Warme handen: oorzaken en behandeling van gloeiende handen

Warme handen: oorzaken en behandeling van gloeiende handen Het hebben van warme handen of gloeiende handen is een nare klacht. Je handen kunnen om diverse redenen van temperatuur veranderen en op wisselende momenten van de dag warm of koud aanvoelen. Je kan je zorgen maken als je handen vaak of altijd warm aanvoelen of zelfs gloeiend zijn. Verschillende aandoeningen kunnen dit symptoom veroorzaken, zoals hoge bloeddruk of het carpaal tunnel syndroom. Als je je zorgen maakt over een verandering in je handen, dan is het verstandig een afspraak te maken met je huisarts. De behandeling van warme handen of gloeiende handen is afhankelijk van de oorzaak. Soms zijn medicijnen nodig of een andere behandeling, zoals fysiotherapie.

Oorzaken van gloeiende of warme handen

Het is normaal als je handen af en toe warm aanvoelen. Maar wanneer je handen de hele tijd ongewoon warm voelen, kan een verhoogde bloedstroom, infectie of ander medische probleem hiervoor verantwoordelijk zijn. Er kan geen diagnose gesteld worden op basis van dit symptoom alleen. Andere symptomen en je medische voorgeschiedenis kunnen een arts helpen om te bepalen of er iets mis is.

Hoewel koude handen pijnlijk en vervelend kunnen zijn, kunnen warme handen of gloeiende handen ook problemen veroorzaken. In sommige gevallen kunnen je handen gewoon warm aanvoelen in vergelijking met de rest van je lichaam. In andere gevallen kun je zelfs een brandend gevoel in je handen opmerken.

Externe temperatuurveranderingen

Lichaamsbeweging, veranderingen in het weer en het dragen van handschoenen kunnen ervoor zorgen dat de handen warm aanvoelen.

Warm weer

Als het warm weer is, kunnen je handen ook warm zijn. Sommige mensen merken dat hun handen erg warm aanvoelen na het tuinieren, vooral als ze tuinhandschoenen aan hebben gehad. Elke activiteit waarbij de handen worden bedekt terwijl het zonnig of warm weer is, kan ervoor zorgen dat de handen warmer aanvoelen dan de rest van het lichaam met soms zelfs zweethanden tot gevolg hebben.

Koud weer

Koud weer kan dit effect ook hebben, vooral bij mensen die handschoenen dragen of die erg gevoelig zijn voor temperatuurveranderingen. In dit geval wijzen warme handen eenvoudigweg op een verschil tussen de warmte van het lichaam en de temperatuur buitenshuis.

Warme handen door beweging

Beweging verhoogt de bloedstroom. Elke activiteit die gepaard gaat met frequente of intense bewegingen kan je handen tijdelijk warm maken. Mensen die langdurig typen, schrijven of oefeningen of werkzaamheden met hun handen doen, kunnen merken dat hun handen een paar minuten later warm aanvoelen. Je hebt geen behandeling nodig wanneer het duidelijk is dat fysieke activiteit verantwoordelijk is voor het warm aanvoelen van je handen.

Warme handen en voeten door hoge bloeddruk / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewiczWarme handen en voeten door hoge bloeddruk / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz

Hoge bloeddruk

Omdat een verhoogde bloedtoevoer naar een deel van het lichaam dit deel warm kan maken, kunnen mensen met een hoge bloeddruk warme handen of voeten ervaren. Het meten van de bloeddrukwaarden kan uitsluitsel geven of er sprake is van hoge bloeddruk.

Cellulitis en andere infecties

Een verhoogde temperatuur is een manier van het lichaam om infecties te bestrijden. Dit is de reden dat een ​geïnfecteerd gebied vaak warm aanvoelt, en de handen vormen hierop geen uitzondering. Een infectie genaamd cellulitis is vaak verantwoordelijk. Deze infectie komt diep in het huidweefsel voor en kan zich snel verspreiden. Mensen ontwikkelen meestal cellulitis na een blessure, maar zelfs de kleinste snee kan de bacteriën in het lichaam laten komen. Als de handen warm, gezwollen, pijnlijk of rood aanvoelen, kan cellulitis de boosdoener zijn. Iedereen die vermoedt deze aandoening te hebben, moet een arts raadplegen.

