Hooikoorts: middelen zonder recept om klachten te verlichten

Hooikoorts: middelen zonder recept om klachten te verlichten Stuifmeel (ook pollen genoemd) is een belangrijk natuurverschijnsel dat zorgt voor de groei van veel bloemen en planten. Het wordt gemaakt door de helmknoppen van een mannelijke plant. Doordat stuifmeel op de stamper van een zelfde soort (vrouwelijke) plant terecht komt wordt die bevrucht en kan zich daarna ontwikkelen. Stuifmeel wordt verspreid door de wind of door rondvliegende insecten. Maar het verspreiden door de wind is nu juist oorzaak van het probleem dat veel mensen met stuifmeel hebben. Zij zijn allergisch voor stuifmeel en krijgen hooikoorts. Maar gelukkig bestaan er middelen om de klachten te verlichten.

Stuifmeel veroorzaker van hooikoorts

Stuifmeel van bomen en bloeiende grassen komt vooral veel voor in het voorjaar bij een lage luchtvochtigheid en bij warm en zonnig weer. Sommige stuifmeelsoorten kunnen wel honderden kilometers afleggen zoals het stuifmeel van berken, dennen, sparren en andere coniferen. Door de veelvuldige verspreiding door de lucht komen ook mensen met stuifmeel of pollen in aanraking en kan dit leiden tot hooikoorts. Voor hooikoorts bestaan geen medicijnen waardoor de kwaal geneest maar er zijn wel middelen om de klachten te verlichten. Veel van die middelen zijn zonder doktersrecept verkrijgbaar bij een drogist of apotheek.

Soorten middelen om klachten te verlichten

De symptomen van hooikoorts zijn vooral jeuk, loopneus, niesbuien en rode ogen. Bij de behandeling van hooikoorts worden soms meerdere middelen gebruikt bijvoorbeeld om zowel een verstopte neus te behandelen als jeuk in de ogen. Behandelen tegen hooikoorts kan met vier soorten middelen namelijk antihistaminica, corticosteroïden, cromonen en immunotherapie.

Antihistaminica

Histamine komt vrij bij een allergische reactie zoals hooikoorts. Door de histamine te blokkeren kan een allergische reactie worden tegengegaan. Antihistaminica zijn daar aangewezen middelen voor. Ze kunnen overigens gebruikt worden bij diverse vormen van allergie zoals benauwdheid, huiduitslag, kriebelhoest en loopneus. Antihistaminica zijn verkrijgbaar in de vorm van drankjes, oogdruppels en tabletten.

Cromonen

Door cromonen worden de ontstekingscellen in het slijmvlies verstevigd met gevolg dat er minder histamine vrijkomt. Cromonen zijn meestal verkrijgbaar in de vorm van neusspray.

Corticosteroïden

Werkzame stoffen in corticosteroïden zijn ontstekingsremmend. Tevens voorkomen ze zwelling van het neusslijmvlies en verminderen overgevoeligheidsverschijnselen. Verkrijgbaar als neusspray en longpufjes.

Immunotherapie

Een immunotherapie is erop gebaseerd dat een patiënt ongevoelig wordt gemaakt voor hooikoorts. Er worden gedurende een bepaalde periode kleine hoeveelheden allergenen toegediend. Die periode kan drie tot vijf jaar duren waardoor het lichaam langzaam aan het allergeen kan wennen. De behandeling gebeurt in de vorm van injecties en tabletten.

Tips

Tips om hooikoorts te voorkomen of te verminderen zijn:
 • Jeukende ogen: Een van de veel voorkomende hooikoortsklachten zijn jeukende ogen. Door in de ogen te wrijven wordt die klacht nog erger zeker als er stuifmeel aan de handen zit. Beter is een nat doekje op de ogen te leggen of oogdruppels te gebruiken.
 • Naar buiten: Ga naar buiten op gunstige momenten. Terwijl een ander liever binnen blijft tijdens een regenbui is dat een prima moment voor iemand die last heeft van hooikoorts. Tijdens een regenbui wordt de lucht schoongespoeld en verdwijnt stuifmeel dat zich gevormd heeft bij zonnig en droog weer.
 • Slaapkamer: Beddengoed regelmatig wassen. Douchen voor het slapengaan ingeval zich stuifmeel op het lichaam heeft afgezet. Houd de slaapkamer zoveel mogelijk pollenvrij door: haren wassen en/of borstelen voor het slapengaan, kleren in de was als die in aanraking zijn geweest met pollen, raam om te ontluchten open op gunstige momenten (meteen na een regenbui) en regelmatig stofzuigen.
 • Vaseline: Vaseline rond de ogen kan bescherming bieden tegen prikkeling van stuifmeel.
 • Zonnebril: Een zonnebril die goed om de ogen heen sluit kan bescherming bieden tegen pollen.

