Prinzmetal angina: Aandoening met pijn op de borst in rust

Prinzmetal angina: Aandoening met pijn op de borst in rust Prinzmetal angina is een zeldzame vorm van angina pectoris, gekenmerkt door aanvallen van pijn op de borst. Terwijl de klassieke angina pectoris vaak wordt veroorzaakt door fysieke inspanning of emotionele stress, treedt Prinzmetal angina juist op tijdens periodes van rust, meestal tussen middernacht en de vroege ochtend. Deze aanvallen kunnen bijzonder pijnlijk zijn en variëren in duur van enkele minuten tot een half uur. Bij sommige patiënten kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Behandeling omvat medicatie en aanpassingen in de levensstijl. De prognose is meestal redelijk goed, hoewel er af en toe complicaties kunnen optreden door de spasmen die kenmerkend zijn voor deze aandoening.

Synoniemen van Prinzmetal angina

Prinzmetal angina staat ook bekend onder de volgende synoniemen:
  • Vasospastische angina
  • Coronair vaatspasme
  • Variant angina

Oorzaken: Spasmen (krampen) in bloedvaten

De pijn bij Prinzmetal angina ontstaat door spasmen (tijdelijke krampen) in de kransslagaders, de bloedvaten die de hartspier van zuurstofrijk bloed voorzien. Deze spasmen veroorzaken tijdelijke obstructie van de bloedstroom naar het hart, wat leidt tot pijn op de borst.

Rokers lijden vaker aan Prinzmetal angina / Bron: Geralt, PixabayRokers lijden vaker aan Prinzmetal angina / Bron: Geralt, Pixabay

Risicofactoren

De volgende risicofactoren zijn in verband gebracht met Prinzmetal angina:
  • Roken
  • Hoog cholesterolgehalte
  • Hoge bloeddruk (hypertensie)
  • Alcoholontwenning
  • Stress
  • Blootstelling aan koude temperaturen
  • Gebruik van bepaalde medicijnen
  • Gebruik van stimulerende middelen zoals cocaïne en amfetaminen
Hoewel de aandoening soms bij verder gezonde personen optreedt zonder duidelijke oorzaak, kunnen bovengenoemde factoren het risico verhogen.

Symptomen: Aanvallen van pijn op de borst in rust

Het belangrijkste symptoom van Prinzmetal angina is terugkerende pijn op de borst die meestal optreedt tijdens rustperiodes, vooral 's nachts of vroeg in de ochtend. Patiënten kunnen ook andere sensaties ervaren zoals:
  • Beklemming of druk in de borst
  • Brandend gevoel in het hart
  • Misselijkheid
  • Zweten
  • Duizeligheid
  • Hartkloppingen

Pijn kan uitstralen naar de nek, kaak, schouder of arm. De aanvallen duren meestal tussen de vijf en vijftien minuten, maar kunnen in sommige gevallen langer aanhouden. Deze aanvallen zijn vaak heviger dan die van klassieke angina pectoris.

Diagnose en onderzoeken

Voor de diagnose van Prinzmetal angina voert de arts meestal de volgende onderzoeken uit:

Elektrocardiografie (ECG)

Een elektrocardiogram (ECG) meet de elektrische activiteit van het hart en kan tekenen van spasmen detecteren.

Hartkatheterisatie

Dit onderzoek helpt bij het opsporen van eventuele vernauwingen in de kransslagaders. Tijdens dit onderzoek kan de arts medicijnen toedienen om spasmen op te wekken en zo de symptomen te evalueren.

Behandeling: Medicijnen en veranderingen in levensstijl

Medicijnen

Medicatie speelt een sleutelrol in de behandeling van Prinzmetal angina. Artsen kunnen voorschrijven:
  • Calciumantagonisten: Deze medicijnen helpen de spasmen in de kransslagaders te verminderen.
  • Nitraten: Snelwerkende nitraten, zoals sublinguale tabletjes of sprays, kunnen een aanval verlichten. Langwerkende nitraten worden voorgeschreven om aanvallen te voorkomen.

Levensstijl

Aanpassingen in de levensstijl kunnen de frequentie en ernst van de aanvallen verminderen:
  • Stoppen met roken: Dit heeft een aanzienlijke impact op de frequentie van aanvallen.
  • Gezonde voeding: Een evenwichtige voeding en het behoud van een gezond gewicht kunnen de algehele hartgezondheid bevorderen.
  • Bloeddrukbeheer: Het controleren en indien nodig verlagen van de bloeddruk.
  • Vermijden van stimulerende middelen: Het vermijden van drugs en stimulerende middelen die aanvallen kunnen uitlokken.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: Dit helpt bij het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid.

