Hoofdpijn achterhoofd: oorzaken drukkende of kloppende pijn
Drukkende, stekende, zeurende of kloppende hoofdpijn in het achterhoofd is een vervelende klacht, die zich rechts, links, onder of in je gehele achterhoofd kan voordoen. Het kan gepaard gaan met andere klachten als misselijkheid, wazig zien, koorts, etc. De hoofdpijn in het achterhoofd kan zich steeds voordoen (dus ook in rust), of alleen optreden bij bukken of inspanning of andere situaties. Soms is een eenvoudige verklaring voor deze vorm van hoofdpijn, zoals een verkoudheid en griep dat zowel kinderen als volwassenen (mannen en vrouwen) kan treffen. Vaak gaat hoofdpijn in het achterhoofd vanzelf weg, maar soms is medisch onderzoek nodig om de oorzaak te achterhalen en een behandeling in te stellen.
Hoofdpijn in het achterhoofd
Hoofdpijn die is gelokaliseerd in het achterhoofd is een relatief veel voorkomende klacht. Er zijn een aantal verschillende oorzaken die kunnen leiden tot hoofdpijn aan de achterkant van je hoofd. Het soort pijn dat je ervaart, de locatie van de pijn en de eventuele bijkomende symptomen die je hebt, is informatie die nodig is bij het vaststellen van de oorzaak van de hoofdpijn en hoe deze te behandelen.
Meer vrouwen dan mannen hebben last van spanningshoofdpijn /
Bron: Istock.com/JackFSpanningshoofdpijn
Wat is spanningshoofdpijn?
Spanningshoofdpijn, ook wel spierspanningshoofdpijn genoemd, kan worden gedefinieerd als 'gewone' matige of hevige hoofdpijn op één of meer plaatsen van het hoofd, die met een zekere regelmaat terugkomt en waarbij soms misselijkheid optreedt en overgevoeligheid voor fel licht of harde geluiden. De plaatst van de pijn verschilt van persoon tot persoon, maar kan overal in het hoofd gevoeld worden, op één of meerdere plekken. De intensiteit van de hoofdpijn varieert van matig tot hevig. Spanningshoofdpijn duurt vaak maar enkele uren duren, maar er kan ook
chronische hoofdpijn optreden die dagen of weken aanhoudt. Spanningshoofdpijn begint vaak geleidelijk en ebt ook langzaam weg, maar deze vorm van hoofdpijn kan soms ook aanvalsgewijs optreden.
Spanningshoofdpijn kan door verschillende uitlokkende factoren worden opgeroepen. Vaak wordt de diagnose gesteld door andere vormen van hoofdpijn – migraine, clusterhoofdpijn, enz.– uit te sluiten.
Vóórkomen
Spanningshoofdpijn is een courante klacht: naar schatting hebben twee op de drie Nederlanders ooit last van spanningshoofdpijn. De meeste hunner hebben er af en toe last van, maar sommigen dagelijks. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Het is niet bekend waarom dit zo is.
Uitlokkende factoren
Uitlokkende factoren zijn omstandigheden en en prikkels die de hoofdpijn kunnen uitlokken, op gang kunnen brengen. Deze factoren kunnen ertoe leiden dat de spieren van schouders, nek en hoofd te krachtig worden aangespannen gedurende langere tijd en als gevolg van deze aanspanning kan hoofdpijn ontstaan. Het kan bij spanningshoofdpijn gaan om de volgende uitlokkende factoren:
- Stress en spanning, wat de spieren van nek, schouders en gezicht kan aanspannen.
- Overbelasting van spieren in het lichaam kan komen door steeds terugkerende bewegingen. Het veelvuldig op kauwgum kauwen kan bijvoorbeeld resulteren in overbelasting van de kauwspieren.
Spanningshoofdpijn door alcoholgebruik /
Bron: Marian Weyo/Shutterstock.com
- Inspanning, wat leidt tot het aanspannen van de spieren. Bijvoorbeeld door het veelvuldig lezen van beeldschermen. Ook spanning van de oogspieren door ze bijvoorbeeld sterk aan te spannen om scherp te kunnen zien bij het lezen van kleine lettertjes, kan ook hoofdpijn uitlokken.
