Allergieën aanpakken met natuurlijke en veilige middelen

Allergieën aanpakken met natuurlijke en veilige middelen Symptomen van hooikoorts en andere allergieën zijn vaak jeuk, niezen, pijnlijke en prikkende of geïrriteerde ogen. Er zijn tegenwoordig veel allergiemiddelen verkrijgbaar, deze moeten dan voor een goede werking elke ochtend ingenomen worden. Maar ook voor deze klachten zijn er natuurlijke middelen en remedies beschikbaar, zonder direct te grijpen naar reguliere medicijnen. Zo kun je op een gezonde en veilige manier allergische klachten verminderen of tegengaan.

Allergie en medicijnen

Voordat je aan medicijnen begint om van je allergie af te komen, is het misschien handig om eens te kijken wat je zelf kunt doen of wat de natuur voor je kan betekenen. Er zijn een heleboel zaken die je eerst kunt doen om je klachten te verminderen. En van veel soorten planten en kruiden weten we al dat het een geneeskrachtige werking heeft, maar wat helpt er tegen allergieën?
Als je allergisch bent komt er histamine vrij in je lichaam, als deze in contact gekomen is met een stof waar je allergisch voor bent. In reguliere medicijnen zit antihistaminica, deze stof onderdrukt allergische reacties en het blokkeert de werking van histamine. Maar in de natuur is ook natuurlijke antihistaminica vinden.

Natuurlijke antihistaminica (allergieblokker)

  • Brandnetels: in brandnetels zit een stof die als natuurlijke allergieblokker werkt. De bladeren van de brandnetels zijn gevriesdroogd en in capsules verkrijgbaar bij de natuurwinkel. Neem elke dag 500 mg. voor een goede werking. Of drink brandnetelthee om de hooikoorts de baas te blijven.
  • Gingko biloba: nog een goede allergieblokker is ginkgo biloba. Deze Japanse notenboom staat bekend om zijn positieve effect op het geheugen, maar het is ook een goede allergiebestrijder. Deze bladeren bevatten ginkgoliden en deze remmen de activiteit af van de stof die allergie uitlokt. Ze hebben een goede werking op de bloedsomloop en zorgen voor schone bloedvaten.
  • Quercetine: dit is een natuurlijk kleurstof en komt veel voor in het plantenrijk en zit dus ook in onze voeding. Het komt veel voor in een aantal geconsumeerde voedingsmiddelen, zoals rode wijn, appels, uien, groene thee en ook in blauwe druiven, maar het wordt ook ingezet als voedingssupplement. Quercetine remt de afgifte van histamine. Je kunt capsules verkrijgen bij de natuurwinkel. Let op! Neem dit niet in, als je ook al brandnetelcapsules inneemt, want hierin zit al quercetine.

Begin met omega-3-vetzuren

In vis zitten omega-3-vetzuren. Deze gaan ontstekingsreacties in het lichaam tegen en ook de reacties die worden veroorzaakt door de allergieën. Goede vissoorten met deze vetten zijn zalm, sardines, verse tonijn en makreel. Je kunt ook capsules verkrijgen met deze omega-3-vetzuren erin, maar kies dan wel voor een capsule die 1000 mg EPA/DHA per dag levert.
Omega-3-vetzuren komen ook voor in lijn- of vlaszaadolie. Je kunt de olie toevoegen aan een sladressing of een glas sap. Neem 1 eetlepel per dag.

Ga voor eenvoudige verzachtende middelen

Rode en jeukende ogen kun je verzachten door een koud, vochtig washandje op de ogen te leggen. Dit kan onbeperkt, dus wanneer en hoe vaak je ook wilt. Je kunt ook een neusspray gebruiken met een zoutoplossing. Deze worden al heel erg lang gebruikt om neusslijm te verwijderen en het neuskanaal vochtig te houden. Los een halve theelepel zout op in 250 ml. warm water. Vul een spuitje en spuit het rustig in de neusgaten. Houd wel een handdoek bij de hand.

Beschermen tegen hooikoortssymptomen

Er zijn een aantal remedies die eenvoudig zijn, maar waar vaak niet over nagedacht wordt, of die we vergeten. Maar er zijn een aantal zaken die je eenvoudig kunt toepassen om zo het minst last te hebben van hooikoortsklachten.

Binnen blijven

De meeste patiënten die last hebben van hooikoorts, weten wel wanneer ze binnen moeten blijven of het wandelen in de natuur moeten vermijden. Tegenwoordig zijn er pollenkalenders, waarop je kunt zien welke plant of boom het sterkst bloeit. Maar let ook op bij onweer. Voor een onweerssbui is de luchtvochtigheid hoog, waardoor stuifmeelkorrels opzwellen en openbarsten. Zo verspreiden ze hun irriterende inhoud, wat dus een hooikoortsaanval kan veroorzaken. Blijf dus binnen voor het onweer, en ook nog een paar uur erna.
Ook kun je gebruik maken van een stofmasker. Je ziet er misschien niet hip uit met een stofmasker op, maar als het echt niet anders kan en je weet dat je in aanraking zult komen met pollen, dan is het dragen van een stofmasker een prettig beschermingsmiddel. Stofmaskers zijn te verkrijgen in elke doe-het-zelfzaak.

