Wat kun je wel/niet eten tijdens het geven van borstvoeding

Het is voor ieder mens van belang om gevarieerd en gezond te eten. Maar als je borstvoeding geeft is dit zelfs extra belangrijk, omdat alleen dan de baby alle voedingsstoffen binnen krijgt, die het hard nodig heeft voor de ontwikkeling. Maar wat is gezond en afwisselend en welk advies geeft het Voedingscentrum hierover? Welke aanvulling hebben jij en je baby nodig? Wat mag je wel / niet eten en drinken tijdens het geven van borstvoeding? Wat werkt stimulerend voor de borstvoeding?

Wat is gezond en afwisselend?

In onderstaande tabel zie je het advies dat gegeven wordt vanuit het Voedingscentrum.
VoedingsstofHoeveelheid
Brood7 tot 8 sneden, vooral volkoren
Rijst/pasta/aardappelen/peulvruchten5 lepels (250 gr)/5 stuks
Groentes4 lepels (200 gr)
Fruit3 stuks (300 gr)
ZuivelMelkproducten 450 milliliter en 1,5 plakjes kaas (30 gr)
Vlees/vis/ei/vleesvervangers100 tot 125 gr
Margarine <40% vet35 tot 40 gr
Olie/bak/braadproducten1 lepel
Drank2 tot 2,5 liter

Maar met gezond eten alleen, daar red je het meestal niet mee als je borstvoeding geeft. Voor de ontwikkeling en groei van je kind heb je namelijk van alle voedingsstoffen meer nodig dan normaal. En die kun je net niet uit je dagelijkse voeding halen. Het is dan ook verstandig om een aanvulling te nemen in de vorm van een voedingssupplement (pillen of bruistabletten). Deze zijn te halen bij een drogist of bij je eigen apotheek.

Aanvulling voor de baby

Als je dan toch langs de apotheek gaat, neem dan gelijk een flesje met vitamine K en een flesje met vitamine D mee. Deze zijn niet voor jezelf, maar voor de baby. In de eerste zes maanden heeft je baby geen ander eten nodig, dan is de borstvoeding voldoende, aangezien in moedermelk bijna alles zit wat de baby nodig heeft. De aanvullende vitamine D is voor sterke botten en tanden. Hiervan heeft je baby tot zijn/haar vierde levensjaar 300 microgram nodig, oftewel 10 druppels. De aanvullende vitamine K is voor een goede bloedstolling. Hiervan heeft de baby van dag acht tot drie maanden na de geboorte dagelijks 150 microgram (5 druppels) nodig. Deze vitamine K is niet meer nodig als borstvoeding en flesvoeding/kunstvoeding gecombineerd worden (als de baby meer dan 500 milliliter kunstvoeding krijgt). Deze vitamines zitten namelijk al in de kunstvoeding verwerkt.

Je eigen voeding tijdens borstvoeding

Maar waar moet je nu op letten als het gaat om je eigen eetgewoontes tijdens borstvoeding? In vergelijking met de zwangerschap kan het een verademing zijn, want je mag weer alles eten wat je wilt. Ga vooral niet lijnen als je borstvoeding geeft, want dan loop je voedingsstoffen mis. En je baby dus ook. Als je borstvoeding geeft, gaan de pondjes er over het algemeen snel genoeg weer af, dus lijn niet! Je voeding is niet van invloed op de mate waarin je baby krampen ervaart. Krampen zijn een gevolg van de ontwikkeling van de darmen, jouw voeding is dus niet van invloed, zoals vroeger wel gedacht werd. De krampen zijn over het algemeen na drie maanden voorbij. Er zijn echter wel een aantal voedingsstoffen waarvan je niet te veel tot je moet nemen, bijvoorbeeld vette vis (vanwege schadelijke dioxines). Hetzelfde geldt voor bepaalde kruiden (aloë, senna, kava kava, venkel en anijs). Voor venkel en anijs geldt dat een beetje juist goed zou zijn voor de borstvoeding (rustgevend effect in de darmen en een lichte stijging van de melkproductie), maar te veel van deze kruiden zou een averechts effect hebben (krampen en verlaging van melkproductie).

