Obesitas en zwangerschap: Complicaties en behandeling

Obesitas en zwangerschap: Complicaties en behandeling Obesitas is de meest voorkomende medische aandoening bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Obesitas net voor of tijdens de zwangerschap (BMI van 30 of hoger) heeft nadelige gevolgen op korte en lange termijn voor zowel de moeder als haar kind. De meest voorkomende complicaties zijn bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes, een miskraam en geboorteafwijkingen bij de baby. Zwaarlijvige vrouwen zijn nog steeds in staat om een gezonde zwangerschap te doorlopen, maar ze hebben vaak meer aandacht en bijkomende begeleiding nodig.

Complicaties door zwaarlijvigheid bij zwangere vrouwen

Tijdens de zwangerschap

Veel zwaarlijvige vrouwen hebben gezonde zwangerschappen en baren gezonde baby's. Niettemin brengt een zwangerschap bij obese vrouwen sneller zwangerschapscomplicaties met zich mee, die zowel de moeder als de baby kunnen beïnvloeden. Vrouwen met obesitas hebben een hoger risico op bepaalde gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap, waaronder:
  • een infectie: Een urineweginfectie en postpartuminfectie (infectie na de bevalling) zijn mogelijk.
  • pre-eclampsie: Deze aandoening veroorzaakt een hoge bloeddruk (hypertensie) en schade aan organen zoals de nieren.
  • zwangerschapsdiabetes: Dit type diabetes ontwikkelt zich alleen tijdens de zwangerschap.

Tijdens de bevalling

Ook tijdens een bevalling loopt een obese vrouw meer kans op het krijgen van enkele complicaties zoals:
  • een keizersnede: Zwaarlijvigheid tijdens de zwangerschap resulteert mogelijk in meer keizersneden en spoedbevallingen. problemen met de arbeid: Vrouwen met zwaarlijvigheid moeten vaker ingeleid worden. Daarnaast verstoort obesitas het gebruik van bepaalde soorten pijnstillers zoals een epidurale verdoving. laattijdige bevalling: Obesitas verhoogt het risico dat de zwangerschap doorloopt na de geschatte bevallingsdatum. miskraam: Door obesitas neemt de kans op een miskraam toe.

Na de bevalling

Het risico op wondcomplicaties is hoger bij vrouwen die net bevallen zijn en lijden aan obesitas. Daarnaast ontstaat bij deze vrouwen sneller een diep veneuze trombo-embolie (pijn en zwelling aan been of bekken), een depressie en problemen met het geven van borstvoeding.

Complicaties bij baby van zwangere vrouw met obesitas

Ook een baby die geboren wordt uit een obese moeder, heeft sneller te maken met gezondheidsproblemen. De baby komt vaak met een hoog geboortegewicht (+4,5 kg) ter wereld. Op metabolisch vlak hebben zwaarlijvige vrouwen namelijk een verhoogde insulineresistentie (cellen zijn ongevoelig voor insuline) in de vroege zwangerschap, die klinisch duidelijk wordt in de late zwangerschap, zoals glucose-intolerantie en een foetale overgroei. Baby’s van vrouwen met obesitas hebben bij de geboorte meer lichaamsvet, wat het risico op obesitas bij kinderen verhoogt. Ook ontstaan sneller aangeboren afwijkingen (zoals ontbrekende ledematen) en neurologische stoornissen (zoals epilepsie). De baby heeft bovendien een verhoogd risico om later in het leven diabetes mellitus (suikerziekte) of een hartaandoening te krijgen.

Tips voor geplande zwangerschap bij obese vrouwen

Het is belangrijk dat vrouwen eerst een afspraak maken met de gynaecoloog en de zwangerschapswens met de arts bespreken. De arts kan dan een behandelplan opstellen om op een gezonde manier een gezond gewicht te bereiken voordat vrouwen zwanger worden.

Behandeling bij vrouwen met zwaarlijvigheid tijdens zwangerschap

Extra opvolgbezoeken bij de arts

Obese zwangere vrouwen krijgen vaak het advies om vaker prenatale bezoeken te plannen bij de arts, zodat de arts de gezondheid van de moeder en de baby goed kan opvolgen.

Gewicht

Zwaarlijvige zwangere vrouwen moeten hun gewicht goed laten opvolgen door de arts, zodat zij weten wat een gezonde gewichtstoename is.