- Houding- en bewegingsafwijkingen. Als schouders, nek of hoofd verkeerd worden gebruikt, worden de spieren overbelast.
- Vermoeidheid kan spierspanningshoofdpijn uitlokken.
- Weersomstandigheden en omgevingsfactoren. Grote temperatuursveranderingen, verandering van luchtdruk en extreme kou of hitte, kunnen ook spanningshoofdpijn uitlokken. Maar ook door het verblijf in een rokerige ruimte kan hoofdpijn ontstaan.
- Hormonale schommelingen: vrouwen kunnen tijdens de menstruatie, eisprong en overgang meer last hebben van hoofdpijn, hetgeen samenhangt met veranderingen in de hormoonhuishouding.
- Voeding: bepaalde voeding kan hoofdpijn uitlokken, waaronder cafeïne (cafeïnehoudende dranken zoals koffie, energiedranken, cola), chocola, zoete melkproducten, kaas, varkensvlees, suiker, pinda’s, zout en alcoholhoudende dranken.
Symptomen
De klachten van spierspanningshoofdpijn die kunnen ontstaan zijn meestal continue en soms bonzende pijn boven de ogen of in het hele hoofd. Vaak voel je ook druk of
pijn achter de ogen en is er spanning van de nek- en schouderspieren. Ook ervaar je veelal pijn of een bekneld gevoel aan de voor- en achterzijde van het hoofd, wat wel wat weg heeft van een knellende of strakke band om het hoofd. De hoofdpijn begint en verdwijnt meestal geleidelijk, maar kan soms ook aanvalsgewijs optreden.
Als de pijn zeer hevig is, kan het gepaard gaan met
misselijkheid. Je kan ook overgevoelig zijn voor fel licht of harde geluiden.
Behandeling
In de behandeling van spanningshoofdpijn ligt de nadruk op het bestrijden van de hoofdpijn zonder medicatie. Pas als andere behandelingen onvoldoende soelaas bieden, worden medicijnen geadviseerd.
Het is allereerst belangrijk om uitlokkende factoren die de hoofdpijn kunnen triggeren of veroorzaken te vermijden. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om adequater om te leren gaan met spanning en stress. Cognitieve gedragstherapie kan ook helpen om beter met de gevolgen van je hoofdpijn om te gaan.
Een behandeling met medicijnen kan zich richten op het onderdrukken van bestaande hoofdpijn of om hoofdpijn te voorkomen, de preventie van hoofdpijn. Overleg met je (huis)arts wat voor jou het beste is. Bedenk daarbij wel dat je medicatieafhankelijke hoofdpijn kunt krijgen als je te vaak pijnstillers gebruikt.
Medicatieafhankelijke hoofdpijn kan hoofdpijn in je achterhoofd veroorzaken /
Bron: Stevepb, PixabayMedicatieafhankelijke hoofdpijn
Hoofdpijn door pijnstillers
Medicatieafhankelijke hoofdpijn kan ontstaan ten gevolge van het te vaak nemen van medicijnen tegen hoofdpijn, zoals migraine of spanningshoofdpijn. Door het overmatig gebruik van medicijnen kan je hoofdpijn chronisch worden. Terwijl je voorheen af en toe hoofdpijn had, heb je nu regelmatig last van hoofdpijn en misschien zelfs wel dagelijks. Vaak ontstaat deze vorm van hoofdpijn sluipenderwijs. Langzaamaan ga je steeds vaker pijnstillers nemen en rek je het voorschrift van de (huis)arts beetje bij beetje op. Je krijgt meer hoofdpijn, gaat weer vaker pijnstillers gebruiken en aldus beland je in een vicieuze cirkel. Overmatig gebruik van middelen tegen hoofdpijn kan dus een paradoxaal effect hebben en de klachten verergeren. Ook kan door gebruik van veel pijnstillers gewenning ontstaan, waardoor je steeds meer pijnstillers nodig hebt om dezelfde werking te bereiken.
