Hyperosmie (verhoogde reukzin): Toegenomen reukvermogen

Hyperosmie (verhoogde reukzin): Toegenomen reukvermogen Hyperosmie is een zeldzame aandoening gekenmerkt door een verhoogd reukvermogen. Mensen met hyperosmie nemen geuren veel sterker waar dan normaal. Deze aandoening kan optreden als gevolg van andere medische aandoeningen of zwangerschap, maar kan soms ook zonder duidelijke oorzaak voorkomen. Naast een versterkt reukvermogen kunnen patiënten andere symptomen ervaren zoals hoofdpijn en algemeen ongemak. Het kan een uitdaging zijn voor artsen om de onderliggende oorzaak van hyperosmie vast te stellen, wat vaak meerdere onderzoeken vereist. De behandeling richt zich op het vermijden van de geuren die problemen veroorzaken en op het behandelen van de onderliggende oorzaak. Meestal verdwijnt hyperosmie wanneer de arts het onderliggende probleem effectief behandelt. Complicaties kunnen optreden als gevolg van de veranderingen in de reukzin.

Epidemiologie

Hyperosmie is een aandoening waarbij de reukzin van een persoon aanzienlijk versterkt is. Het komt relatief zelden voor in de algemene bevolking, maar kan in specifieke situaties of bij bepaalde aandoeningen vaker voorkomen. Er zijn geen exacte cijfers over de prevalentie van hyperosmie, maar het wordt vaak gerapporteerd in combinatie met andere aandoeningen zoals migraine of neurologische aandoeningen. De incidentie kan variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de demografische kenmerken van de populatie.

Oorzaken van hyperosmie

Hyperosmie kan ontstaan door verschillende factoren, waaronder genetische aanleg, medische aandoeningen en externe invloeden. Hieronder worden enkele van de belangrijkste oorzaken besproken.

Genetische factoren

Genetische factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hyperosmie. Sommige mensen hebben een genetische aanleg waardoor ze gevoeliger zijn voor veranderingen in hun reukvermogen. Hoewel de exacte genetische link nog niet volledig begrepen is (oktober 2020), speelt genetische predispositie mogelijk een rol in de gevoeligheid voor deze aandoening.

Auto-immuunziekten

Hyperosmie komt vaak voor bij verschillende auto-immuunaandoeningen. Bij systemische lupus erythematosus (SLE) kan schade aan het zenuwstelsel leiden tot een veranderde reukzin. Ook bij de ziekte van Addison, een bijnieraandoening, kan een niet goed functionerende bijnier bijdragen aan hyperosmie.

Diabetes mellitus (suikerziekte)

Af en toe kan diabetes mellitus type 1 leiden tot een verhoogd reukvermogen, vooral als de aandoening nog niet goed behandeld is of de behandeling niet effectief is. Het verhoogde reukvermogen kan optreden als gevolg van veranderingen in de stofwisseling en de bijbehorende veranderingen in het lichaam.

Neurologische aandoeningen

Verschillende neurologische aandoeningen kunnen hyperosmie veroorzaken. Enkele voorbeelden zijn:
  • De ziekte van Alzheimer: Deze vorm van dementie kan veranderingen in de reukzin met zich meebrengen.
  • De ziekte van Parkinson: Deze neurologische aandoening, gekenmerkt door bevingen, kan ook hyperosmie veroorzaken.
  • Epilepsie: Kan leiden tot verstoringen in de reukzin.
  • Migraine: Aanvallen van migraine kunnen gepaard gaan met een verhoogd reukvermogen, vaak tijdens een aura of eenzijdige hoofdpijn.
  • Multiple sclerose: Deze chronische auto-immuunaandoening kan ook het reukvermogen beïnvloeden.
  • Schedeltumoren en hersentumoren: Tumoren in de hersenen kunnen druk uitoefenen op de reukzenuw en leiden tot hyperosmie.

Neusproblemen

Neuspoliepen of neustumoren kunnen ook hyperosmie veroorzaken door veranderingen in de structuur van de neus en de reukzenuw.

Voedingstekorten

Voedingstekorten, zoals een vitamine B12-tekort, kunnen invloed hebben op de reukzin. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot ernstige zenuwschade, wat de reukzin kan beïnvloeden. Vitaminetekorten kunnen dus ook bijdragen aan hyperosmie.

