De geneeskracht van bloedwortel

De geneeskracht van bloedwortel Bloedwortel is een winterharde plant. Hij wordt ongeveer 25 centimeter hoog en tijdens de bloeitijd prijkt er één bloem aan de top van de stengel. De plant heeft een mooie bloem en zelfs de bladeren hebben sierwaarde. Van oorsprong groeit deze plant aan de oostkust van Noord-Amerika, van Canada, via de Verenigde Staten tot aan Noord-Mexico toe. Canadese bloedwortel, zoals je de plant in het Nederlands zou kunnen noemen, heeft diverse medicinale eigenschappen die in de fytotherapie en homeopathie worden ingezet. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening bloedwortel / Bron: William Curtis (1746–1799), Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening bloedwortel / Bron: William Curtis (1746–1799), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Traditioneel gebruik

De indianen van Noord-Amerika hebben bloedwortel minstens eeuwenlang voor allerlei problemen gebruikt. Het werd onder andere gebruikt om te smeren op de huid zodat insecten geweerd werden. Het gedroogde poeder werd gebruikt als zweetdrijvend middel. Daarnaast is het een middel dat als expectorans werkt; het kan bij bronchitis worden ingezet om slijmvorming tegen te gaan. Ook werd de plant als braakmiddel gebruikt en is het door indianen toegepast bij reumatische aandoeningen. Verder was het ook een verfmiddel; zowel de huid als aardewerk wordt er door indianen mee versierd. Er zitten geen eetbare delen aan de plant. Het werd lange tijd gebruikt bij hartproblemen maar deze medicinale toepassing is in onze tijd in onbruik geraakt. Het zou helpen bij een verhoogd hartritme en bij hartzwakte.

Naamgeving

In het Latijn wordt bloedwortel Sanguinaria canadensis genoemd. In het Nederlands heet het ook wel Canadese bloedwortel. Sanguis betekent ´bloed´. Dat verwijst naar het oranjerode sap dat uit deze plant kan worden geworden. Canadensis betekent ´uit Canada´, de vindplaats van deze plant.

Werkzame stoffen

Van bloedwortel wordt voor fytotherapeutische doeleinden de wortel te gebruikt. Hierin zitten de volgende werkzame stoffen: isochinoline-alkaloïden waarvan vooral benzofenanthridine, chelerythine, sanguilitine, sanguirubine, protopine, homochelidine, chelirubine en chelilutine. Verder bevat het resinen en de organische zuren appel- en citroenzuur.

Bloedwortel is goed voor de longen

Bloedwortel heeft de beschikking over een expectorerende of slijmoplossende werkzaamheid die vooral wordt ingezet bij luchtwegenaandoeningen. Het ophoesten van slijmen wordt bespoedigd, zodat er minder kans is op een ernstige infectie of een langdurige voortzetting van een ziekte. Sanguinarine is de belangrijkste stof die zorgt voor het slijm oplossen. In de fytotherapie wordt bloedwortel voorgeschreven bij de volgende indicaties:
Sanguinaria canadensis of bloedwortel / Bron: Paul Henjum, Wikimedia Commons (Publiek domein)Sanguinaria canadensis of bloedwortel / Bron: Paul Henjum, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Longemfyseem,
  • Bronchiectasieën,
  • Laryngitis of strottenhoofdontsteking,
  • Astma,
  • Kroep.

Het gebruik van bloedwortel als medicijn dient alleen op voorschrift van een fytotherapeut te gebeuren omdat het door zijn hoge alkaloïdengehalte een potentieel gevaarlijk kruid is.

De vele medicinale werkzaamheden van bloedwortel

Bloedwortel wordt ingezet als braakmiddel. Van bloedwortel heb je een hogere dosis nodig dan ipecawortel, wat een bekend braakmiddel en geneesplant is. Ook is bloedwortel een urinedrijvend, menstruatiebevorderend en zweetdrijvend middel. Daarnaast bevordert het een slechte doorbloeding van de haarvaten en het is een spijsverteringstimulerend kruid. Het wordt onder andere ingezet bij:
  • Slechte doorbloeding van de haarvaten,
  • Spijsverteringsstoornissen.

Bloedwortel voor mondhygiëne

Bloedwortel heeft ontstekingswerend, antibacteriële en antischimmelwerking. Het wordt voornamelijk aangewend om mondperikelen uit te bannen. Het zit in tandpasta´s en mondspoelwaters. De ontstekingswerende werking kan ook uitwendig worden toegepast bij schilferende aandoeningen en wratten.

Dosis en veiligheid

Er is een aantal manieren om deze geneesplant te gebruiken.
  • Tinctuur: driemaal per dag 0.5 tot 1 ml van de tinctuur(1:5 in 60%).
  • Afkooksel: driemaal per dag, gebruik een theelepel gedroogde wortel op een theeglas en laat het 10 minuten zachtjes doorkoken.

Bij de hierboven beschreven doseringen zijn geen bijwerkingen te verwachten. Er wordt echter aangeraden om geen risico te nemen en niet de wortel zelf maar gestandaardiseerde preparaten op voorschrift van een arts te gebruiken. Dat heeft te maken met een narcotisch effect wat van de wortel kan uitgaan. Er is een hele waslijst aan mogelijke, ernstige bijwerkingen als er teveel van bloedwortel wordt gebruikt. Zwangere vrouwen mogen het preparaat ook niet gebruiken. Als het uitwendig wordt gebruikt vindt er af en toe een mild irriterend effect plaats.

Bezoek een arts of fytotherapeut

Een groot deel van de informatie over de in dit artikel genoemde geneesplant komt uit het boek Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dat is een handboek in de fytotherapie. Het is echter niet geschikt om aan zelf-genezing te doen. Wie ergens last van heeft dient een arts of fytotherapeut op te zoeken voor een goede diagnose en keuze voor de beste middelen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De kennis en wetenschap die hier genoemd staan is van puur informatieve aard.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schaduwplanten voor vochtige grondIn veel tuinen is wel een plek te vinden met lichte schaduw en waar de grond vochtig blijft in het groeiseizoen. Daar pa…
Pseudokroep of valse kroep, symptomen en behandelingPseudokroep of valse kroep is een erg ongevaarlijke kinderziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Een piepende stem…
Beauty: WrattenWratten zijn ontsierend, ongewenst en soms zitten ze op plaatsen waar ze irriteren. Meestal laten we de wrat weghalen, o…
Wat moet je doen tegen wratten?Wat moet je doen tegen wratten?Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit…

De geneeskracht van boerenwormkruidDe geneeskracht van boerenwormkruidBoerenwormkruid komt van origine voor in heel Europa en een groot deel van Noord-Azië. De plant wordt 60 tot 120 centime…
De geneeskracht van bitterzoetDe geneeskracht van bitterzoetVroeger zei men tegen elkaar dat God bitterzoet op onherbergzame plaatsen had neergezet, zoals in moerassen of bij steil…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Phyzome, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Boek: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Foto´s: wikimedia commons
  • http://www.avogel.nl/plantenencyclopedie/Sanguinaria-canadensis-canadese-bloedwortel.php
  • http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Sanguinaria+canadensis
  • http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=m290
  • http://www.botanical.com/botanical/mgmh/b/bloodr59.html
  • Afbeelding bron 1: William Curtis (1746–1799), Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Paul Henjum, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.