Drinken tijdens borstvoeding

Het is altijd al belangrijk om genoeg te drinken, maar helemaal als je borstvoeding geeft. Goede dranken om te drinken zijn altijd: melk, thee (zonder cafeïne) en water. Drink ook lekker veel melkproducten, daar zit namelijk calcium in en dat is goed voor de ontwikkeling van de baby (o.a. zijn/haar botten). Het advies vanuit het Voedingscentrum is 450 milliliter melk per dag of een ander melkproduct Dat staat gelijk aan twee bekers (karne)melk of yoghurt. Het is niet goed om (te veel) alcohol te drinken tijdens de borstvoeding. Want alcohol komt via de moedermelk bij de baby. Het is niet te voorspellen wat te veel alcohol is, dit kan per vrouwenlichaam anders zijn. Het beste wat je kunt doen is de alcohol nog even in de kast te laten staan. Wil je toch graag iets drinken, drink dan direct na het geven van de borstvoeding. Wacht daarna drie uur met het voeden, dan is de alcohol namelijk afgebroken in het lichaam. Het advies is niet te veel koffie, thee of cola te drinken. Daarin zit namelijk cafeïne en deze stof kan ervoor zorgen dat je baby onrustig wordt. Als je borstvoeding geeft is het beter om niet meer dan 100 milligram cafeïne per dag binnen te krijgen. Dat is ongeveer één kopje koffie, twee koppen zwarte thee of vijf glazen cola.

Wat werkt juist wel goed?

Net als dat er geen echte schadelijke etenswaren zijn, is ook niet bewezen dat sommige voedingsstoffen juist positief zouden werken in combinatie met borstvoeding. Maar in de praktijk worden de volgende stimulerende voedingsstoffen genoemd: anijs, venkel, cashewnoten, amandelspijs, ananas, papaja, taugé, bruin bier en haver. Daarnaast nog een aantal andere speciale namen van voedingsstoffen: katjang kuning, katjang hijau, mochi, fenegriek, sano thee nr.14, angus cactus, herbal galactagogues en lactaflow.

Overige leefgewoontes

Zorg dat je niet rookt tijdens het geven van borstvoeding. Schadelijke stoffen (nicotine) komen door de borstvoeding bij de baby terecht. Als je rookt produceer je ook minder melk. Ook komt het voor dat baby's, van rokende moeders die borstvoeding geven, veel huilen of veel last hebben van darmkrampen. Als je medicijnen gebruikt tijdens het geven van borstvoeding, overleg dan met de huisarts/lactatiekundige. De meeste medicijnen kunnen goed samen met borstvoeding.

Lees verder

© 2013 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamine D belangrijk voor iedereenVitamine D (cholecalciferol) is belangrijk voor iedereen. Waarom hebben wij deze vitamine nodig en wanneer krijgen wij v…
Vitamine K/FytomenadionVitamine K/FytomenadionVitamines zijn belangrijk. Bij voorkeur krijgen we voldoende vitamines binnen via ons voedsel. Maar in de praktijk valt…
Vitamine D: het verschil tussen vitamine D2 en D3Vitamine D: het verschil tussen vitamine D2 en D3Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die nodig is voor stevige botten en tanden. Daarnaast zorgt vitamine D ervoor da…
Voel je goed met voldoende vitamine DVoel je goed met voldoende vitamine DVitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden. Ook voel je je beter met voldoende vitamine D in je lijf. De bela…

Ontspoorde tiener, opvoeding en verantwoordelijkheid?Ontspoorde tiener, opvoeding en verantwoordelijkheid?Sommige tieners slaan door. Ze worden gewelddadig, gebruiken alcohol en drugs, worden depressief en maken zich schuldig…
Ouders, kinderen en overgewichtOvergewicht wordt maatschappelijk steeds sterker als probleem onderkend. Te dik zijn heeft allerlei negatieve gevolgen w…
Bronnen en referenties
  • www.nvnutricia.nl
  • www.cjg.nl
  • www.voedingscentrum.nl
  • www.borstvoeding.com
Brigitte_ (94 artikelen)
Laatste update: 14-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.