Schuimende (schuimige) mond: Oorzaken van schuimvorming

Schuimende (schuimige) mond: Oorzaken van schuimvorming Sommige patiënten schuimen veel aan de mond. Wanneer een opeenhoping van speeksel in de mond of de longen samenkomt en vermengd wordt met lucht, ontstaat een schuimig uiterlijk. Meestal loopt slechts een kleine hoeveelheid bruisend speeksel uit de mond, in tegenstelling tot de grote hoeveelheden schuim die soms in films of televisieseries getoond wordt. Onbedoeld schuim aan de mond is een abnormaal symptoom en wijst vaak op een ernstige neurologisch probleem. Alle patiënten met een schuimende mond hebben bijgevolg onmiddellijk medische hulp nodig. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de schuimvorming aan de mond. Een snelle behandeling voorkomt ernstige, onomkeerbare complicaties zoals een coma en de dood.

Epileptische aanvallen en schuimvorming bij de mond

Patiënten met epileptische aanval ervaren mogelijk verschillende soorten aanvallen, waarbij de symptomen variëren. Meestal is een tonisch-clonische aanval (convulsieve aanval) geassocieerd met kwijlen en een licht schuimende of borrelend kwijl bij de mond. Dit type aanvallen veroorzaakt meestal een onmiddellijk bewustzijnsverlies gevolgd door stuiptrekkingen (oncontroleerbare fysieke bewegingen en veranderingen in het bewustzijn) van het gehele lichaam. Ook verliest de patiënt mogelijk de spiercontrole, waardoor slikken of de mond openen niet meer mogelijk is. Het overtollige speeksel hoopt zich op n de mond tijdens. Omdat de tanden op elkaar geklemd zijn, mengt dit kwijl zich met zuurstof en gassen in de mond waardoor een schuimend uiterlijk ontstaat.

EHBO

Onmiddellijke eerste zorgen zijn nodig bij een epileptische aanval. Zo moet de hulpverlener bijvoorbeeld zorgen dat de patiënt zichzelf niet kan schaden. Het is belangrijk om zeker niets in de mond van de patiënt te plaatsen. Ook is het nodig om bij de patiënt te blijven en indien mogelijk de aanval te timen, want noodhulp is nodig als de aanval langer dan vijf minuten aanhoudt of wanneer de patiënt nog niet volledig bij bewustzijn is nadat de aanval al tien minuten gestopt is. Medische hulp is ook nodig wanneer een aanval optreedt zonder bekende oorzaak of wanneer deze ernstiger is dan normaal. Rust en iets drinken zijn nuttige tips voor patiënten die zich na een aanval goed voelen.

Ziekenhuis

De arts bewaakt een patiënt en zorgt ervoor dat vitale lichaamsfuncties, zoals de hartslag en de ademhaling, normaal zijn. Medicatie is soms nodig. Verdere testen zijn vereist wanneer de patiënt een eerste aanval heeft gehad. Sommige patiënten met epileptische aanvallen en vormen van epilepsie hebben levenslang medicijnen nodig.

Hondsdolheid en schuimende mond

Rabiës (hondsdolheid) is een zoönotische ziekte; de overdracht van het virus verloopt met andere woorden van dier op mens. Rabiës veroorzaakt neurologische schade wanneer het speeksel van een besmet dier bij een mens terechtkomt (bijvoorbeeld via een beet of via een geïnfecteerde huidwonde).

Symptomen

De keelspieren zijn verlamd bij rabiës, waardoor slikproblemen ontstaan. Bovendien ontstaat een verhoogde speekselproductie. Het speeksel verzamelt zich dan in de mond en mengt zich met zuurstof en andere gassen. In de beginfase heeft een patiënt koorts en is hij zwak. Naarmate de ziekte vordert, ontwikkelen de symptomen zich tot schuim aan de mond, angst, verwardheid, panisch gedrag, hallucinaties, slapeloosheid, extreme agressiviteit en hydrofobie (angst voor water).

Behandeling

De patiënt moet het blootgestelde gebied grondig schoonmaken met zeep of gedurende minimaal vijftien minuten spoelen met zeep, en vervolgens het gebied grondig spoelen met water. Een snelle ziekenhuisopname is nodig voor het krijgen van een vaccin. Dit voorkomt dat het virus een infectie vormt. Zodra rabiës een infectie heeft gevormd, is een behandeling niet meer mogelijk.