Cafeïne-onttrekkingshoofdpijn /
Bron: Zadorozhna Natalia/Shutterstock.comCafeïne-onttrekkingshoofdpijn
Dezelfde soort hoofdpijn kan ook ontstaan als je veel cafeïne gebruik. Veel mensen krijgen als ze geen of later dan normaal koffie drinken, bijvoorbeeld in het weekend, last van hoofdpijn (cafeïneonthouding). Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in thee, ice-tea, energiedranken en chocolade. Er bestaan zelfs pijnstillers met coffeïne, zoals Panadol Plus®.
Om welke medicijnen gaat het?
Bij mensen die vaak hoofdpijn hebben, is het risico van medicatieafhankelijke hoofdpijn aanwezig bij het gebruik van pijnstillers als
paracetamol, acetylsalicylzuur (aspirine),
diclofenac,
naproxen en
ibuprofen. De specifieke migrainemiddelen zoals de triptanen (groep van medicijnen die worden toegepast om een migraine-aanval te behandelen) of ergotamine (ook een antimigrainemiddel) kunnen ook extra hoofdpijn geven, met name wanneer je er veel van gebruikt.
Behandeling
Er is sprake van medicatieafhankelijke hoofdpijn als je chronisch hoofdpijnklachten hebt, waar geen patroon in te herkennen valt. De hoofdpijn moet meer dan 15 dagen per maand aanwezig zijn, terwijl je één van bovenvermelde pijnstillers gebruikt. De diagnose wordt definitief gesteld als je gestopt ben met het gebruik van pijnstillers, waarna je hoofdpijn verdwenen is.
Als je hoofdpijn hebt door gebruik van veel pijnstillers, dan is volledig stoppen met de pijnstillers het enige dat soelaas biedt. Wanneer de hoofdpijn samenhangt met het gebruik van te veel cafeïne, dan doe je er verstandig aan om met de cafeïnehoudende middelen te stoppen. Het stoppen met deze pijnstillers gaat gepaard met ontwenningsverschijnselen. Na enkele weken zullen de hoofdpijnklachten afnemen. De hoofdpijn kan interfereren met je dagelijkse bezigheden, waardoor het extra moeilijk wordt om te stoppen, maar probeer toch door te zetten. Vraag eventueel je huisarts om hulp en begeleiding. Ook is het verstandig om de mensen in je naaste omgeving uit te leggen wat er aan de hand is. Vrienden, familie en naaste collega's kunnen je dan zo veel mogelijk steunen.
Uiteindelijk zal de medicijnafhankelijke hoofdpijn wegblijven en dan is het van belang om een juiste diagnose te laten stellen. De oorspronkelijke hoofdpijn kan terugkomen en het is zaak om te ontdekken om wat voor hoofdpijn het nu gaat (migraine, spanningshoofdpijn). Een hoofdpijndagboek kan hierbij helpen. Een goede diagnose betekent dat een adequate behandeling ingezet kan worden.
Migraine /
Bron: Andresr/Shutterstock.comMigraine
Wat is migraine?
Migraine kenmerkt zich door hevige hoofdpijnaanvallen, wat vaak gepaard gaat met visusstoornissen en misselijkheid en
braken. De klachten en intensiteit variëren van persoon tot persoon en een aanval kan door verschillende factoren worden uitgelokt. De eerste aanval treedt meestal onder de 30 jaar op en de aanvallen nemen af met het voortschrijden der jaren.
Het blijkt dat ongeveer 10% van de bevolking aan migraine lijdt. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Migraine kan zich al manifesteren bij kinderen. Vaak keert migraine terug met tussenpozen die in lengte kunnen variëren. Er zijn mensen die een aantal keren per maand ene migraineaanval hebben en weer andere hebben het minder dan eens per jaar. Sommige mensen met migraine merken dat de aanvallen met het ouder worden minder hevig worden.
