Hoe krijg je goede tanden: tips voor een betere mondhygiëne

Hoe krijg je goede tanden: tips voor een betere mondhygiëne Je tanden regelmatig poetsen op zich is niet genoeg om een mooi gebit te krijgen. Het hebben van goeie tanden is niet altijd afhankelijk van het aantal keren dat je je tanden poetst. Er zijn nog een heleboel andere factoren die een invloed hebben op een gebit met een mooie uitstraling. Zo is het zorgen voor een betere mondhygiëne cruciaal wil je een mooi gebit en een witte glimlach die harten kan veroveren. Een goede tandenborstel is al een goed begin, maar ook de methode van tanden poetsen is belangrijk. Daarnaast kunnen ook mondspoelmiddelen en gezonde voeding een grote rol spelen om goede tanden te krijgen. De doelstelling van dit alles is om vervelende tandpijn, tandvleesontstekingen of abcessen te vermijden. Hoe verzorg je je tanden op een goede manier en welke tips kunnen daarbij helpen?

Abcessen en tandpijn vermijden

Vooral voor kinderen kan tanden poetsen een waar karwei zijn, een vervelende opdracht die ze het liefst overslaan. Het moeilijke hieraan is dat ze niet meteen het resultaat van die goede mondhygiëne kunnen zien. Alleen als het misloopt (tandpijn, ontsteking, abces) wordt het resultaat zichtbaar en begrijp je dat je waarschijnlijk te weinig je best hebt gedaan. Daarom is het belangrijk voor zowel kinderen als volwassen om een goede mondhygiëne te onderhouden: op die manier kunnen vervelende gevolgen als tandpijn, abcessen of ontstekingen vermeden worden

Tanden poetsen na het ontbijt

Je kan je tanden voor het ontbijt poetsen, maar dan blijven er na het ontbijt etensresten op en tussen de tanden zitten. Als je vers sinaasappelsap bij het ontbijt drinkt, dan wacht je best nog een uur na het ontbijt. Sinaasappelsap en cola tasten het glazuur aan en als je meteen na het drinken ervan je tanden poetst wordt dat effect versterkt. Je zal dan ook een zurig, pijnlijk gevoel gewaarworden als je in dat geval te snel je tanden poetst. Aangeraden is om na het drinken van sinaasappelsap of cola je mond te door te spoelen met een slok water, zodat de zuren weggespoeld worden.

Methode tanden poetsen

Bij het tanden poetsen is het heel belangrijk om alle kanten van je gebit te bereiken. Hierbij mag je ook de kleine en moeilijk bereikbare hoekjes van je gebit niet vergeten. De techniek of de methode van tanden poetsen is heel belangrijk: het is de bedoeling dat je draaiende én op en neergaande bewegingen maakt bij het poetsen. De techniek van het tanden poetsen is belangrijker dan het aantal keren dat je ze poetst.

Voeding en mondhygiëne

Zoetigheden als chocolade zijn op zich niet slecht voor de tanden: chocolade blijft niet makkelijk aan de tanden kleven en wordt dus makkelijk weggepoetst. De vulling van sommige chocolade snoeprepen daarentegen bevat meestal heel wat kleverige ingrediënten die lang op de tanden blijven plakken. Daar worden het ideale broeinesten voor bacteriën. Hetzelfde geldt voor sommige - eerder onschuldig uitziende - koekjes die van binnen een kleverige substantie bevatten die lang blijft plakken. Als je een appel gegeten hebt, let er dan op dat er geen stukjes appel tussen de tanden blijven zitten. De zuren daarin tasten de tanden aan. Ook in dit geval kan je even naspoelen met een slokje water.

Stoppen met roken

Het belangrijkste nadeel van roken voor je tanden is niet alleen de gele verkleuring van je tanden, maar ook de opdroging van je mond. Normaal beschermt je speeksel de tanden, maar doordat je mond opdroogt gaat dat verminderen. Bacteriën kunnen op die manier minder efficiënt bestreden worden. Ook kan roken het risico op mond- en tongkankers verhogen.

