Lijnzaad als medicijn

Lijnzaad als medicijn Lijnzaad is inzetbaar als natuurmedicijn. In tegenstelling tot andere voedingsoorten is lijnzaad een medicijn met bijwerkingen. Het is belangrijk om daarvan op de hoogte te zijn als je besluit om lijnzaad dagelijks te gebruiken. Verder kan lijnzaadolie snel bederven, niet dat je het dan gelijk weg hoeft te gooien; lijnzaadolie wordt sinds oudsher gebruikt om houten hekwerken en tuinmeubelen mee te behandelen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Lijnzaadproducten / Bron: Handwerker, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Lijnzaadproducten / Bron: Handwerker, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

inhoud:


Gevaren van lijnzaad

De geneeskracht van lijnzaad staat buiten kijf. Lijnzaad is gezond maar er zitten ook risico's aan dit product. Er zitten veel bio-identieke hormonen in de vorm van fyto-oestrogenen in lijnzaad. Dat is een hormoon waar vrouwen iets meer aan hebben dan mannen. Daarom zijn er orthomoleculair therapeuten die inname van lijnzaad afraden voor mannen. Verder is er sprake van een kans op buikpijn als je lijnzaad in ongeweekte vorm inneemt. Lijnzaad neemt namelijk erg veel vocht op. Wanneer dit vocht wordt opgenomen uit de maag, kan er een vochttekort ontstaan. Daarom moet lijnzaad altijd 12 uur geweekt worden voordat je het opeet. Verder kan lijnzaadolie snel oxideren. Het krijgt dan een viezige geur van licht bedorven vis. Dan moet je het niet meer innemen. Gelukkig kun je deze bedorven lijnzaadolie nog wel gebruiken om hout mee in te vetten. Het werkt prima als teakolie voor je tuinmeubilair.

Lijnzaad, de ontstekingsremmer

In lijnzaadolie zit omega 3. Deze stof werkt ontstekingsremmend. Aderverkalking wordt veroorzaakt door laaggradige ontstekingen of ontstekingen op celniveau. Lijnzaad kan deze ontstekingen verhelpen. Vooral de productie van ontstekingen veroorzakende cytrokinen wordt tegen gegaan door lijnzaad. Een ander aspect van lijnzaad is dat het de bloeddruk verlaagt. Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen die een aanzienlijk hoge bloeddruk hadden dagelijks 30 gram lijnzaad eten, de bloeddruk significant daalt. Zowel de onderdruk als de bovendruk daalt door inname van lijnzaad. Kortom: lijnzaad is een prima middel tegen hart- en vaatziekten.

Bron: Dvortygirl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Dvortygirl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Lijnzaad tegen kanker

Lijnzaad zou op vier manieren het ontstaan van kanker tegengaan:
  1. Lijnzaad beschermt tegen DNA-schade.
  2. Lijnzaad stopt angiogenesis of de vorming van nieuwe bloedvaten in kankercellen.
  3. Het vermindert ontstekingen.
  4. Het gaat de vorming van nieuwe kankercellen tegen.

Lijnzaad is gezond, maar je moet wel weten hoe je het gebruikt.

Gebroken lijnzaad of heel lijnzaad

Lijnzaad kan obesitas tegengaan. Doordat het water opneemt en er vervolgens een slijmachtige substantie om het lijnzaadje komt te zitten, is het een prima vulmiddel. Je maag en darmen raken ervan gevuld zonder dat het extra calorieën heeft. Bovendien verbetert het de darmtransit. Soms is obesitas het gevolg van een verminderde darmtransit. De transitverbetering en de goede maagvulling zijn goede redenen waarom lijnzaad kan worden gebruikt bij obesitas. Toch kent dit gebruik een 'maar'. De voedingsstoffen in lijnzaad worden namelijk niet goed opgenomen als je het lijnzaad zo gebruikt. De lijnzaad komt vrijwel ongeschonden door de darm heen. Om optimaal gebruik te maken van de voedingsstoffen in lijnzaad moet je het malen. Je kunt gebroken lijnzaad in de winkel kopen maar het probleem daarmee is dat vele voedingsstoffen vervliegen als het maandenlang gebroken wordt bewaard. Het is het meest gezond om de voedingsstoffen optimaal te gebruiken. Toch heeft heel lijnzaad ook een toepassing, namelijk tegen obesitas. Of jij dus gebroken lijnzaad of heel lijnzaad nodig hebt, hangt af van je persoonlijke situatie.

Lijnzaad voor diabetici

Diabetici hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Uit een onderzoek blijkt 10 gram lijnzaad per dag eten door diabetici al de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Met name de triglyceridenniveaus worden aanmerkelijk verbeterd. Deze triglyceriden zijn een belangrijke indicator voor het eventueel krijgen van een hartaanval.

Lijnzaad goed voor nieren?

