Bedplassen, hoe worden kinderen ’s nachts droog?

Bedplassen, hoe worden kinderen ’s nachts droog? Bedplassen is gewoon gedurende de leeftijd dat kinderen zindelijk leren te worden. De meeste kinderen worden (overdag) zindelijk tussen hun tweede en vijfde jaar. Een groot deel van de kinderen is tussen het derde en zesde levensjaar zowel overdag en 's nachts droog. Dat geldt niet voor alle kinderen. Erfelijke aanleg en omgevingsfactoren of (soms ook) aangeboren afwijkingen, kunnen de oorzaak zijn van langdurig bedplassen. Bedplassen is normaal bij jonge kinderen tot vijf jaar. U begint het 'droog' worden te trainen als een kind nog erg klein is, in de peuterleeftijd. Als kinderen al langere tijd achter elkaar ’s nachts een droge luier hebben gehad, kunt u de luier weglaten zonder er te veel nadruk op te leggen. Het is niet vreemd als een kind ineens weer een nacht in bed plast. Een ander slaapritme, spanningen, of niet helemaal fit zijn, kunnen al een of meerdere nachtjes bedplassen veroorzaken. Zodra de reden om te bedplassen weg is, neemt het kind het oude ritme van ’s nachts droog blijven vanzelf weer op. Word niet boos als een kind in bed heeft geplast, daardoor kan het juist een terugkerend probleem worden.

Bedplassen, een probleem?

Kinderen die bedplassen vinden bedplassen zelf verschrikkelijk vervelend. Als het oudere kinderen betreft is er vaak ook veel schaamte, maar ook angst om te bedplassen. Logeren en schoolkamp en dergelijke worden mogelijk vermeden, waardoor het bedplassen ook sociale gevolgen heeft. Kinderen willen er zelf ook het liefste vanaf komen. Dat is helaas niet altijd even gemakkelijk gezegd als gedaan. Voor de omgeving is het bedplassen ook vervelend. Natte lakens, doorweekte matrassen, meer wasgoed, ’s nachts uit de slaap gehaald worden omdat het toch weer fout gegaan is… Toch is het belangrijk dat u van bedplassen geen groter probleem maakt dan het is, dan gaat het ‘t snelste over. Voer geen druk uit op het kind en verwijt hem of haar het bedplassen niet. Bedplassen wordt niet expres gedaan. Bedplassen kan variëren van een paar nachten achter elkaar, een paar weken tot een paar maanden of jaren. Het komt voor dat grote kinderen nog in bed plassen, of zelfs jong volwassenen, maar naarmate mensen ouder worden, wordt de kans steeds groter dat het bedplassen voorbij gaat. Er is sprake van bedplassen als een kind ouder dan 5 jaar minimaal tweemaal per maand in bed plast.

Oorzaken van bedplassen

Aan het bedplassen kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Medische oorzaken moeten eerst uitgesloten of vastgesteld worden, voordat u er vanuit gaat dat het door middel van training uiteindelijk moet overgaan. Als een van de ouders vroeger een bedplasser was, is er een grotere kans dat kinderen ook bedplassers zijn. Als beide ouders bedplassers zijn geweest, is de kans dat de kinderen gaan bedplassen nog een stuk groter. Aanleg speelt dus vaak een rol. Voor alle ouders en kinderen geldt: wanhoop niet, en maak er geen probleem van, dan gaat het een keer over.

Als bedplassen een medische oorzaak heeft

Als bedplassen niet over gaat is het belangrijk dat er eerst door een arts wordt bekeken of er sprake is van een blaasontsteking, blaassteen(tje) of wellicht een andere medische aandoening. In veel gevallen is dit niet het geval en dan is er sprake van bedplassen zonder medische oorzaak. Bedplassen zonder aandoening is in principe mentaal te noemen. Er is bijvoorbeeld zo veel angst om weer in bed te plassen dat het juist gebeurt. Als u slaapt heeft u in principe minder controle over de blaas en dan is het ongelukje snel gebeurd. De blaas moet getraind worden om de urine op te houden. Voor bedplassen is er één gouden regel die voor alle ouders geldt: ‘Als u er geen probleem van maakt, dan wordt het geen probleem.’ Andersom geldt dat als u er wel een probleem van maakt, dan wordt het waarschijnlijk ook een probleem.’ Het is niet altijd gemakkelijk om er geen probleem van te maken, maar toch is het belangrijk dat u zich niet fixeert op het bedplassen en er geen discussiepunt van maakt. Hou in gedachten dat een kind bed plast als het slaapt. Een kind plast dus nooit expres in bed.

