Zelf je haar verven: goedkoop, makkelijk en mooi

Zelf je haar verven: goedkoop, makkelijk en mooi Ben jij een van de ruim 5 miljoen Nederlandse vrouwen die regelmatig hun haar verven? Of wil je het zelf gaan verven, maar twijfel je nog? Lees dan hier hoe je de kosten beperkt, hoe je highlights kunt verven, wat je kunt doen aan ongewenste spetters, en nog veel meer. Denk ook aan je kussensloop, de eerste nachten na het verven kan de kleurstof afgeven.
Dit artikel gaat niet over hoe je een pakje verf gebruikt, want dat lees je op de gebruiksaanwijzing. Volg die goed op!

Inhoud:


Meerdere keren met een pakje verf doen: flesje hergebruiken

Het is fijn dat er haarverf is, maar wie wel eens z'n haar bij de kapper heeft laten verven weet dat dat geen goedkope behandeling is. Ondanks het feit je soms met korting naar de kapper kan, bijvoorbeeld met de Kappersbon, ben je toch nog altijd flink wat geld kwijt. Je haar zelf verven scheelt een stuk in je uitgaven. Maar het kost nog altijd geld, en je zult toch gauw een keer of zes per jaar je haar moeten verven om het bij te houden. Dan is het fijn te weten dat er een aantal manieren zijn waardoor je meerdere keren met een pakje verf kunt doen.

De onderdelen uit een pakje haarverf die we kunnen gaan opdelen zijn:
  • een tube verf
  • een flesje ontwikkelvloeistof

De eerste keer dat je haarverf koopt is, koop je een verpakking die een flesje bevat met een draaidopje. Veel flesjes hebben nl. een dopje dat je eraf moet breken. Vind je zo'n verf niet, dan koop je die met een breekdopje. Het flesje wil je nl. gaan hergebruiken.
De eerste keer gebruik je de hele verpakking, je mengt de gehele tube in het flesje ontwikkelvloeistof. Daarna heb je een handig herbruikbaar flesje over. Als je kort of halflang haar hebt, kun je waarschijnlijk toe met de helft (of zelfs een derde deel) van de verf. Je merkt het vanzelf als je de eerste keer een heel pakje verf gebruikt, onthoud hoeveel je overhoudt en weg moet gooien.

De eerstvolgende keer ga je maar de helft gebruiken. Hoe? kijk je goed naar beide verpakkingen, wat is de helft? Doe nu van de nieuwe complete verpakking de helft van de nieuwe ontwikkelvloeistof in het oude lege flesje. Dat doe je ook met de nieuwe verftube. Als het lege flesje een breekdopje heeft, dan moet je bij het schudden even goed je vinger (met handschoen aan!) op het dopje houden en schudden, zodat er niets uitkomt. Zo kun je meerdere malen met 1 verpakking doen.

Enkel uitgroei verven

Als je wat grijs wordt, begint dat meestal aan je haargrens, daar waar je haargroei je gezicht raakt. Bovendien zie je de grijze haren het duidelijkst in je scheiding, als je die hebt. Aan de achterkant pas later grijs. Daardoor kun je heel handig alleen die delen verven die grijs zijn. Dat scheelt je weer verf. Zo kun je makkelijk met slechts een vierde deel van de verf je haar doen.

Highlights verven

Highlights verlevendigen je haar, zeker als je je haar geverfd hebt, omdat je kleur dan meestal nogal egaal wordt, gelijkmatiger dan natuurlijk niet geverfd haar. Sommige haarverfsets bevatten zowel haarverf alsook poeder die je aanmaakt en waarmee je highlights kunt verven. Bijvoorbeeld L'Oreal, die voorheen de Couleur Experte rode pakken verkocht. Deze zijn soms nog via webwinkels ofwel op de markt verkrijgbaar. Ook deze kun je makkelijk 'opdelen' voor meerdere malen gebruik.

Ook verkoopt bijvoorbeeld de Hema losse highlight-pakjes.

Sommige mensen gebruiken verf voor blond haar, bijvoorbeeld Poly Blonde voor coupe soleil.
Met kapje
Je voor het verven van highlights een kapje kopen, zoals die ook gebruikt worden in kapsalons. Let dan op dat je een stevig kapje koopt, een te soepel kapje gaat schuiven en werkt niet fijn. Het resultaat is dan ook minder mooi. Zoek op highlight-kapje of blondeermuts.

Met folie

Ook kun je folie gebruiken om highlights te verven. Scheur of knip stroken aluminiumfolie. Pak met een haaknaald plukjes op. Leg er en strook folie onder, verf de haarpluk, en vouw de foliestrook dicht. Behandel zo alle strengen.

