Hoe stimuleer je de vetverbranding?

Hoe stimuleer je de vetverbranding? Ieder jaar zijn veel mensen aan het afvallen om weer op hun streefgewicht te komen en om zich zekerder te voelen voor als de zomer in aantocht is. Vooral na de feestdagen gaat men met volle moed sporten en gezond eten. De kunst is dan om het vol te houden en niet meer terug te vallen in het oude patroon.

Inhoud


Hoe werkt het vetverbrandingsproces?

De vetverbranding is een ingewikkeld proces waarbij er vetzuren vrijgemaakt worden en deze door de bloedbanen vervoert worden naar de verschillende weefsels in het lichaam. De zuurstof uit het lichaam zet dan de vetzuren om in energie. Deze energie wordt ook wel 'adenosine trifosfaat (ATP)' genoemd. Vervolgens wordt deze energie gebruikt om spieren in beweging te laten komen. Ons lichaam verbruikt eerst de energiebron waar we het meest van hebben, vet. Wanneer we bewegen zal het wel even duren voordat de vetverbranding op gang komt. Dit gebeurt na ca. 2 a 3 minuten.

Hoe stimuleer je je lichaam om vet te verbranden?

Het ligt aan de zwaarheid van de training tot waar de vetverbranding op gang blijft. Daarna zal je lichaam alleen nog de koolhydraten verbranden. Uiteraard verschilt het per persoon hoeveel vet je verbrandt bij een lage intensiteit. Veel mensen denken dat je juist veel vet verbrand bij cardio met een lage intensiteit, maar dit is niet het geval. Uit onderzoek is gebleken dat dit alleen het geval is bij mensen die regelmatig en intensief trainen. Wanneer men intensief traint verbrand je veel calorieën, maar ook verhoog je je vetverbranding na de training. Bij krachttraining verbrand men geen vet omdat het te intensief is. Wel is het zo dat de vetverbranding na krachttraining gestimuleerd wordt. Op langere termijn neemt dan ook de spiermassa toe.

Tips

Eet 3 maaltijden per dag

Eet producten waar veel vezels en/of eiwitten in zitten. Deze producten worden langzaam verteerd waardoor je lichaam langer een vol gevoel heeft. In dit geval moet je lichaam hard werken en worden de vetreserves als eerst verbrand. Producten waar veel vezels en eiwitten in zitten zijn o.a. groente, eieren, havermout en fruit.

Eet naast je 3 maaltijden weinig tot geen tussendoortjes. Er wordt vaak gezegd dat je juist wel de tussendoortjes moet nemen om zo je spijsvertering op gang te houden. Dit is een mythe. Als je geen tussendoortjes neemt naast je 3 maaltijden dan zal je lichaam sneller de vetten verbranden. Indien je wel je tussendoortjes neemt dan zal je lichaam van ieder tussendoortje wat het binnen krijgt de koolhydraten meteen aanspreken om te gebruiken als energie. Zo zal je lichaam dus de vetverbranding in gang brengen en niet de koolhydraatverbrander oftewel suikerverbrander.

Eet pittig

Hete pepers kunnen je helpen je vetverbranding te stimuleren. Dit komt doordat je lichaamstemperatuur hoger wordt. Dit gebeurt gedurende een half uur na de maaltijd.

Eet voldoende

Blijf wel voldoende eten. Als je lichaam te weinig voeding binnen krijgt zal het heel zuinig aan doen en eerder de energie wat het binnen heeft gekregen opslaan in vet. Echter is het per persoon wel verschillend hoeveel calorieën je per dag kan hebben om af te vallen. Iemand die bijv. vaak sport heeft een grotere caloriebehoefte dan iemand die niet sport. Gemiddeld mogen mannen zo'n 1800-2000 calorieën per dag en vrouwen 1400-1600 calorieën.

Sla je ontbijt niet over

Het ontbijt is de allerbelangrijkste maaltijd van de dag. Hoe sneller je je ontbijt neemt, hoe sneller je lichaam op de vetverbranding over gaat. Indien je 's ochtends nooit goed kan ontbijten, neem dan snel een glas water of verse sap in zodat alsnog je vetverbranding in werking wordt gezet. Na een kwartier kun je de rest van je ontbijt nemen. Let er wel op dat je ontbijt voldoende vezels en/of eiwitten bevat.

Drink voldoende water / groene thee

Om je vetverbranding tot 3% sneller te laten werken dien je minimaal 2 liter water of groene thee per dag te drinken. Uiteraard de thee wel zonder suiker. Als je per dag 4 koppen groene thee drinkt, wordt je lichaamstemperatuur hoger en wordt je vetverbranding gestimuleerd. Sowieso is het belangrijk om genoeg water te drinken om je lichaam te reinigen en dus door te spoelen. Daarnaast bevat het beide 0 calorieen en dus een goede en gezonde vervanger voor dranken en sappen.

Drink minder alcohol

Als je alcohol drinkt zal je vetverbranding niet gestimuleerd worden. Je lichaam zal eerder de alcohol uit je lichaam verwijderen dan vet, eiwitten of koolhydraten te verbranden.

Intensiever trainen

Door uithoudingsvermogen en krachttraining te combineren, stimuleer je hiermee de vetverbranding. Uiteraard kan dit op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan buiten in groepsverband, met een vriend(in) of alleen een intervaltraining doen, een uur spinnen in de sportschool of thuis, of buiten wandelen/hardlopen afwisselend op een snel en langzaam tempo.

Zorg voor een frisse omgeving

Een frisse omgeving is goed voor het lichaam omdat het lichaam dan harder moet werken om het warm te houden. Dit stimuleert de vetverbranding. Uiteraard is het niet gezond om in een té koude omgeving te leven. Zet gewoon de verwarming of kachel 2 graden lager!

Lees verder

© 2016 - 2024 Rozanne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over vetten en vet verbrandenDe lichaamsvetten zijn samengesteld uit vetzuren en glycerol. De vetten zijn voor ons lichaam van groot belang, ze worde…
Extra vet verbranden met deze natuurlijke vetverbrandersExtra vet verbranden met deze natuurlijke vetverbrandersWie overgewicht wil kwijtspelen moet in de eerste plaats minder eten, extra bewegen en meer vet en calorieën verbanden.…
Hardlopen met een nuchtere/lege maag: tips en adviesHardlopen met een nuchtere/lege maag: tips en adviesHardlopen op een lege maag, is het verstandig? Misschien ben je je vergeten te lunchen en heb je alleen nog maar ontbijt…
De optimale hartslag bij trainingDe optimale hartslag bij trainingWat uw optimale hartslag bij training is, hangt af van de belastingsintensiteit, van fysieke en psychische factoren, inv…

Afvallen of trainen met Whey Delicious van XXL NutritionAfvallen of trainen met Whey Delicious van XXL NutritionXXL Nutrition staat bekend om goede en lekkere eiwitshakes. Whey Delicious van XXL Nutrition is goed van smaak en het he…
Sportvasten, geen dieet maar een kuurSportvasten, geen dieet maar een kuurSportvasten meer dan alleen een dieet om af te vallen en op gewicht te blijven. In tegenstelling tot veel andere dieetvo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/kun-je-plaatselijk-vet-verliezen
  • https://www.echtgezondafvallen.nl/vetverbranding-stimuleren/
Rozanne (218 artikelen)
Laatste update: 23-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.