Medische oorzaken van bedplassen of signalen daarvan

  • Blaasontsteking of irritatie van de blaas of geslachtsdelen.
  • Obstipatie kan bedplassen veroorzaken.
  • De urineproductie kan ‘s nachts te hoog zijn.
  • De blaas kan te klein zijn.
  • Andere aandoeningen, zoals te nauwe voorhuid bij een jongetje, afwijkende stand van de urinebuis, et cetera.
  • Pijn bij plassen.
  • Pijnklachten in de buik.
  • Heeft ooit blaasontsteking (urineweginfectie) gehad.
  • Heeft ooit bloed bij de urine gehad.
  • Heeft altijd veel dorst.

Bij bovenstaande verschijnselen kan het bedplassen een medische oorzaak hebben.

Niet medische oorzaken van bedplassen

  • Angst om in bed te plassen.
  • Angst om te falen, angst voor straf of om de ouders teleur te stellen, enzovoorts.
  • Positieve spanning, bijvoorbeeld voor een verjaardag of iets anders.
  • Negatieve spanning, bijvoorbeeld angst voor straf of spanning om te gaan logeren.
  • Er kan aangeleerd zijn om vaak te plassen, dus de blaas is dan niet voldoende getraind om veel urine op te houden.

Niet doen bij bedplassen

  • Straffen.
  • Er vaak over praten.
  • Er grapjes over maken.
  • Het kind vragen om ermee op te houden (het kind wil er zelf ook graag vanaf en doet het niet expres).
  • Boos worden.
  • Klagen dat het voor u zo zwaar is.
  • Het kind beledigen door het een baby of een pissebed te noemen of zoiets dergelijks.
  • Verbieden om regelmatig te drinken.
  • Het kind ‘s nachts uitgebreid in bad stoppen. (Bedplassen moet niet beloond worden met leuke dingen zoals een lekker warm bad.) Als het kind oud genoeg is, laat het zich dan zelf wassen en zelf het bed verschonen.
  • Neem het kind niet bij u in bed omdat het bed van het kind nou eenmaal nat is, want ook dat kan als een beloning voor het bedplassen worden uitgelegd en belonen houdt het bedplassen in stand. Zorg dus dat bedplassen niet verbonden kan worden aan iets gezelligs zoals bij mamma mogen slapen, een lekker warm badje, enzovoorts.
  • Doe een kind, ouder dan 6 jaar, ’s nachts geen luiers meer om.
  • Vertel niet aan anderen, vriendjes en vriendinnetjes van het bedplassen in de hoop dat het dan wel over zal gaan uit schaamte. Schaamte of vernederingen geven stress en daarom wordt ook het bedplassen, juist erger.

