Waarom raken steeds meer jongeren burn-out?

Waarom raken steeds meer jongeren burn-out? De groep jongeren die burn-out raakt wordt steeds groter. Dit is een verontrustende trend. Hoe komt het eigenlijk dat steeds meer twintigers en begin dertigers kampen uitputting en overbelasting? Hiervoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. Een belangrijke oorzaak is onze individualistische en steeds complexer wordende maatschappij.

Verwachtingen

De twintigers en dertigers van nu zijn geboren met het idee dat alles mogelijk is, en dat het aan henzelf ligt of zij het maximale uit het leven halen of niet. Hierin spelen torenhoge verwachtingen van een succesvolle carrière een grote rol. Werken doe je niet meer alleen om geld te verdienen. Jongeren zien het als een must om hun ultieme passie te vinden en hier succesvol en rijk mee te worden. Echter is het ‘van je hobby je werk maken’ slechts voor een klein percentage van de mensheid weggelegd. Gevolg is dat jongeren blijven zoeken en switchen naar die ene nog leukere baan of dat onontdekte talent. Tevredenheid is gedurende deze zoektocht ver te zoeken. Ervaringen zijn altijd subjectief, afgemeten aan de verwachting die je van de ervaring hebt. De torenhoge verwachtingen die twintigers en dertigers van hun carrière hebben maakt het hen onmogelijk om te genieten van hun werkende leven. Een prima baan is voor hen niet voldoende. Zij willen snel groeien en in korte tijd veel bereiken, wat veel stress en frustratie veroorzaakt

Social media

Ook al is hier nog niet voldoende onderzoek naar gedaan, er is een grote kans dat social media een rol speelt in het verhoogde aantal jongeren met burn-out. Zo zijn Facebook, Twitter, Tinder en Instagram voorbeelden van populaire vergelijkingssites. Jongeren worden iedere dag bedolven onder informatie over het leven van anderen. Uiteraard geen objectief beeld, maar alleen de beste kanten van hun peers worden belicht. Hier kunnen jongeren erg onzeker van worden. Het schept torenhoge verwachtingen en werkt een onrealistisch zelfbeeld in de hand.

Overprikkeling

Meer dan ooit worden jongeren blootgesteld aan een enorm aantal prikkels. Zo staan zij via gratis berichtenservice Whatsapp altijd in contact met vrienden. Dit vormt een continue afleiding gedurende de dag, waardoor de aandacht gefragmenteerd raakt. Er is nog niet voldoende onderzoek naar gedaan, maar er zijn meerdere aanwijzingen dat de elektromagnetische straling van smartphones en WIFI de mens geen goed doen. Zie hiervoor onder andere dit onderzoek van Deense scholieren. In ieder geval is een logisch gevolg van constante afleiding en altijd bereikbaar moeten zijn dat het brein niet tot rust komt. Ieder mens heeft rustmomenten nodig gedurende de dag om tot ontspanning te komen.

Crisis

Jongeren van nu groeien op in een tijd waarin het economische tij niet mee zit. Op hen ligt meer dan vroeger de druk om goed te presteren. Studenten worden na een slecht propedeuse jaar van school gestuurd en moeten een flinke duit meer betalen wanneer zij een extra jaar studeren. Met de toekomstige afschaffing van de studiebeurs zullen veel studenten daarnaast met een hoge schuld aan hun carrière beginnen. Een carrière die erg moeilijk is om te krijgen bij een hoge werkloosheid. Als starter is het in bijna alle vakgebieden tegenwoordig erg moeilijk om aan een baan te komen. Dit legt extra druk op jongeren en veroorzaakt stress.

Lees verder

© 2013 - 2024 Yvej, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het voorkomen van een burn-outHet voorkomen van een burn-outEen burn-out is gemakkelijk te voorkomen, er zijn vaak maar een aantal zaken nodig om er voor te zorgen dat je niet uitg…
Wat is een burn-out?Wat is een burn-out?Burn-Out is een term die bedoeld wordt voor mensen die het gevoel hebben opgebrand te zijn. Waar een burn-out precies va…
Hoe herkent men een burn-out en wat kan je eraan doen?Steeds meer mensen vertonen symptomen van een burn-out. Naar schatting vertonen meer dan 900.000 Nederlanders en 400.000…

Lawaai op het werk kan ziek makenLawaai op het werk kan ziek makenTe veel lawaai op het werk kan leiden tot gehoorbeschadiging. Bij incidentele blootstelling aan lawaai herstelt het geho…
Bewegen goed voor lichaam en geestBewegen goed voor lichaam en geestBewegen is voor nagenoeg iedereen even vanzelfsprekend als niet bewegen. Beiden doen we afwisselend de hele dag door zon…
Bronnen en referenties
  • Nu.nl
Yvej (8 artikelen)
Laatste update: 15-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.