Is saridon een veilig alternatief voor NSAID's?

Is saridon een veilig alternatief voor NSAID's? De consument kan kiezen tussen veel pijnstillers, zoals diclofenac en ibuprofen, ofwel de NSAID's. En natuurlijk het vertrouwde paracetamol. Sommigen vinden het overdreven om ze gevaarlijk te noemen, maar onschuldig zijn die geneesmiddelen geenszins. Saridon hoort ook in dat rijtje thuis. Dankzij de combinatie van de werkzame bestanddelen paracetamol, propyfenazon en cafeïne bent u met saridon zo van uw hoofdpijn of andere pijnklachten af, zo wordt vaak geroepen. Toch heeft saridon eveneens veel bijwerkingen. De risico’s mag u nooit veronachtzamen.

Inhoud


Wat is saridon?

Saridon is een effectieve pijnstiller. De drie werkzame bestanddelen van saridon 500 mg in tablet of poedervorm zijn propyfenazon (150 mg), paracetamol (250 mg) en cafeïne (50 mg). Propyfenazon wordt sinds 1951 als pijnstiller gebruikt. Bovendien is deze stof koortsverlagend (stabiliserend) en ontstekingsremmend. De combinatie van de drie bestanddelen blijkt zeer succesvol en is op de markt gebracht onder verschillende merknamen, waaronder Panadol en Sanalgin, in de vorm van tabletten of poeders.

Bron: Mizianitka, PixabayBron: Mizianitka, Pixabay
Cafeïne
Een van de gevaren van saridon is dat de dagelijkse maximale hoeveelheid propyfenazon (900 mg) overschreden wordt en dus het risico van een overdosis op de loer ligt. Cafeïne is zoals bekend een opwekkende stof, die in koffie zit. Verder is paracetamol een ‘veilig’ bestanddeel van saridon. Het middel kan als een alternatief voor NSAID's worden beschouwd.

Wanneer mag ik saridon gebruiken?

Saridon kan voor allerlei pijntjes en kwaaltjes worden genomen, zoals bij kiespijn, hoofdpijn, rugpijn, griep en spierpijn. Na een halfuurtje verminderen de klachten. De pijnstillende werking houdt 5-6 uur aan. De bijwerkingen zijn echter groter dan als u bijvoorbeeld paracetamol zou nemen, ook al is paracetamol min of meer de belangrijkste werkzame stof in saridon.

Advies
Het gebruik van saridon is omstreden. Bij een uitgesproken migraine raden veel artsen de combinatie propyfenazon/paracetamol/cafeïne af. Het is beter eerst advies te vragen aan uw huisarts of apotheker, zeker als u er ook andere medicijnen naast gebruikt.

Aandoeningen

Saridon wordt dikwijls voorgeschreven bij onder andere de volgende aandoeningen of klachten:
  • Griep en verkoudheid (met koorts, keelpijn, spierpijn).
  • Middenoorontsteking.
  • Bijholteontsteking.
  • Gewrichtspijn.
  • Menstruatieklachten.

Hoeveel saridon mag ik slikken?

Lees de bijsluiter van saridon wat betreft de dosering. Bij bovengenoemde klachten geldt in het algemeen de regel dat de dosis van dagelijks 900 mg propyfenazon niet overschreden mag worden. Bovendien is deze pijnstiller niet geschikt voor kinderen. Ook is het beter om saridon niet langer dan vijf dagen achter elkaar te gebruiken. Vraag na die periode altijd advies aan de huisarts aangaande uw klachten en de pijnstiller die bij uw gezondheidstoestand past. Neem maximaal 1 saridon 500 mg elke 4 uur, liever geen twee tabletten of poeders van 500 mg tegelijk, zoals vaak wordt aangeduid.

Gebruik geen saridon als u aan de volgende aandoeningen lijdt

Blijf altijd aan de veilige kant wat betreft de dosis en overschrijd nóóit de maximale dosering. Bij langdurig gebruik kunnen ernstige stoornissen in het bloedbeeld optreden. Let dus op met saridon, wat in principe voor alle pijnstillers geldt. Bij de volgende aandoeningen mag u dit middel niet gebruiken:
  • Ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. De klachten kunnen bij gebruik van saridon erger worden.
  • Bloedstollingsziekte.
  • Leverbeschadiging door bijvoorbeeld alcoholmisbruik (cirrose).
  • Verminderde nierwerking.
  • Alle mogelijke hart- en vaatziekten, zoals angina pectoris, hartfalen, te hoog cholesterolgehalte en trombose. Overleg in al deze gevallen, maar ook als u aan suikerziekte lijdt, een herseninfarct of hersenbloeding hebt gehad, eerst met uw huisarts voordat u saridon neemt.

Bron: Jarmoluk, PixabayBron: Jarmoluk, Pixabay

Bijwerkingen en gevaren van saridon

De bijwerkingen van saridon zijn talrijk. Houd u strikt aan de dosering. Let op als er bijwerkingen optreden en waarschuw eventueel de huisarts.