Prikkelende stoffen

Hooikoorts ontstaat weliswaar door stuifmeel maar de klachten kunnen verergeren door bepaalde andere prikkelende stoffen zoals:
 • Ammoniak
 • Chloor
 • Geurende bloemen
 • Geurende planten
 • Haarlak
 • Huisstof
 • Parfum
 • Tabaksrook
 • Uitlaatgassen
 • Verf

Middelen zonder recept

Er zijn veel middelen vrij verkrijgbaar bij een drogist of apotheek waardoor de keuze lastig is. Maar drogisten en apothekers zijn de juiste vakmensen om een advies te geven. Zij kennen de werkzame bestanddelen van alle medicijnen. Een greep uit de vele middelen tegen hooikoorts die zonder recept van een arts verkrijgbaar zijn en de daarin verwerkte ingrediënten:

Tabletten

 • Davantis Health SnizTop Kauwtabletten 30TB: sorbitol, kwarteleipoeder en zink
 • Jacob Hooy Hooyfree Korrels 80ST: saccharose, ajuin, ogentroost en pollen
 • Arkocaps Weegbree Capsules 45CP: weegbree bladpoeder en hydroxypropylmethylcellulose
 • Allerfre Tabletten 10mg 21TB: loratadine

Neusspray

 • Prevalin Direct Neusspray 20ML: bentonite, xanthan gum, glycerol stearate, potassium phosphate, dipotassium phosphate, glycerin, sesamum indicum, seed oil, aqua, aroma
 • Weleda Rhinodoron Neusspray 20ML: natriumchloride, kaliumchloride, Aloë vera-gel en water
 • Heel Luffeel H Neusspray 20ML: luffa operculata, galphimia glauca, histaminum en sulphur

Oogdruppels

 • Prevalin Oogdruppels 10ML: dinatriumcromoglicaat
 • A.Vogel Pollinosan Hooikoorts Oogdruppels 10ML: hyaluronic acid, chamomilla recutita extract, sodium, hydrochloric acid, alcohol en aqua
 • Weleda Ogentroost Oogdruppels Ampullen 10ST: aqua purificata, sodium, euphrasia officinalis

Lees verder

© 2018 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hooikoorts: hoe verlicht je de klachten op de juiste manier?Hooikoorts: hoe verlicht je de klachten op de juiste manier?Hooikoorts is een aandoening waar veel Nederlanders last van hebben. De symptomen van hooikoorts zijn verschillend, enke…
Hooikoorts Bestrijding: Tips tegen hooikoortsHooikoorts Bestrijding: Tips tegen hooikoortsHooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel (pollen) van grassen, struiken o…
Hooikoorts; van oorzaak tot behandelingHooikoorts; van oorzaak tot behandelingDe lente komt er weer aan. Voor velen zal dit weer fijn zijn, eindelijk wat warmer en beter weer, maar voor heel wat Ned…
Hooikoorts: HooikoortskalenderHooikoortspatiënten hebben het meestal al gemerkt: in de ene maand heb je meer last van hooikoorts dan in de andere. Dat…

Medicijnen op doktersrecept en taak van apothekerMedicijnen op doktersrecept en taak van apothekerEen groot aantal medicijnen is zonder doktersrecept verkrijgbaar. Die geneesmiddelen lenen zich prima voor zelfmedicatie…
Verkoudheid: middelen om de klachten te verminderenVerkoudheid: middelen om de klachten te verminderenHet is moeilijk om verkoudheid van griep te onderscheiden omdat de symptomen nagenoeg gelijk zijn. Bij griep zijn de kla…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tintenfieber, Pixabay
 • https://www.jacqsmolders.nl/
 • http://www.hooikoorts.com/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hooikoorts
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Antihistaminicum
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Desensibilisatie
 • http://www.allergieoplossingen.nl/hooikoorts-medicijnen-antihistaminicum/
 • https://www.deonlinedrogist.nl/
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.