Anti-snurk-elastiek bij obstructieve apneu om goed te slapen
Mensen met overgewicht, patiënten met hart- en vaatziekten, diegene die een beroerte hebben gehad en stevige rokers, drinkers hebben vaak last van heftig snurken. Het zorgt ervoor dat men onuitgerust wakker wordt en een slechte start van de dag heeft. Het heeft daarnaast invloed op het geheugen en hoe goed men kan concentreren. Hoe kan het anti-snurk-elastiek helpen, zodat beide partners van een goede nachtrust kunnen genieten en fit weer wakker worden?
Anti-snurk-elastiek
Dagelijks heftig snurken
Circa vijf procent van de mannen en drie tot vijf procent van de vrouwen (lit.1) heeft last van overmatig snurken. Dit kan door uiteenlopende redenen worden veroorzaakt. Denk aan roken, overgewicht en zwaarlijvigheid, alcoholmisbruik of genetische aanleg. Het zorgt ervoor dat de persoon niet goed uitrust, waarnaast de partner er veel overlast van kan hebben. De relatie komt onder druk te staan en men slaapt mogelijk in aparte kamers. Het is dan van belang om er iets aan te doen. Hoe kan het anti-snurk-elastiek uitkomst bieden en wanneer kan men beter de anti-snurk-beugel gebruiken?
Waarom het elastiek als band gebruiken?
Snurkt men heftig en slaapt men alleen, dan heeft de omgeving er geen last van. Het enige is dat men onvast slaapt en mogelijk altijd moe opstaat. Indien men een partner heeft, dan wordt diegene door het heftige snurken en woelen uit de slaap gehouden. Oftewel beide personen hebben overmatig veel last van de geluiden door toedoen van apneu. Gebruik men echter het anti-snurk-elastiek, dan blijft de mond dicht en blijven heftige geluiden uit. Zo kan men wel goed van de nachtrust profiteren en uitgerust wakker worden.
Oorzaken obstructieve apneu
Obstructieve slaapapneu dat in heftig snurken resulteert, kan door meerdere redenen worden veroorzaakt. Het kan komen door veel inname van eenzijdige stoffen, het gewicht of omdat men er aanleg voor heeft. Het gaat voornamelijk om de volgende redenen.
Roken en alcohol
Zowel roken als alcoholinname hebben invloed op de keel. Bij stevige rokers en drinkers wordt het keelslijmvlies en de stembanden aangetast. Daarnaast heeft het een uitdrogend effect voor de keel. De combinatie leidt tot ademhalingsproblemen en geregeld veel geluidsoverlast tijdens de slaap. Het is van belang om te stoppen met roken en de alcoholinname te beperken tot een glas per dag.
Overgewicht en diabetes
Des te meer gewicht een persoon heeft, des te meer komen de longen, ademhalingsspieren en de keel onder druk te staan. Reeds bij een overgewicht van tien kilo kan men dagelijks heftig snurken. Het teveel aan gewicht resulteert eveneens in
diabetes type 2, waarbij insuline-aanmaak ontregeld is en men als het ware versuikerd. Door af te vallen en meer te bewegen kan men weer een gezond lichaam krijgen, waarbij de overlast ‘s nachts snel minder wordt.
Bepaalde afwijkingen
Door de groei van het lichaam, kunnen zeker delen een ongewone positie aannemen en kan genetisch bepaald zijn. Een belangrijke veroorzaker van slaapapneu is een schuinstaand neusschotje, waardoor de ademhaling continu is verstoord. Ook het terugglijden van de tong is een belangrijke veroorzaker, waardoor de luchtpijp wordt geblokkeerd. Het leidt tot het continu wakker worden, doordat de luchttoevoer is onderbroken of door het heftige snurken.
Waar kan heftig snurken toe leiden?
Slecht slapen door toedoen van snurken en apneu kan tot uiteenlopende aandoeningen leiden. Naast heftige nachtelijke geluiden gaat het gepaard met moe wakker worden, veel nachtzweten, woelig slapen (soms schoppende, slaande bewegingen), geregeld wakker schrikken, slechte concentratie, afwezigheid, droge mond en een pijnlijke keel. Daarnaast is het gerelateerd aan hart- en vaatziekten (veertig procent heeft
apneu) en mensen met een beroerte (zestig procent heeft apneu) (lit.2).
Hoe anti-snurk-elastiek gebruiken?
Het anti-snurk-elastiek is handig in gebruik en het snurken effectief te verhelpen. Het zorgt ervoor dat de partner minder tot geen overlast heeft tijdens de nacht, zodat beide partners goed kunnen slapen. Men trekt het om de kin en over de bovenkant van het achterhoofd. De kin wordt dus door het elastiek aangetrokken, waardoor de mond dicht blijft zitten. Het is de meest directe manier om het heftige snurken te vermijden. Voor de oren zit er een uitsparing in het elastiek, zodat deze niet worden dichtgedrukt (lit.3).
Anti-snurk-beugel als alternatief
Om het anti-snurk-elastiek te gebruiken, moeten de ademhalingswegen goed vrij zijn. Oftewel men moet goed door de neus kunnen ademen. In sommige gevallen is dan het gebruik van een anti-snurk-beugel handiger. Men kan dan eveneens door de mond ademen, zonder dat men snurkt. Heeft men last van een terugglijdende tong, dan is de anti-snurk-beugel een beter alternatief. Het houdt de tong goed onder controle, zodat men goed ademt en geluiden uitblijven.
Gebruik ook het anti-snurk-elastiek of -beugel, zodat beide partners goed uitgeslapen wakker worden.
Lees verder