Ontstekingsaandoeningen

Een ontsteking is een lichaamsreactie op lichaamsvreemde stoffen of op beschadiging van weefsel. Sommige aandoeningen zorgen ervoor dat delen van het lichaam chronisch ontstoken raken, waardoor meer bloed naar het betreffende gebied kan stromen. Ontstekingsaandoeningen die de handen of polsen treffen, kunnen leiden tot een ongewoon warmtegevoel. Een van de meest voorkomende inflammatoire aandoeningen is reumatoïde artritis, vaak kortweg aangeduid als reuma. Dit is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam eigen gewrichtsweefsel aanvalt, wat leidt tot zwelling, warmte, pijn en ontsteking. Mensen met reumatoïde artritis in hun vingers of polsen kunnen pijn, zwakte en functieverlies ervaren.

Zenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nlZenuwbeklemming van de nervus medianus oftewel het carpaal tunnel syndroom (CTS) / Bron: Alexonline/Shutterstock.nl

Carpaal tunnel syndroom

Het carpaal tunnel syndroom (CTS) wordt veroorzaakt door een beknelling van de nervus medianus in de pols, die loopt vanuit de onderarm door een gootje in de pols. Een verwonding, reumatoïde artritis, problemen met de schildklier en cysten kunnen deze aandoening veroorzaken. Vroege symptomen zijn gevoelloosheid, tintelingen of brandend gevoel in de aangedane hand of pols. Behalve dat ze warm aanvoelen, kunnen de handen ook trillen of zwak voelen.

Perifere neuropathie

Perifere neuropathie verwijst naar zenuwbeschadiging veroorzaakt door een andere medische aandoening. Diabetes mellitus (suikerziekte) is de belangrijkste oorzaak van perifere neuropathie. In dat geval wordt het diabetische neuropathie genoemd. Het kan tintelingen, gevoelloosheid en branderige gevoelens in de handen en voeten veroorzaken. Door de zenuwbeschadiging kunnen de handen warm aanvoelen, ook als de handen dat feitelijk niet zijn. Sommige mensen vinden ook dat hun handen of voeten erg gevoelig worden voor temperatuurschommelingen.

Warme of koude handen door fibromyalgie

Fibromyalgie is van invloed op de zenuwen en kan gevoeligheid voor temperatuurveranderingen veroorzaken. Fibromyalgie is een chronische aandoening die gepaard gaat met wijdverspreide spierpijn en gevoelige gebieden door het hele lichaam. Deze aandoening wordt anno 2024 nog niet goed begrepen, maar veel onderzoekers zijn van mening dat de pijn wordt veroorzaakt door zenuwhyperactiviteit. Sommige mensen met fibromyalgie zijn gevoelig voor veranderingen in temperatuur en ze kunnen warme of koude gevoelens in hun handen ervaren. De pijn wordt vaak omschreven als branderig. Mensen met fibromyalgie-gerelateerde pijn in de handen kunnen ook een gevoel van warmte hebben in hun handen.

Erythromelalgie

Deze zeldzame aandoening wordt gekenmerkt door aanvalsgewijze hevige brandende pijn, roodheid, warmte, en vochtophoping van de huid, vooral aan de onderbenen, wat in gang wordt gezet door warmte. Deze zeldzame aandoening treft vaak de voeten en, minder vaak, de handen. De oorzaak is anno 2024 niet duidelijk, maar sommige onderzoekers geloven dat het kan worden veroorzaakt door veranderingen in de bloedvaten. Erythromelalgie kan leiden tot een intens brandend gevoel, evenals jeuk, roodheid en het gevoel dat de handen warm zijn. Dit gevoel duurt meestal een paar uur per keer en wordt vaak erger bij erg warm weer of een verhoogde lichaamstemperatuur.

Warme handen tijdens de overgang

Vrouwen die in de overgang zijn, kunnen allerlei klachten ervaren waaronder tintelende ledematen of warme handen en voeten. Je kunt een brandend gevoel hebben als een insectenbeet of supergevoeligheid zijn in je handen, armen, benen en voeten. Bij vrouwen in de overgang wordt een tinteling van de ledematen of een gevoel van warmte waarschijnlijk veroorzaakt door het effect dat lage oestrogeenspiegels hebben op het centrale zenuwstelsel.

Gloeiende handen en angst

Warme of gloeiende handen en voeten kunnen komen door angst als gevolg van de vecht-vluchtreactie. Je brein bereidt je lichaam voor om weg te vechten of weg te rennen van iets gevaarlijks of een vermeend gevaar. Als een deel van je hersenen zich op het gevaar voorbereiden, gaat er meer bloed naar je ledematen zoals armen, benen, voeten en handen in plaats van niet-essentiële organen zoals de maag. Er gaat minder bloed naar je maag, omdat je ledematen op dit moment belangrijker zijn. Vandaar dat mensen die angst ervaren vaak last hebben van misselijkheid, diarree, indigestie, enz.

