Tien slechte gewoonten die tot te veel eten leiden
Denk je wel eens (of vaker) "En nu is het genoeg; het moet vanaf nu echt afgelopen zijn met te veel eten." Voel je je na de maaltijd geregeld onprettig, vol en opgeblazen? Neem dan het heft in eigen handen, en ga met deze tips aan de slag om dit voor eens en altijd te veranderen. Als je eenmaal weet welke slechte gewoonten voor jou tot te veel eten leiden, dan kun je deze vervangen door betere gewoonten. Als je bij jezelf eerlijk te rade gaat of je je aan een of meerdere van deze gewoonten schuldig maakt, dan weet je automatisch hoe je weer een gezonde relatie met eten kunt krijgen.
Inhoud
De gewoonte om het ontbijt over te slaan kan tot te veel eten leiden
Als je niet ontbijt krijg je weliswaar minder calorieën binnen, maar je loopt echter wel het risico dat je vóórdat het tijd is voor je volgende maaltijd je alle eetbare (en ongezonde) dingen naar binnen werkt die in het zicht zijn.
Als je ’s ochtends krap in de tijd zit, is dit een tip voor een lekker en gezond ontbijt dat je snel klaarmaakt. Als je thuis ontbijt doe je alle ingrediënten in een kom, wil je onderweg of achter je bureau eten dan is het handig om het ontbijt mee te nemen in een gewassen glazen pot met deksel (waar eerst conserven in zaten) van ongeveer 250 gram. Doe de volgende ingrediënten in laagjes in je kom of potje: begin met gewone ongezoete Griekse yoghurt, dan stukjes gesneden fruit, muesli en noten, vervolgens weer Yoghurt, stukjes fruit enz.
Je eet voor of achter een scherm
Je maaltijden voor de tv of achter de computer gebruiken, draagt bij aan te veel eten omdat je je niet op het eten concentreert. Vanwege het feit dat je gedachten bij het oplossen van die moord zijn of bij het beantwoorden van talloze e-mails, heb je geen tijd om je op het eten te richten, waardoor je gedachteloos talloze calorieën zit weg te kauwen.
De oplossing is heel simpel: Als je eet, moet je je alleen met het eten bezig houden. Na het eten kun je weer verder tv kijken of aandacht besteden aan je computer of laptop. Maak er ook een gewoonte van om alleen zittend, bij voorkeur aan de eettafel of in de keuken te eten. De verleiding om je met andere zaken dan je maaltijd bezig te houden is dan ook kleiner.
Je let niet op de grootte van je porties
Je staat er niet bij stil dat je maar een bepaalde
hoeveelheid van de verschillende voedingsmiddelen nodig hebt. En heb je een keer te veel gegeten, dan is het misschien verleidelijk om te denken dat alles verloren is en daarom te blijven dooreten.
Een vuistregel die je kunt hanteren is: de helft van je bord dient uit groenten te bestaan, een kwart uit vlees en een kwart uit aardappelen of granen. Meer nauwkeurige informatie over hoe groot een portie van een bepaald voedingsmiddel is, vind je uiteraard op het etiket van het product. Je kunt deze informatie ook op internet vinden als je googelt. Vraag als je uit eet eens om een kleinere portie. Maak er een gewoonte van om nooit een tweede keer op te scheppen. Schroom ook niet om eten dat je over hebt weg te gooien of als je dit niet over je hart kunt verkrijgen in te vriezen om later in een andere maaltijd te verwerken.
Je verwart het hebben van dorst met het hebben van honger
Je staat daarin niet alleen. Veel mensen kunnen namelijk geen onderscheid maken tussen het gevoel honger of dorst te hebben.
Als je niet zo lang geleden gegeten hebt, is het onwaarschijnlijk dat je weer honger hebt. Als je je toch "hongerig" voelt drink dan een glas water en wacht dan een kwartiertje met eten om te zien of je echt honger hebt. Misschien is het hongergevoel dan weg. Indien dit niet het geval is dan kun eventueel een kleine gezonde snack eten, waarover je verder in dit stuk meer kunt lezen.
Het is sowieso verstandig om gedurende de hele dag door regelmatig wat te drinken. Als je namelijk het signaal krijgt dat je dorst hebt, dan is je lichaam namelijk al uitgedroogd. Het is voor de gezondheid aan te raden om voornamelijk water te drinken, daarnaast zijn thee en koffie zonder suiker of (rijste)melk aan te bevelen.
Je eet even veel als je partner
Deze fout wordt vaak door vrouwen gemaakt; vrouwen zijn vaker korter dan mannen en moeten daarom minder eten om op gewicht te blijven. Dit risico loop je met name als je gaat samenwonen. Je zult dan merken dat je vriend niet of nauwelijks aankomt als hij zich ‘s avonds op de bank tegoed doet aan chips, kaas of nootjes, terwijl bij jou de pondjes er aanvliegen.
