Trillende neus: Oorzaken van spiertrekkingen aan de neus

Trillende neus: Oorzaken van spiertrekkingen aan de neus Sommige patiënten kampen met onwillekeurige spiertrekkingen (spasmen) aan de neus. Deze spiertrillingen die enkele seconden of minuten tot uren aanhouden, zijn vaak onschadelijk. Neustrillingen zijn bijvoorbeeld een mogelijk veel voorkomende bijwerking van medicijnen of voedings- en mineralentekorten. Bij ernstige spiertrekkingen of bijkomende tekenen is echter advies van een arts nodig omdat dit mogelijk wijst op een onderliggend medisch probleem, zoals zenuwschade of het syndroom van Gilles de la Tourette.
Medicijnen veroorzaken mogelijk een trillende neus / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen veroorzaken mogelijk een trillende neus / Bron: Stevepb, Pixabay

Medicatie en spiertrekkingen aan neus

Bepaalde medicijnen veroorzaken spierspasmen in het lichaam en op het gezicht. Sommige geneesmiddelen die spiertrillingen veroorzaken, zijn onder andere:

Een patiënt met neustrillingen door medicatiegebruik, neemt best met de arts contact op om de behandelingsopties te bespreken. Mogelijk moet de patiënt namelijk stoppen met deze medicijnen.

Tics in het gezicht en trillende neus

Neustrekkingen of spasmen aan de neus zijn mogelijk het resultaat van gezichtsticsstoornissen of oncontroleerbare spasmen in het gelaat. Vooral kinderen zijn aangetast door deze aandoening, al is mogelijk iedereen getroffen. Naast de neustrillingen ontstaan mogelijk ook volgende tekenen:
 • de keel schrapen
 • de wenkbrauwen optrekken
 • grimassen trekken
 • met de ogen knipperen
 • met de tong klikken

De gezichtstics vereisen vaak geen behandeling en verdwijnen in sommige gevallen spontaan. Als de kwaliteit van leven aangetast is, schrijft de arts een behandeling voor die bestaat uit medicijnen, botoxinjecties en hersentimulatie. Zijn de tics in het gezicht en de bijhorende spiertrekkingen aan de neus het gevolg van stress, dan adviseert de arts om de stress te verlichten.

Tourette-syndroom en neustrillingen

Het syndroom van Gilles de la Tourette (Tourette-syndroom) is een neurologische aandoening waarbij een patiënt onvrijwillige bewegingen en vocale tics ervaart. Vroege symptomen komen meestal al tot stand tijdens de kindertijd.

Veel voorkomende symptomen geassocieerd met het Tourette-syndroom zijn onder meer:
 • motorische tics: snelle oogbewegingen (nystagmus), de neus optrekken, met het hoofd schudden, snuiven, de schouder ophalen, de tong uitsteken
 • vocale tics: woorden of zinsdelen herhalen (echolalie), vloeken

Het syndroom van Gilles de la Tourette vereist vaak geen medicatie, tenzij het normaal geestelijk en fysieke functioneren aangetast is. Bij hinderlijke symptomen zet de arts medicijnen in, maar ook begeleiding, therapie en ondersteuning voor de patiënt en zijn omgeving zijn nodig. Tot slot is een gezonde levensstijl met voldoende rust en slaap en weinig stress noodzakelijk.

Een gezonde voeding met voldoende voedingsstoffen is belangrijk / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde voeding met voldoende voedingsstoffen is belangrijk / Bron: Jill111, Pixabay

Vitamine- en mineralentekorten en spiertrillingen aan neus

Het lichaam heeft essentiële voedingsstoffen en vitaminen nodig (gezonde en evenwichtige voeding). Door tekorten ontstaan immers problemen met onder andere de spierfunctie, de doorbloeding en de zenuwfunctie. Het lichaam heeft vooral nood aan:

Een patiënt met vitaminetekorten en tekorten aan voedingsstoffen en mineralen moet aanpassingen in de voeding doorvoeren. Soms besluit de arts om voedingssupplementen in te zetten.

Zenuwschade en trillingen aan neus

Diverse aandoeningen veroorzaken mogelijk zenuwschade of andere verwondingen aan de zenuwen. Bij zenuwbeschadiging ontstaan mogelijk trillingen aan de neus.

Volgende neurologische aandoeningen / problemen aan de hersenen staan er om bekend om mogelijk spiertrekkingen aan de neus te veroorzaken:

De arts schrijft medicijnen voor en zet een behandeling in om de bijbehorende symptomen te verbeteren en de spierspasmen te verminderen.

Andere oorzaken van neustrillingen

Enkele andere oorzaken van trillingen aan de neus zijn:

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trillende vinger: oorzaken van spiertrekkingen in de vingersTrillende vinger: oorzaken van spiertrekkingen in de vingersHet trillen van de vingers of trillende vingers lijkt misschien een alarmerend symptoom, maar het is vaak een onschuldig…
Trillende handen of handtremor: Oorzaken en behandelingTrillende handen of handtremor: Oorzaken en behandelingIedereen heeft ooit wel eens last gehad van trillende handen. Een vervelend gevoel waar je je waarschijnlijk toch enkele…
Spiertrekkingen in de hand: oorzaken van trillende spierenSpiertrekkingen in de hand: oorzaken van trillende spierenOnwillekeurige spierspasmen of myoclonische spiertrekkingen kunnen op elk moment optreden en kunnen overal in het lichaa…
Trillende lippen: Oorzaken van trillingen boven- en onderlipTrillende lippen: Oorzaken van trillingen boven- en onderlipPatiënten ervaren soms een trillende lip. Deze snelle bewegingen of trillende sensaties gebeuren onvrijwillig en ontstaa…

Bultjes in nek: Oorzaken van knobbeltjes in nekgebiedBultjes in nek: Oorzaken van knobbeltjes in nekgebiedSommige patiënten hebben een knobbeltje, bultje of gezwel in de nek. Bultjes in de nek zijn afkomstig van verschillende…
Spierbiopsie: Verwijdering van stukje weefsel uit spierSpierbiopsie: Verwijdering van stukje weefsel uit spierEen spierbiopsie is een medische procedure waarbij de arts een klein stukje spierweefsel verwijdert voor verder onderzoe…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 401711, Pixabay
 • Geraadpleegd op 18 november 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Nose Twitching, https://www.healthline.com/health/nose-twitching
 • Syndroom van Gilles de la Tourette: Vocale & motorische tics, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/186686-syndroom-van-gilles-de-la-tourette-vocale-motorische-tics.html
 • Why does my nose keep twitching?, https://www.quora.com/Why-does-my-nose-keep-twitching
 • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.