Aangezien Prinzmetal angina een chronische aandoening is, is regelmatige controle door een arts noodzakelijk.

Prognose van de aandoening

De vooruitzichten voor patiënten met Prinzmetal angina zijn over het algemeen redelijk goed. Met een effectieve behandeling kunnen patiënten vaak een actief en gezond leven leiden. De aandoening kan echter chronisch zijn, en een adequate behandeling is cruciaal om het risico op complicaties te verminderen.

Complicaties van tijdelijke spasmen (krampen)

In sommige gevallen kunnen ernstige complicaties ontstaan door de aanhoudende spasmen, zoals:
  • Levensbedreigende hartritmestoornissen
  • Hartaanval

Preventie van Prinzmetal angina

Preventie van Prinzmetal angina richt zich op het verminderen van de risicofactoren en het bevorderen van een gezonde levensstijl. Enkele effectieve preventieve maatregelen zijn:

Stoppen met roken

Roken is een belangrijke risicofactor voor Prinzmetal angina. Het stoppen met roken kan helpen om de frequentie en ernst van de aanvallen te verminderen en de algemene hartgezondheid te verbeteren.

Beheren van cholesterol- en bloeddrukniveaus

Het handhaven van een gezond cholesterolgehalte en het controleren van de bloeddruk zijn cruciaal. Dit kan door middel van een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en, indien nodig, medicatie.

Gezonde voeding

Een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten kan helpen om de gezondheid van het hart te bevorderen en risicofactoren te beheersen. Beperk de inname van verzadigde vetten, transvetten en suiker.

Regelmatige lichaamsbeweging

Regelmatige fysieke activiteit kan bijdragen aan een gezonde hartfunctie en helpen bij het behouden van een gezond gewicht. Dit kan ook de frequentie van Prinzmetal angina-aanvallen verminderen.

Vermijden van stimulerende middelen

Het gebruik van stimulerende middelen zoals cocaïne en amfetaminen moet worden vermeden, omdat deze de kans op het optreden van spasmen in de kransslagaders kunnen verhogen.

Stressmanagement

Stress kan bijdragen aan de frequentie en ernst van aanvallen. Technieken voor stressbeheer, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken, kunnen nuttig zijn.

Temperatuurexposure vermijden

Vermijd blootstelling aan extreme temperaturen, zowel koud als heet, aangezien dit de kans op spasmen kan verhogen.

Regelmatige medische controles

Vaste controles bij een arts kunnen helpen bij het monitoren van de hartgezondheid en het vroegtijdig identificeren van mogelijke problemen, waardoor gerichte preventieve maatregelen genomen kunnen worden.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Angina pectoris: symptomen, behandelingAngina pectoris: symptomen, behandelingAngina pectoris geeft een drukkende pijn op de borst, die uitstraalt naar de armen, ellebogen, kaak, gezicht of rug. Een…
Hartaandoening angina pectorisBij angina pectoris krijgt een deel van de kransslagader die naar het hart toeloopt onvoldoende zuurstof doordat door ee…
Angina pectoris: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseAngina pectoris: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseAngina pectoris symptomen bestaan uit druk op de borst, pijn op de borst of borstpijn. Angina pectoris betekent letterli…
Angina pectoris: aderverstoppingAngina pectoris is een ziekte waarbij de kransslagader van het hart vernauwd of volledig afgesloten is. Het gevolg hierv…

Apenpokken: Tropische virale infectie met koorts en uitslagApenpokken: Tropische virale infectie met koorts en uitslagApenpokken (Mpox) is een tropische ziekte die voornamelijk voorkomt in Midden- en West-Afrika, maar ook mensen kan infec…
Klikkende geluiden in kaak: Oorzaken van knallend gevoelKlikkende geluiden in kaak: Oorzaken van knallend gevoelEen klikkend geluid in de kaak kan zowel pijnlijk als irritant zijn. Dit geluid ontstaat vaak door overbelasting of door…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • Geraadpleegd op 9 september 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Prinzmetal Angina - Causes, Symptoms, Diagnosis, Treatment, https://www.epainassist.com/chest-pain/heart/prinzmetal-angina
  • Prinzmetal angina pectoris, https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/angina-pectoris/prinzmetal-angina-pectoris
  • Prinzmetal's variant angina, https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/7465/prinzmetals-variant-angina
  • Understanding Prinzmetal Angina, https://www.verywellhealth.com/understanding-prinzmetal-angina-1745820
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.