Twee typen migraine
Er worden twee typen migraine onderscheiden:
migraine met aura en migraine zonder aura. Een aura treedt meestal direct voorafgaande een aanval op, duurt gemiddeld twintig minuten en is een vast verschijnsel, vaak een verstoring van het gezichtsvermogen. Zo'n 20% van de migrainepatiënten heeft auraverschijnselen.
Oorzaak
De oorzaak van migraine is anno 2024 nog onbekend, maar tijdens een migraineaanval treedt een toegenomen bloedstroom in de hersenen en het schedeldak op als gevolg van een toegenomen bloedstroom. In de literatuur worden er diverse factoren genoemd die een rol spelen bij het ontstaan van migraine, zoals een mogelijke verstoorde energievoorziening van de hersenen. Ook speelt erfelijkheid een rol.
Symptomen
Migraineaanvallen hebben een duidelijk begin en einde. De duur verschilt van persoon tot persoon. Het kan enkele uren duren tot wel enkele dagen. De pijn kan worden omschreven als kloppende of bonzende pijn en is meestal gelokaliseerd een één kant van het hoofd, boven één oog of rond een slaap. Sommige mensen hebben pijn aan beide kanten van het hoofd en je kan ook
pijn in de nek hebben. De pijn wordt erger bij beweging en je hebt last van lichtprikkels en harde geluiden, waardoor je het liefste in een stille en verduisterde kamer bent. Andere klachten zijn misselijkheid en braken, niet in staat zijn iets te doen en veranderde smaak en reukzin. Als de aanval wegebt moet je misschien
frequent plassen en kun je het heel koud hebben. Je kunt ook loom of juist actief zijn.
Hevig geeuwen vlak voor een migraineaanval /
Bron: Stokkete/ShutterstockOngeveer één op de zeven mensen krijgen voorafgaande een migraineaanval waarschuwingssignalen, welke ook wel 'vroege voortekenen' worden genoemd. Deze tekenen kunnen enkele uren of dagen voor een aanval optreden en kunnen bestaan uit onder andere een
loopneus (neusverkoudheid), behoefte hebben aan zoetigheid, strak gevoel in armen, benen of borsten,
diarree, verandering van stemming, hongergevoel, behoefte aan rust, grote
vermoeidheid (
veel gapen),
rode ogen en
wazig zien, enz.
Bij ongeveer één op de vijf mensen met migraine treedt een aura op, meestal direct voor een aanval. Gemiddeld duurt dit twintig minuten. Een visueel aura bestaat uit visuele sensaties, zoals geheel of gedeeltelijk gezichtsvelduitval van één oog, het zien van bewegende patronen, sterretjes, lichtflitsen of vlekken en wazig zien of onscherp zien. Er kan ook krachtverlies optreden, je kan last krijgen van tintelingen aan één kant van het lichaam en spraakstoornissen (afasie).
Een migraineaanval kan door verschillende factoren worden uitgelokt, bijvoorbeeld het overslaan van een maaltijd,
slaapgebrek en bepaalde voedingsmiddelen zoals te veel koffie of chocolade. Ook kan een aanval uitgelokt worden door overmatige inspanning, verminderde weerstand, tabaksrook, lawaai en sommige medicijnen.
Hormonale omstandigheden kunnen ook aanleiding geven voor een aanval. Migraine die zich voordoet tijdens de menstruatie wordt wel 'menstruele migraine' genoemd. Weersomstandigheden, zoals een snelle daling van de luchtdruk, verandering van weer, onweer en storm, kunnen ook een aanval triggeren.
Behandeling
Migraine is niet te genezen, maar de arts kan wel medicijnen voorschrijven die de duur van de aanval verkorten, de symptomen verminderen of volgende aanvallen voorkomen. Naast medicatie, kan de arts je adviseren om uitlokkende factoren zo veel mogelijk te vermijden. Soms is aanvullende therapie zinvol. Hierbij kun je denken aan ontspanningstraining of cognitieve gedragstherapie.
Clusterhoofdpijn
Wat is clusterhoofdpijn?