Sommige medicijnen kunnen hyperosmie veroorzaken of verergeren / Bron: Stevepb, PixabaySommige medicijnen kunnen hyperosmie veroorzaken of verergeren / Bron: Stevepb, Pixabay

Voorgeschreven medicijnen

Veel voorgeschreven medicijnen beïnvloeden het reukvermogen. Terwijl de meeste medicijnen resulteren in een verminderd reukvermogen (hyposmie) of zelfs verlies van het reukvermogen (anosmie), kunnen sommige medicijnen juist leiden tot een versterkt reukvermogen. Patiënten die na het starten van een nieuw medicijn een verandering in hun reukvermogen ervaren, moeten hun arts raadplegen.

Ziekte van Lyme

Ongeveer de helft van de patiënten met de ziekte van Lyme, een bacteriële infectie veroorzaakt door een tekenbeet, ontwikkelt hyperosmie. De ziekte van Lyme kan het zenuwstelsel aantasten, wat bijdraagt aan een verhoogd reukvermogen.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen hormonale veranderingen leiden tot een versterkt reukvermogen. Veel zwangere vrouwen ervaren in het eerste trimester een verhoogd reukvermogen. Dit kan gepaard gaan met misselijkheid en braken. Deze veranderingen in de reukzin verdwijnen meestal na de zwangerschap, zodra de hormonale balans hersteld is.

Risicofactoren

Enkele risicofactoren voor hyperosmie kunnen zijn:
  • migraines: Personen met migraine kunnen hyperosmie ervaren als een van de prodromale symptomen.
  • neurodegeneratieve aandoeningen: Sommige neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson of de ziekte van Alzheimer kunnen leiden tot veranderingen in de reukzin, inclusief hyperosmie.
  • hormonale veranderingen: Hyperosmie kan optreden tijdens zwangerschap of door hormonale schommelingen.
  • bepaalde medicatie: Het gebruik van bepaalde medicijnen kan de reukzin beïnvloeden en leiden tot hyperosmie.
  • genetische aanleg: Hoewel minder goed onderzocht, kunnen genetische factoren een rol spelen in de verhoogde gevoeligheid van de reukzin.

Hoofdpijn kan optreden bij hyperosmie / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn kan optreden bij hyperosmie / Bron: Geralt, Pixabay

Symptomen van Hyperosmie

Bij hyperosmie ervaart de patiënt geuren veel sterker dan normaal. Dit verhoogde reukvermogen kan leiden tot verschillende symptomen, zoals:
  • Hoofdpijn: Het intensieve waarnemen van geuren kan hoofdpijn veroorzaken.
  • Ongemak: Het constant blootgesteld worden aan sterke geuren kan ongemak en een algemeen ziek gevoel veroorzaken.
  • Gevoeligheid voor geuren: Veel voorkomende triggers zijn chemische geuren, geurkaarsen, parfums en schoonmaakmiddelen.
  • Symptomen van de onderliggende aandoening: Hyperosmie kan ook gepaard gaan met symptomen van de aandoening die de verhoogde reukzin veroorzaakt.

Alarmsymptomen

Bij hyperosmie kunnen de volgende alarmsymptomen wijzen op een ernstige onderliggende aandoening en vereisen zij medische evaluatie:
  • plotselinge en ernstige toename van de reukgevoeligheid zonder duidelijke oorzaak.
  • aanhoudende hoofdpijn of migraine in combinatie met hyperosmie.
  • significante veranderingen in geurperceptie die de dagelijkse levensactiviteiten beïnvloeden.
  • vergeetachtigheid, verwarring, of andere neurologische symptomen naast hyperosmie.

Diagnose en onderzoeken

Wanneer een patiënt een verandering in het reukvermogen opmerkt, is het belangrijk om dit symptoom samen met andere klachten aan de arts te melden. Dit helpt de arts bij het vaststellen van een mogelijke oorzaak. De arts zal doorgaans beginnen met een lichamelijk onderzoek na een grondig vraaggesprek. Als de oorzaak van hyperosmie niet onmiddellijk duidelijk is, kunnen aanvullende onderzoeken nodig zijn, zoals een bloedonderzoek en beeldvormende tests om de oorzaak te achterhalen.

