Hoe kan internetten overgewicht en mindere weerstand geven?

Hoe kan internetten overgewicht en mindere weerstand geven? Overmatig veel internetten en er ook s nachts volop mee bezig zijn, kan de gezondheid schaden. Vaak neemt men bij een ontregeld ritme ook ongewoon veel "eenzijdge" voedingsstoffen in. Het kan zoal tot overgewicht, stress, overspannenheid en mindere weerstand leiden. Hoe is dit gerelateerd aan het cortisolgehalte en hoe veroorzaakt die relatie gewichtstoename, burn-out en andere gezondheidsproblemen?

Internetten v.s. overgewicht en mindere weerstand


Langdurig kunnen presteren

Indien men continu online, de gehele dag via laptops, tablets en mobieltjes op de hoogte is van de laatste informatie, kan het leiden tot een verhoogd cortisolgehalte. Het is een anti-stresshormoon (lit.1), wat ervoor zorgt dat we op een hoger niveau kunnen presteren. Oftewel de invloed van stress wordt afgezwakt, zodat we alsnog beter kunnen presteren. Indien men veel vermaak heeft met internetten, dan wil men er ook zo lang als mogelijk van genieten. De uitstel van slaap, sociale contacten, gamen, chatten en continu bereikbaar zijn, zorgen ervoor dat de invloed van het anti-stresshormoon toeneemt. Dit principe geldt voor internetters en is ook van toepassing bij mensen met een stressvolle baan. Wat zijn de gevolgen van een verhoogd cortisolgehalte door toedoen van overmatig internetgebruik?

Overgewicht

Indien er overmatig veel cortisol in het lichaam aanwezig is, dan zal men aankomen. Een voorbeeld van dit effect is het syndroom van Cushing (lit.2). Daarbij is er sprake van een laag aldosterongehalte, waardoor renine wordt verbruikt om extra cortisol aan te maken. Het wordt aangewend om energie (vet, suikers) lokaal op te slaan, waardoor plaatselijk overmatig veel weefselaanwas van toepassing is. Denk aan een dikke buik, overmatige vetopslag in de dijen of een ongewoon dikke ledemaat terwijl het niet in verhouding tot de rest van het lichaam staat. Omdat het bloedglucosegehalte hoog is, zal ook het insulinegehalte hoog zijn. Het leidt tot extra opslag van energie, waardoor de persoon eerder honger krijgt. Oftewel men zal sneller weer iets snacken. De combinatie van een verhoogd cortisolgehalte, versnelde opslag en meer eten leidt ertoe dat de geregelde of continue internetter teveel gewicht heeft. Het kan aanleiding zijn voor verschillende hart- en vaatziekten.

Weinig beweging door internetten

Indien men continu aan het scherm is gekluisterd, zorgt het ervoor dat men weinig tot geen beweging krijgt. Het is essentieel voor de aanmaak van zogeheten metabolieten (aminozuren, adrenaline, glucose), waardoor men kan afvallen. Indien deze stoffen in mindere mate aanwezig zijn, is er sprake van een ongunstige stofwisseling. Daardoor kan meer vet en energie worden opgeslagen, waardoor men aankomt. Wordt men dikker, dan zal meer aromatase in oestrogeen worden omgezet. Oestrogeen zorgt er eveneens voor, dat meer vetten worden opgeslagen. Omdat relatief minder testosteron aanwezig is, zullen spieren minder kracht hebben en neemt de spiermassa af.

Dalend immuunsysteem

Indien het cortisolgehalte en de spanningen hoog zijn, zal het immuunsysteem worden onderdrukt. Ook dit heeft te maken met onvoldoende beweging en overgewicht, waardoor de weerstand eveneens negatief wordt beïnvloed. Minder weerstand betekent dat men eerder vatbaar is voor ontstekingen, bacteriën en virussen. Men wordt daardoor eerder ziek, waardoor men onder andere vaker grieperige klachten heeft (lit.3).

Potentie om burn-out te ontwikkelen

Continu maximaal kunnen presteren doordat het anti-stresshormoon volop aanwezig is, leidt ertoe dat ook andere stoffen ontregeld raken. Een belangrijke neurotransmitter is serotonine. Doordat het lichaam relatief veel stress te verduren krijgt, wordt deze neurotransmitter snel verbruikt. Het is verantwoordelijk voor een goede stemming, lichaamstevredenheid en lust in seks of eten. Raakt het ontregeld door veel stress en een hoog cortisolgehalte, dan heeft men de potentie om overspannen te raken. Indirect kan veel internetten tot minder goed presteren leiden, waarbij stress de overhand krijgt. Het leidt tot een negatieve spiraal, waardoor men eveneens kan vereenzamen. Deze omstandigheid kan ook tot eenzijdige verkeerde voedselinname, overgewicht en slecht slapen leiden.

Tips

Zit men dagelijks vele uren achter het internet, is men altijd bereikbaar en chat men altijd, dan heeft het invloed op de gezondheid. Het is van belang om het lichaam te laten aansterken. Uiteraard moet men minder gaan internetten door alle communicatiemiddelen vanaf een zeker moment uit te zetten. Daarnaast is voldoende beweging van groot belang. Beweging stimuleert het lichaam op verschillende niveaus. Men valt af, spieren worden sterker, men denkt beter na over de belangrijke dingen in het leven en men ontspant. Het voorkomt eveneens overspannenheid en vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rhodiola, een kruid dat werkt tegen stress en depressieRhodiola, een kruid dat werkt tegen stress en depressieRhodiola is een adaptogeen kruid, hetgeen betekent dat het voor meer balans in het lichaam kan zorgen en zich kan aanpas…
Depressie: definitie, werking en behandelingMen spreekt van een depressie als de stemming abnormaal verlaagd is. Bij een depressie zien we dat er geen verbetering v…
Cortisol en Stress: Hoe blijf je gezondCortisol en Stress: Hoe blijf je gezondCortisol, is een steroïde hormoon, welke wordt vrijgegeven bij stress en een lage bloedsuikerspiegel. Terwijl sommige co…
Een tekort aan het hormoon cortisolEen tekort aan het hormoon cortisolCortisol is een belangrijk hormoon voor het menselijk lichaam. Bij een cortisol spiegel die in balans is, kan het lichaa…

Weg met die bierbuik: tipsWeg met die bierbuik: tipsQuasi iedereen kent wel het uitpuilende bierbuikje bij een veertigjarige man. De oorzaak van een bierbuik ligt in de mee…
Slapen: de productiviteit van ochtendmensen en avondmensenSlapen: de productiviteit van ochtendmensen en avondmensenOchtendmensen zijn in de ochtend productiever. Bij avondmensen stijgt de productiviteit juist naarmate de dag vordert. A…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 9 augustus 2015:
  • Lit.1: http://stressplein.eu/cortisol-anti-stresshormoon/
  • Lit.2: https://www.lumc.nl/patientenzorg/patienten/patientenfolders/het-syndroom-en-de-ziekte-van-cushing
  • Lit.3: http://www.nu.nl/gezondheid/4103141/te-veel-internetten-verlaagt-immuunsysteem.html
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.