Clusterhoofdpijn wordt gekenmerkt door eenzijdige pijn, hoewel de zijkant waar je pijn ervaart van tijd tot tijd kan variëren. De pijn is meestal gecentreerd rond één oog, één slaap of het voorhoofd. Het kan zich uitbreiden naar een groter gebied waardoor de diagnose moeilijker is te stellen.
Roken vergroot het risico op clusterhoofdpijn /
Bron: Geralt, PixabayTijdens een periode van clusterhoofdpijn steekt de pijn vaak elke dag op een vergelijkbaar tijdstip de kop op. De hoofdpijn begint vaak 's nachts mensen, na één of twee uur nadat je bent gaan slapen. De pijn bereikt zijn volledige intensiteit meestal binnen 5 tot 10 minuten en blijft gedurende 30 tot 60 minuten op dit pijnlijke niveau. Bij sommige mensen kan de pijn 15 minuten duren en bij anderen zelfs tot 3 uur. Het stopt dan meestal vrij abrupt. Je kunt de hoofdpijn elke twee dagen tijdens een aanval ervaren, of tot 8 keer per dag.
Bij ongeveer 80% van de mensen met clusterhoofdpijn duurt het aantal aanvallen (of 'clusters') van hoofdpijn vier tot twaalf weken per jaar en de aanvallen treden vaak in het voorjaar of de herfst op. Het kan vervolgens enkele maanden of zelfs jaren verdwijnen. Dit staat bekend als episodische clusterhoofdpijn. De reden voor deze seizoensgebonden hoofdpijn is anno 2024 niet volledig bekend, hoewel het een van de belangrijkste aspecten van de diagnose is en mogelijk een hersengebied omvat dat de hypothalamus wordt genoemd. De resterende 20% van de mensen hebben deze pijnvrije intervallen niet en hebben 'chronische clusterhoofdpijn' hebben.
Mensen met clusterhoofdpijn zijn meestal niet in staat stil te blijven liggen tijdens een aanval en proberen vaak de pijn te verlichten door in de kamer heen en weer te lopen of naar buiten te lopen, soms zelfs met hun hoofd tegen een muur te slaan totdat de pijn afneemt. Andere symptomen die kenmerkend zijn voor clusterhoofdpijn zijn een
verstopte neus of loopneus en een hangend ooglid, een
waterig oog en roodheid van één oog aan dezelfde kant van het hoofd als waar de pijn is gelokaliseerd. Veel mensen ervaren ook een rood of zweterig gezicht.
Inspanningshoofdpijn komt veel voor bij hardlopers /
Bron: Istock.com/logoffInspanningshoofdpijn
Wanneer je lichamelijke inspanningen verricht, hebben de spieren van het hoofd, de nek en de hoofdhuid meer bloed nodig. Hierdoor verwijden de bloedvaten zich, wat kan leiden tot een aandoening die
inspanningshoofdpijn wordt genoemd. Het is gebleken dat de meeste vormen van inspanningshoofdpijn goed reageren op gebruikelijke hoofdpijnbehandeling. Sommige inspanningshoofdpijn reageert bijzonder goed op indocine, een ontstekingsremmend geneesmiddel dat verkrijgbaar is op doktersvoorschrift en dat 30 tot 60 minuten voor de inspannende activiteit wordt ingenomen.
Occipitale neuralgie
Wat is occipitale neuralgie?
Occipitale neuralgie is een veelvoorkomende oorzaak van hoofdpijn. Het wordt veroorzaakt door prikkeling of irritatie van de achterhoofdzenuw. De pijn begint meestal aan de basis van de schedel en de nek en kan zich uitbreiden naar het gebied achter de ogen en naar de achterkant, voorkant en zijkant van het hoofd.
Oorzaken
Occipitale neuralgie is een hoofdpijnsyndroom dat zowel primair als secundair kan zijn. Secundaire hoofdpijn wordt geassocieerd met een onderliggende ziekte, zoals een tumor, trauma, infectie, systemische ziekte of bloeding.
