Gewrichtspijn in vinger of vingers: oorzaken en behandeling

Gewrichtspijn in vinger of vingers: oorzaken en behandeling Gewrichtspijn in de vinger is een symptoom en niet een ziekte die op zichzelf staat. Over het algemeen helpen warmtebehandelingen, gerichte massages, bloedcirculatiebevorderende oefeningen en goede voeding om de klachten te bestrijden of mogelijk te voorkomen. Gewrichtspijn in de vingers is vaak te wijten aan artrose. Het is een geleidelijke achteruitgang van de kwaliteit van het kraakbeen. Een andere oorzaak is reumatoide artritis, waarbij je immuunsysteem het eigen weefsel van het lichaam aanvalt. Jicht is ook een mogelijk oorzaak. Bij jicht treedt de gewrichtspijn zeer plotseling op, vaak 's nachts of vroeg in de ochtend. De trigger is urinezuurkristallen, die zich daar ophopen en ontstekingen veroorzaken. Een blessure is een andere mogelijke oorzaak van gewrichtspijn in de vinger. De arts stelt een individueel behandelplan op, nadat de oorzaken zijn opgehelderd, meestal met behulp van een grondig lichamelijk onderzoek, röntgenfoto's en bloedonderzoek.

Gewrichtspijn in de vingers

Pijn in de vingergewrichten is een symptoom dat hoort bij een bepaalde ziekte. Deze pijn is meestal het gevolg van een verwonding of ontsteking van het gewrichtskraakbeen; zacht maar zeer sterk weefsel bestaande uit kraakbeencellen, collageenvezels en een soort gel. De pijn kan gepaard gaan met zwelling (gezwollen vingers) en roodheid. De meeste mensen met pijnlijke vingergewrichten zijn vrouwen ouder dan 55 jaar. Bij mensen die jonger zijn dan 55 jaar, zijn het vaker mannen die er door getroffen worden.

Oorzaken van gewrichtspijn

Gewrichtspijn in de vinger kan verschillende oorzaken hebben. Het is meestal te wijten aan artrose.
Artrose gaat gepaard met schade aan het gewrichtskraakbeen die gewrichtsslijtage veroorzaakt. De kraakbeenlaag heeft een beschermende functie. Als het een defect heeft, leidt dit tot schade die tot slijtage leidt. Bij artrose kan erfelijke aanleg een rol spelen. Artrose kan ook het gevolg zijn van langdurige zware belasting van de gewrichten, zware fysieke werkzaamheden, te veel en te intensief sporten en andere ziekten van de gewrichten, zoals reumatoïde artritis, maar ook van obesitas. Artrose kan ook optreden door een eerder opgelopen blessure op beschadiging in of rond een vingergewricht.

Huisarts raadplegen

Als de gewrichtspijn in de vinger optreedt na intense fysieke activiteit, is het voldoende om de handen en vingers enige tijd te beschermen en rust te geven. Een doktersbezoek is niet nodig. In de toekomst moeten deze activiteiten worden vermeden. Raadpleeg je huisarts zodra de pijn in de vinger(s) enkele dagen aanhoudt. Chronische ziekten of botschade kunnen aanwezig zijn en die moeten worden behandeld. Als de gewrichtspijn in de vinger zich verder verspreidt in de hand of de pols, dan is het ook raadzaam je huisarts te raadplegen. e

Bij gewrichtspijn moet altijd een arts worden geraadpleegd, als de dagelijkse handelingen zoals tandenpoetsen, een kopje vasthouden of een deur openen, niet meer kunnen worden uitgevoerd. De gewrichtspijn in de vinger kan wijzen op kraakbeenschade, afzettingen of metabole problemen. Daarom is een bezoek aan de arts altijd noodzakelijk als er een verhoogd risico is op ziekten zoals jicht, reuma of artrose binnen de familie.

Symptomen

De symptomen van gewrichtspijn in de vinger verschillen, afhankelijk van de (ernst van de) ziekte. Omdat artrose zich geleidelijk ontwikkelt, is eerst stijfheid van de vingers merkbaar. Vooral in de ochtend of na zware activiteiten hebben mensen met artrose deze klacht. De stijfheid verschijnt samen met zwelling, roodheid en problemen met bewegen en grijpen. Andere klachten zijn zwakte in de handen, onstabiliteit tijdens het vasthouden, problemen met grijpen en pijn bij handbewegingen. In de loop van de ziekte vervormen de vingergewrichten, het komt tot een ossificatie in de gewrichten.

Onderzoek en diagnose

Voor het stellen van de diagnose van gewrichtspijn in de vinger zal de arts eerst een uitvoerig gesprek met je voeren over je klachten. De arts zal daarbij je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Dit wordt gevolgd door een grondig lichamelijk onderzoek, dat meestal bestaat uit palpatie en röntgenfoto's, mogelijk een echografisch onderzoek. Soms is een bloedonderzoek nodig. Op een röntgenfoto zijn de gewrichtsveranderingen zeer goed herkenbaar. Als een patiënt om gezondheidsredenen geen röntgenfoto mag maken, wordt het onderzoek per echografie uitgevoerd.

