Droge penis: schrale plekken & schilfering penishuid/eikel

Droge penis: schrale plekken & schilfering penishuid/eikel Een droge penis betekent dat de huid van de penis droog is. Mogelijk heb je hierbij last van korstjes en schilfering. Je kunt gealarmeerd zijn als je een schrale of droge penishuid opmerkt, maar in de meeste gevallen wijst dit niet op een ernstige medische aandoening. Een droge huid op de penis (en soms ook de eikel) is een veel voorkomend symptoom van een allergische reactie op latex (waar veel condooms van gemaakt zijn), maar het kan ook komen door je penis wassen met een agressie (anti-bacteriële) zeep die de huid uitdroogt of huidaandoeningen als eczeem en psoriasis. Raadpleeg bij aanhoudende of verergerende klachten je huisarts. Doe dit ook als je last hebt van een brandend gevoel bij het plassen, pijn of afscheiding uit de penis. Tijdige behandeling kan complicaties voorkomen.

Een droge penis

Een droge huid van de penis is meestal geen ernstig medisch probleem, maar het kan onaangenaam zijn. Het identificeren van de onderliggende oorzaak en het opvolgen van het juiste behandelplan is de sleutel tot herstel. Als huismiddeltjes en zelfzorgmaatregelen onvoldoende soelaas bieden, of als je regelmatig een droge huid op je penis krijgt, overleg dan met je huisarts. Deze kan bepalen bepalen of er sprake is van een onderliggende aandoening die behandeling behoeft.

Symptomen van een droge penishuid

Een droge penis kan gepaard gaan met een van de volgende symptomen:
 • een strakke huid, vooral na het baden of zwemmen
 • jeuk en irritatie
 • schilferende huid
 • schrale plekken of schraalheid
 • roodheid van de huid
 • een uitslag op de huid
 • fijne lijntjes op de huid
 • scheurtjes op de huid die kunnen bloeden
 • verkleuring of donkerder worden van de penis

Oorzaken van een droge penis

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een droge huid op de penis of droge penishuid.

Gebruik geen zeep of douchegel om je penis te reinigen / Bron: GS1Brasil, Wikimedia Commons (GFDL)Gebruik geen zeep of douchegel om je penis te reinigen / Bron: GS1Brasil, Wikimedia Commons (GFDL)

Agressieve zeep

Een agressieve zeep of reinigingsmiddel kan de huid van de penis uitdrogen. Overweeg om je penis te wassen met alleen lauw water. Als je per se een reinigingsmiddel wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je een zeer milde of pH-neutrale zeep of zelfs een babyshampoo kiest. Overweeg ook om over te schakelen op een hypoallergeen wasmiddel en wasverzachter om je kleding in te wassen.

Allergie

Als je een allergische reactie hebt op latex, spermicide (zaaddodend middel), intiem deodorant (voor op de kop van de penis), dan kun je last krijgen van een droge huid op de penis. Jongens of mannen die allergisch zijn voor latex kunnen na het dragen van een latex condoom ook een rode, jeukende uitslag of zwelling van hun penis krijgen. Andere mogelijke symptomen van een allergische reactie zijn:

Gebruik condooms die latexvrij zijn (zoals polyurethaan of siliconen) en die niet zijn behandeld met een zaaddodend middel.

Droge masturbatie of seks (door wrijving)

Een gebrek aan vocht tijdens langdurige seksuele activiteit, zoals masturbatie of geslachtsgemeenschap, kan een droge huid op de penis veroorzaken vanwege de wrijving. Het kan ook leiden tot branderige pijn vanwege de schuring. Een glijmiddel kan seks en masturbatie comfortabeler maken en voorkomt droogheid. Kies een chemicaliënvrij of organisch glijmiddel dat geen parabenen of glycerine bevat, omdat deze ook irritatie kunnen veroorzaken. Glijmiddelen op waterbasis veroorzaken het minste irritatie.

Strakke kleding of schaafwonden

Als er rond het genitale gebied voortdurend strakke kleding wordt gedragen, kunnen deze schuren of wrijven tegen de huid en tot uitdroging leiden. Strak ondergoed kan ook leiden tot een opeenhoping van vocht onder je voorhuid, wat een voedingsbodem voor schimmel kan zijn en de kans op een infectie (Candida) vergroot. Draag zacht, ondersteunend katoenen ondergoed en lossere kleding in lichte, ademende stoffen, zoals katoen en linnen.

Balanitis (eikel en voorhuid)

Balanitis is ontsteking van de eikel en de voorhuid van de penis. Dit kan leiden tot:
 • droogheid en schilfering van de huid
 • uitslag
 • witte vlekken op de huid
 • zwelling of irritatie rond de eikel of glanspenis
 • een dikke, ongelijke ontlading onder de voorhuid
 • pijn bij plassen en seks

Houd het genitale gebied droog en schoon en breng een zal f aan die je van de huisarts krijgt. In geval van een bacteriële infectie zal de huisarts antibiotica voorschrijven en bij candida een antischimmel-crème.

Eczeem

Veel soorten eczeem kunnen de huid van de penis aantasten, waaronder:

Naast een droge huid kan eczeem ook intense jeuk en bultjes van verschillende grootte op de huid veroorzaken. De eerstelijnsbehandeling voor eczeem is een lokaal corticosteroïd met een lage sterkte. De huid van de penis is meestal dunner en gevoeliger dan de huid op andere delen van je lichaam, dus volg de instructies van de huisarts goed op en breng zorgvuldig de medicatie aan.