Symptomen
Symptomen zijn onder meer continue pijn, branderig en kloppend, met intermitterende schokkende of stekende pijn. De pijn wordt vaak beschreven als migraine-achtig en sommige mensen ervaren ook andere symptomen die vaak voorkomen bij migraine en clusterhoofdpijn. De pijn ontstaat meestal aan de basis van de schedel en straalt naar de achterkant of langs de zijkant van het hoofd. Sommige mensen ervaren
pijn achter het oog aan de aangedane zijde. De pijn wordt meestal aan één kant van het hoofd gevoeld, maar kan ook op beide zijden van het hoofd werken. Nekbewegingen kunnen bij sommige mensen pijn veroorzaken. De hoofdhuid kan gevoelig zijn en een activiteit als het borstelen van het haar kan de pijn doen toenemen.
Andere oorzaken van drukkende of kloppende pijn
Er zijn ook andere oorzaken van drukkende of kloppende hoofdpijn in het achterhoofd, waaronder:
Bekkenscheefstand
Scheefstand van je bekken kan een oorzaak zijn van steeds terugkerende hoofdpijn. Een scheef bekken zorgt voor een disbalans in je hele lichaam . Het kan daarom klachten geven in het hele lichaam: van benen, heupen, rug en schouders tot nek en hoofd.
Arteriitis temporalis
Arteriitis temporalis is een ontstekingsziekte van de slagader bij de slaap. Schade en ontsteking van de slagaders die bloed naar het hoofd transporteren kan pijn rond de slaap en (spier)pijn en stijfheid in achterhoofd, schedeldak en nek veroorzaken en kan worden veroorzaakt door verzwakte immuniteit of gebruik van antibiotica.
Artritis hoofdpijn
Deze hoofdpijn wordt veroorzaakt door artritis van de wervelkolom en/of nek en wordt aan de achterkant van het hoofd gevoeld. Het verergert met beweging.
Bijholteontsteking
Bijholteontsteking zorgt voor de opbouw van druk in je bijholten en dit veroorzaakt pijn die aanvoelt als hoofdpijn. Deze pijn rond de bijholten kan uitstralen naar het achterhoofd.
Griep en verkoudheid
Griep en
verkoudheid kunnen zorgen voor een waaier aan klachten waaronder hoofdpijn.
Ontstaan van een hartaanval /
Bron: Alila Medical Media/Shutterstock.comHartziekten
Hoofdpijn is niet een veel voorkomend symptoom van een
hartaanval. Ernstige
pijn op de borst is het primaire symptoom.
Hersentumor
Scherpe pijn aan de achterkant van het hoofd kan worden veroorzaakt door een
hersentumor. Een hersentumor kunnen hersenweefsel en zenuwen beschadigen die hoofdpijn, problemen het het zien, verlies van gevoel in de ledematen, gehoorverlies en duizeligheid kunnen veroorzaken terwijl het aanvoelt alsof er een te hoge druk in de schedel is.
Hoesten
Frequent hoesten kan hoofdpijn veroorzaken, soms ook aan de achterzijde van het hoofd.
Knokkelkoorts
Dengue of
knokkelkoorts is een door muggen overgedragen ziekte die voorkomt in tropische en subtropische delen van de wereld. Milde knokkelkoorts veroorzaakt hoge
koorts,
huiduitslag, hoofdpijn en
spier- en
gewrichtspijn. Een ernstige vorm van knokkelkoorts, ook wel dengue-hemorragische koorts genoemd, kan ernstige bloedingen, een plotselinge daling van de
bloeddruk (
shock) en de dood tot gevolg hebben.
Hoofdpijn aan het achterhoofd door nekspierblessure /
Bron: InesBazdar/Shutterstock.comNekspierblessures
Blessures aan de nekspieren kan hoofdpijn aan het achterhoofd veroorzaken.
Orgastische hoofdpijn
Krachtige lichaamsbewegingen tijdens een orgasme kunnen leiden tot een orgastische hoofdpijn noemen, meestal gekenmerkt door pijn in de achterkant van het hoofd door vernauwende bloedvaten.