Zelf doen of vriendin

Als je voor het eerst je haar wilt gaan verven, is het fijn om het door en vriendin te laten doen. Zij kan dan ook zien of de verf al goed heeft gepakt, of dat je misschien iets langere tijd moet aanhouden dan de verpakking zegt. Na een of enkele keren voel je je vast zeker genoeg om het verven zelf te doen en word je er steeds handiger in.

Goedkoop is geen duurkoop

Ook haarverven van eigen merken van drogisterijen of ander winkels kunnen prima werken. Het is een fabel dat deze verven minder lang in je haar blijven zitten. Uitproberen is het allerbeste, welke kleur staat je goed, welk merk, welke houdt bij jou het langste? Leer je haar kennen. Ook kan het zijn dat je haar prima pakt, of dat het middel langer in moet werken. Dat kun je alleen maar zelf ondervinden.

Haastige spoed... neem de tijd

Het allerbelangrijkste bij het haarverven is: neem de tijd! Zowel voor een mooi resultaat, alsook om niet teveel te knoeien op wastafel, kleding e.d. Heb je eigenlijk krap aan tijd, verf dan niet.

Wat verf je nog meer, behalve je haar?

Wastafel en kleding

De haarverf, als het permanente is, is agressief genoeg om ook mooie stippen op je wastafel en je kleding achter te laten. Het is handig om oude kleding aan te doen waarop een spetter verf geen ramp is. Gebruik 2 handdoeken: 1 kleine om op je wastafel te leggen en alle verfbenodigdheden uit te stallen, en 1 grote voor om je schouders. Je kunt deze makkelijk vastzetten met een haarklem. Je kunt daar een oude grote handdoek voor reserveren, en na het verven in de was gooien voor de volgende keer. Eerst even een dagje laten drogen en bij wat donkerder was doen voor alle zekerheid.

Gezicht

Je wilt natuurlijk wel alle haren meeverven, ook die langs je haargrens om je gezicht. Dat betekent dat je ook gauw een stukje huid meeverft. Dat kun je voorkomen door wat vaseline zorgvuldig op je huid vlak langs je haargrens op te brengen. Let goed op dat je geen haren meeneemt of direct daarna met je vaseline-vingers door je haar strijkt, want dan zal de verf daar minder goed pakken.

Verfspetters verwijderen

Spetters van je gezicht en omgeving kun je verwijderen met:
  • shampoo
  • sigarettenas die je een beetje nat maakt
  • babyolie
  • speciale doekjes, verkrijgbaar bij de drogist
Vlekken op kleding kun je proberen te verwijderen door er haarlak op te spuiten en het kledingstuk daarna te wassen in de wasmachine.

Haarverf kan afgeven op kussensloop

De eerste dagen na het verven kan je haar (zowel nat als droog) afgeven op je kussensloop. Slaap daarom de eerste dagen met een (oude) handdoek op je kussen.

Sterke of agressieve shampoo doet kleur verdwijnen

In shampoo van diverse merken en soorten zit veel verschil. Andrelon wordt door gebruikers genoemd dat deze erg sterk of zelfs agressief is en daardoor de geverfde kleur snel uit je haar doet verdwijnen.

Veel succes met zelf je haar verven!

Lees verder

© 2012 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips als je je haar zelf gaat verven. Hoe ga je te werk?Tips als je je haar zelf gaat verven. Hoe ga je te werk?Zelf je haar verven is een stuk goedkoper dan het bij de kapper laten doen. Als je het zelf doet moet je wel met een aan…
Uitgroei van je haar verbergenUitgroei van je haar verbergenHaren verven is erg populair, het nadeel is dat je na een aantal weken alweer de uitgroei ziet. Hoe kan je je uitgroei d…
Kun je je haar verven als je zwanger bent?Kun je je haar verven als je zwanger bent?Veel vrouwen houden van een ander kleurtje in hun haar, maar wat nou als je zwanger bent. Is het dan wel handig om je ha…
De wimpers vervenDe wimpers vervenHet laten verven van de wimpers kan voor sommige mensen echt een uitkomst zijn. U kunt het zelf doen of laten doen door…

Ontharen: wenkbrauwen, oksels, benen en bikinilijnOntharen: wenkbrauwen, oksels, benen en bikinilijnOntharen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Maar als je het nog nooit hebt gedaan hoe begin je dan eigenl…
De 'huidhoudelijke' reinigingDe 'huidhoudelijke' reinigingMet een laatste stuiptrekkingen van de winter zijn we al weer bezig met het voorjaar en daar hoort bij dat de ramen open…
Bronnen en referenties
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 23-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.