Gezonde melk, Biologisch melk
Dat biologische voeding gezonder is dan gewone voeding is vooralsnog niet wetenschappelijk bewezen. Een uitzondering geldt voor biologische melk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat biologische melk een gezondere vetzuursamenstelling heeft. Daarbij blijken biologische koeien gezonder te zijn dan koeien die het hele jaar in de stal staan.
Biologische melk
Biologische melk komt van biologische koeien. Biologische melk moet aan een aantal voorwaarden voldoen:
- De koeien moeten minimaal 120 dagen per jaar in de wei lopen.
- Het voer, waaronder ook het gras in de weilanden, mag niet met bestrijdingsmiddelen of kunstmest behandeld worden.
- Het voer mag bij voorkeur niet afkomstig zijn van genetisch gemodificeerde gewassen.
- Antibiotica wordt zo min mogelijk gegeven. Preventief antibiotica geven is niet toegestaan.
- Koeien hebben een ligboxstal of een potstal waarbij de ligruimte gescheiden is van het looppad. De mest wordt bedekt met stro en tweemaal per jaar uitgestrooid over de weilanden.
- Onthoorning wordt nauwelijks gedaan.
Keurmerken
Biologische producten zijn te herkennen aan de keurmerken. Er zijn verschillende keurmerken die op de verpakking van biologische melk kan staan. Onderstaande keurmerken mogen alleen gebruikt worden met toestemming van skal, die in opdracht van het Ministerie van EZ toezicht houden op de hele biologische keten.
Europees logo
Het logo dat altijd op de verpakking van in Europa geproduceerde biologische producten moet staan is het Europese groene logo, waarin met witte sterretjes een blaadje wordt weergegeven.
EKO keurmerk
Daarnaast bestaan er landelijke keurmerken. Nederland heeft zijn eigen EKO keurmerk. Dit keurmerk kan een aanvulling zijn op het verplichte Europese keurmerk. Biologische melk met een EKO keurmerk garandeert dat de koeien geen genetisch gemodificeerd voedsel hebben gekregen.
Demeter keurmerk
Tenslotte bestaat er het Demeter keurmerk. Demeter is het keurmerk van de Vereniging voor Biologisch dynamische Landbouw. Een essentiële eis voor het Demeter keurmerk is dat er een evenwicht is in de bedrijfsprocessen. Voor de melkveehouderij betekent dit dat de koeien zoveel mogelijk van het eigen land eten, en dat de mest van de koeien dan weer gebruikt kan worden voor de vruchtbaarheid van de grond. In de Biologisch dynamische landbouw kan men hierdoor maar een beperkt aantal koeien hebben per hectare grond. De norm is dan ook twee koeien per hectare.
De voordelen van Biologische melk
Omdat biologische koeien vaak over open stallen beschikken, kunnen deze koeien zelf bepalen hoeveel ze in de wei willen lopen, grazen of spelen. Biologische koeien eten dan ook vaak meer gras en minder bijvoer dan niet biologische koeien. Dit verschil in voeding heeft gevolgen voor de vetzuursamenstelling van de melk. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat melk van biologische koeien meer omega 3 vetzuren bevat dan melk van koeien die het hele jaar in de stal staan. Omega 3 vetzuren zijn essentiële vetzuren voor de mens en helpen het cholesterolgehalte te verlagen. Omdat biologische koeien meer gras en minder omega 6 bevattende mais eten, is het omega 6 vetzuurgehalte in biologische melk lager. Omega 6 is niet perse een slecht vetzuur, maar de meeste mensen krijgen dit te veel binnen, terwijl er een tekort ontstaat aan omega 3 vetzuren. Dit wil zeggen dat de balans omega 3 en omega 6 vetzuren in biologische melk beter is dan in gewone melk van koeien die de hele dag in de stal staan.
Biologisch dynamische landbouw
Melk uit de biologisch dynamische landbouw met het keurmerk Demeter gaat nog een stapje verder. Biologisch dynamische melk heeft een aantal aanvullende eisen op biologische melk:
- Er mogen maximaal twee koeien per hectare gehouden worden.
- Het verwijderen van de horens is verboden.
- Het voer van de koeien is voor 80 procent van eigen bedrijf.
- De melk wordt niet gehomogeniseerd, wat wil zeggen dat de vetbolletjes niet worden verkleint.
Met name de homogenisatie heeft een nadelige invloed op de voedingswaarde, natuurlijkheid en versheid van de melk. Door de vele kleine vetdruppeltjes kan nu meer eiwit worden gebonden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze deeltjes snel in het bloed worden opgenomen, wat kan leiden tot allergieën.
Lees verder