Signaleren van burn-out als jongere

Signaleren van burn-out als jongere Jongeren raken steeds eerder burn-out en vormen een steeds grotere risicogroep. Echter is nog steeds het idee dat jongeren hier minder kans op hebben gezien hun leeftijd. Jongeren zijn zich er meestal niet van bewust dat hun energie daadwerkelijk op kan raken. Het is daarom belangrijk dat er onder jongeren meer bewustzijn komt over het risico op burn-out en de signalen die hieraan vooraf gaan.

Signalen voorafgaand aan een burn-out

Omdat jongeren zich er vaak niet bewust van zijn dat zij het risico hebben om burn-out te raken zien zij signalen snel over het hoofd. Op welke signalen moeten jongeren letten?
  • Normale activiteiten, zoals studeren, werken of een feestje bezoeken kosten steeds meer energie. Je hebt steeds langer nodig om te herstellen
  • Je slaapt moeilijk in of wordt vaak wakker. Je begint te malen over alles wat je nog moet doen
  • Je raakt gedesinteresseerd, cynisch en/ of onverschillig
  • Je ervaart gedurende een dag veel stemmingswisselingen. De ene keer ben je stil en teruggetrokken een paar uur later hyperactief met de slappe lach
  • Je hebt meer moeite met spreken in het openbaar, wordt onzekerder
  • Je bent vaak geïrriteerd
  • Je gaat sneller zweten
  • Je probeert het onrustige gevoel te ontvluchten. Bijvoorbeeld door meer sociale afspraken te maken of meer te gaan feesten en drinken. Dit maakt uiteindelijk dat je je nog instabieler zult voelen. Deze vicieuze cirkel zal het proces van burn-out raken versnellen
  • Je gaat erg opzien tegen alle dagelijkse activiteiten. Je begint te piekeren over sociale afspraken en afspraken op je werk en/of studie
  • Je hebt fantasieën over het krijgen van een ongeluk of iets anders waardoor je niets meer hoeft te doen en alleen nog maar in bed hoeft te liggen
  • Je krijgt last van paniekaanvallen. Neem dit signaal serieus! Paniekaanvallen fungeren vaak als laatste redmiddel van je lichaam om te zeggen: stop! Dit gaat zo niet langer

Belang van tijdige signalering

Wanneer je herkenning vindt in een aantal van bovenstaande signalen, neem dit dan serieus. Besef dat juist jongeren een hoog risico hebben om burn-out te raken en dat je energie niet oneindig is. Wanneer heb je je voor het laatst helemaal uitgerust gevoeld? Neem je voldoende tijd voor slaap, ontspanning en lichaamsbeweging? Luister goed naar je lichaam: voel je je op dit moment moe? Het is erg fijn wanneer je een burn-out kunt voorkomen door op tijd je gedrag aan te passen. Een burn-out betekent namelijk dat je de allerlaatste reservevaatjes van je energie hebt uitgeput. Als je deze bodem heb bereikt volgt een erg lange en zware weg om weer helemaal te herstellen. Hier kun je makkelijk een jaar of twee jaar zoet mee zijn. Lees hierover meer: Omgaan met burn-out als jongere

Lichaamsbewustzijn

Wellicht vind je het moeilijk om bij jezelf te bepalen of je tegen een overspanning of burn-out aanzit. Een goede manier om hier achter te komen is het vergroten van je lichaamsbewustzijn. Door je beter bewust te worden van de signalen die je lichaam je geeft kun je hiernaar handelen en voorkomen dat spanning zich onbewust opbouwt. Er zijn verschillende manieren om je lichaamsbewustzijn te vergroten. Aandacht speelt hierbij een grote rol. Probeer regelmatig op een dag je ademhaling te voelen en je aandacht naar binnen te keren. Wat voel je aan sensaties in je lichaam? Het je hier erg veel moeite mee dan kan het de moeite waard zijn om een hapnotherapeut te bezoeken. Deze vorm van therapie leert je de gevoelens in je lichaam te duiden en hiernaar te handelen. Er zijn heel veel mensen - vooral in onze moderne maatschappij - die hier moeite mee hebben. Tijdens de opvoeding en op school wordt hier namelijk geen aandacht aan besteed. Erg zonde, want een groot lichaamsbewustzijn is een voordeel op heel veel vlakken. Je voelt duidelijker waar je blij van wordt en ook duidelijker wat je niet wilt. Als je hiernaar gaat handelen zal je leven zich vereenvoudigen en rustiger worden. Daarnaast krijg je er zelfvertrouwen van als je duidelijk weet wie je bent en waar je van houdt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Yvej, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen overspannen, vergelijkbare burnout symptomenSymptomen overspannen, vergelijkbare burnout symptomenWat is het grote verschil tussen overspannen, overspannenheid en een burnout? Welke overspannen symptomen en burnout sym…
Overspannen test: Wanneer ben je overspannen?Overspannen test: Wanneer ben je overspannen?Helaas komt het tegenwoordig steeds meer voor dat mensen overspannen raken door werk of persoonlijke omstandigheden. Maa…
Wat is een burn-out?Wat is een burn-out?Burn-Out is een term die bedoeld wordt voor mensen die het gevoel hebben opgebrand te zijn. Waar een burn-out precies va…

Lawaai op het werk kan ziek makenLawaai op het werk kan ziek makenTe veel lawaai op het werk kan leiden tot gehoorbeschadiging. Bij incidentele blootstelling aan lawaai herstelt het geho…
Bewegen goed voor lichaam en geestBewegen goed voor lichaam en geestBewegen is voor nagenoeg iedereen even vanzelfsprekend als niet bewegen. Beiden doen we afwisselend de hele dag door zon…
Yvej (8 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.