Borium: supplement voor behoud van sterke botten

Borium: supplement voor behoud van sterke botten Borium is een spoorelement dat een belangrijke rol speelt bij het behoud van sterke botten. Het speelt namelijk een belangrijke rol bij het in balans houden van de calciumspiegel. Het wordt ook wel gebruikt ter preventie van artritis en osteoporose en bij gewrichtsklachten die worden geassocieerd met de menopauze. Het lichaam heeft slechts een kleine hoeveelheid borium nodig maar wie last heeft van bot- en gewrichtsklachten kan overwegen een boriumsupplement te gaan gebruiken. Gebruik van een boriumsupplement is zeer veilig en er zijn geen bijwerkingen van bekend.

Borium en gebruik als supplement


Over borium

Borium - ook wel bekend als boron - is een essentieel spoorelement, oftewel een mineraal waarvan het lichaam dagelijks maar een kleine hoeveelheid nodig heeft. Maar dat betekent zeker niet dat het onbelangrijk is. Andere voorbeelden van essentiële spoorelementen naast borium zijn onder meer ijzer, chroom, jodium, mangaan, molybdeen, zink en silicium. Borium wordt aangetroffen in een aantal voedingsmiddelen. Het gaat dan voornamelijk om peulvruchten, peren, appels, rozijnen, gedroogde pruimen, tomaten en aardappelen en wortels die verbouwd zijn op boriumrijke grond.

De belangrijkste rol van borium is het in balans houden van de calciumspiegel en het aansturen van de stofwisseling van calcium, magnesium en fosfor. Breek je een van je botten dan worden magnesium, calcium en borium samen ingezet om te zorgen voor een goede botgenezing. Borium wordt ook preventief ingezet om de kans op het ontwikkelen van artritis, osteoporose en peesontstekingen te verkleinen. Tekenen van een tekort aan borium zijn voornamelijk botproblemen, artritis, schimmelinfecties en bacteriële infecties en een verhoogde homocysteïnespiegel (geassocieerd met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, beroertes en trombose) (Pizzorno, L., 2015).

Waarvoor wordt borium als supplement gebruikt?

Borium komt zoals gezegd van nature voor in een aantal voedingsmiddelen en omdat het lichaam er maar een kleine hoeveelheid van nodig heeft is dit doorgaans voldoende. Er zijn echter diverse indicaties waarbij het wenselijk kan zijn om de boriuminname te verhogen. Dit kan middels gebruik van een supplement. Indicaties waarbij een boriumsupplement gebruikt kan worden zijn onder meer:
 • Osteoporose en de preventie hiervan
 • Osteoartritis en de preventie hiervan
 • Reuma en reumatische aandoeningen
 • Gewrichtsklachten geassocieerd met de menopauze
 • Behoud en verbetering van cognitieve functies bij ouderen
 • Bloedarmoede (anemie)
 • Een verhoogde homocysteïnespiegel

Bijwerkingen en contra-indicaties

Van het gebruik van borium zijn - mits men zich houdt aan de maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid - geen bijwerkingen bekend. Contra-indicaties voor het gebruik van een boriumsupplement zijn nierziekten en oestrogeengevoelige kankersoorten zoals borstkanker en eierstokkanker. Uiteraard dient men een dergelijk supplement ook niet te gebruiken bij een bekende overgevoeligheid voor borium.

Hoe gebruik je borium?

Borium als supplement kan worden gebruikt in de vorm van capsules of druppels. Capsules kunnen eenvoudig met een glas water worden ingenomen, bij voorkeur voor de maaltijd. Een eenmalige dosis per dag is daarbij voldoende. De druppels kunnen toegevoegd worden aan een glas water of sap en zo opgedronken worden.

Omdat het lichaam niet veel borium nodig heeft is het belangrijk je bij het gebruik van een supplement altijd te houden aan de maximale aanbevolen dagelijkse dosis. Bij volwassenen gaat dit om een maximum van 10 mg per dag. Voor een goede werking is een dosis van 3 tot 4 mg echter al voldoende. Lees altijd goed de verpakking of bijsluiter van een supplement.

Verkrijgbaarheid

Borium is verkrijgbaar bij verschillende (online) drogisterijen en natuurwinkels. In de vorm van capsules is het onder meer verkrijgbaar van de merken NOW Foods, Vital Cell Life, Nature's Way, Solgar, Puritan's Pride en Healthy Vitamins. In druppelvorm is het wat minder verkrijgbaar maar het is in ieder geval te verkrijgen van de merken Vitals en Vedax. Het zit daarnaast ook wel in mineralencomplexen met onder meer magnesium en calcium. Naast borium wordt ook vaak de benaming boron gebruikt.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krijg ik voldoende calcium binnen?Krijg ik voldoende calcium binnen?Hoewel het lichaam calcium gemakkelijk opslaat, krijgen de meeste volwassenen onvoldoende calcium binnen. De meeste mens…
Borium: Het elementBorium: Het elementBoorverbindingen waren in de oudheid bekend. Etymologie: van buraq (Arabisch) voor borax, belangrijkste erts voor boorwi…
Osteoporose door magnesium- en vitamine D-tekortOsteoporose door magnesium- en vitamine D-tekortVeel mensen denken nog steeds dat osteoporose, botontkalking dus, komt door een tekort aan calcium. Maar men gaat al mee…
Paarden en een magnesiumtekortPaarden en een magnesiumtekortHet mineraal magnesium is belangrijk voor het zenuwstelsel. Meer en meer hoor je over vermeende magnesiumtekorten bij pa…

Lycopeen: supplement goed voor hart en bloedvatenLycopeen: supplement goed voor hart en bloedvatenLycopeen is een pigmentstof die van nature voorkomt in diverse planten, waaronder tomaten en watermeloen. Wetenschappers…
Probiotica: gezondheidsvoordelen, werking en bijwerkingenProbiotica: gezondheidsvoordelen, werking en bijwerkingenProbiotica zijn levende 'goede bacteriën' die zorgen voor een goede darmflora, spijsvertering, stoelgang en immuunsystee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Onbekend, Pexels
 • http://imjournal.com/openaccess/pizzorno144.pdf (Pizzorno, L., 2015)
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1566632/
 • https://m.orthokennis.nl/nutrienten/borium
 • http://combivitaal.nl/hoe-zit-het-met-mineralen-en-spoorelementen/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 08-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.