Waarom houd ik het afvallen niet vol?

Waarom houd ik het afvallen niet vol? Heel veel mensen proberen af te vallen, maar binnen een paar weken of maanden zijn ze terug bij af. We hebben het dan over het welbekende jojo-effect. Waarom is het voor zo veel mensen zo enorm moeilijk om af te vallen? Wat is de reden waardoor het gemakkelijker is om weer ongezond te eten en weinig te sporten? Hier zijn diverse oorzaken voor.

Afvallen niet volhouden

Je herkent het misschien wel: je doet enorm hard je best en probeert af te vallen. De eerste weken lukt dit ook erg goed en heb je de juiste discipline, maar na een paar weken of maanden kom je weer terug je in je oude eet- en sportpatroon. Hoe komt dit toch? Wanneer je weet waarom je het afvallen niet volhoudt, is het gemakkelijker hier iets aan te doen. Het is namelijk doodzonde als je telkens weer opnieuw moet beginnen.

Te streng voor jezelf

Veel mensen houden het afvallen niet vol, omdat ze veel te streng zijn voor zichzelf. Ze gunnen zichzelf niks en willen alléén maar gezond eten en veel bewegen. Dit werkt voor slechts een paar weken, maar daarna zul je steeds meer verlangen naar iets ongezonds. Dit is heel logisch. Probeer nu namelijk maar eens NIET aan een witte ijsbeer te denken. Juist omdat je het jezelf verbiedt, wordt het moeilijker om vol te houden. Die witte ijsbeer – dus dat lekkere, ongezonde eten – blijft maar door je hoofd malen. Een betere aanpak is bijvoorbeeld om jezelf niks te verbieden, maar om vooral te matigen met ongezond eten. Cola mag best: maar drink geen liters op een dag. Met een paar glazen per week kun je nog steeds afvallen.

Heb je wel de juiste mentaliteit?

Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen halverwege stoppen met hun afslankpoging, is omdat ze niet de juiste mentaliteit hebben. Wanneer je wilt afvallen, zul je echt een knopje moeten omschakelen. Afvallen werkt het beste als je om de juiste redenen wilt afvallen: voor jezelf. Niet voor een ander. En je moet het ook écht willen om door te kunnen gaan. Veel mensen geven op wanneer het een keer mis ging. Ze denken dan: ‘Zie je wel, ik kan niet afvallen’. Maar een tegenslag betekent natuurlijk helemaal niet dat het gedoemd is te mislukken. Het is juist na een misstap belangrijk om door te blijven gaan.

Je verwachtingen zijn te hoog

Met te hoge verwachtingen is het natuurlijk een enorme teleurstelling wanneer je toch niet af weet te vallen. Om dit te voorkomen moet je niet te hoge doelen stellen. Kun je werkelijk twintig kilo afvallen in een korte periode? Droom te veel van een lichaam dat je voorlopig – of misschien zelfs nooit – zult krijgen? Onrealistische of te hoge verwachtingen kunnen de motivatie om te blijven afvallen enorm verlagen. Zorg dus dat je geen verwachtingen maakt die te hoog zijn.

Geef vooral niet op!

Afvallen is niet gemakkelijk en het is een lang proces. Je zult bepaalde patronen moeten doorbreken en dat is altijd lastig. Wees ervan bewust dat het niet gemakkelijk is en dat het veel tijd en doorzettingsvermogen kost. Blijf jezelf motiveren. Beloon jezelf wanneer je inderdaad afvalt en vraag hulp van mensen in je omgeving. Schaam je ook zeker niet om deze hulp te vragen. Het is geen zwakte, maar maakt je juist sterker.

Lees verder

© 2014 - 2023 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen: Hoe en Wat?Afvallen: Hoe en Wat?Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van overgewicht. Deels wordt overgewicht veroorzaakt door een aanleg in onze…
Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen?Hoe kun je snel afvallen? Een vraag die veel mensen zich stellen. Wanneer je veel te zwaar bent of een paar kilo teveel…
Afvallen: motivatie en doelen voor afslankenAfvallen: motivatie en doelen voor afslankenAfvallen of afslanken begint met persoonlijke motivatie: waarom wil je afvallen? Door concrete en realistische doelen te…
X-trine, afvallen met citroensapX-trine, afvallen met citroensapX-trine citroensapkuur is een populair hulpmiddel om af te vallen. Dit dieetproduct van X-trine wordt meestal in de vorm…

Tien slechte gewoonten die tot te veel eten leidenTien slechte gewoonten die tot te veel eten leidenDenk je wel eens (of vaker) "En nu is het genoeg; het moet vanaf nu echt afgelopen zijn met te veel eten." Voel je je na…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 18-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.