Groei en ontwikkeling van baby

Een foetale echografie evalueert de groei en ontwikkeling van de baby. Dit wordt meestal tussen week 18 en 20 van de zwangerschap uitgevoerd. Ultrasone golven dringen echter niet gemakkelijk door het buikvetweefsel, waardoor foetale echografie bij obese zwangere vrouwen vaak minder effectief is. De resultaten kunnen gedetailleerder zijn wanneer de arts de echografie enkele weken later herhaalt.

Hartproblemen bij baby

De arts voert een foetale echografie uit om een gedetailleerd beeld van het hart van de baby te verkrijgen tussen week 22 en 24 van de zwangerschap. Deze test kan een aangeboren hartafwijking bevestigen of uitsluiten.

Levensstijl

Vrouwen met obesitas die zwanger zijn, moeten een gezonde en evenwichtige voeding nuttigen en zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. Indien nodig kunnen ze geholpen worden door een lifestylecoach of een andere professional.

Medische aandoeningen en diabetes mellitus

Een obese zwangere vrouw moet zich regelmatig laten opvolgen en de arts tijdig informeren over bepaalde aandoeningen of complicaties door zwaarlijvigheid. Vrouwen met een gemiddeld risico op zwangerschapsdiabetes krijgen meestal een screeningsonderzoek, beter bekend als ‘de glucose challenge test’. Dit onderzoek wordt meestal tussen week 24 en 28 van de zwangerschap uitgevoerd. Bij zwaarlijvige vrouwen is een eerdere screeningstest aanbevolen.

Vitaminen

Tijdens de zwangerschap hebben (obese) vrouwen meer calcium, foliumzuur, ijzer en andere essentiële voedingsstoffen en vitaminen nodig. Een dagelijkse prenatale vitamine helpt om deze voedings- en vitaminetekorten op te vullen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschap: Complicaties van obesitas bij zwangere vrouwZwangerschap: Complicaties van obesitas bij zwangere vrouwBody mass index is een ruwe schatting van het lichaamsvet van een persoon op basis van lengte en gewicht. Wanneer de bod…
De ontwikkeling van je baby; 16 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 16 weken zwangerIn week 16 is een ongeboren kindje al zo'n 15 centimeter lang. Vrouwen die voor een tweede of volgende keer zwanger zijn…
Zwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenZwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenVan zwangere vrouwen heeft ongeveer vijftien procent last van hoge bloeddruk. De medische naam hiervoor is hypertensie.…
De ontwikkeling van je baby; 9 weken zwangerIn week 9 van de zwangerschap gaan veel zwangere vrouwen voor het eerst naar de verloskundige; soms zelfs al om een echo…

Obesitas: Diagnose en onderzoeken bij zwaarlijvigheidObesitas: Diagnose en onderzoeken bij zwaarlijvigheidObesitas treedt op wanneer het lichaam meer calorieën verbruikt dan het verbrandt. Het nauwkeurig diagnosticeren van obe…
Urostoma, een stoma om urine af te vloeienUrostoma, een stoma om urine af te vloeienEen urostoma is een stoma die dient om urine af te voeren. Met andere woorden kan dus geen urine via de normale weg nog…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 3 februari 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Obesitas (overgewicht) en zwangerschap, https://www.uzleuven.be/nl/gynaecologie-en-verloskunde/obesitas-overgewicht-en-zwangerschap
  • Obesity and Pregnancy, https://familydoctor.org/obesity-and-pregnancy/
  • Obesity and pregnancy: mechanisms of short term and long term adverse consequences for mother and child., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28179267
  • Obesity in Early Pregnancy May Raise Child's Risk of Epilepsy, https://www.webmd.com/baby/news/20170403/obesity-in-early-pregnancy-may-raise-childs-risk-of-epilepsy#1
  • Obesity in pregnancy: Complications and maternal management, https://www.uptodate.com/contents/obesity-in-pregnancy-complications-and-maternal-management
  • Overgewicht en zwangerschap, https://verloskunde.slingeland.nl/kenniscentrum/Zwangerschap/Overgewicht/736/1348
  • Overweight pregnancy increases risk of birth defects, study says, https://edition.cnn.com/2017/06/14/health/overweight-pregnancy-birth-defects/index.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.