Afslanken met immogenics

Afslanken met immogenics Het NOVO Immogenics geeft voedingsadviezen aan de hand van een bloedanalyse. Dit bedrijf gaat er vanuit dat sommige stoffen in het lichaam kunnen leiden tot overgewicht en klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en spijsverteringsproblemen. Dit komt omdat sommige voedingsstoffen niet altijd goed verteerd worden. Door advies op maat te geven, kun je precies de juiste voedingsstoffen tot je nemen zodat je weer goed in je vel kunt komen te zitten.

Wat NOVO Immogenics doet

NOVO Immogenics is een organisatie dat aan de hand van bloedonderzoek bepaalt van welke voedingsmiddelen iemand dik wordt. Zij gaan er vanuit dat voedsel niet altijd goed wordt verteerd en dat dit kan leiden tot overgewicht. Het NOVO voedingsprogramma helpt je naast afslanken ook bij hedendaagse gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, migraine, huidproblemen en maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van het leven.

Hoe overgewicht ontstaat

Er wordt vanuit gegaan dat overgewicht wordt veroorzaakt door een ontstekingsreactie als gevolg van verkeerde voeding. Onverteerde voedseldeeltjes zouden in de bloedbaan komen en het immuunsysteem stimuleren, waardoor het hormoon insuline zijn werk niet goed kan doen. Insuline speelt een belangrijke rol binnen ons lichaam bij de vetverbranding. Het zorgt ervoor dat suiker wordt omgezet in energie. Als dit door de ontstekingsreactie ontregelt raakt, wordt de glucose uit het bloed niet gebruikt als brandstof, maar wordt dit opgeslagen als vet, met overgewicht als gevolg.

Hoe werkt het?

Het bloedonderzoek kost ongeveer EUR 500,00 en hierdoor kan er aangetoond worden van welke voedingsstoffen je dik wordt. Deze voedingsmiddelen moet je dan tussen de 6 à 8 weken weglaten uit je voeding. Daarna mag ze deze voedingsstoffen weer voorzichtig toevoegen aan je dieet. Indien wenselijk, kan er nog verdere begeleiding plaatsvinden onder begeleiding van een deskundige (een diëtist). Dit brengt extra kosten met zich mee.

Voedselallergie

Als er sprake is van een voedselallergie wordt het immuunsysteem geprikkeld. Dit heeft te maken met bepaalde eiwitverbindingen. Dit heeft niets te maken met overgewicht, maar kan leiden tot allerlei klachten. NOVO gaat er vanuit dat je geen gluten mag eten. Glutenintolerantie kan echter niet worden aangetoond via bloedonderzoek. Indien je een glutenintolerantie hebt, zul je een speciaal dieet moeten volgen. Een diëtist kan je hiermee verder helpen.

Candida Albicans

Naast het inzicht op immunologische reacties op voedingsmiddelen kan de NOVO test ook nagaan of er sprake is van Candida Albicans. Dit is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door een gist. Deze gist is bij bijna iedereen aanwezig en zal doorgaans geen klachten geven. Door een verstoring (door bijvoorbeeld antibiotica) kan de gist draden gaan vormen en dan ontstaat er een schimmelinfectie. Het kan leiden tot verschillende klachten zoals een opgezette buik, voedselintolerantie of jeuk.

Voordelen

Je kunt baat hebben bij deze methode en afkomen van klachten zoals onverklaarbare vermoeidheid, hoofdpijn en spijsverteringsklachten. Het bloed wordt op meer dan 100 voedingsstoffen onderzocht. Er volgt een begeleiding van 10 weken door een specialist. Het is een relatief eenvoudig onderzoek. Er wordt bloed afgenomen en dan volgt er een advies op maat. Het geeft inzicht op welke voedingsmiddelen je lichaam overgevoelig reageert.

Nadelen

Dat dit werkt is niet wetenschappelijk bewezen. Er is kritiek op deze methode omdat er voedingsmiddelen worden weggelaten zonder een goed alternatief. Daardoor kan dit programma leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Een bloedanalyse is een momentopname, waardoor er een verkeerd beeld kan ontstaan van de analyse.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glutenintolerantie of coeliakieMensen die last hebben van coeliakie of glutenintolerantie weten dat dit een zeer moeilijke ziekte is.. Je moet alles in…
Allergieën: voedselallergieënZon 20 op de 100 volwassenen zeggen last te hebben gehad van een voedselallergie. Als deze 20 mensen echter medisch ond…
Voedselallergie bij huisdieren (hond en kat)Voedselallergie bij huisdieren (hond en kat)Steeds vaker duiken er mensen op met voedselallergie. De een is allergisch voor noten, de ander voor schelpdieren. Maar…
VoedselallergieënVoedselallergieënEen voedselallergie is een ernstige medische aandoening die vandaag de dag heel wat mensen treft. Zo kan het kleinste sp…

Vetpercentage berekenenVetpercentage berekenenHet vetpercentage is steeds meer in opkomst. Niet het vet zelf, maar om te weten wat je vetpercentage is. Meten is weten…
Energiebehoefte man en vrouw: hoeveel calorieën per dag?Energiebehoefte man en vrouw: hoeveel calorieën per dag?De energiebehoefte verschilt voor mannen en vrouwen, maar is ook afhankelijk van een aantal factoren. Zo spelen onder an…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Studiemateriaal Voedingsdeskundige, CIVAS Opleidingen
  • www.voedingscentrum.nl
  • www.dieetwijzer.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 24-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.