Ziekte van Pfeiffer: symptomen, oorzaak en behandeling

Ziekte van Pfeiffer: symptomen, oorzaak en behandeling Mononucleosis infectiosa (MI; ziekte van Pfeiffer) is een virale infectieziekte. Het wordt veroorzaakt door het epstein-barr-virus (EBV). Bij jongvolwassenen wordt de presentatie van klachten gewoonlijk gekenmerkt door de trias keelpijn, koorts en opgezette (pijnlijke) lymfeklieren. Bij jonge kinderen kunnen de verschijnselen vaak mild tot asymptomatisch zijn. Er is geen speciale behandeling voor mononucleosis infectiosa beschikbaar of noodzakelijk.

Mononucleosis infectiosa: definitie

Mononucleosis infectiosa (MI; ziekte van Pfeiffer) is een virale infectieziekte. Het wordt veroorzaakt door het epstein-barr-virus (EBV), één van de humane herpesvirussen. Het virus wordt overgedragen via speeksel. Mononucleosis infectiosa is niet zo besmettelijk als sommige andere infecties, zoals de gewone verkoudheid.

Kenmerken en symptomen Pfeiffer

Soms geen symptomen

Mononucleosis infectiosa wordt gekenmerkt door klachten als moeheid, keelpijn en vergrote lymfeklieren. Jonge kinderen daarentegen vertonen meestal weinig tot geen symptomen.

Verschijnselen

De symptomen van de ziekte van Pfeiffer kunnen onder meer de volgende zijn:

Jonge kinderen

Bij jonge kinderen kunnen de verschijnselen vaak mild tot asymptomatisch zijn. Of er zijn atypische verschijnselen zoals exantheem (huiduitslag), of een longontsteking (interstitiële pneumonie).

Complicaties

Complicaties komen slechts bij uitzondering voor. Beschreven zijn:
  • miltruptuur (een scheur in de milt)
  • hemolytische anemie (een ernstige vorm van bloedarmoede)
  • ziekte van Guillain-Barré (een zenuwaandoening die leidt tot het niet of onvoldoende functioneren van de spieren, en verlammingen)
  • pericarditis (een ontsteking van het hartzakje of pericard)

Incubatietijd

Het virus heeft een incubatietijd van vier dagen tot acht weken. Bij kinderen in de basisschoolleeftijd is de incubatietijd vier tot tien dagen. Bij jongvolwassenen vier tot zeven weken. De verschijnselen zoals koorts en keelpijn zijn meestal binnen een paar weken verdwenen, hoewel de klachten van vermoeidheid veel langer aanhouden dan een paar weken.

Oorzaak ziekte van Pfeiffer

Mononucleosis infectiosa wordt veroorzaakt door het epstein-barr-virus, een herpesvirus. De ziekte verloopt meestal niet heel ernstig. De meeste volwassenen zijn in hun leven reeds blootgesteld aan het virus en hebben antistoffen opgebouwd. Ze zijn immuun en recidief is uitgesloten.

Onderzoek en diagnose

Op basis van de symptomen en een lichamelijk onderzoek, zal de huisarts de diagnose stellen. Bij de klassieke symptomen heeft aanvullend laboratoriumonderzoek weinig meerwaarde.

Behandeling van de ziekte van Pfeiffer

Er is geen speciale behandeling voor mononucleosis infectiosa beschikbaar of noodzakelijk, maar de symptomen kunnen desgewenst verlicht worden. Door veel te drinken en het gebruik van een gewone pijnstiller tegen de koorts en de pijn. Vermijd contactsporten bij splenomegalie (vergrote milt), teneinde een miltruptuur te voorkomen. Bedrust en dieetmaatregelen zijn bij de ziekte van Pfeiffer niet nodig.

Prognose

In de meeste gevallen duurt de moeheid niet langer dan één à twee maanden. Maandenlang aanhoudende moeheid komt slechts bij een klein gedeelte van de patiënten voor.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen De ziekte van PfeifferIedereen heeft wel eens wat over de Ziekte van Pfeiffer gehoord. Kinderen kunnen deze ziekte ook hebben. Wat houd het in…
Ziekte van Pfeiffer - symptomen, genezing en verspreidingRuim negentig procent van alle mensen raakt ooit in zijn leven geïnfecteerd met de ziekte van pfeiffer, de effecten van…
Ziekte van Pfeiffer bij een kindZiekte van Pfeiffer bij een kindDe ziekte van Pfeiffer is een virale infectieziekte. Het meest in het oog springende verschijnsel van de ziekte is een e…
De ziekte van PfeifferDe ziekte van Pfeiffer is een infectie ziekte. Het wordt ook wel 'kissing disease' genoemd, omdat het virus veroorzaakt…

Astma, soms levensbedreigendEr zijn ongeveer een half miljoen mensen in Nederland die aan astma lijden. Ernstige astmapatiënten tobben met een gezon…
Verbranding en eerste hulpVerbranding en eerste hulpVerbrandingen komen vaak voor in en om het huis, door zonlicht of door (bedrijfs)ongevallen. Veel mensen verbranden zich…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • W.J.H.M. van den Bosch: Ziekte van Pfeiffer/mononucleosis infectiosa, in: Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk, vijfde geheel herziene druk, tweede oplage, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, 2010, p.286-290.
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/dolgachov
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 26-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.