Darmendometriose: Baarmoederweefsel groeit op darm

Darmendometriose: Baarmoederweefsel groeit op darm Endometriumweefsel (baarmoederweefsel) groeit normaal gesproken in de baarmoeder en is nodig om het lichaam voor te bereiden op de ovulatie (eisprong) en een mogelijke bevruchting. Bij endometriose groeit het baarmoederweefsel op andere plaatsen in het lichaam. Bij darmendometriose groeit het endometriumweefsel bijvoorbeeld op de darm. Deze aandoening veroorzaakt onder andere bekkenpijn, diarree en pijn bij het maken van de stoelgang. Medicatie en chirurgie zijn de belangrijkste behandelingen voor endometriose van de darm.

Oorzaken darmendometriose

Reden van klachten

Het endometriumweefsel, dat normaal gesproken groeit in de baarmoeder, bestaat uit bloedcellen en bindweefsel. Het verdikt elke maand totdat het tijdens de menstruatie verdwijnt als een bevruchting niet optreedt. Wanneer het weefsel abnormaal buiten de baarmoeder groeit, zoals op de darm, verdikt het endometriumweefsel nog meer in reactie op hormonen. Omdat dit endometriumweefsel het lichaam niet kan verlaten, veroorzaakt het verschillende symptomen. De darm is na de geslachtsorganen de meest voorkomende locatie waar abnormaal endometriumweefsel kan groeien.

Theorieën

Onderzoekers weten anno oktober 2020 nog steeds niet waarom endometriumweefsel buiten de voortplantingsorganen groeit, zoals op de darm. Diverse theorieën zijn wel bekend. Tijdens de menstruatie stroomt het bloed terug naar de eileiders en het bekken. Sommige delen van dit weefsel hechten zich mogelijk aan de bekleding van de darm. Het is ook mogelijk dat endometriumcellen zich door baarmoederchirurgie in het verleden aan de incisie (chirurgische snede) gaan binden en uiteindelijk naar de darm reizen. Sommige onderzoekers denken dat een onbalans van oestrogeen ook bijdraagt aan endometriose. Genetische factoren spelen mogelijk eveneens een rol. Patiënten met een naast familielid, zoals een moeder of zus, met de aandoening hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van endometriose.

Soorten

Artsen classificeren endometriose als oppervlakkig of diep. Oppervlakkige endometriose groeit op het darmoppervlak. Als het weefsel de darmwand binnendringt, is sprake van diepe darmendometriose.

Symptomen

Abnormaal endometriumweefsel groeit mogelijk op elk deel van de darm. Bij ongeveer negen op de tien patiënten met darmendometriose zijn de endeldarm of het sigmoïd colon (dikke darm) getroffen. Bij één op de tien patiënten is de appendix (wormvormig aanhangsel van de blindedarm) en het ileum (laatste segment van de dunne darm) aangetast. De symptomen van endometriose van de darm zijn variabel en zijn afhankelijk van de menstruatiecyclus van een patiënte. De symptomen verergeren bijvoorbeeld in de dagen voorafgaand aan menstruatiebloedingen. De symptomen van endometriose van de dikke darm verminderen mogelijk wanneer een patiënte de menopauze bereikt en de oestrogeenspiegels dalen.

Een patiënte met darmendometriose ervaart volgende mogelijke tekenen:

Diagnose en onderzoeken

Omdat de symptomen van endometriose van de darm soms doen denken aan andere intestinale problemen, is het essentieel om aandoeningen uit te sluiten, zoals colitis (dikkedarmontsteking), rectale tumoren en het prikkelbaredarmsyndroom. Na een lichamelijk onderzoek, een gynaecologisch onderzoek, een beoordeling van de symptomen en een medische geschiedenis, bestelt de arts nog aanvullende onderzoeken zoals:

Behandeling van baarmoederweefsel dat groeit op darm

Anno oktober 2020 is er geen remedie voor endometriose, maar er zijn veel behandelingen beschikbaar. De behandeling van endometriose van de darm hangt af van de ernst van de symptomen, van de algehele gezondheid en ook of een zwangerschap gewenst is.

Medicijnen verlichten de klachten / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen verlichten de klachten / Bron: Stevepb, Pixabay

Pijnstillers

Als de symptomen mild zijn, mag de patiënte vrij verkrijgbare of voorgeschreven pijnstillers nemen. Het medicijn stopt de abnormale weefselgroei niet, maar verlicht de pijn en het ongemak.

