : A Fact Sheet, http://www.achd.net/factsheet/mat.html
  • Viral Skin Infection: Herpes gladiatorum ('Mat Herpes'), https://www.health.ny.gov/diseases/communicable/athletic_skin_infections/herpes.htm
  • What is herpes gladiatorum?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320202.php
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.