Je voorkomt dat je even grote hoeveelheden als je partner eet door als je voor jullie beiden kookt voor jou de ongezondere ingrediënten te vervangen door gezondere dan wel kleinere porties op te scheppen. Een simpel voorbeeld: stel je kookt vanavond frietjes, met gewokte groenten en biefstuk. Je kunt dan voor jou de frietjes vervangen door bruine rijst, of de biefstuk door kip, of je neemt de helft van de hoeveelheid frietjes en een kleiner stuk biefstuk.
Je borden en kommen zijn te groot
Ook de grootte van je bord of kom kan tot overeten leiden. De reden is dat als je lege plekken op je bord ziet, de opgeschepte hoeveelheid eten minder lijkt dan het daadwerkelijk is. Een andere voor de hand liggende reden is dat je op een groter bord meer eten kwijt kunt.
Je voorkomt de neiging om meer eten op te scheppen door zo veel mogelijk kleinere borden en kommen te gebruiken. Een truc is om alle maaltijden van ontbijtborden te eten. Op die manier schep je bij het diner vanzelf minder op. Kies ook van soepkommen of schaaltjes voor toetjes een kleiner formaat. Natuurlijk drink je bij het eten water; als je echter vruchtensap of limonade drinkt, doe dit dan uit je kleinste glazen.
Je voelt je schuldig als je je een keer laat gaan
Je hebt telkens als je een gebakje of andere ongezonde lekkernijen eet last van schuldgevoelens, waardoor je nog meer gaat eten. Vooral als je aan de lijn bent en je het gevoel hebt dat je "gezondigd" hebt, dan kun je het alles-of-niets gevoel krijgen. Als je - om wat voor reden dan ook - denkt dat je niet in staat bent om af te vallen of een gezond gewicht te behouden, dan ligt een
eetbui al gauw op de loer.
Het is daarom dus juist gezond om
af en toe iets lekkers te eten. Je krijgt dan niet het gevoel dat je voor je straf leeft, waardoor je beter in staat zult zijn om een gezond eetpatroon vol te houden. Wat
lekker is, is natuurlijk voor iedereen anders. Als je jezelf traint om ook gezonde voedingsmiddelen als een handje noten, vers fruit, een stukje pure chocolade (minstens 70%) lekker te vinden en ervan te genieten, dan zul je niet zo vaak de behoefte hebben om je te buiten gegaan aan ongezondere lekkernijen als taart en chips.
Je eet geen tussendoortjes of snacks
Ook nu zijn het de lijners die op deze slechte gewoonte bedacht moeten zijn. Een oorzaak van overgewicht kan ook liggen in het feit dat je geen tussendoortjes of snacks eet omdat je denkt dat het ongezond is of je daardoor te veel calorieën inneemt.
Het tegendeel is waar.
Tussendoortjes zijn belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Gezonde tussendoortjes en snacks voorkomen namelijk dat je tussen de maaltijden de snoeppot aanvalt of je toevlucht zoekt tot junk food. Een gezonde snack voor en na het sporten helpt bovendien om je energie op peil te houden en je lichaam van de broodnodige voedingsstoffen te voorzien.
Je gebruikt een zware training als een excuus om een lekker veel te eten. En waarom niet denk je, je hebt toch veel calorieën verbruikt die je weer aan moet vullen?
Dit is een onjuiste gedachte. Na een zware training is het vooral belangrijk om veel te
drinken omdat je tijdens het sporten veel vocht verliest. Je hoeft niet meer te eten na een training, wel moet je letten op de samenstelling van wat je eet. Een ideale combinatie is koolhydraten en eiwitten. Eiwitten bevorderen namelijk het herstel en de opbouw van je spieren.
Voorbeelden van snacks die koolhydraten en eiwitten bevatten: een bakje yoghurt met fruit, een salade met kip of een gekookt ei, een appel met pindakaas.
Je eet uit emotionele overwegingen
Als je niet lekker in je vel zit omdat je je bijvoorbeeld verveelt, gespannen of gedeprimeerd voelt dan kun je de neiging hebben om je vol te stoppen met eten omdat je daar dan (tijdelijk) van opknapt.
Je voorkomt dat je uit emotie eet door de volgende keer dat je een snack wilt pakken je af te vragen of je echt honger hebt. Deze vraag is simpel maar doeltreffend, omdat als je hem eerlijk beantwoordt je minder vaak zult toegeven aan overeten. Indien je vaak emotionele motieven hebt voor overeten zware psychische problemen hebt, is het wellicht verstandig om je door je huisarts te laten verwijzen naar een psycholoog.
Lees verder