Het groene dieet - Biologisch eten
Misschien wil je wel 'groen' eten, voor jezelf en voor het millieu. maar waar begin je? Na enig research blijkt het makkelijker dan je denkt. Ook zonder eigen moestuin kun je prima bewust eten! Een shortlist voor elk groentype. Ook is het duidelijk als je biologisch eet, dus meer op je voeding let, je ook makkelijk kilo's verliest.
Type 1 - Het Groentje
Je wilt wel maar hoe? Je hebt het al druk genoeg. Geen tijd om naruurwinkels af te gaan of uren achter het fornuis door te brengen. Bovendien ben je erg gehecht aan je vertrouwde supermarkt. En daarnaast: kun je het je wel veroorloven
Waar winkelt het groentje?
Vrijwel elke supermarkt heeft tegenwoordig een assortiment duurzame, gezonde en biologische producten. Vooral Albert Heijn maakt het je gemakkelijk met zijn puur en eerlijk-assortiment: allemaal producten die of biologisch of diervriendelijker of 'fair' zijn, en soms zelfs allemaal tegelijk. Al je oude vertrouwde producten zijn er ook in een groenere versie. Er zijn zelfs biologische diepvriesgroenten. Biologische kaas en EKO-tartaartjes. Wat het geld betreft: Hoe meer bewerkt en hoe mooier verpakt een product is, hoe duurder. Als je echt gezonder en voordeliger uit wilt zijn, laat dan zoveel mogelijk pakjes, potjes, zakjes, kant en klare snacks en lightproducten staan en ga voor vers.
Shoppinglist groentje
Biologische koeien hebben het grootste deel van het jaar buiten kunnen lopen, daardoor bezit hun melk meer gezonde, onverzadigde vetzuren. Dat is veel beter voor je, dus ga voor biologische melk, vla, yoghurt en kaas. Ook je vlees kies je biologisch. Deze dieren hebben voer gekregen dat zonder bestrijdingsmiddelen is geteeld en dat is ook gezonder voor je. Biologische groenten, groenten van het seizoen en groenten uit Nederland zijn zonder gif of kunstmest geteeld; ook een stuk gezonder dus. Het is bovendien goedkoper om 'met het seizoen' mee te eten.
Type 2 - De groenkenner
Jij bent tamelijk doorgewinterd als het om 'groen eten en leven gaat. Je kijkt niet meer op van vreemde jongens als quinoa of pastinaak, koopt zoveel mogelijk biologische producten en je eet hoogstens een paar dagen per week vlees. Bij de natuurwinkel haal je elke week je biologische groente- en fruitpakket op.
Waar winkelt de groenkenner
Zie het als een sport om nieuwe 'groene' adresjes te leren kennen. Er komen steeds meer 'groene' supermarkten. Zoals de winkels van de keten Puur! (in Leiden en Houten) of Marqt (www.marqt.nl) Ook kun je biologische producten online kopen (www.vanhavertotgort.nl, www.hofwebwinkel.nl) krijg je elke week de meest diervriendelijke aanbiedingen van alle supermarkten in je mailbox.
Shoppinglist groenkenner
- Vleesvervangers
Probeer in plaats van vlees eens peulvruchten, rijst, maar ook bijzondere granen als quinoa of boekweit. Als je toch voor vlees gaat, kies dan voor producten met het demeter-keurmerk: deze dieren hebben een nog beter leven gehad dan biologisch gehouden beesten. Zo lopen kippen vrij rond, samen met een haan zodat ze zich nog veiliger voelen.
- Foodmiles
foodmiles staan voor de afstand die jou voedsel aflegt voordat het op je bord belandt. Hoe meer miles, hoe meer CO²-uitstoot. Zorg dus voor een zo laag mogelijke score, door met het seizoen mee te eten en altijd lokaal te kiezen: 's Zomers een knapperig kropje ijsbergsla uit Nederland en 's winters Hollandse winterpeen. Peultjes uit Zimbabwe dus nooit.
Type 3 - De groenteveteraan
Jou hoeven ze niets meer te vertellen als het gaat om groen eten. In je tuin staan koolplantjes naast de viooltjes (die kun je ook eten) en je overweegt de aanschaf van een stel kippen (die kunnen best tussen de tomatenplantjes op je balkon scharrelen). Vlees komt er bij jou niet meer in.
Waar winkelt de groenteveteraan
Er is niets leuker dan zelf bij de boer langs te gaan en je eigen melk, eieren, groenten en fruit te kiezen, rapen of plukken. Zo heb je altijd superverse producten in huis. Op de websites van Van Eigen Erf (www.vaneigenerf.nl) of milieudefensie (www.millieudefensie.nl) staan leuke adressen. Als je geen eigen tuin hebt, huur dan een volkstuintje om je eigen groenten te verbouwen. Veel gemeenten stellen volkstuinen beschikbaar. 'Google eens op volkstuin huren' plus de naam van jouw gemeente. Tuinieren op je balkon kan ook: beperk je dan tot minivarianten van groenten zoals tomaten, komkommers of paprika's of kies planten waar je een langere tijd van kunt oogsten, zoals aardbeien. En natuurlijk veel verse kruiden in potten.
Shopinglist groenveteraan
- Alles vers
Bak je eigen brood (van biologisch meel) en maak je eigen jam. Ga eens op zoek naar biologische kookboeken en experimenteer met de recepten.
- Grow it yourself
Zelf planten kweken is het leukste wat er is. Bestel online biologische groentenzaden of -planten bij de Historische Groentenhof (www.vergeteneten.nl) of bij zadenleveranciers met een biologisch assortiment (www.bolster.nl).
Lees verder