Slaapapneu
Een slaapapneu is een ademstilstand tijdens de slaap. Dit kan voor allerlei klachten zorgen, waaronder hoofdpijn. Lage zuurstofniveaus initiëren de verwijding van bloedvaten en kunnen vasculaire hoofdpijn veroorzaken.
Spierspanning en vermoeidheid
Langdurig in een bepaalde positie zitten kan tot scherpe pijn in de achterkant van je hoofd leiden. Je kunt dit ongemak verlichten door je regelmatig uit te strekken en van houding te veranderen.
Subarachnoïdale bloeding
en subarachnoïdale bloeding duidt op een
hersenbloeding in de hersenvliezen tussen de hersenen en de schedel. Dit veroorzaak een zeer plotseling optredende, zeer hevige hoofdpijn.
Trage schildklier (Hypothyreoïdie)
Een
traag werkende schildklier kan de oorzaak zijn van hoofdpijn. Ongeveer 30 procent van de mensen met een trage
schildklier (hypothyreoïdie) heeft een geschiedenis van hoofdpijn.
Verkeerde houding
Een langdurig verkeerde houding, bijvoorbeeld langdurig beeldschermwerk, kan leiden tot hoofdpijn in het achterhoofd.
Ziekte van Parkinson
Grofweg een derde van de mensen met de
ziekte van Parkinson ervaart pijn aan de achterkant van het hoofd en de nek.
Overleg met de arts /
Bron: Syda Productions/Shutterstock.comHuisarts raadplegen
Maak in de volgende gevallen een afspraak met je huisarts:
- je krijgt een nieuwe hoofdpijn die langer dan een paar dagen aanhoudt
- je hoofdpijn interfereert met je normale activiteiten
- de pijn gaat gepaard met gevoeligheid bij de slaap
- je ervaart nieuwe veranderingen in hoofdpijnpatronen
Als je ernstige hoofdpijn ontwikkelt die erger is dan je ooit hebt gehad of als je hoofdpijn geleidelijk slechter wordt, moet je zo snel mogelijk een afspraak maken.
Er zijn enkele symptomen die op een noodsituatie wijzen. Als je last hebt van hoofdpijn wat gepaard gaat met één van de volgende symptomen, dien je onmiddellijk medische hulp in te roepen:
- plotselinge veranderingen in je persoonlijkheid, waaronder stemmingswisselingen of opwinding / agitatie
- koorts, stijve nek, verwardheid en verminderde alertheid of gebrekkige concentratie
- visuele stoornissen, onduidelijke spraak, zwakte (inclusief zwakte aan een kant van het gezicht) en gevoelloosheid overal in het lichaam
- ernstige hoofdpijn na een slag op het hoofd
- hoofdpijn die extreem abrupt optreedt en ondraaglijk is
CT-scan /
Bron: Anekoho/Shutterstock.comOnderzoek en diagnose
Hoofdpijn kan soms een symptoom zijn van een ziekte of andere medische aandoening. Een arts kan mogelijk de onderliggende oorzaak van hoofdpijn achterhalen door je medische geschiedenis door te nemen, vragen te stellen over je klachten en een lichamelijk onderzoek uit te voeren. Dit onderzoek behelst ook een neurologisch onderzoek.
Het in ogenschouw nemen van je medische geschiedenis is belangrijk, omdat de plotselinge afwezigheid van medicatie en bepaald voedsel terugkerende hoofdpijn kan veroorzaken. Zware koffiedrinkers die plotseling stoppen met koffie drinken, kunnen bijvoorbeeld hoofdpijn ervaren.
Een huisarts kan ook aanvullend onderzoek laten doen als vermoed wordt dat een bepaalde medische aandoening de hoofdpijn veroorzaakt. Deze tests kunnen zijn:
- volledig bloedbeeld (bloedonderzoek) op zoek naar tekenen van een infectie
- röntgenfoto's van de schedel of de bijholten
- CT-scan of MRI-scan van het hoofd, wat kan worden gedaan in gevallen waarin een beroerte, trauma of bloedstolsels in de hersenen worden vermoed
Lees verder