Zijn rimpels te voorkomen door niet te lachen of te fronsen

Zijn rimpels te voorkomen door niet te lachen of te fronsen Begin 2015 kwam er een 50-jarige Engelse vrouw, Tess Christian, in het nieuws die beweerde dat ze de laatste 40 jaar bewust niet had gelachen omdat ze dacht dat ze hiermee rimpels kon voorkomen. Daarnaast maakte een 70-jarige Engelse vrouw, Christyne Remnant, bekend dat ze op achtjarige leeftijd was gestopt met het fronsen en optrekken van haar wenkbrauwen. Uit de foto's van deze dames blijkt dat ze voor hun leeftijd inderdaad weinig rimpels hebben. Je kunt je afvragen of het gedrag van deze dames niet onnatuurlijk is. Is het wel zo gezond om nooit te lachen of fronsen, en zijn er geen betere methoden om rimpels te voorkomen?

Inhoud:


Waarom zijn ze gestopt met lachen en fronsen?

Christian geeft eerlijk toe dat ze haar beslissing om niet te lachen in eerste instantie niet heeft genomen om een jeugdig uiterlijk te blijven houden. Ze lachte aanvankelijk niet omdat de nonnen die op haar Katholieke school doceerden geen voorstander waren van lachende kinderen. Omdat ze steeds te horen dat ze die lach van haar gezicht moest vegen, leerde ze om in plaats van te lachen te grijnzen. Als volwassene kwam ze er achter dat haar sombere gezichtsuitdrukking eigenlijk wel bij haar paste. Ze vond dat ze er als een gek uit zag op die zeldzame momenten waarop ze wel lachte. Bovendien bewonderde ze de broeierige glamourachtige uitdrukking van oude Hollywood filmsterren als Marlène Dietrich die eveneens niet lachte.

De rimpelige voorhoofden van oma en vriendinnen

Remnant is gestopt met fronsen en het optrekken van haar wenkbrauwen nadat ze had gezien dat de voorhoofden van haar oma en haar vriendinnen vol met rimpels zaten. En als ze fronsten werden het er nog veel meer. Remnant heeft toen besloten dat zij nooit zo'n voorhoofd wilde hebben. En dat is haar ook gelukt

Kim Kardasian

Er zijn meer aanhangers van de theorie dat het trekken van een "pokerface" rimpels voorkomt. De Amerikaanse televisiepersoonlijkheid Kim Kardashian heeft tijdens een interview verteld dat ze niet vaak lachend op foto's staat omdat lachen rimpels veroorzaakt.

De Mona Lisa van Leonardo Da Vinci / Bron: Dennis Jarvis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)De Mona Lisa van Leonardo Da Vinci / Bron: Dennis Jarvis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Hoe houden ze het vol?

Als Christian een lach voelde aankomen, wat volgens haar elke dag wel voorkwam, hield ze haar gezichtsspieren strak in de plooi. Ze krulde dan haar mondhoeken iets omhoog, waardoor ze een geamuseerde blik kreeg. Ze is hier bloedfanatiek in, want zelfs op vreugdevolle momenten als haar bruiloft en de geboorte van haar dochter, hield ze haar gezicht in de plooi.

Het resultaat mag er zijn

Tegen de tijd dat ze 40 jaar oud was, en ze haar gezicht met die van vriendinnen van dezelfde leeftijd vergeleek merkte ze dat haar vriendinnen lijnen rond hun mond hadden gekregen, terwijl haar huid nog rimpelloos was. Toen viel bij haar het kwartje: ze zag er jonger uit dan haar vriendinnen omdat ze het grootste deel van haar leven niet had gelachen. Eenvoudig is het niet zegt ze; ze heeft zichzelf aangeleerd om van binnen te lachen. Haar gewoonte om niet te lachen heeft haar de bijnaam Mona Lisa opgeleverd.

Trucjes om gezicht in de plooi te houden

Ook Remnant heeft het niet gemakkelijk gehad met het in de plooi houden van haar gezicht. Zo paste zij trucjes toe als ze boos was; in plaats van te fronsen, huilde ze of knarste ze met haar tanden. De laatste jaren kreeg ze er echter steeds minder moeite mee; sterker nog: het lukte haar bijna niet meer om te fronsen.

Meningen van deskundigen: voorkomt pokerface wel of geen rimpels?

Een Engelse dermatoloog verklaarde dat rimpels ontstaan door het constant vouwen van lijnen in de gezichtsspieren bij de mond, het voorhoofd en ogen, waardoor het onderhuidse bindweefsel vouwt. Volgens hem kun je het krijgen van veel lijntjes voorkomen door jezelf te trainen je gezichtsuitdrukkingen te verminderen. Botox werkt namelijk volgens dit zelfde principe; het legt bepaalde gezichtsspieren lam met als gevolg minder gezichtsexpressie.

Tegenstandster van pokerface

Een lerares “face yoga”, gezichtsyoga, is het hier niet mee eens. De huid blijft rimpelvrij als je – net als bij face yoga het geval is - door middel van gezichtsmassage de onderhuidse gezichtsspieren stimuleert. Je verkrijgt juist door te (glim)lachen een jeugdig uiterlijk. Je gezichtsspieren niet gebruikt helpt niet, omdat rimpels volgens haar worden veroorzaakt door een gebrek aan spierspanning en elasticiteit. Door te lachen masseer je de gezichtsspieren, waardoor de bloedcirculatie toeneemt en het onderhuidse bindweefsel als het ware opzwelt.