Bijwerkingen

De neveneffecten van saridon kunnen onder andere zijn:
  • Darmklachten, zoals diarree en winderigheid, maar ook obstipatie.
  • Maagklachten, zoals misselijkheid, buikpijn en gebrek aan eetlust. Het risico wordt wat minder als u de pijnstiller niet op de nuchtere maag inneemt. Mijd scherp gekruide gerechten als u saridon slikt. Uw huisarts schrijft u eventueel een maagbeschermer voor.
  • Duizeligheid.
  • Huiduitslag, jeuk of galbulten, wat vaak het gevolg is van overgevoeligheid voor propyfenazon.
  • Hoofdpijn, oorsuizen.
  • Hartkloppingen en slapeloosheid als gevolg van de cafeïne in saridon.
  • Maag- of darmzweer, eventueel gevolgd door een bloeding. Waarschuw bij donkere (teer)ontlasting of een zeurende pijn in de buik of maag meteen uw huisarts.
  • Oedeem (dikke enkels, benauwdheid door longoedeem).
  • Vermoeidheid, onrust, geheugenverlies, angst, depressiviteit.
  • Leverbeschadigingen door bijvoorbeeld langdurig gebruik van saridon.
  • Bloedbeeldafwijkingen

Wisselwerking met andere medicijnen

Er kunnen ernstige bijwerkingen optreden bij het gebruik van saridon in combinatie met NSAID’s, zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen. Let ook op als u antistolling gebruikt. Hetzelfde geldt voor plasmiddelen (diuretica), bètablokkers, zoals metoprolol, en antidepressiva. Er kan niet genoeg op gewezen worden dat u ook bij het gebruik van saridon de bijsluiter goed moet doorlezen en bij twijfel eerst om advies vraagt. Zelfzorgmedicijnen zijn ‘handig’, omdat ze makkelijk zonder recept verkrijgbaar zijn, maar kunnen ook gevaarlijk zijn bij onoordeelkundig gebruik.

Bron: Jarmoluk, PixabayBron: Jarmoluk, Pixabay

Zwangerschap en saridon

Vraag bij zwangerschap eerst advies aan uw huisarts over het gebruik van saridon. Neem deze pijnstiller in elk geval nooit in de laatste maanden van de zwangerschap. Het risico op een miskraam of aangeboren afwijkingen is groot bij een hoge dosering of langdurig gebruik van saridon. Slik geen saridon als u borstvoeding geeft, de werkzame stoffen in saridon gaan immers over in de moedermelk. Ook heeft propyfenazon een negatieve invloed op de vruchtbaarheid.

Kinderen
Geef saridon nooit aan kinderen, ook niet als ze een ‘onschuldig griepje’ of een ‘gewone keelpijn’ hebben. Voorkom dat in een onbewaakt moment dit soort pijnstillers aan kinderen wordt toegediend, bijvoorbeeld als thuis de paracetamol op is en u geen tijd hebt om naar de winkel te gaan.

Voor het beste advies...

Wees u er altijd van bewust dat ook saridon een medicijn is. Ga er niet mee om zoals met de ‘onschuldige’ paracetamol. Ook aan saridon kleven immers veel nadelen en er zijn veel schadelijke bijwerkingen bekend. Bestaat er dan wel een veilige pijnstiller? Nee, maar bij oordeelkundige gebruik kunnen de risico’s binnen de perken worden gehouden. Als u ook andere medicijnen gebruikt is het van zeer groot belang dat u eerst advies vraagt aan iemand die er verstand van heeft... niemand minder dan uw huisarts!

Lees verder

© 2013 - 2024 Orion, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paracetamol tijdens de zwangerschapParacetamol tijdens de zwangerschapParacetamol is wereldwijd de meest gebruikte pijnstiller. Veel zwangere vrouwen vragen zich af of zij paracetamol mogen…
Bijsluiter bij medicijnenBijsluiter bij medicijnenBijsluiter bij medicijngebruik: bij iedere verpakking hoort een bijsluiter te zitten. Op de bijsluiter staan belangrijke…
Codeïne: bijwerkingen, dosering en codeïne met paracetamolCodeïne: bijwerkingen, dosering en codeïne met paracetamolWat is codeïne en wanneer wordt codeïne (met paracetamol) voorgeschreven? Codeïne wordt voorgeschreven bij (droge) hoest…
Bijwerkingen RitalinBijwerkingen RitalinHet medicijn Ritalin wordt regelmatig voorgeschreven bij gedragsstoornissen, zoals ADHD. Ritalin heeft een aantal bijwer…

Tijgermug in Nederland, wat te doen?Tijgermug in Nederland, wat te doen?De tijgermug komt normaal alleen in Azië voor maar wordt in de zomer ook soms in Nederland aangetroffen. Niet zo fijn, w…
Beten van zeedieren: haai, baars, murene en barracudaBeten van zeedieren: haai, baars, murene en barracudaVeel mensen genieten in hun vakantie van zon, strand en zee. De zee spreekt veel mensen aan, als een hele andere wereld.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kazejin, Pixabay
  • http://www.consumed.nl/medicijnen/5657/Saridon®_zelfzorg
  • Geneesmiddelen in Nederland, 'Gids voor zorgverlener en gebruiker,' Arnold Vulto, Van Gennep, Amsterdam
  • http://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h28936.pdf
  • Afbeelding bron 1: Mizianitka, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Jarmoluk, Pixabay
Orion (616 artikelen)
Laatste update: 27-11-2021
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.