Tandartsbezoek

Ook al heb je geen tandpijn, ga uit voorzorg op geregelde tijdstippen naar de tandarts voor een routinecontrole. Want ook al voel je helemaal niets, toch kan de tandarts dingen zien waaruit problemen kunnen voorkomen. Zo kan hij bijvoorbeeld tandsteen ontdekken. Hou rekening met minstens een bezoek aan de tandarts om de zes maanden.

Flossen

Ook al poets je je tanden tweemaal per dag, toch is het belangrijk om minstens eenmaal per week te flossen. Flossen is nodig om tandplak zo snel mogelijk weg te halen voordat het verkalkt tot tandsteen. Tandplak moet vermeden worden want het kan het tandvlees en zelfs het bot aantasten. Flossen kan etensresten in moeilijk bereikbare plekken bereiken waar je met een tandenborstel niet altijd bij kan.

Mondspoelmiddel

Mondspoelmiddelen hebben als groot voordeel dat ze aan alle verborgen hoekjes van het gebit kunnen. Doordat ze vloeibaar zijn kunnen ze veel meer regionen van het gebit proper maken dan de klassieke tandpasta. Je kan mondspoelmiddelen goed gebruiken als aanvulling op het poetsen van je tanden. Zo kunnen mondspoelmiddelen met fluoride nuttig zijn voor mensen die snel last hebben van gaatjes. Mondspoelmiddelen met chloorhexidine zijn dan weer efficiënt om een tandvleesontsteking te voorkomen.
Enkele voorbeelden van nuttige mondspoelmiddelen:
  • Fluor Aid Mondspoelmiddel
  • Dentaid Xeros
  • Halita Mondspoelmiddel

Goede tandenborstel

Een te harde tandenborstel kan je tandvlees én je tanden beschadigen. Het is niet van belang of je tandenborstel de benaming "medium" of "hard" heeft, zolang de kwaliteit maar goed is. Dat kan je zien aan de haren van je tandenborstel: zolang de haren mooi rechtop staan, is alles oké. Als de haren te slap geworden zijn, is het tijd om je tandenborstel te vervangen. Bij voorkeur kies je voor een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel heeft het voordeel dat hij op moeilijk bereikbare plekken in de mond zijn werk kan doen. Op die manier kunnen etensresten tussen de tanden weggeborsteld worden, zodat schadelijke bacteriën zich niet ophopen. Hierdoor is de kans op een tandabces of een tandvleesontsteking een heel stuk kleiner.
Enkele voorbeelden van elektrische tandenborstels:
  • Philips Sonicare
  • Oral B Elektrische Tandenborstel
  • Braun

Lees verder

© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goed tanden poetsenGoed tanden poetsen"Je moet je tanden wel goed poetsen hoor" is een zin die velen erg bekend in de oren zal klinken. Je tanden goed poetsen…
Tandenpoetsen bij kinderenTandenpoetsen bij kinderenTandenpoetsen bij kinderen. Het is belangrijk om bij kinderen regelmatig hun tanden te poetsen. Maar wanneer begin je nu…
Poets je tandenPoets je tandenHet poetsen van tanden en kiezen is een dagelijks ritueel wat niet verwaarloosd mag worden. Wie dagelijks goed zijn tand…
Elektrische tandenborstel: voordelenElektrische tandenborstel: voordelenPoetsen met een elektrische tandenborstel heeft veel voordelen. Eén voordeel is dat elektrisch poetsen tandplak effectie…

Prostaatkanker (prostaatcarcinoom): symptomen en behandelingProstaatkanker (prostaatcarcinoom): symptomen en behandelingProstaatkanker is kanker die optreedt in de prostaat. De prostaat of voorstanderklier is een kleine walnootvormige klier…
Besnijdenis van mannen ingezet in de strijd tegen HIV/AIDSBesnijdenis van mannen ingezet in de strijd tegen HIV/AIDSIn Paramaribo (Suriname) kunnen jongens tussen 4 en 21 jaar zich thans gratis laten besnijden om de kans op hiv-besmetti…
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 21-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.