Niet lachen of fronsen beperkt de mogelijkheid om emoties te voelen

Het ongebruikt laten van sommige gezichtsspieren kan aldus worden vergeleken met het ondergaan van een Botox behandeling. Uit studies die naar de effecten van Botox zijn gedaan blijkt dat een negatieve bijkomstigheid van Botox is dat je minder emoties ervaart omdat je met je gezicht minder emoties kunt uitdrukken. Je lichaam volgt als het ware je geest. Probeer het maar eens door naar jezelf te lachen in de spiegel; je voelt je ineens vrolijker. Als je niet of nauwelijks lacht, kun je minder vrolijkheid voelen en daardoor zelfs in een depressie terecht komen. Als je nooit een boos gezicht opzet, kun je verleren hoe om te gaan met gevoelens van woede.

Betere methoden om rimpels te voorkomen

Vanwege de negatieve bijwerkingen, kun je beter uitkijken naar andere manieren om rimpels te voorkomen. De beste garantie om geen rimpels te krijgen, is het uiteraard het bezit van het juiste DNA. Dit heb je uiteraard niet in de hand, maar er zijn meer dingen je je wel in de hand hebt:
 • Reinig je gezicht elke ochtend en avond met een milde gezichtsreiniger. Ga ook nooit met make-up naar bed.
 • Breng elke ochtend na het wassen van je gezicht een vocht inbrengende crème aan. Als je dit op een nog enigszins vochtige huid doet, houdt de crème het vocht in je gezicht extra goed vast.
 • Vermijd de zon zoveel mogelijk, zeker op het heetste moment van de dag. Ga in de schaduw zitten en draag een hoed of pet.
 • Doe een paar keer per week aan matig intensieve sport. Dit zorgt voor een goede doorbloeding van de huid. Hardlopen heeft weer een averechts effect omdat je gezichtsspieren er door worden uitgerekt, waardoor huid verslapt.
 • Rook niet of stop met roken.
 • Houd er een gezond voedselpatroon op na met voldoende gezonde vetten (deze komen o.a. voor in avocado's, noten en olijfolie). Suiker staat er om bekend dat het leidt tot het sneller ontstaan van rimpels; beperk het gebruik hiervan.
 • Er zijn mensen die bij face yoga zweren. Het valt te proberen.

Conclusie

Hoge prijs voor rimpelloos voorkomen

Het kunnen ervaren en uiten van gevoelens als vreugde, verdriet en boosheid is een voorrecht van mensen. Door geen gebruik te maken van al je gezichtsuitdrukkingen wordt je misschien wel beloond met een glad poppengezichtje, maar je betaalt er wel een hoge prijs voor. Lachende mensen trekken anderen aan. Als je je woede niet op zijn tijd kunt uiten, krop je negatieve gevoelens op en dat is ook niet goed.

Rimpels zijn ook aantrekkelijk

Omdat de maatschappij is geobsedeerd door jeugdigheid, gaan sommigen wel erg ver in hun zucht om er jong uit te blijven zien. Een gezicht met lachrimpels is vaak aantrekkelijk en een bewijs dat je een leuk leven hebt gehad; het is te verkiezen boven een gezicht als een strak masker, waarop niets af te lezen valt. Oordeel zelf maar aan de foto hiernaast van een oud gezicht dat er met al zijn (lach)rimpels toch vriendelijk, aantrekkelijk en interessant uitziet.

Lees verder

© 2015 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Japanse GezichtsmassageJapanse GezichtsmassageDe Japanse Gezichtsmassage is een verwenmoment voor jezelf en zorgt voor een heerlijk ontspannen gevoel. Het is een uitk…
Rimpels verwijderen met botoxRimpels verwijderen met botoxOuder worden vinden maar weinig mensen leuk, zeker als het zijn sporen duidelijk nalaat. Gelukkig zijn er tegenwoordig t…
Botox party’s meer dan onschuldig plezierBotox, misschien wel de snelste manier om rimpels te laten verdwijnen zonder operatie. Het is onwijs populair en de mens…
Botox - Ervaringen en resultatenBotox - Ervaringen en resultatenWil je de strijd aanbinden met de rimpels en plooien op je voorhoofd en rond je ogen? Heb je aan Botox gedacht, maar ben…

Help, ik ga vervellen, wat nu?Help, ik ga vervellen, wat nu?Als de huid te lang aan zonlicht wordt blootgesteld kan verbranding optreden. De snelheid waarmee de huid verbrandt is m…
Blauwe mascara en de juiste make-upBlauwe mascara is niet iets dat we vaak zien, maar het is wel degelijk te verkrijgen en je kunt er leuke effecten mee cr…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Claudio Scott, Pixabay
 • www.telegraaf.nl/buitenland/23630796/__Vrouw_lacht_40_jaar_niet_om_rimpels__.html
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2880828/
 • www.livescience.com/8325-botox-limits-ability-feel-emotions.html
 • www.dailymail.co.uk/femail/article-2935632/Meet-woman-says-hasn-t-smiled-40-years-doesn-t-wrinkles.html?ito=social-twitter_mailonline
 • www.flickr.com: JulieFaith, Sisters
 • www.flickr.com: Dennis Jarvis, France-003324 - Mona Lisa
 • www.flickr.com: David Robert Bliwas, peter . . .
 • Afbeelding bron 1: Dennis Jarvis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 20-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.