Aangeraden bij bedplassen

  • Voor het slapen gaan even laten plassen.
  • Om 12 uur ’s nachts wekken om eenmaal te plassen (niet vaker dan eenmaal per nacht wekken).
  • Er geen probleem van maken.
  • Zorg dat het bed snel en gemakkelijk verschoond kan worden als het fout is gegaan.
  • U kunt halve lakens gebruiken om verschonen te versnellen en het wasgoed te verminderen.
  • Als het kind oud genoeg is, laat het u dan helpen om het bed te verschonen zodat het zelf ondervindt dat het toch wel een stuk handiger is om op tijd wakker te leren worden. Ga er praktisch mee om en niet bestraffend. Als het kind oud genoeg is om het bed zelf te verschonen, leer het dan om het bed zelf te verschonen en verwacht ook dat de natte lakens netjes in de wasmand gegooid worden. Dit is om de motivatie om het bedplassen af te leren, te vergroten. Het is nou eenmaal niet leuk om ’s nachts een bed te moeten verschonen. Het kind moet (zodra dat kan) ook leren om zelf verantwoordelijkheid te dragen voor het bedplassen, dus zelf het bed verschonen en dergelijke, hoort daarbij.
  • Noem het bedplassen ‘een ongelukje’ en maak er verder geen drama van.
  • Hou in gedachten dat bedplassen in de slaap gebeurt en dat bedplassen dus geen vrije keuze van het kind is. Het kind kan wel getraind worden om wakker te worden, maar dat kost tijd. Vaak spelen erfelijke factoren een rol. Geef het de tijd.
  • Laat het kind voordat het gaat slapen nog even plassen, waarbij de blaas geheel wordt leeg geplast. Spreek af dat u hem/haar over een paar uurtjes wakker zal maken om nog even een plas te doen. Een paar uur later kunt u hem/haar nog even wakker maken om nog even te gaan plassen. Als het bed dan al nat is, kunt u de volgende avond/nacht een kwartier eerder opnemen. Is het dan weer al nat, vervroeg het de volgende avond/nacht dan nogmaals een kwartiertje. Hou uiteindelijk het tijdstip aan waarop het kind droog blijkt. Loop mee naar de wc, en breng het na het plassen weer terug naar bed. NIet vaker dan eenmaal per avond/nacht opnemen om te plassen.

Plaswekker, Minrin, en training om bedplassen te voorkomen

  • Plaswekker.
  • Medicatie (Bijvoorbeeld Minrin).
  • Blaastraining.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behandeling van bedplassen bij kinderenBedplassen is een normale fase bij het zindelijk worden. Maar wat als een kind op latere leeftijd nog in bed plast? We s…
Bedplassen bij volwassenenBedplassen bij volwassenenWie denkt dat alleen kinderen in hun bed plassen heeft het mis... Deze kwaal komt ook bij volwassenen voor maar heeft da…
Bedplassen bij kinderenBedplassen bij kinderenBedplassen komt bij kinderen vaak voor. Lees hier op welke leeftijd het over gaat en wat je er tegen kunt doen.
Bedplassen: oorzaken, gevolgen, behandelingBedplassen komt bij kinderen van 5 à 6 jaar nog redelijk vaak voor. Je spreekt van bedplassen als je kind enkele keren p…

Goed slapen in de warmteGoed slapen in de warmteAls de zomer aanbreekt brengt dat voor veel mensen vreugde. Het weer wordt door velen als aangenaam gezien. Maar 's nach…
Veroudering voorkomen - TelomerenOnderzoek heeft aangetoond dat het korter worden van de telomeren de voornaamste oorzaak is van veroudering. Een telomee…
Bronnen en referenties
  • https://www.thuisarts.nl/bedplassen/ik-wil-opnemen-toepassen
Reacties

Brigitte, 23-04-2014
Mijn zoon is bijna tien en plast nog elke nacht in bed. Ik vind het niet erg maar hij heeft er zelf heel veel last van. Vaak huilt hij er om en hij durft niet bij vriendjes te logeren. Verder doet hij zijn hele leven al vaak kleine plasjes, ook overdag dus. En de laatste jaren heeft hij vaak buikpijn. Hij is dik op zijn heupen, billen en bovenbenen terwijl hij weinig eet, lust ook weinig en veel beweegt. Verder gaat het goed met hem, geen stress of andere problemen.
We hebben al heel veel geprobeerd: plaswekker, 's nachts opnemen, twee verschillende plastherapieen, blaastraining, yoga, pfff… en heel veel meer nog. Ook zijn we bij een kinderarts geweest een jaar of drie geleden, die zei dat een blaastraining en de tijd het wel zouden doen overgaan. Ik ben een beetje bang dat er iets heel anders aan de hand is, een nieraandoening ofzoiets. Ik ben helemaal geen hypochonder maar snap niet waarom het niet verandert na zoveel geprobeerd te hebben. Niemand in de familie heeft ooit structureel in bed geplast. En ook de andere oorzaken kan ik uitsluiten. We laten het ook langere periodes gewoon rusten om hem geen spanning te geven, meestal eigenlijk, maar ook dat helpt niet. Wat moet ik doen, wat is nu de beste route? Reactie infoteur, 23-04-2014
Het is duidelijk dat uw zoontje (nog) geen controle heeft over het bedplassen, hou dat steeds in gedachten. Hem vragen of hij het op kan lossen, of bespreken wat hij er zelf van vindt, zou bijvoorbeeld vrij zinloos zijn omdat dat hem het gevoel zou gevend at hij faalt.