Een overdosis drugs of medicatie veroorzaakt mogelijk een schuimige mond / Bron: Stevepb, PixabayEen overdosis drugs of medicatie veroorzaakt mogelijk een schuimige mond / Bron: Stevepb, Pixabay

Overdosis drugs en schuim aan mond

Door een overdosis van medicatie of drugs, ontstaan mogelijk epileptische aanvallen. Hierdoor gebeurt een ophoping van kwijl of speeksel in de mond. Vervolgens wordt dit materiaal door opeengeklemde tanden en lippen naar buiten geduwd. Patiënten met ernstige overdoses ervaren tevens hartaanvallen (beperkte bloedstroom naar het hart) en longoedeem (ophoping van vloeistof in de longen door linkerhartfalen). Beide complicaties zijn geassocieerd met schuimvorming uit de mond. Wanneer het hart en de longen niet goed werken, bouwt vocht zich op rond beide organen en krijgen de cellen te weinig zuurstof. Koolstofdioxide en andere gassen verzamelen zich ook rond cellen en mengen zich met de vloeistof, waardoor een schuimend, lichtroze of bloedkleurig slijm ontstaat. Dit schuimende slijm komt soms ongecontroleerd uit de open mond van de patiënt.

Symptomen

Tekenen van een overdosis zijn onder meer:

Behandeling

De patiënt moet zo snel mogelijk naar het ziekenhuis en heeft een voortdurende medische monitoring nodig om ernstige gezondheidsrisico's te voorkomen, zoals orgaanfalen, een coma en de dood. Onbehandeld komt een patiënt één tot drie uur na het injecteren of innemen van een overdosis te overlijden. Afhankelijk van de oorzaak pompt de arts de maag leeg, krijgt de patiënt actieve kool toegediend om het toxine (gifstof) te verwijderen of krijgt de patiënt een injectie met een tegengif. Na een overdosis moeten de meeste patiënten minstens één dag of langer in het ziekenhuis blijven, afhankelijk van de ernst of oorzaak van de overdosis.

Prognose van schuimige mond

Een schuimige mond is een zeer ongebruikelijk symptoom dat vaak een teken is van een ernstige aandoening. Als de patiënt begint te schuimen bij de mond, moet een patiënt hem op de zij rollen, zorgen dat de luchtwegen vrij zijn en de hulpdiensten bellen. Onbehandeld leidt de onderliggende aandoening namelijk vaak tot orgaanfalen, een coma en de dood.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schuimende urine: Oorzaken van schuimige urineSchuimende urine: Oorzaken van schuimige urineSchuimende urine kent heel wat onschuldige tot levensbedreigende oorzaken. Vaak is dit te wijten aan een onderliggende z…
Schuimende poep: Oorzaken van schuimige ontlastingSchuimende poep: Oorzaken van schuimige ontlastingDe normale ontlasting heeft een vrij vaste structuur en is bruin van kleur. Hierin bestaan echter veel variaties. Schuim…
Schuimende ontlasting: oorzaken & behandeling schuimige poepSchuimende ontlasting: oorzaken & behandeling schuimige poepSchuimende ontlasting is de aanwezigheid van schuim in je stoelgang. Schuimende ontlasting kan optreden bij een baby, ki…
Schuimende urine: oorzaken van schuim op de urine of plasSchuimende urine: oorzaken van schuim op de urine of plasSchuimende urine kent veel mogelijke oorzaken, variërend van onschuldig tot ernstig. Schuimende urine kan je zorgen bare…

Cubitaal tunnel syndroom: Druk op elleboogzenuw met zwakteCubitaal tunnel syndroom: Druk op elleboogzenuw met zwakteHet cubitaal tunnel syndroom (ulnaire neuropathie) is een aandoening waarbij druk (compressie) ontstaat op de nervus uln…
Nodulair melanoom: Huidkanker met tumor die in diepte groeitNodulair melanoom: Huidkanker met tumor die in diepte groeitEen nodulair melanoom is een gevaarlijke, snelgroeiende vorm van huidkanker. Ongeveer 15% tot 25% van alle melanomen is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixabay, Pexels
  • Geraadpleegd op 10 mei 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Foaming at the Mouth, https://www.healthline.com/health/foaming-at-the-mouth
  • Foaming mouth: What are the causes?, https://firstaidkelowna.ca/foaming-mouth-what-are-the-causes/
  • Medical News Today: Foaming or frothing at the mouth: What to know, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321756.php
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.