Diëten en niet afvallen – de feiten

Diëten en niet afvallen – de feiten Velen onder ons kennen het probleem van diëten en niet afvallen. Als een bepaald dieet niet werkt is dat meestal omdat het ervoor zorgt dat je jezelf verhongert. Dit op zijn beurt leidt tot meer honger, waardoor je je wilskracht verliest en meer eet dan je normaal zou eten. Het voelt alsof je leven emotioneel en fysiek uit de hand loopt.

Diëten gaat niet enkel om voeding

Wanneer je op een dieet bent, is het niet enkel belangrijk te kijken naar het voedsel dat je eet. Er zijn verschillende andere factoren die je moet kennen en waar je rekening mee moet houden wil je met succes afvallen. De problemen waarmee je zult worden geconfronteerd en hoe je jezelf fysiek en mentaal voorbereidt zijn slechts enkele voorbeelden van wat de meeste diëten niet bespreken.

Trek overwinnen

Bij vele diëten zal je een onbedwingbare trek hebben. Het is vrij onvermijdelijk, maar je kunt verschillende dingen doen om die trek te onderdrukken. Eerst en vooral kan gezonde snacks eten, zoals selderij of druiven. Deze gezonde snacks zullen je helpen bij het onderdrukken van de onbedwingbare trek ze jouw maag vullen waardoor het hongergevoel verdwijnt. Je kan ook best geen maaltijden overslaan wanneer je op een dieet bent. Een lege maag zal alleen je hongergevoel vergroten waardoor je nog meer wil eten. Uithongeren is gewoon een zeer slecht idee en moeilijk vol te houden. Soms is je honger gewoon een indicatie dat je dorst hebt, geen honger. Drink daarom een glas water wanneer je honger krijgt vooraleer je besluit te zoeken naar een snack.

Verleiding vermijden

Bron: Wax115, RgbstockBron: Wax115, Rgbstock
Hunker je naar bepaalde voeding of drank waardoor je niet kan afvallen, haal deze dan niet in huis. Doe je dit wel, dan zal de verleiding om ze op te eten of drinken alleen maar groter zijn. Probeer om andere dingen te doen om je gedachten af te houden van het verlangen naar eten, zoals een film kijken of een uitstapje naar het park. De onbedwingbare trek die je voelt komt meestal uit jouw oude gewoonten voort, het is daarom belangrijk deze slechte gewoonte te breken. Af en toe eens zondigen kan echter geen kwaad en zal een minder negatief effect hebben dan een bepaalde snack definitief verbieden. Dit zal zorgen dat je je minder schuldig voelt over het toegeven aan je verleidingen terwijl je het onder controle houdt.


Werk van lange adem

Diëten en afvallen is een traag en langdurig proces. Er zijn verschillende manieren om sneller af te vallen, maar deze vereisen een hoop werk en motivatie. Dit wordt niet aanbevolen omdat de meeste mensen zich al niet kunnen houden aan een normaal voeding plan. De meeste mensen die op hun eentje op dieet zijn, zijn ook niet in staat zijn zich volledig te wijden aan een dieetplan. Vaak stoppen ze ook met diëten als ze hun streefgewicht bereiken en komt het verloren gewicht er geleidelijk aan terug bij. Het is dus beter om een lange termijn plan te volgen om af te vallen waarbij het makkelijker is om je hier volledig op toe te leggen, ook al is het proces langzamer.

Geen speciale voeding

Je hebt geen speciaal voedsel nodig om aan jouw dieet te beginnen. Meestal is dit alleen maar een extra belasting voor jouw portemonnee. De fundamentele filosofie van de verbranding van meer calorieën dan je nodig hebt in een dag is meer dan genoeg om je op het goede pad te zetten. In plaats van gewone koekjes te vervangen door biologische of light koekjes zodat je toch nog fast food kan blijven eten, is het bijvoorbeeld veel beter om gewoon een uitgebalanceerde maaltijd te voorzien zonder extra supplementen. Ook is de aanbevolen voeding voor diëten meestal goedkoper dan de normale fast food maaltijd die je altijd hebt gegeten.

Lichaamsbeweging

Diëten en niet afvallen is vaak ook een gevolg van een gebrek aan fysieke oefening. Een ruwe gemiddelde berekening van de dagelijkse calorie behoefte van een mannelijke volwassene is 2000 calorieën. Deze varieert tussen mensen aangezien ze een verschillende stofwisseling en lichaamsbouw hebben en hun dagelijkse activiteiten anders zijn. Als je iemand bent die alleen thuis zit en geen lichamelijke beweging heeft dan zal je niet veel afvallen met een dieet. Het verschil tussen het consumeren en verbranden van calorieën per dag is in zo’n geval niet groot genoeg. Daarom zal het een lange tijd duren om een goed resultaat te zien.

Verklein je kans op diëten en niet afvallen

De kans op diëten en niet afvallen is groot als je het niet goed aanpakt. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn zoals hierboven beschreven, maar je moet niet opgeven. Het kost enige tijd om het perfecte dieet plan te vinden voor jezelf en je moet kijken naar fouten uit het verleden om te zien wat je kunt veranderen en verbeteren. Weet ook dat je een rolmodel kan zijn om familie en vrienden aan te sporen om gewicht te verliezen. Je kan hen dan ondersteunen met hun dieet, zodat hun succes jou zal helpen om meer vertrouwen te hebben in jouw dieet.

Lees verder

© 2012 - 2024 Nadiav, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?Hoe kun je gezond en verantwoord afvallen?Afvallen niet altijd even makkelijk. Gezond en verantwoord afvallen is nog lastiger. In de media worden veel dieeten van…
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…
Afvallen met knoflookKnoflook eten geeft je misschien wel een slechte adem, maar het heeft veel positieve eigenschappen. Afvallen met knofloo…
Voordelen van afvallenVoordelen van afvallenDe voordelen van afvallen zijn veel talrijker dan de meeste mensen denken. Wanneer zij zich de vraag stellen: 'waarom mo…

15 tips om blijvend af te vallen15 tips om blijvend af te vallenWil jij blijvend afvallen? Dat is nog niet zo gemakkelijk. Veel mensen hebben last van een jojo-effect en weten niet goe…
Gezonde toastjes, lekker en caloriearmGezonde toastjes, lekker en caloriearmJe bent op dieet, maar dat wil nog niet zeggen dat je niet kunt genieten van een wijntje met een borrelhapje. Sterker no…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Wax115, Rgbstock
Nadiav (9 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.