Behandeling

De behandeling van hyperosmie hangt af van de onderliggende oorzaak. De belangrijkste behandelingsstrategieën zijn:
  • Vermijden van triggers: Het vermijden van geuren die hyperosmie veroorzaken, kan verlichting bieden. Dit is echter vaak afhankelijk van de individuele patiënt.
  • Gebruik van pepermunt: Kauwen op pepermuntkauwgom of het zuigen op een pepermunt kan helpen om de geur te maskeren totdat de oorzaak is aangepakt.
  • Medicamenteuze behandeling: Artsen kunnen medicijnen voorschrijven voor de onderliggende aandoeningen zoals migraine of neurologische aandoeningen die de verhoogde reukzin veroorzaken.
  • Aanpassing van medicatie: Als een bepaald medicijn hyperosmie veroorzaakt, kan de arts overwegen om alternatieve medicatie voor te schrijven.
  • Chirurgische ingrepen: Soms kan een operatie nodig zijn om tumoren uit de schedel of poliepen uit de neus te verwijderen als deze de oorzaak zijn van het verhoogde reukvermogen.

Prognose en verwachtingen

De prognose van hyperosmie is sterk afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Het kan een uitdaging zijn om hyperosmie effectief te behandelen, vooral als de oorzaak moeilijk te identificeren is. Wanneer de onderliggende aandoening eenmaal is vastgesteld en behandeld, verdwijnen de symptomen van hyperosmie meestal.

Complicaties

Hyperosmie kan soms leiden tot bijkomende complicaties, zoals:
  • Hoofdpijn: Frequent voorkomende hoofdpijn door overmatige geurprikkels.
  • Depressie: Langdurige blootstelling aan sterke geuren kan bijdragen aan stemmingsstoornissen zoals depressie.
  • Angst: Verhoogde gevoeligheid voor geuren kan angstgevoelens en stress veroorzaken.
  • Migraine: Hyperosmie kan soms een trigger zijn voor migraineaanvallen.

Preventie

Preventie van hyperosmie richt zich vooral op het aanpakken van de risicofactoren en het voorkomen van de onderliggende aandoeningen die hyperosmie kunnen veroorzaken:
  • beperk blootstelling aan triggerfactoren zoals bepaalde geuren of chemicaliën die de reukzin kunnen beïnvloeden.
  • behandel migraine of andere aandoeningen die gepaard gaan met hyperosmie proactief om verergering van de symptomen te voorkomen.
  • volg een gezond dieet en levensstijl om hormonale schommelingen te minimaliseren.
  • raadpleeg een arts voor een passende behandeling of aanpassing van medicatie als hyperosmie optreedt na gebruik van medicijnen.
  • onderga regelmatige medische controles indien u een risicofactor hebt, zoals een neurologische aandoening, om vroegtijdige detectie en behandeling mogelijk te maken.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik ruik alles zo sterk, waardoor ontstaat hyperosmie?Ik ruik alles zo sterk, waardoor ontstaat hyperosmie?Overal om ons heen zijn geuren, soms ruiken ze heel lekker en soms stinken ze. De neus kan ons veel vertellen en soms ze…
De reukzin: werking en stoornissenDe reukzin: werking en stoornissenOnze reukzin of reukvermogen bevindt zich in het bovenste gedeelte van onze neus en is verbonden met dat deel van de her…
Geen reukvermogen hebben: wat  als je niet kunt ruiken?Geen reukvermogen hebben: wat als je niet kunt ruiken?In Nederland zijn er zo’n 250.000 tot 300.000 mensen die niet kunnen ruiken. Dat beïnvloedt hun dagelijkse gang van zake…
Anosmie: Oorzaken en behandelingAnosmie: Oorzaken en behandelingDe reukzin is een van de vijf primaire zintuigen die gebruikt worden voor waarneming. Naast de reukzin bevat dit lijstje…

Galactorroe: Afscheiding uit tepel, niet door zwangerschapGalactorroe: Afscheiding uit tepel, niet door zwangerschapEen melkwitte tepelafscheiding komt soms tot stand door hormonale veranderingen: tijdens de zwangerschap en de borstvoed…
Anale jeuk: Oorzaken van jeukende anus (pruritus ani)Anale jeuk: Oorzaken van jeukende anus (pruritus ani)Bij anale jeuk (pruritus ani) ontstaat irritatie van de huid rondom de anus (opening van de darmen). Vaak zijn bepaalde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Geraadpleegd op 26 mei 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Hyperosmia – The Superhuman Ability To Detect Scents, https://www.scienceabc.com/humans/hyperosmia-the-superhuman-ability-to-detect-scents.html
  • Hyperosmia, https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/hyperosmia
  • What is hyperosmia and what causes it?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321937.php
  • What is hyperosmia?, https://www.webmd.com/migraines-headaches/qa/what-is-hyperosmia
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.