Ook wij kunnen niet bepalen wat we wel en niet doen in onze slaap, zoals bijvoorbeeld dromen wat we zouden willen doen, dat lukt ons (dit ter voorbeeld) niet. Bedplassen kan hardnekkig zijn, juist omdat er angst is om het weer te doen.

Maar uw zorg of het lichamelijk kan zijn, natuurlijk kan dat zeker ook het geval zijn. Lichamelijk oorzaken kunnen gevonden worden in een afwijking aan de blaas, stoffen die de urineproductie via de nieren beïnvloeden waarbij 's nachts minder urine behoort te worden aangemaakt terwijl als je tekort hebt aan die stoffen dit dus niet goed werkt. Het komt ook voor dat mensen zo vast slapen dat ze niet wakker worden als ze plassen moeten. Dit zie je bij mensen die dit probleem eigenlijk niet hebben ook weel eens wanneer mensen teveel alcohol ophebben, kan het voorkomend at men niet doorheeft dat de blaas vol is en dan kan ook een dronkaard gewoon in bed of broek plassen. Het bewustzijn krijgt dan gewoon geen signaal door dat de blaas vol is, zeg maar, Ook en overactieve blaas kan een rol spelen.

Ik raad u aan om met uw zoontje naar de uroloog te gaan om eens te kijken of alles in orde is met nieren en blaas. Misschien laat u nog eens horen hoe het verder is gegaan.

Jeanique, 01-08-2013
Ik ben Jeanique, ik ben 11 jaar, ik las dit door en zag dat ik boven de 6 jaar geen luiers om moet maar ik heb luiers (om). Ik slaap nu wel met ondergoed maar het is wel irritant, sommige vriendinnen hebben het over slaapfeestjes en dan begin ik me te schamen, ook straks met groep 8 met kamp! Dan ga ik zeker niet mee, kunnen jullie mij misschien vertellen waar je precies dat medicijn koopt, kun je die kopen bij de apotheek? Reactie infoteur, 03-08-2013
Dit medicijn kan je alleen via de huisarts krijgen. Het zit in een neusspray en is dus gemakkelijk te gebruiken.

Het is inderdaad beter om geen luiers meer te dragen gezien je leeftijd. Maar ook dat kan het beste eens met je dokter besproken worden. Een zeiltje onder je lakens is ook handig, voor als er een ongelukje gebeurd. Halve lakens! schelen een hoop was. En heb je al eens een plaswekker gehad?

Roos, 17-04-2013
Hallo.
ik ben een meisje van 11 jaar ik plas 's avonds nog steeds in bed. ik heb ook al een plas wekker maar die werkt niet zo goed want daar slaap ik altijd doorheen, en als ik er dan wakker van ben geworden trek ik hem zomaar uit het stopcontact. ik word er gek van ik schaam me heel erg. ik durf daarom ook niet te logeren bij vriendinnen dat vind ik erg vervelend. mijn bed is zowat 5 keer per week nat ik moet hem 's avonds dan verschonen maar daar word ik heel erg chagrijnig van want dan blijf ik weer zo lang wakker. heel erg vervelend! ik wou gewoon dat er een drankje bestond die het zou kunnen stoppen! Reactie infoteur, 18-04-2013
Hoi, heel vervelend dat je hier last van hebt maar er is wel een medicijn wat er goed tegen helpt. Het heet Minrin. Hier kan je er meer over lezen: http://www.bedplassen.org/docs/?nav=21

Overleg eens met je ouders en ook met je huisarts of je daarvoor in aanmerking zou kunnen komen. Succes! Misschien laat je nog eens weten hoe het verder is gegaan.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 05-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.