Sluit ramen en deuren

Houd ramen en deuren gesloten tijdens een hoge concentratie van pollen in de lucht. Ditzelfde geld ook tijdens het autorijden. Als je airco in de auto hebt, zet hem dan op binnen circulatie, zodat het stuifmeel niet alsnog de auto in kan komen.
Was je haren voordat je naar bed gaat. Stof en stuifmeel kunnen in je haren terechtkomen en ongemerkt breng je ze over naar je hoofdkussen.

Pak huisstofmijt aan

Huisstofmijten zijn nare beestjes die met het blote oog niet te zien zijn en waarvan hun uitwerpselen allergische klachten kunnen veroorzaken. Ze komen o.a. voor in gordijnen, tapijten en bedden. Zorg er allereerst voor dat de huisstofmijten weinig tot geen overlevingskans hebben. Ga voor laminaat of zeil in plaats van tapijt, kies voor jaloezieën of lamellen in plaats van gordijnen en zorg voor speciale anti huisstofmijt hoezen voor je matras, dekbed en kussen. Er zijn zelfs speciale hypo-allergeen matrassen te koop, zo verminder je de kans op huisstofmijt aanzienlijk.
Stofzuig minimaal twee keer in de week je huis en vervang je lakens elke week en was ze op minimaal zestig graden om de mijten te doden. Houd je huis schoon en voorkom rommel en stof, hier bevinden zich ook vaak huisstofmijten.
Door een ontvochtigingsapparaat in huis te halen, houd je de lucht in het huis droog. Huisstofmijten sterven namelijk als de vochtigheidsgraad lager is dan 45 procent.

Allergische klachten van dieren

Zorg dat je huisdier niet je slaapkamer op komt. Dierenvacht, dode huidcellen, opgedroogd speeksel en schilfers uit de vacht kunnen allergische klachten veroorzaken. Deze allergene blijven in de kamer hangen, ook als het dier weg is. Als je allergisch bent voor je huisdier bv. je hond, overweeg dan om de hond buiten te laten slapen in een hok. Ook al is het ongezellig, het is toch de beste manier om de dierlijke allergenen zo veel mogelijk buitenshuis te houden. Ook voor katten kun je iets regelen buiten je huis, bv. in de schuur, of een kattenhuisje in je tuin. En houd je huisdier schoon door hem een keer in de week in bad te doen of een douche geven. Gebruik alleen water of aangepaste shampoo, zo verwijder je de meeste huidschilfers.

Houd de lucht schoon

Tegenwoordig zijn er veel luchtreinigers met hepafilters die de allergenen tegenhouden, die door de lucht verspreid worden en op deze manier de allergie tegen schimmels, stuifmeel, en huidschilfers van huisdieren kunnen verlichten. Grondig schoonmaken van de woning is ook heel belangrijk en naast de wekelijkse verzorging van je woning is het ook aan te raden om minimaal twee keer per jaar een grote schoonmaak te houden, een keer in de lente en een keer in de herfst. Je kunt als het nodig is oppervlakken schoonmaken met een licht verdund bleekmiddel, denk ook aan de binnenkant van de kasten. De hoeveelheid stof, schimmel, huidschilfers en andere allergenen verminderen hierdoor sterk. Vergeet de kelders niet, dit is een broedplaats voor schimmels vanwege de vaak hoge luchtvochtigheid. Plaats in kelders een ontvochtigingsapparaat of vochtvangers en maak het reservoir regelmatig leeg.

Homeopathische middelen

Er zijn homeopathische middelen verkrijgbaar die verlichting kunnen geven bij een acute aanval van allergie, zowel voor inwendig als voor uitwendig gebruik. Er zijn luffanil tabletten verkrijgbaar, deze helpen bij hooikoorts en huisstof allergie. Bij allergische huiduitslag of symptomen van eczeem kun je gebruik maken van een zalf, crème of emulsie van cardiflor. Optilan oogdruppels verzorgen en verzachten de rode en geprikkelde ogen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hooikoorts: HooikoortskalenderHooikoortspatiënten hebben het meestal al gemerkt: in de ene maand heb je meer last van hooikoorts dan in de andere. Dat…
Allergie, hoe komt het en wat doe je eraan?Allergie, hoe komt het en wat doe je eraan?Een allergie is een afweerreactie van je lichaam. Dit kan zijn bij overgevoeligheid voor bijvoorbeeld, sigarettenrook, h…
Hooikoorts of allergische rhinitisHooikoorts of allergische rhinitisRhinitis is de term die gebruikt wordt als wetenschappelijke naam voor een ontsteking van de neusslijmvliezen. De bekend…
Hooikoorts; van oorzaak tot behandelingHooikoorts; van oorzaak tot behandelingDe lente komt er weer aan. Voor velen zal dit weer fijn zijn, eindelijk wat warmer en beter weer, maar voor heel wat Ned…

Aloë vera, een natuurlijke geneeskrachtige plantAloë vera, een natuurlijke geneeskrachtige plantDeze plant wordt al sinds eeuwen gebruikt in de geneeskunde om zijn krachtige werking. Tegenwoordig gebruiken veel mense…
Verschil tussen homeopathie en kruidengeneeskundeVerschil tussen homeopathie en kruidengeneeskundeHomeopathische geneesmiddelen en geneesmiddelen op basis van kruiden worden nogal eens met elkaar verward. Logisch missc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.allesoverallergie.nl/behandeling-van-allergie/
  • Boek 1001 veilige remedies
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 21-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.