Aneurysma buikaorta: gescheurde buikaorta door overgewicht

Aneurysma buikaorta: gescheurde buikaorta door overgewicht Het hebben van een pijnlijke steek in de buik of onderrug uitstralend naar de benen kan een AAA zijn. Dit is een gescheurde buikaorta, waardoor potentieel een ernstige bloeding op gang kan komen. Omdat de scheuring gefaseerd gaat, zal die bloeding niet direct optreden. Medisch ingrijpen is echter per ommegaande noodzakelijk. Hoe kan een aneurysma van de buikaorta worden herkend en waarom moet men altijd per direct 112 bellen?

Aneurysma buikaorta


Bloedtransport in het lichaam

Het hart zorgt ervoor dat het gehele lichaam van voldoende zuurstofrijk bloed wordt voorzien. Daartoe bevinden in het lichaam enkele grote bloedtransportwegen geheten aorta’s. De voornaamste loopt van de linker ventrikel hartkamer naar de buik, alwaar het vertakt naar de benen en nabijgelegen organen. Denk aan de darmen, nieren, lever, milt, maag. Voordat het vertakt heeft de aorta een relatief grote doorsnede, waarmee veel bloed kan worden vervoerd.

Waar komt de vergroeiing voor?

Door toedoen van een verzwakte vaatwand kan de normaal stevige aorta in diameter groeien. Daarnaast kan het ook qua lengte vergrote proporties aannemen. Denk aan enkele centimeters vergroeiing. Deze aandoening komt vaak voor de vertakking naar de overige delen in het lichaam voor. Omdat het een geleidelijk groeiende aandoening is, hoeft de persoon er in eerste instantie geen overlast aan te hebben. Men kan er mogelijk jaren mee rondlopen zonder enige nadelige gevolgen. Toch kan het wel problemen geven, omdat bloed in de relatief grote ruimte wordt rond gepompt. Daarbij kan de doorstroming plaatselijk vertragen, waardoor de neiging tot bloedstolling toeneemt. Oftewel de persoon kan voortijdig overlast krijgen van bloedpropjes.

Ontstekingscellen in de vaatwand

Enerzijds neemt de bloeddruk plaatselijk toe, waardoor de vaatwand extra onder druk wordt gezet. Anderzijds verzwakt de structuur van de vaatwand eveneens. Ontstekingscellen tasten de spanning van de vaatwand aan, waardoor het als het ware uitzet. De verzwakking treedt geleidelijk op en zal daardoor niet opvallen. Ondanks dat er vaak wordt gesproken over de buikaorta kan een aneurysma ook voorkomen in andere delen van het lichaam. Denk aan de beroerte door een hersenbloeding.

Waardoor wordt AAA veroorzaakt?

Een toename van de doorsnede en formaat van de buikaorta, is voor een groot deel gerelateerd aan de levensstijl. Wat neemt men in qua stoffen, gewicht en beweging spelen daarbij een grote rol. De volgende aspecten spelen en grote rol in het kunnen krijgen van de bloeding:
  • roken: door toedoen van gifstoffen wordt de structuur van bloedvaten en de aorta aangetast waardoor verzwakkingen ontstaan;
  • hoge bloeddruk door nicotine, aderverkalking, medicijngebruik, hoog LDL-cholesterol en overgewicht;
  • suikerziekte: de stroperigheid van het bloed neemt toe door een hoog glucosegehalte;
  • te weinig beweging. Zeker personen met overgewicht en men continu bewegingsloos is, zal de kans op de aandoening groot zijn. Het zorgt ervoor dat de slagader eerder verkalkt, waardoor de broosheid van de aorta toeneemt. Dit risico speelt zeker bij mensen met een kantoorbaan, waarbij men verder weinig doet. Vaak zal men zittend in de auto naar huis rijden en thuis op de bank voor de televisie zitten.

Hoe voelt een aneurysma buikaorta aan?

Indien de vaatwand scheurt, dan vindt het meestal gefaseerd plaats. De vaatwand is namelijk opgebouwd uit verschillende lagen. Indien de eerste laag scheurt zal het als een stevige buik- of onderrugpijn voelbaar zijn, waarbij de pijn in de benen straalt. Meest typerende is dat de pijnlijke klachten afnemen als men gaat zitten. Dit omstandigheid is zeer verraderlijk, aangezien men denkt dat het weer beter gaat. Toch is dit niet het geval! De pijnlijke klachten vormen de voorbode van een ernstige potentieel levensbedreigende aneurysma. De persoon of omstanders moeten per direct 112 benaderen, omdat de medische situatie dringend is.

Wat gebeurt er vervolgens?

Indien de aandoening niet direct operatief wordt behandeld, kan het tot een ernstige inwendige bloeding leiden. Daarbij barst de aorta in de buik open, waardoor een ernstige meestal onstopbare bloeding ontstaat. Door een ernstig verlies aan bloed ontstaat er een zeer lage bloeddruk, waardoor de spanning op de aderen afneemt. Het leidt tot een shocktoestand, waarbij de persoon in levensgevaar komt. Door een toename van rustgevende stoffen in het lichaam zal de persoon steeds minder pijn gaan voelen, waarna de kans op overlijden snel toeneemt.

Indien u een stevige onderbuikpijn heeft en de overlast bij zitten minder wordt, laat u dan direct opnemen. Een gescheurde eerste laag van de buikaorta is zeer gevaarlijk en dus dient 112 met spoed te worden benaderd. Het kan tot een compleet gescheurde buikaorta leiden. Heeft u daarnaast ernstig overgewicht met een zittende baan zorg er dan voor dat u uw levensstijl aanpast. Eet gezond, beweeg meer en stop met roken. De kans op een ernstige bloeding kunt u daarmee verkleinen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een aneurysma van de buikaorta?Wat is een aneurysma van de buikaorta?Ons menselijk lichaam is een ingenieus iets. Als er iets aan de hand is lost ons lichaam het vaak zelf op. En mocht dit…
Aandoening: AneurysmaAandoening: AneurysmaEen aneurysma kun je vergelijken met een ballon die je een klein beetje opblaast, en er een paar hobbels verschijnen als…
Aneurysma: oorzaken, symptomen, complicaties, behandelingAneurysma: oorzaken, symptomen, complicaties, behandelingEen aneurysma is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een bloedvat. Een aneurysma ontstaat zonder op te vallen…
Wat doen bij een aneurysma?Wat doen bij een aneurysma?Het woord alleen al ziet er angstaanjagend uit: aneurysma. Moeilijk om te schrijven en moeilijk om uit te spreken. Maar…

Syndroom van Tietze: aanhoudende pijn borstbeen en ribbenSyndroom van Tietze: aanhoudende pijn borstbeen en ribbenHet hebben van een aanhoudende steek onder het borstbeen met uitstralende pijn, is altijd aanleiding om direct medisch o…
Dementie voorkomen, uitstellen, vertragen door bewegen: tipsmijn kijk opDementie voorkomen, uitstellen, vertragen door bewegen: tipsDementie kan misschien voorkomen worden door preventief bewegen. Of in elk geval het dementeringsproces ten gevolge van…
Bronnen en referenties
  • http://www.hartstichting.nl/9800/13341/15244/brochure_aneurysma_van_de_buikaorta
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.