Psoriasis

Het meest voorkomende type psoriasis op en rond de geslachtsorganen, waaronder de penis, is psoriasis inversa. Aanvankelijk verschijnt dit als droge, rode laesies op de huid. Je kunt ook kleine rode vlekken op de eikel of schacht van de penis opmerken. De huisarts kan een lokaal corticosteroïd met een lage sterkte voorschrijven. Als topische corticosteroïden onvoldoende soelaas bieden in de behandeling van psoriasis op de penis, kan behandeling met ultraviolet licht worden voorgeschreven.

Huismiddeltjes voor droge, schilferige penis

Voordat je een droge huid op de penis behandelt, is het verstandig om je gedurende minstens 24 uur te onthouden van alle seksuele activiteiten om genezing mogelijk te maken. Dit betekent ook niet masturberen. Drink ook veel water om je lichaam te hydrateren.

Gebruik tijdens het douchen producten voor de gevoelige huid / Bron: Staff Sgt. Mark Burrell, Wikimedia Commons (Publiek domein)Gebruik tijdens het douchen producten voor de gevoelige huid / Bron: Staff Sgt. Mark Burrell, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Zelfzorg

Gebruik tijdens het baden of douchen producten die zijn ontworpen voor een gevoelige huid. Het gebruik van zeep voor de geslachtsdelen kan je beter vermijden en in plaats daarvan je penis reinigen met warm lauw tot water water. Als je toch zeep gebruikt, spoel dan na het wassen grondig af om alle zeepresten te verwijderen. Trek daarbij je voorhuid helemaal naar achteren en spoel je eikel goed af.

Gebruik na het baden of douchen een vochtinbrengende (penis)crème. Een crème die speciaal is ontworpen voor de huid van de penis wordt aanbevolen omdat gewone hand- en bodylotions chemicaliën bevatten die allergische reacties kunnen veroorzaken. Zoek er een die Shea-boter en vitamine E bevat, die kunnen helpen vocht vast te houden en een droge piemel te voorkomen.

Droge huid op de penis en seks

Als de droge huid van je penis wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie, moet je je onthouden van seksuele activiteit totdat de infectie is verdwenen. Dat komt omdat schimmelinfecties besmettelijk zijn, dus je kunt de infectie verspreiden naar je seksuele partner. Het is niet erg om seks te hebben als je een droge huid op je penis hebt als het niet wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie, maar het kan wel ongemakkelijk aanvoelen.

Huisarts inschakelen

Als de huid van je penis na een paar dagen thuisbehandeling niet is verbeterd of als het erger wordt, dan is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. De arts zal je genitale gebied inspecteren en een diagnose stellen of je zo nodig doorverwijzen naar een dermatoloog (een huidarts), die het type eczeem of psoriasis kan diagnosticeren.

Preventie van een droge eikel en penis

Je kunt een droge penis en eikel voorkomen door de volgende maatregelen te nemen:
 • gebruik een milde reiniger, of alleen water, in plaats van zeep om de penis te wassen
 • je penis goed drogen na het wassen (bij voorkeur droog deppen en niet hard schuren)
 • gebruik producten die zijn ontworpen voor een gevoelige huid op en rond de penis
 • gebruik hypoallergene wasmiddelen om je kleding te wassen
 • draag zacht, ruimzittend katoenen ondergoed en losse kleding
 • drink veel water om je lichaam gehydrateerd te houden
 • breng een moisturizer aan na douchen en baden

Prognose

De prognose is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de ingezette behandeling en zelfzorg. Houd je aan de voorschriften en richtlijnen van je arts en vermijd uitlokkende factoren.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gemiddelde penislengte van de manDe gemiddelde penislengte van de manElke man (behalve een omgebouwde transseksueel) heeft een penis, dat is bekend. Maar in welk land zijn nu de mannen te v…
Schilferige huid aan penis: Oorzaken schilferende penishuidSchilferige huid aan penis: Oorzaken schilferende penishuidEen droge, jeukende, schilferige huid aan de penis is een onaantrekkelijk en mogelijk alarmerend symptomen voor mannen.…
Feiten over de penisTegenwoordig wensen de meeste mannen een grote penis. maar bij de oude grieken was een kleintje juist het ideaal. Kijk m…
Peniskanker: Symptomen aan huid en knobbeltjes op penisPeniskanker: Symptomen aan huid en knobbeltjes op penisPeniskanker, ook gekend als peniscarcinoom, is kanker die begint in de penis, een orgaan dat deel uitmaakt van het manne…

Beenmergdepressie: zeldzame aandoening van het beenmergBeenmergdepressie: zeldzame aandoening van het beenmergBeenmergdepressie is een zeer ernstige aandoening van het beenmerg die ervoor zorgt dat er een tekort ontstaat aan zowel…
Jeukende buik: Oorzaken en symptomen van jeuk aan buikgebiedJeukende buik: Oorzaken en symptomen van jeuk aan buikgebiedJeuk is een vervelend en soms ook een zorgwekkend symptoom. Een jeukende buik is vaak te wijten aan een huidgerelateerd…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: BlueSkyImage/Shutterstock.com
 • https://www.std-gov.org/blog/dry-skin-penis/
 • https://www.lybrate.com/topic/when-to-worry-about-dry-penis-skin/52793357b52db346e7eefdcf9e483765
 • https://www.staustinreview.com/treat-dry-penis-skin-causes-treatment/
 • https://www.performanceinsiders.com/dry-penis-skin.html
 • Afbeelding bron 1: GS1Brasil, Wikimedia Commons (GFDL)
 • Afbeelding bron 2: Staff Sgt. Mark Burrell, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 02-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.