Complicaties

Gewrichtspijn in de vinger is vaak het gevolg van het in kwaliteit achteruitgaan van het gewrichtskraakbeen (artrose), maar kan ook worden veroorzaakt door andere gewrichtsaandoeningen met verschillende complicaties. Artrose is niet omkeerbaar omdat het kraakbeen niet kan herstellen. Vanwege de slijtage van het gewrichtskraakbeen komen kraakbeencellen de gewrichtsruimte binnen en deze kunnen een ontstekingsreactie veroorzaken. Hierdoor zwelt het vingergewricht op, wat ernstige pijn veroorzaakt.

Ook kan een ontstekingsziekte van de gewrichten (artritis of gewrichtsontsteking) verschillende gevolgen hebben. Dit is vaak reumatoïde artritis. Deze auto-immuunziekte beïnvloedt niet alleen de vingergewrichten, maar ook andere gewrichten en kan tot dezelfde symptomen leiden. Andere organen, zoals het hart of de nieren, kunnen ook worden aangetast door reumatoïde artritis, wat leidt tot nierbeschadiging en reumatische koorts. Complicaties van reumatische koorts worden gekenmerkt door onder andere pericarditis (een ontsteking aan het hartzakje) of chorea minor, een zeldzaam neurologisch ziektebeeld.

Bovendien kan een verhoogd urinezuurniveau jicht veroorzaken. Er kan een ontstekingsreactie zijn die leidt tot zwelling van de vingergewrichten die ernstige pijn veroorzaakt. Het kan tot vervormingen van de vingers leiden. Een systemische lupus erythematosus (SLE) beïnvloedt niet alleen de vingergewrichten, maar ook tal van andere organen en kan leiden tot nierfalen (nierinsufficiëntie) of aandoeningen van het centrale zenuwstelsel zoals psychose of epilepsie.

Behandeling van gewrichtspijn in de vinger

De behandeling van gewrichtspijn in de vinger varieert, afhankelijk van de ernst en individuele geschiedenis van de ziekte. Eerst en vooral zal de behandleing zich richten op de onderliggende oorzaak. Er kunnen (tevens) ontstekingsremmende medicijnen worden gebruikt. Warme baden, massages en fysiotherapie, kunnen ook helpen. Een NSAID (zoals ibuprofen of naproxen) is een ontstekingsremmend middel dat pijn en zwelling van onder andere gewrichten tegengaat. In sommige gevallen krijg je een corticosteroïd-injectie in een gewricht. Elke patiënt heeft een individueel behandelplan nodig. Omdat de gewrichtspijn vaak gepaard gaat met ontsteking, kan de arts tevens een ontstekingsremmend dieet aan, dat uit zo weinig koolhydraten en vlees bestaat. Natuurlijke ontstekingsremmers kunnen ook helpen.

Preventie

De preventie van pijn in de vingergewrichten hangt ook af van je individuele medische geschiedenis. Over het algemeen moet worden opgemerkt dat constante overbelasting als gebrek aan lichaamsbeweging gewrichtspijn kan bevorderen. Als de oorzaak van gewrichtspijn jicht is (kristalafzettingen in de gewrichten), is het verstandig om je te onthouden van te veel (rood) vlees eten, geen alcohol te drinken en zo weinig mogelijk sap, frisdrank en producten met suiker of honing te nemen. Naast een uitgebalanceerd dieet is het verhogen van de bloedcirculatie door massages, vingeroefeningen en warmtebehandelingen de aanbevolen preventieve maatregel.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gewrichtspijn: Symptomen, oorzaken, medicijnen, behandelingGewrichtspijn komt vrij veel voor bij mensen en zorgt voor heel veel ongemak. Ernstige gewrichtspijn kan de kwaliteit va…
Oorzaken van spier- en gewrichtspijnOorzaken van spier- en gewrichtspijnIedereen heeft wel eens last van spier- of gewrichtspijn, maar als de pijn langer aanhoudt kan het verstandig zijn om de…
Vinger uit de komVinger uit de komEen klein ongelukje kan al voldoende zijn en de vinger is uit de kom. Bij sommige mensen komt dit zelden voor, bij ander…
Gewrichtsklachten: pijnstillers en gels tegen gewrichtspijnGewrichtsklachten: pijnstillers en gels tegen gewrichtspijnGewrichtspijn kan je dagelijkse leven erg bemoeilijken, zeker wanneer de koude de pijn nog verergert. Vermits gewrichtsk…

Chronische hoofdpijn: Oorzaken van chronische hoofdpijnChronische hoofdpijn: Oorzaken van chronische hoofdpijnSommige patiënten kampen met langdurige hoofdpijn (chronische dagelijkse hoofdpijn), die niet verdwijnt na het gebruik v…
Fibroadenoom: Goedaadig knobbeltje in borst bij vrouwenFibroadenoom: Goedaadig knobbeltje in borst bij vrouwenSoms hebben vrouwen een fibroadenoom of meerdere fibroadenomen in de borst. Dit zijn goedaardige borsttumoren die meesta…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alice Day/Shutterstock.com
  • https://www.encyclo.nl/begrip/Gewrichtskraakbeen
  • https://www.umcutrecht.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Artrose
  • https://www.lumc.nl/sub/2096/att/9031301451853.pdf
  • https://www.healthline.com/health/pain-in-finger-joint-when-pressed#outlook
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/jicht.aspx
  • https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/pain-in-finger-joints-a-common-first-symptom-of-rheumatoid-arthritis/
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 01-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.