Vitamine D en zonlicht

Vitamine D en zonlicht In de lever en in de nieren wordt vitamine D omgezet in de actieve vorm calcitriol genaamd. Vitamine D is een prohormoon en een lichaamseigen stof, dat zijn uitwerking heeft op allerlei processen in het lichaam. Het werkt tevens als een hormoon wat inhoudt dat het aangemaakt wordt op een bepaalde plek, maar in zijn werking het gehele lichaam bestrijkt. De inwerking van het zonlicht op de huid heeft tot gevolg dat vitamine D gemakkelijker kan worden opgenomen. In de winter bij minder zonlicht kan het gebruik van een daglichtlamp soms uitkomst bieden. Een gezonde voeding levert slechts enkele microgrammen vitamine D per dag. Het resterende benodigde deel dient dan ook van de aanmaak via de huid door zonlicht te komen.

Algemeen

Vitamine D is oplosbaar in vet. De meeste lichaamsweefsels hebben receptoren voor vitamine D. Onze voeding bevat niet veel van deze vitamine, daarom is het meegenomen dat onder invloed van ultra violette straling (UVB) en daglicht de huid vitamine D3 aanmaakt. In zuidelijk gelegen landen waar de zon meer schijnt wordt dan ook meer vitamine D geproduceerd, wat ook de klachten van tekorten van vitamine D kan doen afnemen. Tevens is er een duidelijke afname van hart- en vaatziekten in die landen. De inwoners van deze warme landen kunnen ondanks hun donkere huidskleur toch een tekort aan vitamine D in hun lichaam hebben. Dit komt omdat de zon moeilijker door de huid heen de aanmaak van vitamine D kan stimuleren. Onvoldoende blootstelling van de huid aan zonlicht kan prostaatkanker veroorzaken.

De functie van vitamine D

Voldoende vitamine D kan onder meer zorgen voor:
  • de opname van fosfor en calcium uit voeding wordt bevorderd
  • het op peil houden van de juiste hoeveelheid van deze stoffen in het bloed
  • spierfuncties verbeteren waarbij er meer energie vrij kan komen
  • het tegengaan van diabetes, depressie, psoriasis en hart- en vaatziekten
  • de schildklier gaat meer hormonen aanmaken
  • bloeddruk- en cholesterol gehaltes verbeteren

R-alfa liponzuur zorgt er mede voor dat meer energie kan worden verkregen door de verhoogde werking van de mitochondriën in de cellen. De opname van calcium wordt naast vitamine D3 bevorderd door probiotica, selenium en magnesium dat met calcium in een 1: 1 verhouding dient te worden ingenomen.

Een vitamine D-tekort

Een tekort aan vitamine D kan op termijn de volgende symptomen veroorzaken:
  • osteoporose waarbij de opname van calcium ernstig wordt belemmerd
  • spierzwakte dat tot uiting kan komen door het gemakkelijker breken van botten
  • het achteruit gaan van bepaalde hersenfuncties
  • hoge bloeddruk en een verstoorde vetstofwisseling
  • de insuline aanmaak in de pancreas wordt belemmerd
  • het ontstaan van ontstekingen, psoriasis, diabetes en kanker
  • een risicofactor voor het eerder krijgen van een auto-immuunziekte

Het gebruiken van een zonnecrème met bijvoorbeeld een factor 8 vermindert de vorming van vitamine D in de huid met 95%, wat mogelijk bijdraagt aan het ontstaan van huidkanker.

Osteoporose

Osteoporose is een andere naam voor botontkalking, Het voorstadium van botontkalking is een vermindering van silicium concentratie in de weefsels. Silicium D6 zorgt voor het vervoer van calcium. Proton pompremmers (maagzuurremmers) verzwakken de botten en remmen tevens de opname van magnesium en calcium in het bloed. Vitamine D is goed voor een betere groei en vorming van de botten, waarbij ook de balans tussen calcium en fosfor van belang is. Vitamine D zorgt ervoor dat de calcium om de juiste plaats, in de botten, aankomt. Tekort aan vitamine D kan er voor zorgen dat calcium niet in de botten komt, waardoor aderen kunnen dichtslibben. Bio-identiek oestrogeen zorgt ervoor dat de botten hun calcium behouden. De calcium waarde in het bloed dient 2.2 - 2.6 mmol per liter te bedragen. Urticalcin bevordert de calcium (kalk) opname en DHEA suppletie draagt bij tot een grotere dichtheid van de botten.

Zonlicht (UV B) straling

Dit is een belangrijke factor voor:
  • vermeerdering van de witte bloedlichaampjes
  • een verbeterde zuurstof opname door het bloed en een verminderde spierspanning
  • het tegengaan van (blaas) ontstekingen, psoriasis en eczeem

Zonlicht (UV B) verhoogt de opname van calcium en fosfor, waardoor de botten sterker worden. Het HB in rode bloedlichaampjes heeft ultra violette straling nodig om voldoende zuurstof te binden voor een goede werking van onze cellen. Er bestaan drie soorten stralingen UV A, UV B en UV C. Het onderscheid tussen deze stralingen zit in de golflengte die ze gebruiken. Op grote hoogte is er meer straling aanwezig. Voor de opnamen van vitamine D is het wel nodig dat de huid onbedekt is, het zonlicht komt niet door de kleding heen.

Medicatie

De volgende factoren zorgen voor een verbeterde vitamine D werking:
  • zonlicht dat verre te prefereren is boven het innemen van synthetische vitamine D
  • magnesium, probiotica en selenium
  • suppletie met DHEA preparaten, urticalcin en bio-identiek oestrogeen

Vermijd te grote doses vitamine A en D, die in visolie zitten en gebruik ze niet in combinatie met bloedverdunners. Megadoses vitamine D boven de 250 mcg. verhogen het risico op nierstenen en kan vermoeidheid, zwakte en desoriëntatie opleveren.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgang: natuurlijke hulp tegen opvliegersOvergang: natuurlijke hulp tegen opvliegersAls de eierstokken van een vrouw minder hormonen produceert, kunnen overgangsklachten ontstaan als: opvliegers en nachte…
Voeding en ouderdom: osteoporoseOsteoporose is bij 75-plussers, en voornamelijk bij vrouwen, een veelvoorkomend probleem. Dit kan echter voorkomen worde…
Osteoporose en voedingBij een leeftijd van 40 à 50 jaar neemt de botmassa bij mannen en vrouwen langzaamaan af. Bij vrouwen versnelt het botve…
Krijg ik voldoende calcium binnen?Krijg ik voldoende calcium binnen?Hoewel het lichaam calcium gemakkelijk opslaat, krijgen de meeste volwassenen onvoldoende calcium binnen. De meeste mens…

Haptonomie: een gevoelstherapieHaptonomie: een gevoelstherapieHaptonomie is een geneeswijze, die mensen via hun gevoel confronteert met de emotionele problemen die aan hun aandoening…
Maarts viooltje als fytotherapeutisch medicijnMaarts viooltje als fytotherapeutisch medicijnMaarts viooltje is een vaste plant die 15 centimeter hoog kan worden. Het is een sierplant met medicinale toepassingen.…
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 05-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.