Nierschade is een veel voorkomende bijwerking van diabetes mellitus type 2. Deze nierschade kan uitmonden in een chronische nierziekte. Uit studies op dieren blijkt dat de dieren die nierschade hadden herstelden als ze een lijnzaadsupplement kregen. Het is nu wachten op de eerste onderzoeken op mensen

Bron: Sanjay Acharya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Sanjay Acharya, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Lijnzaad wordt ook wel vlaszaad genoemd.

Eettips lijnzaad als medicijn

Eet nooit te veel lijnzaad en eet het slechts gedurende een korte periode. Als je lijnzaad als medicijn wilt gebruiken kun je het weken om het aan een muesli toe te voegen. Zet een schaaltje met lijnzaad en water afgedekt op het aanrecht voordat je gaat slapen; als je 's morgens wakker wordt kun je muesli of havermout maken en het lijnzaad erover doen. Daarnaast kun je gebroken lijnzaad zelf in een vijzel stampen en het aan een salade, zelfgemaakte muesli of pap toevoegen. Gebroken lijnzaad kun je ook over een boterham met pindakaas of tahin strooien. Verder is gebroken lijnzaad prima over en pasta, rijstmaaltijd of aardappelmaaltijd te doen. Ook kan het door de yoghurt die je als toetje opeet.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruidengeneeskunde: lijnzaad (linum usitatissimum)Kruidengeneeskunde: lijnzaad (linum usitatissimum)Is lijnzaad gezond? Absoluut! Lijnzaad wordt in de kruidengeneeskunde vaak als laxeermiddel gebruikt. Lijnzaad kan echte…
Lijnzaad beperkt sterfterisico borstkankerLijnzaad beperkt sterfterisico borstkankerVezels horen thuis in ieder gezond, evenwichtig én gevarieerd voedingspatroon, zéker als je jouw gewicht onder controle…
Hoe gezond is lijnzaad?Hoe gezond is lijnzaad?Lijnzaad scharen we vaak bij de superfoods die momenteel zo enorm “in” zijn, maar lijnzaad is er al veel langer. Al vele…
De geneeskracht van lijnzaadolieLijnzaadolie behoort tot de oudste cultuurplanten van de mensheid. De eerste sporen dat de mens lijnzaad gebruikte stamm…

De geneeskracht van arrowroot of pijlwortelPijlwortel is één van de oudste medicijnen in de Chinese traditionele geneeskunde. Deze wortel komt van een kruip- of kl…
Bronnen en referenties
Reacties

Ann, 25-04-2017
Ok, tot voorkort maalde ik mijn lijnzaad, dit omdat het dan beter opneembaar zou zijn, nu echter week ik het, ivm fytinezuur… Liefst zou ik het malen, maar ik kan moeilijk nat, geweekt zaad, malen, andersom echter, gemalen zaad kan ik niet weken denk ik? Omdat de goede stoffen dan ook weggespoeld worden!? Reactie infoteur, 29-05-2017
Lijnzaad weken heeft totaal geen zin. Er komt een gellaagje omheen en het wordt niet meer verteerd. Geweekte lijnzaad is alleen goed om een vol gevoel te krijgen zodat je minder eet, wat handig is als je wilt afvallen.

Maar wat is er eigenlijk mis met fytinezuur? Mij lijkt het volgende aan de hand te zijn: wetenschappers kunnen nog niet aantonen dat de mens fytinezuur afbreekt zodat de mineralen die eraan gebonden zijn uiteindelijk vrijkomen.

En ik kwam deze zin tegen in een meta-onderzoek. Het onderzoek zelf is niet vrij gegeven, moet je weer een bedrag neertellen om een onderzoek te lezen… : Although phytic acid has been known in reducing bioavailability of micronutrients, recent research shows that phytic acid has antioxidant, anticancer, hypocholesterolemic, and hypolipidemic effects
komt uit dit onderzoek: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4152533

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/142445-de-geneeskracht-van-fytinezuur.html

Tineke, 24-07-2016
Ik gebruik het nu al jaren elke dag, ik gebruik 1 eetlepel per dag samen met havermout ea zaden… en met het sap van 1 sinaasappel. Moet ik de lijnzaad dus beter uit mijn mengsel halen? Reactie infoteur, 06-09-2016
Als je het jarenlang in een zadenmengsel gebruikt, neem ik aan dat je niet erg veel lijnzaad gebruikt. Dat is verstandig en daarom zonder gevaar.

Annamariefleminks, 24-04-2015
Het lijkt me een goed medicijn, maar eigenlijk wil ik wel eens precies weten wat een gezonde hoeveelheid per dag is en hoe lang kan je dit achter elkaar gebruiken. weken, maanden, jaren? Reactie infoteur, 02-05-2015
Een gezonde hoeveelheid is moeilijk aan te geven want dat is voor iedereen weer anders. Dat heeft te maken met medicijngebruik en totale constitutie e.d. Doch dagelijks twee eetlepels gebroken lijnzaad of geweekte lijnzaad kan echt geen kwaad.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.