Erythema palmare: rode vlekken in de handpalmen

Warmte of brandend gevoel in beide handen kan worden veroorzaakt door een zeldzame huidaandoening die erythema palmare wordt genoemd. Deze aandoening veroorzaakt ook een vlekkerige rode kleur of rode vlekken op je handpalmen en soms zelfs op je vingers. Sommige gevallen hebben geen bekende oorzaak. Het wordt onder meer gezien bij bepaalde huidziekten, eiwittekort (hypoproteïnemie), levercirrose en hartfalen.

Medicatie ter behandeling van warme handen / Bron: Stevepb, PixabayMedicatie ter behandeling van warme handen / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling van warme handen

Warme handen zijn een symptoom en geen medische aandoening. Niet alle gevallen van warme handen vereisen behandeling en de juiste behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Een arts zal vragen stellen over bijkomende symptomen, zoals pijn, zwelling, gewrichtspijn en stijve gewrichten. De arts zal ook vragen hoe lang het gevoel van warmte duurt en sinds wanneer je er last van hebt. Afhankelijk van de diagnose kan een arts de volgende behandeling voorstellen:
 • Hoge bloeddruk: veranderingen in levensstijl, lichaamsbeweging, gewichtsverlies, aanpassingen aan het dieet, bloeddrukmedicatie en regelmatige controle van de bloeddruk.
 • Cellulitis: antibiotica.
 • Perifere neuropathie: behandeling van de onderliggende oorzaak en pijnmedicatie.
 • Ontstekingsaandoeningen: niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), veranderingen in levensstijl, fysiotherapie, geneesmiddelen die het immuunsysteem onderdrukken, en aanvullende behandelingen.
 • Fibromyalgie: oefeningen, antidepressiva, medicatie, veranderingen in levensstijl en complementaire of alternatieve behandelingen. Erythromelalgie: NSAID's en pijnstillers.

Wanneer een arts bezoeken

Als warme handen of gloeiende leed of pijn veroorzaken, is het verstandig een afspraak te maken met je huisarts. Wanneer de oorzaak van warme handen waarschijnlijk een onschuldige oorzaak heeft, zoals lichaamsbeweging of een verandering in het weer, kan je desgewenst wachten om te zien of het warme gevoel in je handen vanzelf verdwijnt. Anders is het belangrijk om een ​​arts te raadplegen.

Warme handen kunnen het eerste symptoom zijn van een ernstige medische aandoening. Het in een vroeg stadium vaststellen van de oorzaak, geeft een gunstige prognose.

Schakel onmiddellijk medische hulp in als warme handen gepaard gaan met symptomen die kunnen wijzen op een medisch noodgeval, zoals hartkloppingen, verwardheid of hoge koorts.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen droge handen? TipsWat te doen tegen droge handen? TipsDroge handen, wanneer je er last van hebt, wil je er uiteraard zo snel mogelijk vanaf komen. Droge handen kunnen erg jeu…
Wat te doen tegen koude handen of voeten?Wat te doen tegen koude handen of voeten?In de herfst- en wintermaanden kan men last krijgen van koude handen of voeten. De een heeft nooit last van koude handen…
Verwarmde computermuis voorkomt koude handen achter computerVerwarmde computermuis voorkomt koude handen achter computerHeb je vaak last van koude handen als je aan het werk bent? Een computermuis die heet wordt zorgt ervoor dat je geen ver…
Een gezichtmassage gevenDoor een goede massage raakt uw lichaam afvalstoffen kwijt, wordt de doorbloeding van de huid beter en worden spieren we…

Psychogene pijn: Pijnstoornis door psychologische factorenPsychogene pijn: Pijnstoornis door psychologische factorenPsychogene pijn (psychalgie) is geen officiële diagnostische term. Artsen gebruiken echter de term om pijn te beschrijve…
Zenuwpijn (neuralgie): Pijn door zenuwschadeZenuwpijn (neuralgie): Pijn door zenuwschadeZenuwpijn (neuralgie, neuropathische pijn) is een symptoom waarbij een patiënt frustrerende tot verwoestende pijn ervaar…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: FineShine/Shutterstock.com
 • http://www.anxietysocialnet.com/questions/35-symptoms/890-warm-feet-and-hands-are-a-symptom-of-anxiety
 • https://www.34-menopause-symptoms.com/
 • https://www.healthline.com/health/warm-hands#palmar-erythema
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz
 • Afbeelding bron 2: Alexonline/Shutterstock.nl
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 26-04-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.