Hormoontherapie

Een hormonale behandeling is inzetbaar om darmendometriose te behandelen. Deze medicijnen bevatten oestrogeen en/of progesteron en voorkomen de opbouw van endometriumweefsel. Hierdoor neemt ook de weefselgroei op de darm af. Ook schrijft de arts soms gonadotropine-releasing hormoon voor, hetgeen de ovulatie en de groei van het baarmoederweefsel voorkomt. De symptomen komen mogelijk wel terug wanneer een patiënte stopt met het nemen van de hormonen.

Chirurgie

Soms is een operatie aanbevolen als de hormoontherapie de symptomen niet verlicht of als een vrouw zwanger wil worden. Voor het bepalen van het type operatie kijkt de arts of sprake is van diepe of oppervlakkige darmendometriose. In één procedure verwijdert de chirurg het endometriumweefsel op de darm maar houdt hij de darmen intact. Als de endometriumgroei diep zit, verwijdert de chirurg de letsels en sluit hij eventuele gaten in de darm. In ernstige gevallen verwijdert de chirurg een gedeelte van de darm met endometriumweefsel voordat hij de resterende delen van de darmen opnieuw aan elkaar hecht.

Dieet

Het eten van fruit en groenten of het volgen van het FODMAP-dieet verlicht mogelijk de symptomen van endometriose, al geldt dit niet voor alle patiënten.

Prognose van endometriose van de darm

De vooruitzichten voor patiënten met endometriose in de darm zijn afhankelijk van de ernst van de symptomen en de effectiviteit van de behandeling. Endometriose is een chronische aandoening, maar diverse behandelingen, zoals hormoontherapie en chirurgie, verminderen de tekenen. In veel gevallen verlichten de symptomen van darmendometriose door de gedaalde oestrogeenspiegels na de menopauze.

Complicaties van aandoening

Endometriose in de darm tast soms de vruchtbaarheid aan, vooral wanneer de aandoening eveneens de eierstokken en andere bekkenorganen treft. Tot de helft van de vrouwen met deze aandoening is onvruchtbaar (vrouwelijke onvruchtbaarheid). Een operatie om de endometrioseletsels te verwijderen, verbetert de kans om zwanger te worden. Ook chronische bekkenpijn is een mogelijke complicatie van deze aandoening.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is endometriose?Ongeveer een op de tien vrouwen heeft een vorm van endometriose. Endometriose is een chronische aandoening. Baarmoedersl…
Endometriose en retrograde menstruatieEndometriose is een chronische ziekte waarbij het baarmoederweefsel (endometrium) dat normaal de binnenkant van de baarm…
Endometriose: symptomen, diagnose en behandelingEndometriose: symptomen, diagnose en behandelingOngeveer 10% van de vrouwen lijdt aan endometriose, vaak zonder het zelf te weten. Bij endometriose is baarmoederslijmvl…
Endometriose: Natuurlijke remedies bieden verlichtingEndometriose is een aandoening, waaraan miljoenen vrouwen ter wereld lijden, vaak zonder te weten wat hun ernstige klach…

Rabson-Mendenhall-syndroom: Ziekte met insulineresistentieRabson-Mendenhall-syndroom: Ziekte met insulineresistentieBij het Rabson-Mendenhall-syndroom kan het lichaam insuline niet gebruiken zoals het zou moeten. De insulineresistentie…
Hoe geneest een botbreuk?Hoe geneest een botbreuk?Botweefsel is vier keer zo sterk als beton. En toch zit een ongeluk in een klein hoekje. Voordat je het weet breek je je…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 12 december 2018:
  • Bowel Endometriosis Surgery and IBS, https://www.drseckin.com/bowel-endometriosis-surgery-and-ibs
  • Bowel endometriosis: What to know, https://www.medicalnewstoday.com/articles/323962.php
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Endometriosis and the Bowel, https://endometriosisnews.com/endometriosis-in-the-bowel/
  • Endometriosis and the bowel, https://www.endometriosis-uk.org/endometriosis-and-bowel
  • What Is Bowel Endometriosis?, https://www.healthline.com/health/womens-health/bowel-endometriosis
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.